Prostatitis simptomi i liječenje prostate

Prostatitis simptomi su različiti i mogu se javiti bilo kada kod muškaraca bilo koje dobi. Koji su simptomi i uzroci Prostatitisa i kako liječiti isit, saznat će te danas.

Prostata je žlijezda koja je sastavi dio muškog polnog sistema. Prostata se nalazi ispod mokraćne bešike, odnosno ispred rektuma, završnog dijela debelog crijeva.

Procjenjuje se da je teška između 15 do 25 grama, i da je izgledom i oblikom podsjeća na kesten. Prostata okružuje mokraćnu cijev koja vodi mokraću od mokraćne bešike do vrha penisa.

Građena je uglavnom od mišićnog i žljezdanog tkiva, a glavna joj je funkcija proizvodnja tečnosti koja je sastavni deo sperme. Tokom orgazma stezanje mišića istiskuje tečnost iz prostate u mokraćnu cijev.

Sada kada smo vam objasnili uloge portstate, da nastavimo tekst na temu Prostatitis simptomi , uzrocima Prostatitisa i načinima liječenja istog.

prostamid

PROSTAMID – Prirodan lijek za upalu prostate!

Protamd čaj za prevenciju i očuvanje zdravlja prostate

 • smanjuje upalu, peckanje i bol kod mokrenja
 • ubija bakterije u mokrći
 • pruža održive i dugotrajne rezultate
 • pogodan za bilo koju dob i fazu bolesti
 • spriječava upalu

Uzrok nastanka Prostatitisa

Upala prostate česta je bolest koja bar jednom u životu pogađa 10 – 15% muškaraca. Simptomi su u najblažem obliku neugodni, a obično se javlja jaka bol.

Kao uzrok da se pojave Prostatitis simptomi navodi se više faktora koji su odgovorni za nastanak upale. Prema liječnicima, najčešći uzroci za upalu prostate su:

 • bakterijska infekcija (najčešće crijevne bakterije, Proteus, Stafilococcus);
 • autoimuna bolest;
 • neuromišićne ili mehaničke povrede

Ovo su rjeđi uzroci upale prostare

 • poremećaj metabolizma mokraćne kiseline (giht);
 • kamenci u prostati;
 • suženje mokraćne cijevi;
 • tumori;
 • benigna hiperplazija prostate;
 • alergija na hranu infekcija gljivicama;
 • infekcija virusima

Treba istaći da i određena stanja ili čak medicinski zahvati mogu povećati rizik za ovu bolest.

Primjerice, postavljanje katetera u mokraćnu cijev može biti uzrok nastanka upale prostate. Također, liječnici navode i analni seks kao mogući uzrok.

prostatitis simptomi
Prostatitis se može javiti kod muškaraca bilo koje dobi

Tu još spadaju i abnormalnosti mokraćnog sistema, infekcije mokraćnog sistema, povećana prostata, poremećaji mokrenja, stres, smanjena izloženost suncu, nekontrolirana seksualna aktivnost, učestala masturbacija, povreda mokraćnog sistema, fiksiran položaj tela (pri dugotrajnom jahanju), prekomjerno konzumiranje alkohola, dugotrajno uzdržavanje od mokrenja.

Prostatitis simptomi koji su i kako liječiti prostatu

Najbitnija stvar prilikom dijagnoze ove bolesti jeste činjenica da simptomi upale prostate nisu specifični samo za Prostatitis.

Odnosno određeni simptomi mogu podsjećati na simptome drugih bolesti genitourinarnog sistema. Isto tako u nekim slučajevima simptomi se uopće ne pojavljuju, a ponekad su izraženi i nagli u velikoj mjeri da pacijenti često traže hitnu intervenciju i pomoć.

Kao najčešći simptomi za uzrok prostatitisa su razne bakterije koje dolaze iz normalne flore probavnog trakta. Kronična upala se najčešće povezuje s akutnim cistitisima ili upalom sluznice mokraćnog mjehura.

