Prostatitis simptomi i liječenje prostate

Prostatitis simptomi su različiti i mogu se javiti bilo kada kod muškaraca bilo koje dobi. Koji su simptomi i uzroci Prostatitisa i kako liječiti isit, saznat će te danas.

Prostata je žlijezda koja je sastavi dio muškog polnog sistema. Prostata se nalazi ispod mokraćne bešike, odnosno ispred rektuma, završnog dijela debelog crijeva.

Procjenjuje se da je teška između 15 do 25 grama, i da je izgledom i oblikom podsjeća na kesten. Prostata okružuje mokraćnu cijev koja vodi mokraću od mokraćne bešike do vrha penisa.

Građena je uglavnom od mišićnog i žljezdanog tkiva, a glavna joj je funkcija proizvodnja tečnosti koja je sastavni deo sperme. Tokom orgazma stezanje mišića istiskuje tečnost iz prostate u mokraćnu cijev.

Sada kada smo vam objasnili uloge portstate, da nastavimo tekst na temu Prostatitis simptomi , uzrocima Prostatitisa i načinima liječenja istog.

Uzrok nastanka Prostatitisa

Upala prostate česta je bolest koja bar jednom u životu pogađa 10 – 15% muškaraca. Simptomi su u najblažem obliku neugodni, a obično se javlja jaka bol.

Kao uzrok da se pojave Prostatitis simptomi navodi se više faktora koji su odgovorni za nastanak upale. Prema liječnicima, najčešći uzroci za upalu prostate su:

 • bakterijska infekcija (najčešće crijevne bakterije, Proteus, Stafilococcus);
 • autoimuna bolest;
 • neuromišićne ili mehaničke povrede

Ovo su rjeđi uzroci upale prostare

 • poremećaj metabolizma mokraćne kiseline (giht);
 • kamenci u prostati;
 • suženje mokraćne cijevi;
 • tumori;
 • benigna hiperplazija prostate;
 • alergija na hranu infekcija gljivicama;
 • infekcija virusima

Treba istaći da i određena stanja ili čak medicinski zahvati mogu povećati rizik za ovu bolest.

Primjerice, postavljanje katetera u mokraćnu cijev može biti uzrok nastanka upale prostate. Također, liječnici navode i analni seks kao mogući uzrok.

prostatitis simptomi
Prostatitis se može javiti kod muškaraca bilo koje dobi

Tu još spadaju i abnormalnosti mokraćnog sistema, infekcije mokraćnog sistema, povećana prostata, poremećaji mokrenja, stres, smanjena izloženost suncu, nekontrolirana seksualna aktivnost, učestala masturbacija, povreda mokraćnog sistema, fiksiran položaj tela (pri dugotrajnom jahanju), prekomjerno konzumiranje alkohola, dugotrajno uzdržavanje od mokrenja.

Prostatitis simptomi koji su i kako liječiti prostatu

Najbitnija stvar prilikom dijagnoze ove bolesti jeste činjenica da simptomi upale prostate nisu specifični samo za Prostatitis.

Odnosno određeni simptomi mogu podsjećati na simptome drugih bolesti genitourinarnog sistema. Isto tako u nekim slučajevima simptomi se uopće ne pojavljuju, a ponekad su izraženi i nagli u velikoj mjeri da pacijenti često traže hitnu intervenciju i pomoć.

Kao najčešći simptomi za uzrok prostatitisa su razne bakterije koje dolaze iz normalne flore probavnog trakta. Kronična upala se najčešće povezuje s akutnim cistitisima ili upalom sluznice mokraćnog mjehura.

Također, upala prostate isto tako može biti posljedica raznih bakterijskih infekcija koje su spolno prenosive ili se ona može pojaviti nakon što je muškarac naporno vježbao s punim mjehurom.

znakovi prostatitisa
Znakovi prostatitisa su već znak da se niste pazili. Prevencija je najbolji lijek

Prostatitis ili upala prostate nije često stanje u muškaraca, zato je bitno da se od početka znaju prepoznati prostatitis simptomi kako bi se reagiralo na vrijeme.

Ukoliko se upala prostate ne krene liječiti na vrijeme ili ako se sama terapija pokaže neuspješnom, tada može doći do punjenja prostate gnojem i to može uzrokovati prsnuće koje ispušta gnoj u mokraćnu cijev.

Navedeno stanje eventualno može dovesti do nastanka teške infekcije u bilo kojem dijelu urinarnog trakta. Treba istaći da se kod hroničnog prostatitisa javljaju karakteristični blagi napadaji koji se smiruju sami od sebe, što znači da se ne moraju javljati simptomi.

Liječnici nalažu da pratite ove Prostatitis simptome

 • Bol i peckanje kod mokrenja;
 • poteškoće kod mokrenja;
 • češće noćno mokrenje;
 • problemi kod pražnjenja mjehura;
 • isprekidan mlaz mokrenja;
 • jak osjećaj za mokrenjem;
 • bolovi i nelagoda u predjelu penisa i testisa i bolne ejakulacije

U slučaju da se navedeni prostatitis simptomi pojave, tada je poželjno javiti se svojem liječniku.

