Koliko koštaju estetski tretmani?

Žene i uljepšavanje idu ruku pod ruku otkad je Adama i Eve. Ideal ljepote kroz povijest se mijenjao, ali vrijeme i novac uloženi u lijep ženski izgled ne samo što ostaju konstantni, nego se kroz vrijeme i eksponencijalno povećavaju.

U ovom članku ne govorim o troškovima frizera, pedikera i depilacije. Te su stavke postale stvar osobne higijene, i vrlo često ih podjednako konzumiraju i muškarci. Osim toga, cijena frizerskih i kozmetičkih usluga može drastično varirati ovisno o mjestu i statusu salona, pa generaliziranje neće dati točnu sliku.

Tema moje kolumne su injektibilne metode estetske medicine, koje su u posljednjem desetljeću doživjele svjetski boom i malo pomalo zakucale na vrata ne samo specijaliziranih ordinacija estetske medicine nego i brojnih beauty centara i u Hrvatskoj. Mnoge žene se, kolokvijano rečeno, redovito pikaju. Cijene ovih zahvata, uz manja odstupanja, poprilično su ujednačene.

Botoks, fileri, mezoterapija, Profhilo – što je sve to i koliko košta?

Virgo intacta

Netaknuta djevojka, djevica ili virgo intacta izraz je koji se koristi u ginekologiji, ali kolokvijalno i u estetskoj medicini za ženu koja nikad nije koristila niti jednu injektibilnu metodu uljepšavanja.

Kroz smijeh često i rado naglašavam kako sam i sama virgo intacta. Nekoć s čvrstim stavom da to neću nikada raditi, danas isključivo spletom okolnosti.

Baš kao i slučaju svojih brojnih rigidnih stavova, i ovaj je počeo gubiti svoje čvrste konture. Osuđivanje žena koje se pikaju jednako mi je iritantno kao i izjave da je ženama, ukoliko nešto drastično ne poduzmu po pitanju izgleda, iznad 40-e ili 50-e rok trajanja istekao.

Glavno obilježje feminizma je dopuštanje ženama pravo na izbor. Jednadžba je jednostavna: Dopustimo ženama da budu izborane i sretne. Dopustimo ženama da budu zategnute i sretne.

Posljednjih godinu dana vodim marketing i komunikacije u tvrtki specijaliziranoj za ekskluzivno zastupstvo i distribuciju većine injektibilnih metoda o kojima će ovdje biti riječi. Htjela – ne htjela, svakodnevno sam u kontaktu ne samo s ovim uzbudljivim brzorastućem tržištem s poslovne strane, nego i sa ženama koje se redovito podvrgavaju raznim injektibilnim metodama estetske medicine.

I znate što? Puno toga što mi netaknute mislimo o onima koje su pokleknule, jednostavno ne drži vodu.

koliko koštaju estetski tretmani?

Foto: Pexels

Evo nekih od najčešćih zabluda:

1. Kad krenu na injektibilne tretmane, sve žene izgledaju umjetno

Ovo jednostavno nije istina! Mnoge žene za koje mislite da super izgledaju i koje svakodnevno viđate u javnom životu ili svom privatnom okruženju redovito koriste Profhilo, filere i botoks.

2. Zašto biste si željeli ubrizgati otrov u lice?

Otrov se u ovom slučaju odnosi na botoks i relativan je pojam. Puno spojeva koji prirodno postoje u našem organizmu u određenim se dozama mogu smatrati otrovima.

3. Što je loše u prirodnom procesu starenja?

Apsolutno ništa! Ja uistinu smatram da svaka žena ima pravo ne skrivati svoje sijede, bore i celulit. No, jednako tako nije ništa loše ni u težnji nekih žena da zaustave tragove vremena na svom licu i tijelu.

4. Žene se ne bi trebale truditi stavljati naglasak na svoj izgled ako žele da ih se shvati ozbiljno.

Stvarno? Usudi li se itko u 21. stoljeću uistinu ustvrditi da lijepe žene ne mogu biti pametne?!

5. Ako se pikate, sigurno vam nedostaje samopouzdanja.

Poznajem veliki broj vrlo samopouzdanih žena kojima je izgled visoko na ljestvici osobnih prioriteta te puno ulažu u njega.

6. Estetski tretmani hrane patrijarhalni sustav.

Pogledajte žene u rigidnim patrijarhalnim društvima: one ipak ne izgledaju poput hollywoodskih diva. Sloboda da se uljepšaju na način kako žele obilježje je ženskog oslobođenja patrijarhalnih okova. Ne zaboravite: ženama je više stalo do toga kako izgledaju u društvu drugih žena nego u društvu muškaraca.

