Majke zarađuju manje od zaposlenih žena, ali rješenje postoji!

Financijska kazna majčinstva je pojam koji je nastao kao rezultat mjerenja jaza u plaćama između majki i žena koje nisu majke te majki i očeva. Prema globalnim pokazateljima, jaz se povećava s brojem djece pa tako u velikom broju europskih zemalja majke s jednim djetetom osjećaju blagi negativni efekt majčinstva na svoje prihode, dok s dvoje, troje i više djece majke osjećaju značajan negativni utjecaj, tim veći što duže vremena provedu na roditeljskom dopustu. Isto se potvrđuje i u Hrvatskoj.

majke zarađuju manje od zaposlenih žena, ali rješenje postoji!

Foto: Pexels

Prema istraživanju koje smo proveli 2015. godine, majke male djece smatraju da imaju nižu plaću od ostalih žena i ta percepcija jaza se povećava s brojem djece. Također, dostupni statistički podaci pokazuju da žene s malom djecom imaju manje plaće, pogotovo žene viših primanja. Doda li se tome edukacija i iskustvo koji nisu dio formule obrazovanije, majke manje zarađuju od zaposlenih žena.

Contents

Razlozi financijske kazne majčinstva

  • smanjena prisutnost u poslovnim aktivnostima zbog brige o djeci uključujući rodiljni i roditeljski dopust,
  • odgađanje ili odbijanje bolje plaćenih poslova više odgovornosti zbog pripreme za majčinstvo i zapošljavanje u djelatnostima koje omogućuju nesmetano usklađenje privatnog i poslovnog života.
  • Stereotipna očekivanja poslodavaca da će majke dati manje na poslu zbog posvećenosti djeci i obitelji.
  • Nedostatak vrtića i servisa za čuvanje djece kao i fleksibilnih oblika rada.
  • Manje vrednovanje poslova u tzv. ženskim profesijama

Na listu bih dodala očekivanje okoline da je majka glavna i odgovorna za skrb o djeci što se prenosi generacijama s koljena na koljeno i zbog čega već i mlade djevojke biraju profesije koje će im omogućiti obiteljski život sukladno percepciji onoga što je obiteljski život. Kroz ovu godinu sam ponovno svjedočila izborima studija izvrsnih učenica mojih prijateljica koje se već s 18 godina odlučuju za budućeg zanimanja vođene takvom premisom.

Pokušala sam razgovorom osvijestiti što to dugoročno za njih znači, ali bez prevelikog uspjeha. Umjesto medicine o kojoj su maštale sve dotadašnje godine, izabrale su psihologiju i stomatologiju zbog prikladnosti zanimanja i vremena rada koji je prikladniji ženama. Ne mogu dovoljno izraziti moju tugu zbog takvih odluka jer nam trebaju te mlade, pametne djevojke kako bi nas u skoroj budućnosti liječile. Trebaju nam specijalistice u raznim granama medicine kojima još uvijek dominiraju muškarci.

U radnom okruženju sam također nebrojeno puta svjedočila odlukama mladih žena da još nije vrijeme za ovu ili onu promociju jer će roditi, pa će kasnije. A isto tako i odlukama menadžmenta da ne promovira kolegicu jer će roditi pa ići na rodiljni ili roditeljski. U obje situacije se radi o hipotetskom događaju koji se uopće ne mora dogoditi ili se može dogoditi u daljoj budućnosti do kada ta pametna, vrijedna mlada žena može značajno doprinijeti poslovanju svojim znanjem, iskustvom, posvećenošću.

Veliki problem za žene koji se direktno održava u financijskoj kazni majčinstva je što se u nekoliko ključnih godina za profesionalni razvoj pa time i razvoj karijere paralelno događa i majčinstvo. Karijera je maraton i taj relativno kratki period inicijalnih godina zasnivanja obitelji kada žene zbog rodiljnog i roditeljskog dopusta nisu aktivno prisutne na poslu i oko posla ne bi trebao imati tako negativan utjecaj, međutim upravo to se događa s multiplikativnim negativnim efektom na prihode velikog broja majki.

