back to top

Lora Pleško i Željka Maras otkrivaju kako odabrati dobar smještaj na putovanjima

Putovanje je više od obilaska atrakcija – ono je iskustvo u cjelini, a smještaj igra ključnu ulogu u oblikovanju vašeg doživljaja. Svatko od nas ima drugačije želje kada je smještaj u pitanju, no ovih pet pitanja si je bitno postaviti kako biste od svojeg putovanja dobili optimalno iskustvo.

Lokacija je ključna

Smještaj može utjecati na to koliko ćete lako moći istražiti destinaciju. Ako je vaš hotel ili apartman centralno smješten, imat ćete brži pristup glavnim atrakcijama, restoranima i javnom prijevozu. To može značajno olakšati planiranje i povećati vrijeme koje provodite istražujući destinaciju.

Udobnost i odmor

Nakon cijelog dana istraživanja, vraćanje u udoban i ugodan smještaj može biti ključno za potpuni odmor. Kvalitetan krevet, čista kupaonica i ugodan ambijent mogu pridonijeti vašem općem dojmu putovanja. Ugodno okruženje može poboljšati vaše raspoloženje i energiju za sljedeći dan.

Lokalni doživljaj

Odabir smještaja u autentičnom dijelu grada ili regije omogućava vam da doživite lokalni način života. Boravak u četvrti s lokalnim tržnicama, restoranima i umjetničkim galerijama može pružiti jedinstvenu perspektivu koju ne biste dobili boraveći u turistički popularnim područjima.

Sigurnost i mir

Smještaj igra ključnu ulogu u osjećaju sigurnosti tijekom putovanja. Bez obzira na to putujete li sami, s obitelji ili prijateljima, važno je odabrati smještaj koji pruža osjećaj sigurnosti i privatnosti. Mirno okruženje može biti ključno za dobar san i opuštanje.

Cijena i budžet

Razumijevanje vašeg budžeta za smještaj važno je za planiranje putovanja. Ponekad možete pronaći pristojan smještaj po povoljnoj cijeni, ali važno je prilagoditi očekivanja prema financijskim mogućnostima kako biste izbjegli neugodna iznenađenja.

A kako putuju naši putnici? Povodom Out Of Office konferencije o putovanjima koja se održava u Zagrebu 1. i 2. ožujka u Algebri, razgovarali smo s dvije članice Žene i novac VIP klubaŽeljkom Maras, jednom od predavačica na konferenciji i Lorom Pleško, pokretačicom konferencije koja se ove godine odvija drugi puta po redu.

Željkino predavanje Ultimativni vodič kroz luksuzne hotele jako nas je zaintrigiralo pa smo htjeli čuti više o tome koje čari leže u odsjedanju u luksuznim hotelima, iako nam to baš i nije teško zamisliti. Lora je pak prošle godine u sklopu konferencije održala predavanje Home exchange – što i kako?, a o toj temi piše i na svom profilu lora.outofoffice, što je zanimljiva alternativa klasičnim tipovima smještaja o čemu smo definitivno željeli čuti nešto više i usporediti ova dva načina putovanja.

Željka je nedavno pokrenula i Instagram profil you.only.live.twice_by.z na kojem dijeli svoja iskustva o luksuznim hotelima pa tako od nje možete saznati gdje se najbolje jede, koji hotel ima najbolju uslugu, gdje se nalaze privatni spa centri i što treba imati na umu kada se odsjeda u luksuznim hotelima.

Po Željkinom mišljenju, Maslina Resort u Starom Gradu na Hvaru je najluksuzniji hotel u Hrvatskoj

A otkuda ta ljubav prema luksuznim hotelima? Željka kaže da su se njoj luksuzni hoteli dogodili spletom životnih okolnosti. U svojim dvadesetima, u zlatno doba tiskanih medija u nas, postala je glavna urednica jednog magazina i taj posao počeo ju je voditi po uistinu divnim hotelima. Njen budući suprug je svojim poslom i životnim stilom bio usmjeren prema luksuznim hotelima pa je i s njim počela putovati isključivo po takvim mjestima.

“Ljubav prema luksuznim hotelima rođena je u trenutku kad sam shvatila da u takvim ambijentima u stvarnosti, makar na kratko, živim svoj san o nekom idealnom životu: elegantni ambijenti, vrhunska hrana, piće i kozmetika, besprijekorna posluga te osjećaj da je sve moguće i da novac nikad nije problem”, podijelila je s nama Željka.

“Kada čujem Željku da to tako opisuje, moram priznati da nije niti kod mene puno drugačije”, dodaje Lora koja pak najčešće putuje mijenjajući svoj dom s nekim drugim.

Kod home exchangea nekome je bitna lokacija, a ja se razveselim lijepo uređenoj kući u lijepoj prirodi. Zahvaljujući home exchangeu posjetila sam neke lokacije koje mi nisu bile u planu, ali sam zato boravila u stvarno predivnim i posebnim kućama, kao npr. u kući jedne poznate norveške umjetnice.”

Lora nas upućuje da postoji nekolicina platformi na kojima se može dogovoriti zamjena kuće, a postoji čak i jedna koja prima isključivo dizajnerske kuće, pa se u posebnom unutrašnjem uređenju može uživati i kroz ovaj način putovanja.

Foto: Home exchange u Norveškoj, Lora Pleško

Željka je naglasila da je u svojim mladenačkim godinama naravno imala iskustva s manje luksuznim smještajima. Na ljetovanjima s prijateljicama, tih kasnih devedesetih, kada još nije bilo ni platformi za booking, imala je brojnih pustolovina s katastrofalnim smještajem: od apartmana u nečijoj garaži bez prozora u Hvaru do nepostojećih smještajnih jedinica u Bolu. Ni Lori odsjedanje u groznom smještaju nije strano, a najgori joj je bio jedan hostel u Parizu dok je putovala Europom InterRailom i jedan u New Yorku koji je bio pun žohara, bučan i jednostavno – odvratan.