Upravo je stigma koju nosi podvrgavanje injektibilnim estetskim tretmanima i zaslužna za nešto što smatram jednom od najvećih izdaja ženske solidarnosti, a to je laganje brojnih žena da se nisu podvrgnule estetskim tretmanima u slučaju kad jesu. Privid da one tako izgledaju prirodno dok mi ostale imamo bore i opuštenu kožu najopasnija je zabluda koja nas tjera u očaj daleko više nego što će to ikoji muški pogled ikad napraviti.

Pa onda – što su injectibles?

Injektibilne metode estetske medicine su tretmani koji tehnikom ubrizgavanja raznih supstanci zaglađuju i pune vašu kožu s ciljem postizanja mladenačkog izgleda. Moram napomenuti da injektibilne metode smiju provoditi isključivo doktori medicine u liječničkim ordinacijama. Popularnost ovih zahvata dovela je do toga da tržištem nažalost kolaju ne samo nelegalne prakse pikanja po kozmetičkim salonima i hotelskim sobama, nego i krivotvorine samih medicinskih proizvoda, što predstavlja golemu opasnost za sigurnost i zdravlje pacijenata.

Koje vrste injektibilnih metoda postoje i koliko koštaju?

Dermalni fileri fizički ispunjavaju i zaglađuju fine linije i bore. Oni također potiču proizvodnju kolagena i hidriraju vašu kožu tijekom vremena, što dugoročno dovodi do mladolikog tena.

Postoje različite marke dermalnih filera koja rješavaju različite probleme kože, a svaki brend nudi jedinstvene prednosti. Osim toga, svaka skupina filera sadrži formule za različita područja na vašem licu: usne, obraze, bradu i područje ispod očiju.

Hijaluronska kiselina osnova je gotovo svakog dermalnog filera na tržištu. Ova tvar se prirodno pojavljuje u našem tijelu i pomaže koži da stvara kolagen. Kolagen održava kožu čvrstom, zategnutom i elastičnom u mladim godinama. Tijelo proizvodi manje kolagena već u našim 20-ima. Kako bismo zadržali mladenački ten, potrebno nam je više hijaluronske kiseline za hidraciju i učvršćivanje kože.

Dermalni fileri apliciraju se jednom godišnje. Mjerna jedinica njihove cijene je 1 ml, a on stoji u prosjeku 350-400 eura po mililitru. Koliko vam je mililitara potrebno sugerirat će vam nakon pregleda liječnik specijalist. Uzmemo li za primjer da vam treba 2 ml dermalnog filera, godišnje ćete na filere potrošiti 800 eura.

Neuromodulatorne injekcije opuštaju vaše lice kako bi spriječile produbljivanje bora. Jedan od najpoznatijih neuromodulatora je botoks ili botulinum toxin. Ove injekcije na siguran način blokiraju živčane signale mišićima lica koje upotrebljavate kada ih mičete. To zaustavlja stvaranje novih bora i opušta postojeće bore, što rezultira pomlađenijim izgledom. Injekcije neuromodulatora su privremene i nestaju kako vaše tijelo metabolizira proteine u njima.

Cijena botoxa formira se po regiji na koju se aplicira i ona u prosjeku iznosi 200 eura po regiji. Botox je potrebno ponavljati svaka četiri mjeseca, pa ako ga aplicirate na 2 regije, godišnji iznos za botox je 1200 eura.

koliko koštaju estetski tretmani?

Foto: Pexels

Mezoterapija je riječ izvedena iz latinskih riječi meso i therapy, što doslovno znači srednji tretman. To je postupak koji se izvodi na srednjem sloju kože iglom kao metoda slična akupunkturi. Proces ubrizgavanja aminokiselina, minerala, enzima i vitamina u srednji sloj kože uz pomoć igala naziva se mezoterapija. Inicijalna kura mezoterapijom provodi se kroz 4 tretmana unutar dva mjeseca, a zatim se postupak ponavlja svakih 6 mjeseci. Jedan tretman mezoterapijom u prosjeku stoji 160 eura, što pomnoženo s brojem ponavljanja unutar godinu dana iznosi oko 1000 eura.

Biomodulator Profhilo – revoluciju na tržištu medicinske estetike izazvao je svojom pojavom 2016. godine Profhilo, koji se ne može svrstati niti u jednu od prethodnih kategorija, nego čini zasebnu tržišnu kategoriju bez konkurencije. Profhilo je proizvod koji je po svojim karakteristikama negdje između mezoterapije i filera. I Profhilo i mezoterapija i fileri bazirani su na hijaluronskoj kiselini, ali ona je u različitim formatima, što, posljedično, dovodi do različitih rezultata.

Mezoterapija je neumrežena hijaluronska kiselina, slična našoj prirodnoj, čime njegujemo kožu iznutra, bez nekih dramatično vidljivih efekata, osim na kvalitetu kože. Postupak je potrebno ponavljati relativno često, 4 puta u razmaku od 15 dana kako bi se postigao neki kumulativni učinak.