I sama sam žrtva tog efekta nakon svake trudnoće. Nakon rođenja prvog djeteta sam imala negativne posljedice na poslovanje jer sam kao mlada poduzetnica nakon poroda ostala bez značajnog klijenta. Neposredno pred rođenje drugog djeteta sam izgubila važnog i velikog klijenta, upravo zbog stereotipnog očekivanja da tvrtka žene s malim djetetom ne može pružiti dovoljno dobru podršku klijentu iako ta podrška u toj fazi uopće nije ovisila o meni, nego o timu koji je sjajno obavljao svoj posao. To je značajno utjecalo na tadašnje prihode, a sigurno i podebljalo statistiku o financijskoj kazni majčinstva.

Slušam i brojne druge žene koje su imale perspektivne, dobre karijere prije majčinstva, dovoljno su zarađivale i bile zadovoljne sa životom. I onda se dogodila trudnoća zbog koje su propustile neke prilike, proživjele očekivanje okoline o radnim kapacitetima majke i barem u nekoj fazi zarađivale manje. Poduzetnice su posebno ranjiva skupina majki, ali i žene u korporacijama često izgube prilike, a time i prihode.

I što napraviti. Kako se boriti protiv kulture i očekivanja okoline, ali i samih sebe. Počnite od sebe!

Što možemo primijeniti u obitelji?

1. Dijeliti sve obaveze s partnerom/ocem djeteta i ako ste rastavljeni

Napravite popis obaveza s pripadnim vremenikom kako bi se obaveze rasporedile podjednako. Skloni smo zaboravljanju i prešutnom dogovoru o podjeli poslova u obitelji. No, jeste li ikada izračunali koliko čijeg vremena odlazi na koje poslove?

Recimo, dogovaranje liječnika i vođenje djece na preglede isto zahtijeva vrijeme, kao i kuhanje, glačanje koje se uobičajeno ističe. Odlasci na roditeljske sastanke, učenje s djecom. Dijelite li predmete s partnerom ili je sve na vama?

2. Podijelite roditeljski dopust s ocem djeteta

To je onih 8 mjeseci nakon 6. mjeseca života djetata. Znate li da je pola tog perioda namijenjeno očevima i da ih oni moraju prenijeti na majku ukoliko ga neće koristiti? Isto tako, znate li da će dva mjeseca ostati neiskorišteno ukoliko ih tata ne iskoristi?

majke zarađuju manje od zaposlenih žena, ali rješenje postoji!

Foto: Pexels

Znači to nije majčino pravo, nego tatino pravo na roditeljski dopust sa svojim djetetom. Majkama to ujedno znači 4 moguća mjeseca više posvećenosti njihovoj prvoj strasti – poslu koji vole i razvoju karijere koji ima mnoge benefite za njih osobno i za boljitak obitelji.

3. Ne žalite za novcima koje trebate dati za potrebe čuvanja djece, ali i dalje budite aktivno prisutni u životu svoje djece

U praksi to znači da organizirate svoje poslovne aktivnosti u periodu dok je za djecu osigurano čuvanje, ali da isto tako obavezu odlaska po djecu i bavljenje djecom izvan tog perioda dijelite sa svojim partnerom kako biste mogli i izvan okvira radnog vremena otići na ključna druženja, sudjelovati u radu profesionalnih udruga i svega onoga što je važno za ostvarenje vaših profesionalnih ciljeva.

majke zarađuju manje od zaposlenih žena, ali rješenje postoji!

Foto: Pexels

Često znam čuti kako žene moraju s posla svaki dan u isto vrijeme jer trebaju pokupiti dijete iz vrtića. A gdje su tate? U redu je i taj dio obaveza podijeliti s tatom kako bi i oni imali svoje vrijeme s djetetom, a ujedno i mami oslobodili vrijeme za vama bitno.

4. Ne žalite za novcem koji služi za plaćanje vanjske usluge održavanja kućanstva

Znate li da upravo na kućanske poslove odlazi najviše neplaćenog rada žene, odnosno najmanje dva sata dnevno? Možete li zamisliti što drugoga možete napraviti za dva sata dnevno? Sigurna sam da sat vremena vašeg rada donosi više novaca od onoga što plaćate nekome tko će taj dio posla obaviti za vas, a vama oslobađa dragocjeno vrijeme za posao, obitelj, prijatelje.

Ujedno, time pomažete jednoj drugoj obitelji da spoji kraj s krajem, a obično i drugoj ženi da svojim radom doprinese boljitku svoje djece.

Što možemo primijeniti na radnom mjestu?