Također, upala prostate isto tako može biti posljedica raznih bakterijskih infekcija koje su spolno prenosive ili se ona može pojaviti nakon što je muškarac naporno vježbao s punim mjehurom.

znakovi prostatitisa
Znakovi prostatitisa su već znak da se niste pazili. Prevencija je najbolji lijek

Prostatitis ili upala prostate nije često stanje u muškaraca, zato je bitno da se od početka znaju prepoznati prostatitis simptomi kako bi se reagiralo na vrijeme.

Ukoliko se upala prostate ne krene liječiti na vrijeme ili ako se sama terapija pokaže neuspješnom, tada može doći do punjenja prostate gnojem i to može uzrokovati prsnuće koje ispušta gnoj u mokraćnu cijev.

Navedeno stanje eventualno može dovesti do nastanka teške infekcije u bilo kojem dijelu urinarnog trakta. Treba istaći da se kod hroničnog prostatitisa javljaju karakteristični blagi napadaji koji se smiruju sami od sebe, što znači da se ne moraju javljati simptomi.

Liječnici nalažu da pratite ove Prostatitis simptome

 • Bol i peckanje kod mokrenja;
 • poteškoće kod mokrenja;
 • češće noćno mokrenje;
 • problemi kod pražnjenja mjehura;
 • isprekidan mlaz mokrenja;
 • jak osjećaj za mokrenjem;
 • bolovi i nelagoda u predjelu penisa i testisa i bolne ejakulacije

U slučaju da se navedeni prostatitis simptomi pojave, tada je poželjno javiti se svojem liječniku.

prostamid

Prostamid – Prirodan proizvod koji sprječava prostatitis

Za očuvanje zdravlja prostate

 • smanjuje upalu, peckanje i bol kod mokrenja
 • ubija bakterije
 • pruža održive i dugotrajne rezultate
 • pogodan za bilo koju dob i fazu bolesti

Liječenje Prostatitisa najbolji lijek za upalu prostate

Postoji nekoliko metoda za liječenje Prostatitisa. Kada je prisutan akutni oblik, isti se liječi strogim mirovanjem i suzbijanjem temperature kao i unošenjem dovoljno tekućine u organizam.

S druge strane ukoliko se radi o bakterijskoj infekciji tada se liječenje uglavnom svodi isključivo na antibiotike.

Kroz terapiju se koriste uroantiseptici, antimikrobna terapija, blokatori alfa receptora te protuupalni lijekovi.

Liječenje antibioticima se mora provesti kroz dulje vremensko razdoblje koje obično traje četiri tjedna ili čak dulje, no trajno izlječenje se ne može uvijek garantirati.

Kada govorimo o liječenju roničnog prostatitisa ono je dosta zahtjevnije i često predstavlja problem kod korištenja antibiotika jer oni ne prodiru u kroničnu upalu.

U posljednjih nekoliko godina veliku popularnost kod muškaraca po pitanju zdravlja prostate dobio je Prostamid čaj kojem možete saznati sve na Prostamid forum zajednici gdje smo čuli i posvetili članak samom forumu.

Regularna cijena prostamid čaja je 110 KM ili 55 €. Na svu sreću, Prostamid čaj je često na popustu tako da možete ga naručiti po sniženoj cijeni od 55 KM ili 28 €. Ovu akciju možete iskoristi odmah i jednim klikom ovdje.

Ponovo napominjemo: Ako se upala prostate ne krene liječiti na vrijeme, to može dovesti do većih komplikacija!

Pročitajte i ove savjete za zdravlje

prostamid

Prostamid – Prirodan proizvod koji sprječava prostatitis

Za očuvanje zdravlja prostate

 • smanjuje upalu, peckanje i bol kod mokrenja
 • ubija bakterije
 • pruža održive i dugotrajne rezultate
 • pogodan za bilo koju dob i fazu bolesti

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Brojanje glasova: 24

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adna
Adnahttps://www.tnt.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.
- Oglašavanje - spot_img

━ drugi upravo čitaju

Da li je Prostamid Prevara?