Filer je pak umrežena hijaluronska kiselina, koja već ima neki oblik, i njime možemo instantno intervenirati u oblikovanju strukture lica, te ima trajnost godinu dana.

Profhilo je biomodulator neumrežene, ali termički stabilizirane hijaluronske kiseline velike i male molekulske mase, kojom se lice ne možete prefilati. Starenjem mi gubimo masne stanice i koštano tkivo, zbog čega lice pada, a Profhilo potiče sintezu kolagena, elastina i adipocita. Aplicira se dva puta s razmakom od mjesec dana, te mu je trajnost 8-10 mjeseci. Svaki tretman Profhila stoji oko 350 eura, što bi na godišnjoj razini iznosilo 700 eura.

Kemijski piling je postupak u kojem se kemijska otopina nanosi na kožu kako bi se uklonili gornji slojevi kože. Koža koja ponovno izraste je glatkija i pomlađenija. Kemijski pilinzi koriste se za tretiranje bora, hipepigmentacija i ožiljaka – najčešće na licu. Mogu se provoditi samostalno ili u kombinaciji s drugim estetskim zahvatima, na različitim dubinama, od plitkih do dubokih. Dublji kemijski pilinzi daju značajnije rezultate, ali im treba više vremena za oporavak. Kako bi kemijski pilinzi dali određeni učinak, potrebno je napraviti 2-4 tretmana u roku dva mjeseca. Paket od 4 tretmana kemijskih pilinga u prosjeku stoji 400 eura.

Zbrojeno, na godišnjoj razini ulaganje u ovakav način pomlađivanja izgleda iznosi oko 4000 eura. Podijeljeno na mjesečnoj razini, oko 350 eura mjesečno. Dakako, ne morate se podvrgnuti svim navedenim tretmanima, pa i ova brojka može biti i dvostruko manja.

Vrijedi li ova investicija ili ne – to ćete morati odlučiti sami. U redu je ako vam je odgovor negativan. U redu je i ako je pozitivan.

Kako god odlučili, nipošto i nikad nasjedajte na sumnjivo niske cijene injektibilnih tretmana po raznim beauty centrima, puno nižim od ovdje navedenih. Riječ je o nelegalnim praksama, u kojima možete platiti najvišu cijenu – svojim zdravljem.

zeneinovac.com

drugi upravo čitaju

Dostojanstven život u Hrvatskoj stoji 1800 eura

Novinari Lider Media pitali su mnoge sindikate i Udruge sudaca što je dostojanstvena plaća i što bi ona trebala omogućiti, no nisu odgovorili. Suci...

Evo što sve trebate znati ako kupujete nekretninu

Glavni kriterij u odabiru nekretnine neka vam bude da je nekretnina dobra investicija. To znači da nekretninu lako i brzo možete prodati (ili iznajmiti)...

Kako pronaći što želiš raditi i to ostvariti? Imam par riječi za mlade i sve koji su „zapeli“

Ima ljudi koji cijeli život rade nešto što zapravo ne vole. Našli su tzv. siguran posao u stabilnoj firmi. Odgajani su da se od...

može te zanimati

Koliko košta razvod braka?

Saznajte koliko košta razvod braka?! Svi mi u brakove i veze ulazimo s namjerom da potraju, no stopa razvoda braka je sve veća. Neki kažu...

Kako izgraditi luksuzan brend?

Svi smo konzumenti nekih proizvoda i usluga koje smatramo luksuznima, a neki od nas su i kreatori brendova za koje žele da dobiju taj...

Bavite se ručnim radom? Uz ovih 7 trikova možete povećati prodaju rukotvorina već danas!

Imali ste sigurno priliku popričati s osobom proizvodi nešto svojim rukama. Jeste li primijetili koliko se poistovjete s onim što proizvode? Kako o tome...

Što bih napravila kad bih imala duplo više novaca?

Spoiler alert! Nećeš biti sretnija. Ovo je moje iskustvo. Od 15 godina sam, kao svaka revna djevica u horoskopu, uvijek imala strukturu, plan, raspored i program...

Planirate putovanje? Evo koje su trenutno najjeftinije, a koje najskuplje destinacije

Pandemija nas nije samo zdravstveno pokosila nego i ekonomski. Osim direktnog zatvaranja turizma na pune dvije godine, u pozadini su se odvijali i mnogi...

Ovo su osnove koje svakako trebate znati razlikovati

Iako Hrvatska ima jako dobru poduzetničku klimu, odlične projekte, odlične kompanije te druge adute kao potencijalna investicijska destinacija, i dalje se suočavamo s izazovima...