Kako Korona utiče na trudnice?

Na temelju onoga što je poznato do sada u ovom trenutku, trudnice imaju povećani rizik od teške bolesti COVID-19 u poređenju sa ne-trudnicama.

Uz to, trudnice sa COVID-19 mogu imati povećani rizik od nepovoljnih ishoda trudnoće, poput prijevremenog porođaja. Pa saznajmo kako Korona utiče na trudnice?

Trudnice s COVID-19 rjeđe imaju simptome od ne-trudnica s COVID-19, ali ako je teško bolesna, veća je vjerovatnoća da će im trebati intenzivna njega.

KAKO KORONA UTIČE NA TRUDNICE?
Kako Korona utiče na trudnice? 4

Nova otkrića istraživanja objavljena danas u BMJ pomažu u rasvjetljavanju rizika od COVID-19 za trudnice i njihove bebe. U radu se sugeriše da je manja vjerovatnoća da će trudnice viđene u bolnici sa sumnjom ili potvrdom COVID-19 imati temperaturu ili bolove u mišićima, ali ako se razvije u ozbiljnu bolest, veća je vjerovatnoća da će im trebati intenzivna njega od ne-trudnica sa COVID-19.

Ako ste trudni, nedavno se porodili ili dojite, sigurno ste zabrinuti zbog novonastalog COVID-19 virusa. I za Vas i Vašu bebu postoji određeni rizik, a postoje nekoliko stvari koji trebate znati.

Rizici za novorođenčad i žene

- Oglašavanje -

Istraživanja pokazuju da je veća vjerovatnoća da će trudnice ili novonastale trudnice (rani stadij trudnoće)sa COVID-19 biti primljene na odjel intenzivne njege ili će im trebati respiratorna podrška u poreeđenju sa ne-trudnicama, kako je navedeno gore u tekstu.

KAKO KORONA UTIČE NA TRUDNICE?
Kako Korona utiče na trudnice? 5

Postoji statistika da su trudnice koje su zaražene COVIDom-19 rađale prije vremena.

Svaka četvrta beba rođena od žena s COVID-19 primljena je u neonatalnu jedinicu, ali nedostaju podaci o prijevremenim porodima. Stope mrtvorođenih i novorođenčadi, međutim, bile su niske.

Trenutno nije razjašnjenjo do koje mjere se prenosi SARS-CoV-2 s majke na dijete, bilo u maternici, intrapartalno ili u ranom postnatalnom razdoblju.

Napori zajednice za kontrolu širenja virusa COVID-19 mogu uticati na Vaš pristup rutinskoj prenatalnoj njezi. Razgovarajte sa svojim liječnikom o mjerama predostrožnosti koje ćete poduzeti kako bi se zaštitili tokom sastanaka ili je li virtualna prenatalna skrb uopšte opcija za Vas. Pitajte postoje li alati koji bi mogli biti korisni kod kuće, poput mjerača krvnog pritiska. Da biste maksimalno iskoristili bilo kakve virtualne posjete, unaprijed pripremite popis pitanja i napravite detaljne bilješke.

- Oglašavanje -

Ako tokom trudnoće imate određene uvjete, virtualni posjeti možda neće biti opcija za  Vas. Pitajte svog liječnika o tome kako to može uticati na Vašu njegu.

Obzirom da ne postoji jasna analiza kako se prenosi sa majke na dijete, bilo da niste trudni, a  naručito ako jeste, u ovom vremenu pandemije se vrijedi pripaziti.

Ako ste trudni, važno je da, tokom ove pandemije pa tako i poslije:

-redovno perete ruke

-ostanite kod kuće što je više moguće i slijedite savjete o socijalnom distanciranju, poput držanja najmanje 2 metra (3 koraka) od drugih ljudi

-klonite se svih koji imaju simptome koronavirusa

- Oglašavanje -

Još uvijek morate proći sve snimke trudnoće (antenatalne) i sastanke zakazane kod doktora, osim ako vam se ne kaže drugačije.

I dalje ćete imati redovite sastanke i “snimke” dok ste trudni. Ali možda postoje neke promjene.

Možda ćete otkriti sljedeće:

-neki sastanci za trudnice mogu biti online,telefonom ili video pozivom

-od Vas će se možda zatražiti da nosite masku ili haljinu kada ste u bolnici ili na klinici

-neki sastanci mogu biti otkazani ili preraspoređeni – vaš će sastanak biti promijenjen ili ćete ga moći ponovno rezervisati(kada situacija bude povoljnija)

To pomaže u zaštiti svih i zaustavljanju širenja koronavirusa.

Ako niste sigurni možete li dovesti svog partnera na sastanak, pitajte svoju sestricu ili trudnički tim.

Preporuke za porod

Ako ste zdravi kako se približavate kraju trudnoće, neki „dijelovi“ Vašeg porođaja mogu se odvijati kao i obično. Ali morate biti spremni biti fleksibilni.

https://siadizajn.ba/fit/
Kako Korona utiče na trudnice? 6

Ako imate zakazanu indukciju porođaja ili poznatije kao carski rez, Vi i vaša osoba za podršku možda ćete biti pregledani na simptome COVID-19, optimalno 24 do 48 sati prije dolaska u bolnicu. Možda ćete biti ponovno pregledani prije nego što uđete u salu za pripremu za porod i porod. Ako imate simptome ili virus koji uzrokuje COVID-19, vaša indukcija ili C-rez mogu se „preurediti“.

Da bi zaštitili zdravlje Vas i Vaše bebe, broj ljudi mora biti ograničen u sobi tokom porođaja. Iako smatram da je broj zemalja veći u kojima je tako i bez korona virusa.

Također, tokom hospitalizacije Vas i Vašu osobu za podršku mogu svakodnevno pregledavati zbog simptoma. Razgovarajte sa svojim doktorom o svim ograničenjima koja se mogu primijeniti. Vaš boravak u bolnici vjerojatno će biti kraći od uobičajenog.

Ako imate COVID-19 ili zbog simptoma čekate rezultate testa, tokom hospitalizacije nakon porođaja preporučuje se da nosite masku za lice i imate čiste ruke kada njegujete novorođenče. Držati krevetić novorođenčeta pored kreveta dok ste u bolnici je u redu, ali također se preporučuje da održavate razumnu udaljenost od bebe kad god je to moguće. Kad se poduzmu ovi koraci, rizik od zaraze novorođenčeta virusom COVID-19 je nizak.

Međutim, ako ste teško bolesni s COVID-19, možda ćete morati biti privremeno odvojeni od novorođenčeta.

Što učiniti ako ste trudni

Čim saznate da ste trudni, razgovarajte s liječnikom opće prakse ili medicinskom sestricom.

Podržat će Vas i pružiti vam sve potrebne informacije. Također će se pobrinuti da dobijete sigurnu i ličnu brigu za trudnice.

Budite odgovorni i budite zdravi, tako malo,a nikada čini mi se nije imalo veću cijenu.

- Oglašavanje -
5 1 Glas
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Zanimljivosti