Prostamid je čaj koji se koristi za liječnje aporostatitisa i drugih bolesti prostate. On se smatra najprirodnijim i jednim od najefikasnijih rješenja za ove...

Go Slim Forum

Go Slim forum je pravo mjesto za informisanje o čudesnom čaju za mršavljenje. Go Slim forum donosi iskustva korisnika i pouzdane informacije iz prve...

Prostamid čaj – da li je učinkovit ?

Na vrijeme zaštitite zdravlje prostate uz prostamid čaj koji ima potpuno prirodan sastav! Prostata je jedna od najvažnijih žlijezda kod muškaraca. Ona posebno postaje osjetljiva...

Najbolja hrana za učenje i pamćenje

  Kreativnost se može predstaviti kao dragocjeni spoj mašte i stečenog iskustva pojedinca. Ovaj spoj može da rezultira u fantastične, originalne ideje i zamisli, koje...

Prednosti tople vode za metabolizam

Donosimo vam sve prednosti tople vode za metabolizam i zašto je ona zapravo zdrava! Zamislite sljedeću scenu: proljeće je i sjedite na drvenoj klupi koja...

Kako dobiti mišićnu masu kod žena

Kako dobiti mišićnu masu kod žena na provjerene i zdrave načine i metode izgradnje išične mase saznajte u ovom poučnom tekstu. Mnoge žene gravitiraju kardio...
- Oglašavanje -spot_img

━ može te zanimati

Prednosti tople vode za metabolizam

Donosimo vam sve prednosti tople vode za metabolizam i zašto je ona zapravo zdrava! Zamislite sljedeću scenu: proljeće je i sjedite na drvenoj klupi koja...

Najbolja hrana za učenje i pamćenje

  Kreativnost se može predstaviti kao dragocjeni spoj mašte i stečenog iskustva pojedinca. Ovaj spoj može da rezultira u fantastične, originalne ideje i zamisli, koje...

Promjena lične karte – gdje i po kojoj cijeni?

Promjena osobne iskaznice u Hrvatskoj elektroničkim putem Sjećate li se čekanja u dugim redovima Policijske uprave kada ste trebali zamijeniti osobnu iskaznicu jer vam je...

ŽGARAVICA – Kako liječiti žgaravicu?

Žgaravica vas redovno smara? Otkrijte kako liječiti žgaravicu koje je najefikasnije rješenje za žgaravicu u članku kojeg smo napisali jer nas muči žgaravica. Ublažavanje simptoma...

Trening agilnosti DETALJNO

Trening agilnosti je najlakše opisati kao sposobnost promjena pravca kretanja u prostoru, te naglih zaustavljanja/usporavanja i ubrzavanja. Trening agilnosti predstavlja kombinaciju brzine i koordinacije, koja...

Go Slim Forum

Go Slim forum je pravo mjesto za informisanje o čudesnom čaju za mršavljenje. Go Slim forum donosi iskustva korisnika i pouzdane informacije iz prve...

Kada je vrijeme za pregled urologa?

Pregled urologa je potreban u slučajevima kada postoje određeni simptomi i tegobe u vezi sa urogenitalnim traktom kod muškaraca te urinarnim traktom kod žena.  Prema...

Kako uplatiti novce na bankomatu? Detaljno uputstvo 2022

Kako uplatiti novce na bankomatu bez naknade i dodatnih troškova saznajte u ovom tekstu. S naših računa u bankama često uzimamo novce, no postoje i...

Kako da mu se digne?

Kako da mu se digne često je tabu tema Intimnost se može postići na mnoge načine, no seksualni odnosi vjerojatno su najvažnija stavka kada je...