1. Otvoreni govorite o vašim poslovnim i karijernim planovima, kako tijekom trudnoće, tako i prije i poslije

Jasno istaknite svoje ambicije kako biste prevenirali pretpostavke da nećete biti dostupni ili da ćete raditi manje ili da više nećete biti posvećeni poslu nego obitelji. Sami otvorite tu temu s vama važnim poslovnim partnerima ili nadređenima jer je drugima vjerojatno neugodno otvarati tu temu zbog naše kulture koja nalaže da je trudnoća, a zatim dopust za djecu sveta krava koja se ne dira.

U organizacijama s kojima radimo kroz MAMFORCE certifikaciju uvijek skrećemo pozornost kako je potrebno aktivno uključiti i kolegice koje su na rodiljnom/roditeljskom dopustu, dijeliti s njima informacije, uključiti ih u edukaciju koju bi pohađale da nisu na dopustu ili im ponuditi promociju ukoliko se otvori prilika.

Ono što čujemo od menadžmenta je kako ih ne smiju dirati jer je to njihovo pravo. Smatram da je to krivo, a posljedica je kulture koja tako nalaže. Možda zaista veliki broj žena tako razmišlja, ali nemojte se dati staviti u očekivani kalup ukoliko to nije vaša priča. Pokažite da ste zainteresirane, da želite biti uključene i da ste bez obzira na majčinstvo i dalje amiciozne i posvećene poslu.

2. Spremno prihvatite svaku novu poslovnu priliku koja vam se otvori i tražite podršku partnera, obitelji, prijatelja

Žene često znaju pretpostaviti da neće dobiti podršku prije nego uopće provjere s njima bliskim ljudima. Važno je jasno izreći što želimo i kakva nam vrsta podrške treba.

3. Pregovarajte o svojoj plaći ili cijenama vaših usluga obzirom na vrijednost koju donosite, a ne životne okolnosti u kojima radite

Žene često podsvjesno misle da vrijede manje i doprinose manje zbog toga što dio svog vremena posvećuju djeci i obitelji. Vaš doprinos je isti, često i bolji jer ste upravo zahvaljujući roditeljstvu postale fokusiranije i organiziranije.

4. Spremno prihvatite poslove koji nisu u kategoriji tipičnih ženskih zanimanja

Možda ćete biti jedna od rijetkih žena, ali to vam je ujedno i prednost kao i muškarcima koji rade u dominantno ženskim profesijama. Iskoristite tu prednost i vrednujte svoj rad sukladno znanju i vještinama koje donosite, a ne osjećaju veće ili manje vrijednosti obzirom na spol.

5. Aktivno se uključite u poslovne diskusije

Nemojte se držati sa strane i ne imati mišljenje. Vaše mišljenje je važno! I uključite druge žene u diskusiju, jer žene često ne žele svjetlo reflektora na sebe, imaju otpor prema javnom izlaganju

6. Kad ste u Rimu ponašajte se kao Rimljani: Isto vrijedi i za poslovno okruženje

Kad ste negdje poslovno razgovarajte o poslu. Ne o djeci, pelenama, školskim problemima. U redu je imati small talk oko zajedničkih tema, ali nemojte dozvoliti da vam tema o djeci i obitelji bude dominantna. Vjerojatno imate i druge interese u životu koje možete u neformalnom dijelu razgovora podijeliti, kao npr. trenutno popularne knjige, filmovi, putovanja na kojima ste bili ili se spremate ili sportski rezultati trenutnih događanja.

majke zarađuju manje od zaposlenih žena, ali rješenje postoji!

Foto: Pexels

Žene su sklone zaroniti u teme koje se tiču djece i u tim temama ostati tijekom cijelog druženja. Dugoročno vam to svrstava u kategoriju skrbnice, ne i poslovno uspješne žene, što vuče za sobom očekivanja i time vezane stereotipe o kojima sam govorila na početku te procjene kako ste kao žena, majka manje posvećeni poslu, a više obitelji.

Kao što vidite moja lista savjeta onoga što možete same napraviti je malo duža na poslovnoj strani, što ne umanjuje važnost privatne. Kod kuće je važno o svemu otvoreno razgovarati i biti vrlo jasan oko očekivanja. To je posebno važno za mlade parove koji si tek na početku zajedničkog puta. Nemojte odustajati od sebe kako biste zadovoljili druge. To nikada ne završi dobro, za niti jednu od uključenih strana.