Liječenje Prostatitisa najbolji lijek za upalu prostate

Postoji nekoliko metoda za liječenje Prostatitisa. Kada je prisutan akutni oblik, isti se liječi strogim mirovanjem i suzbijanjem temperature kao i unošenjem dovoljno tekućine u organizam.

S druge strane ukoliko se radi o bakterijskoj infekciji tada se liječenje uglavnom svodi isključivo na antibiotike.

Kroz terapiju se koriste uroantiseptici, antimikrobna terapija, blokatori alfa receptora te protuupalni lijekovi.

Liječenje antibioticima se mora provesti kroz dulje vremensko razdoblje koje obično traje četiri tjedna ili čak dulje, no trajno izlječenje se ne može uvijek garantirati.

Kada govorimo o liječenju roničnog prostatitisa ono je dosta zahtjevnije i često predstavlja problem kod korištenja antibiotika jer oni ne prodiru u kroničnu upalu.

U posljednjih nekoliko godina veliku popularnost kod muškaraca po pitanju zdravlja prostate dobio je Prostamid čaj kojem možete saznati sve na Prostamid forum zajednici gdje smo čuli i posvetili članak samom forumu.

Regularna cijena prostamid čaja je 110 KM ili 55 €. Na svu sreću, Prostamid čaj je često na popustu tako da možete ga naručiti po sniženoj cijeni od 55 KM ili 28 €. Ovu akciju možete iskoristi odmah i jednim klikom ovdje.

Ponovo napominjemo: Ako se upala prostate ne krene liječiti na vrijeme, to može dovesti do većih komplikacija!

Pročitajte i ove savjete za zdravlje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija spot_img

drugi upravo čitaju

Go Slim Forum

Go Slim forum je pravo mjesto za informisanje o čudesnom čaju za mršavljenje. Go Slim forum donosi iskustva korisnika i pouzdane informacije iz prve...

Kako napraviti mrežni kabel u 11 koraka

U ovom detaljnom uputstvu s četiri različita videa saznat ćete kako napraviti mrežni kabel u 11 koraka. Koraci u nastavku pružaju smjernice za izradu Ethernet...

može te zanimati

Čajevi za mršavljenje – TOP 5 najboljih

Šta su čajevi za mršavljenje? Čajevi za mršavljenje su čajevi koji se posebno prave sa ciljem da pomognu u gubljenju težine. Ovi čajevi su obično...

Parazol čaj – Najbolji lijek za parazite!

Parazol čaj je provjeren lijek za parazite u organizmu. Ako sumnjate da ih imate, Parazol čaj će vam pomoći da se brzo izliječite! Sumnjate na...

Paraziti u stolici forum

Forum je najbolje mjesto na kojem možete saznati više o problemu parazita u stolici. Zaista vam preporučujemo da posjetite paraziti u stolici forum i...

Go Slim Forum

Go Slim forum je pravo mjesto za informisanje o čudesnom čaju za mršavljenje. Go Slim forum donosi iskustva korisnika i pouzdane informacije iz prve...

Da li je Prostamid Prevara?

Prostamid je čaj koji se koristi za liječnje aporostatitisa i drugih bolesti prostate. On se smatra najprirodnijim i jednim od najefikasnijih rješenja za ove...

Pametni satovi TOP 5 savjeta za korištenje

Pametni satovi su postali sastavni dio svakodnevnog života mnogih ljudi, a njihova popularnost raste iz dana u dan.  Ovi uređaji nude mnoštvo funkcionalnosti koje vam...

Prostamol uno forum

Prostamol uno forum je mjesto gdje možete saznati sve što trebate znati na temu Prostamol uno lijeka za prostatu. Prostamol uno je biljni i prirodni...

Ako ste stalno u pokretu – torbe su vaša svakodnevica

Jadna stvar je postala naš svakodnevni pratilac. Nose je deca već u predškolskom dobu, đaci se ne mogu zamisliti bez tog detalja, studenti takođe,...

Pametni sat je modni dodatak i multimedijalni pomoćnik u jednom

Današnja suvremena tehnologija oduševljava svojim elegantnim i praktičnim rješenjima koja nam olakšavaju svakodnevni život. Jedna od takvih inovacija su i pametni satovi koji su...

Pet odličnih portala za žene koje vrijedi pratiti

Donosimo vam pet ženskih portala koji obiluju edukativnim, zanimljivim i zabavnim ženskim temama Način na koji danas živimo prije svega zahtjeva od svih nas da...

Doček Nove 2023. 10 savjeta šta uraditi da se riješite mamurluka

Pripreme za doček Nove 2023 uveliko su počele. Najčešće pitanje trenutno je gdje ćeš za Novu godinu? Da li je to doček Nove godine u...

20 navika za lagodan život: Savjeti za sreću, zdravlje, produktivnost i uspjeh

Donosimo 20 navika za lagodan život. Produktivan život znači uspješan život baš kao i što zdrav život predstavlja sreću. Savjeti za sreću i navike za...