Mislim da to dolazi i s godinama, zaključuje Lora. Nekada mi je bilo bitno samo imati gdje prespavati, a ionako sam imala energije cijeli dan razgledavati znamenitosti. Štoviše, što je smještaj lošiji, to ćeš manje htjeti u njemu boraviti pa ćeš više vremena provesti u razgledavanju i upoznavanju lokacije. S te strane možda i nije loše imati loš smještaj (smijeh), no danas kada bookiram smještaj, prva stvar koju gledam je besprijekorna kupaonica.

Koje su karakteristike luksuznih smještaja?

Dok je Lori čistoća bitan faktor, Željka uživa u drugim aspektima dobrog smještaja pa nam je tako otkrila što je to što karakterizira luksuzni hotel i koja usluga je obavezna da bi se hotel mogao nazvati luksuznim.

Kriteriji luksuza su raznoliki, objašnjava Željka. Luksuzni hotel ne mora nužno imati uvijek neka vanjska obilježja poput unutarnjeg bazena ili vrhunskog restorana (iako to najčešće imaju), ali ono što mora imati jest personalizirana usluga najvišeg ranga, usluga valet parkinga, luksuznu opremu soba s namještajem visokokvalitetnih materijala, kućnim ogrtačem, sefom, mini barom i kozmetikom najvišeg ranga. Luksuzni hotel se bez mnogo toga može i dalje zvati luksuznim, ali bez vrhunske usluge, u kojoj je sve moguće, ne može.

Tako Željka ponekada destinaciju svog putovanja bira upravo radi dobrog hotela u kojem želi odsjesti, dok Lora slično destinaciju tu i tamo bira u ovisnosti od privlačnosti ponuđene kuće u zamjenu za svoju.

Foto: Resort Maslina, Hvar 

Jedno je sigurno – gdje boravite ima utjecaj na vaš opći doživljaj putovanja pa tako i smještaj igra ključnu ulogu u oblikovanju vašeg putničkog iskustva. Pomaže vam da se osjećate udobno, sigurno i povezano s odabranom destinacijom. Stoga, prilikom planiranja putovanja, ne zaboravite posvetiti pažnju odabiru smještaja kako biste osigurali nezaboravno iskustvo.

A ako želite od Željke čuti više o luksuznim smještajima, kao i druga raznolika putnička iskustva, pogledajte program i izvrsne predavače Out Of Office konferencije. Konferenciju vodi Ida Prester, a među predavačima se nalaze Davor Rostuhar, Vana Babić, Bojana Matkovikj, Putoklinci i mnogi drugi. Ove godine ima nekoliko predavanja orijentiranih na putovanja s djecom, ali i drugih raznih tema poput planinarenja, krstarenja, otkrivanja manje popularnih destinacija, a na konferenciji možete sudjelovati i u kvizu Morane Zibar te dodatnim popratnim aktivnostima.

Svoju ulaznicu osigurajte na vrijeme, a pregršt inspiracije i korisnih informacija za vaša sljedeća putovanja na konferenciji sigurno neće nedostajati!

Foto: Bali, Lora Pleško


mojnovac.hr

drugi upravo čitaju

Kako uštedjeti, a ne izgubiti na kvaliteti

Kako uštedjeti dodatni novac? Nastojite li usvojiti zdrave financijske navike, pronalazak kvalitetnih proizvoda po najboljim mogućim cijenama među najvažnijim je vještinama koje pritom morate steći. Pročitajte naše savjete i...

Kako povećati prodaju rukotvorina već danas? 7 trikova!

Ako se bavite izradom i prodajom rukotvorina sigurno vas zanima kako povećati prodaju rukotvorina i postići željenu zaradu. U nastavku donosimo najbolje savjete za...

BH Telecom kao vodeći digitalni integrator BiH, u toku pripreme za 5G mrežu

Danas je u prostorijama BH Telecoma održana press konferencija na kojoj je predstavljeno finansijsko poslovanje BH Telecoma u 2023. godini i poslovanje u I...

može te zanimati

Kreiranje i prodaja online kurseva kao bloger: Kompletni vodič

Kako kreiranje i prodaja online kurseva kao bloger može pomoći vašoj mjesečnoj zaradi? U današnje vrijeme, kreiranje i prodaja online kurseva predstavljaju izuzetno profitabilan poslovni...

TNT Group: Tri decenije inovacija u medijskoj i marketinškoj industriji

Prošlo je 27 godina otkako je TNT Group započeo svoju misiju oblikovanja medijskog pejzaža Balkana. Od skromnih početaka sa lokalnim radijem u Travniku, TNT...

Je li Hrvatska porezna oaza ili samo pustinja?

Dok jedni tvrde da je Hrvatska porezna oaza koja osigurava povoljan porezni okvir za poduzetnike i strane investitore, drugi ističu da su porezi previsoki...

Napravite svoj financijski vision board

Jeste li već čuli za vision board – način za manifestiranje privatnih i poslovnih želja i ciljeva? Vision board je najjednostavnije rečeno kolaž slika...

Često zbog posla poželite da dan ima više sati? Evo kada angažirati virtualnog asistenta i koje poslove delegirati

Koliko često se probudiš u grču i čim otvoriš oči razmišljaš o nepreglednoj listi zadataka koja te čeka? Izađeš iz ureda na par sati...

Evo zašto je privatni smještaj i na dobroj lokaciji često niže kvalitete

Najteže je gledati prilike oko sebe, pogotovo u svojoj obitelji, a ne imati mogućnost iskoristiti iste. U privatnom smještaju, prilika je ako primjerice naši...