Jesu li pesimisti bolji radnici: Imaju širu sliku posla, a uočavaju ono što optimisti neće vidjeti

Kad ti je dobro, nemaš motiv mijenjati stvari. Ne učiš više, ne trudiš se više… Zašto i bi kad ti je dobro!?

Promjene nastaju iz potrebe, kad nisi zadovoljna, kad pokušavaš iskočiti iz kože i pobjeći iz situacije koja te pogađa. Kao npr. korona virus. Mnogi su se u roku tjedan do dva morali prilagodili na nove uvjete rada.

Pesimisti su odmah sagledali širu sliku, pogledali malo unatrag na prošlu krizu, pogledali tablice i račune i shvatili da treba djelovati jer se lova neće nadoknaditi niti će posao nastaviti tamo gdje je stao.

Produktivni pesimisti

Dio pesimista se odmah predao i počeo kukati, no produktivni pesimisti, kako ih ja zovem, skupili su svu negativu energiju kako bi situaciju okrenuli na bolje i smislili izlaze iz situacija. Ne jedan, nego više njih.

Oni se ne nadaju da će ovo samo proći i sve će biti super.

ružičaste naočale

Oni koji su gledali ili pak još sve gledaju kroz ružičaste naočale nisu ništa mijenjali, dok se svijet oko njih definitivno promijenio. Ružičaste vas naočale mogu koštati jednako kao onaj pasivni pesimizam.

Realisti u poslu

Zagovaratelj sam realnog pogleda na život. Ne nadam se da će nešto biti bolje, nego radim da mi bude bolje. Ne promatram probleme kao izazove kako bih ublažila negativizam jer, hej, riječ problem je tako negativna i svuda u poslu je sad bolje reći susrećemo se s izazovima.

Sramota je valjda imati problem. Sramota je priznati na van da ti je teško, sve češće to vidim. NEGATIVNA SI, BARBARA. Ne, realna sam, jer život je kolaž svih emocija pa tako i negativnih.

  Ulaganje u nekretnine

Kao da je američka must-pozitivnost prešla na nas pa skupljamo lažne osmijehe.

jesu li pesimisti bolji radnici: imaju širu sliku posla, a uočavaju ono što optimisti neće vidjeti

Negiranje emocija je ubitačno. Zato i influenceri promoviraju taj vječno posložen i nasmiješen život, mlade majke na fotografijama su vječno sređene i sve oko bebe je super… Savršeno da utonu u bezdan razočaranja čim ugase kameru i savršeno da bace u taj isti bezdan druge koji vjeruju da je život instagramuša cvijeće.

Ne pričamo o depresijama, o postporođajnim tegobama i suzama, sve je nekako kontra toga da prihvatimo negativne strane.

Živjela sam s jednom osobom koja je bila pozitivna i uvijek blaga na riječima, ona koja nije znala reći ne i koja se nadala. Umrla je od tumora na mozgu čim se uspjela opustiti. I doktori kažu da je čovjeku lakše kad psuje, čitale ste sigurno da je i na porodu bol manja ako si besramna, izađe ta negativna energija iz tijela van.

I kad puknete na nekog, kao da iz vas izađe tona tereta, zar ne? Nemojte dozvolite da puknete, ne skupljajte u sebi, nego prihvatite da je život pun problema i da je razmišljati negativno često jednako korisno kao i razmišljati pozitivno.

jesu li pesimisti bolji radnici: imaju širu sliku posla, a uočavaju ono što optimisti neće vidjeti

Osoba koja je umrla od tumora na mozgu bila je moja mama. Sve ružno što joj se dogodilo kao da se grupiralo u ogromnim tumorima i htjelo izaći van. Zato sam ja glasna i negativna.

Nemojte me zamišljati kao mrku ženu koja stalno viče haha. Uglavnom se smijem i ne mislim da mi je loše u životu unatoč x problema koje postoje.

Ovo negativno sam samo tako naglasila da se razlikujem od onih koji izbjegavaju sagledati probleme na način da on može imati i negativan rezultat. Kao što sam ja izbjegavala prihvatiti da mi mama umire. Od tog dana sam pesimist.

  Trebate email za jednokratnu upotrebu?

Pesimizam se smatra nečim ružnim, no on je divna obrambena tehnika organizma. Recimo da čekate nalaze od doktora ili rezultate testa na fakultetu. Nalazite se u situaciji koju ne možete promijeniti, na koju ne možete utjecati.

Pesimisti će se pripremiti na najgore, složiti ne samo plan B, nego i cijelu abecedu planova, a ako dođe nepoželjan rezultata, lakše će ga prihvatiti.

Jesu li pesimisti zaista bolji radnici?

No, jesu li pesimisti bolji radnici? Kako oni utječu na radnu atmosferu i kako obavljaju zadatke?

Nitko se ne voli družiti s crnjacima, ljudima koji vječno kukaju i prognoziraju sve najgore. Volimo osjećati pozitivu, radni elan je bolji i općenito atmosfera u uredu.

pesimisti

No hoće li onaj pesimist biti dobar radnik? Na hrpi pozicija hoće.

Prvo: Radnik koji je primarno pesimist – prvo će proučiti sve moguće potencijalne probleme i rizike, sagledati širu sliku i imati u glavni nekoliko scenarija i rješenja.