I za kraj, ne propustite pružiti podršku drugoj ženi, na svaki mogući način, emocionalno, vremenski, financijski, savjetom, otvaranjem prilika. Preuzmite odgovornost za same sebe u punom smislu te riječi i direktno utječite na sve što je u vašoj domeni mogućeg utjecaja.

U organizacijama u kojima radite upozorite na nelogičnosti sustava koje primjećujete te ako mislite da možemo pomoći, uputite rukovodstvo na MAMFORCE koji već više od deset godina pomaže organizacijama da promijene sistem, osvijeste i maknu pristranosti te omoguće pravične uvjete svima.

Foto: Pexels

zeneinovac.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija spot_img

drugi upravo čitaju

Zašto je živa opasna ? Sve o jednom od 10 najopasnijih metala

Zašto je živa opasna? Sigurno ste se ovo pitali barem jednom i brinuli da ne polomite toplomer, jer se u njemu nalazi živa! Živa postoji...

Kako zaraditi novac od kuće – 10 JEDNOSTAVNIH POSLOVA

Postoje razni načini kako zaraditi novac od kuće danas. Digitalno doba i život na internetu su učinili da zarada od kuće bude dostupna svima. Novca...

može te zanimati

Što sve trebam znati prije kupnje električnog automobila?

Zašto su električni automobili toliko popularni zadnjih nekoliko godina? Neki kažu da su oni budućnost prijevoza, drugi tvrde da se na njima mora još...

Koliko i kako smijem raditi ako sam u mirovini?

Prema rezultatima istraživanja objavljenim od strane HINA-e, u Hrvatskoj je u listopadu prošle godine radilo više od 23 tisuće umirovljenika. Neki od njih u...

Online poslovi i zarada preko interneta

Zanimaju vas online poslovi i zarada preko interneta? Ovo su najbolji domaći sajtovi za online zaradu! Lista za one koji nisu sigurni da dovoljno dobro...

Kad korisnici kažu istinu o brendovima

Jedna je žena u Hrvatskoj odlučila biti prava deinfluencerica. Iziritirana šovinističkom reklamom jednog trgovačkog centra, napravila je i sama zakupila billboard koji govori protiv...

Koliko košta razvod?

Svi mi u brakove i veze ulazimo s namjerom da potraju, no stopa razvoda je sve veća. Neki kažu 30% za prvi, oko 50%...

Financijska neovisnost žena kao ključ prevencije nasilnih partnerskih odnosa

Koliko su puta mnogi od nas čitali o ženama u nasilnim vezama ili brakovima, te se pitali: zašto jednostavno ne odu? Ako nismo bili...

BalCannes srebro zlatnog sjaja za Wiener osiguranje i MITA Group

Već deset godina BalCannes, najveće regionalno takmičenje kreativnosti, radi na ujedinjavanju tržišta regiona, a najkreativnije agencije iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije...

Donosimo 9 savjeta za organizaciju budget friendly vjenčanja

Organizacija vjenčanja ogroman je financijski zalogaj. Zna se kakva su pravila prilikom organiziranja vjenčanja: obilna i raznovrsna hrana, bend, nova vjenčanica (jer što ako...

Što svaka žena mora znati o novcu?

Novac jest bitan i važan Jeste li i vi cijeli život u minusu kako pokazuje jedna od Tisjinih komičnih ilustracija vezanih za svakodnevne situacije koje...

Nevjerojatno, ali protuvrijednost kućanskih poslova je 4500 EUR mjesečno

Kad bi nam plaćali za kućanske poslove koje obavljamo u našem domaćinstvu, kolika bi bila naša plaća? Naše poznato staro uvjerenje je da ako ne...

Trebam li temeljni kapital društva uskladiti s eurom?

Kao što znate, u Republici Hrvatskoj je od 1. siječnja 2023. godine u primjeni valuta euro zbog čega je potrebno poduzeti određene radnje kako...

Potrošiti sebe ili novac? 5 konferencija o novcu, poduzetništvu i investiranju

31.03. održana je 5. konferencija o novcu, poduzetništvu i investiranju u organizaciji portala Žene i novac, ujedno i prva takva izvan Zagreba. U Splitu...