Drugo: Pesimist će vidjeti ono što optimist preskoči jer je njemu sve super i vjeruje da će sve poći po planu. Ali rijetko što kad ide po planu. Nadati se nečemu nije dobra poslovna strategija.

Sagledati sve, posebno moguće negativne posljedice projekta i posla, izvrsna je stvar jer će vas spriječiti da napravite neki korak koji bi vam se mogao obiti o glavu. Da, nekom uspije štošta i divite mu se jer je bio hrabar napraviti taj i takav potez.

jesu li pesimisti bolji radnici: imaju širu sliku posla, a uočavaju ono što optimisti neće vidjeti

Da, postoji puno optimista koji su uspješni jer su se nešto usudili napraviti i vjerovati da je moguće, no to nipošto ne znači da pesimist neće pokrenuti vlastiti biznis.

On će samo biti oprezniji i imati x backup planova, što se u dosta situacija pokazalo kao nešto jako dobro.

  Bingo vikend akcija, pogledajte najnovije popuste

Koga bih zaposlila: optimista ili pesimista?

Ovisno za što trebam radnika.

Za uslužne djelatnosti mi treba poletna ptičica koja vjeruje da je sve dobro, ali za krizni menadžment, građevinu ili financije, radije bih nekog fokusiranog na probleme i njihovo rješavanje.

Naravno, tu govorim o produktivnim pesimistima, ne onima kojima je sve grozno pa zašto se truditi kad će ionako sve biti grozno. Zato na razgovorima za posao često pričam s ljudima o njihovima hobijima, životu i interesima. Tu doznate u što ljudi vjeruju, a ja mogu procijeniti vjerujemo li u isto i jesmo li za isti tim.

Budi negativna i mijenjaj stvari!

zeneinovac.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija spot_img

drugi upravo čitaju

Go Slim Forum

Go Slim forum je pravo mjesto za informisanje o čudesnom čaju za mršavljenje. Go Slim forum donosi iskustva korisnika i pouzdane informacije iz prve...

Kako spriječiti impotenciju?

Kako spriječiti u impotenciju

Kako zaraditi novac od kuće – 10 JEDNOSTAVNIH POSLOVA

Postoje razni načini kako zaraditi novac od kuće danas. Digitalno doba i život na internetu su učinili da zarada od kuće bude dostupna svima. Novca...

može te zanimati

Koja je razlika između kreditnih i debitnih kartica?

Posljednjih nekoliko godina gotovina se sve manje koristi u opticaju, a život bez bankovnih kartica, aplikacija i pametnih novčanika postao nam je nezamisliv....

7 načina kako uštedjeti novac za vrijeme studiranja

Najbolji savjeti kako uštedjeti novac Prije nego što počnem govoriti kako uštedjeti novac za vrijeme studiranja, ali i danima nakon fakulteta, naglašavam kako sam svjesna...

Kako naći posao u inostranstvu?

Razmišljate da se zaposlite u inostranstvu? Ukoliko je odgovor na pitanje DA, onda nastavite da čitate dalje. U tekstu ćemo objasniti kako naći posao u...

Strah od uspjeha – 7 razloga zašto nas je strah uspjeti

Mnogi od nas svjesni su da se boje neuspjeha i začude se kad čuju da postoji i strah od uspjeha. Itekako postoji. Evo nekih...

Mogu li blokirani imati kreditnu karticu

Blokirani i kreditne kartice Blokirani mogu imati kreditne kartice jer kreditne kartice nisu vezane uz tekući račun. Kartične kuće svakoj punoljetnoj osobi mogu izdati kreditnu karticu neovisno o...

SEO optimizacija web stranice za početnike (check lista)

Zanima vas kako se radi SEO optimizacija web stranice? SEO optimizacija web stranice i tekstova koje pišete, možete poboljšati rangiranje na tražilicama i dobiti više...

NLB Banka Sarajevo dobitnica priznanja Zlatni BAM 2022.

Priznanje Zlatni BAM se tradicionalno dodjeljuje najuspješnijim bankama u BiH.Na 20. jubilarnoj „Večeri bankara“ u organizaciji magazina Banke i Biznis u Bosni i Hercegovini,...

Domaći sajtovi za zaradu preko interneta

Ovo su najbolji domaći sajtovi za zaradu preko interneta Lista za one koji nisu sigurni da dovoljno dobro barataju s engleskim jezikom! Zarada preko interneta na...

Šta je novac?

Šta je novac i kakvu ulogu ima u današnjem društvu. Novac je roba koja čini vrijednosni ekvivalent svakoj drugoj robi. Novac je sredstvo koje je...

Dokazao da možemo preživjeti i poslovati sa 7 lipa

Nevjerojatno, ovaj čovjek dokazao je da možemo preživjeti i poslovati sa 7 lipa Jeste li svjesni svega što nam se dogodilo u posljednjih nekoliko godina?...

Kredit – rješenje, spas ili robija?

Kako posmatrate kredit? Kao riješenje, spas ili robiju? Na Faksu (završila sam Ekonomski fakultet u Zagrebu, smjer marketing) realno sam naučila deset rečenica koje su...

Svojstva računara

Sigurno imate računar kod kuće ali da li znate koja su osnovna svojstva računara. Osnovna svojstva računara dijele se na brzina procesora, kapacitet radnog rezervoara,...