Prostamol uno nuspojave

Prostamol uno je lijek za liječenje upale prostate, a korištenjem ovog lijeka moguće su prostamol uno nuspojave

Smatra se da muškarci makar jednom u životu mogu imati neku bolest prostate. S godinama, taj rizik se povećava, pa se smatra da skoro svaki drugi nakon 60 godina starosti iskusi neki od problema koje može zadavati prostata.

U prethodnim tekstovima smo pisali o lijeku prostamol uno jednog od najefikasnijih lijekova za liječenje upale prostate te svih ostalih problema koji se mogu pojaviti kod prostate. Sadrži prirodne, biljne sastojke iz kontroliranog uzgoja kako biste mogli ostvariti najbolje rezultate od korištenja ovih tableta.

Prednost je što Prostamol uno osim u apotekama možete naručiti putem online trgovina i apoteka po veoma dobrim cijenama. Prostamol uno tablete mogu koristiti i mladi i stariji muškarci bez obzira na vaše zdravstveno stanje.

Takođe, postoje razni načini liječenja bolesti prostate ili upala. Kada je riječ o prostatitisu (upali prostate) popularan i učinkovit je i  prostamid čaj u njenom liječenju.

Prostamol uno nuspujave

Kao što smo rekli, prostamol uno je biljni lijek čiji osnovni sastojak je ekstrakt od plodova Sabal palme, gusti ekstrakt Serenoa repens, sabal-ov plod fructus, te ekstrakcijsko otapalo 96% etanol. Lijek sadrži još i glicerol, pročišćenu vodu, sukciniliranu želatinu, titanijev dioksid, crni i žuti željezov oksid, karmin crvenu boju.

Ukoliko zbog sadržaja možete dobiti simptome alergije i alergijsku reakciju upoznajte svog liječnika sa svojom alergijskom situacijom, te nemojte uzimati lijek kako svoj život ne biste doveli do opasnosti zbog alergijske reakcije koje se mogu javiti kao Prostamol uno nuspojave. Lijek je pakiran u obliku mekih kapsula koje su u pakiranjima od 15 do 60 komada.

Prije upotrebe svakako se raspitajte da li kod vas postoji opasnost od alergijske reakcije zbog sadržaja, no ukoliko niste skloni alergijama tada sadržaj lijeka za vas neće imati štetne nuspojave i vaša je upotreba lijeka sigurna, barem što se sastojaka lijeka tiče. Prostamol uno nuspojave zbog sastojaka se vrlo rijetko javljaju osim kod osoba sklonih alergijama.

prostamol uno nuspojave
Prostamol uno nuspojave

Prostamol uno nuspojave koje se rijetko pojavljuju

Iako Prostamol uno nuspojave u velikoj većini slučajeva ne postoje, ipak jedan od stotinu pacijenata mogu osjetiti određene nuspojave koji ovaj lijek može izazvati. Istraživanja su dokazala kako u velikoj većini slučajeva Prostamol uno ne izaziva nikakve nuspojave ukoliko se radi o osobama koje nemaju alergije.

Međutim, Prostamol uno nuspojave se u rijetkim slučajevima mogu javiti u obliku probavnih tegoba poput proljeva, mučnina, povraćanja, te bolova u trbuhu naročito ako se lijek konzumira natašte, prije jela. Stoga ukoliko pijete ovaj lijek prvo se najedite, pa tek onda uzmite lijek kako biste izbjegli moguće probavne nuspojave.

Uz probavne nuspojave još je jedna moguća nuspojava iako vrlo rijetko, a to je glavobolja. Ukoliko primijetite neke od ovih nuspojava prilikom uzimanja Prostamol uno lijeka obavezno o tome informirajte specijalista koji vam je lijek i preporučio. Također, dobro je znati da ovaj lijek ne utiče na seksualnu aktivnost, potenciju i libido, već će olakšati vaše probleme sa mokrenjem i omogućiti još bolji seksualni život jer ćete ukloniti problem sa mokrenjem izazvan povećanom prostatom.

Upute koje ukazuju na Prostamol uno nuspojave

Prije upotrebe svakako se upoznajte sa uputama ovog lijeka kako biste izbjegli Prostamol uno nuspojave koje bi vam se eventualno mogle pojaviti, iako u vrlo rijetkim slučajevima. Lijek je odobren od strane Halmed-a i sa te strane je siguran za upotrebu, te su upute dostupne u pakiranjima kapsula samog lijeka.

Svakako, ukoliko primijetite nuspojave potražite upute i slijedite ih jer lijek je namijenjen za dugotrajnu upotrebu ukoliko vam je tako vaš specijalista preporučio.

Prostamol uno kapsule nisu namijenjene osobama mlađim od 18 godina već muškarcima koji su prešli četrdesetu pa naviše godinu i imaju problema sa uvećanom prostatom. Ukoliko ste zaboravili uzeti dnevnu dozu Prostamol uno nemojte uzimati duplu dozu nego nastavite sa terapijom kako je propisano. No, ne brinite ukoliko ste i uzeli duplu dozu Prostamol uno kapsule neće vam se dogoditi ništa loše jer u znanstvenim ispitivanjima nisu dokazani negativni efekti duplih doza.

prostamol uno nuspojave
Prostamol uno nuspojave

Sve o problemima sa prostatom

Prostata je žljezda svojstvena muškarcima koja se nalazi oko mokraćnog kanala, a ispred debelog creva. Kada je zdrava, izgleda je i veličine kao kesten, a osnovna funkcija joj je da proizvodi semenu tečnost.

Bolesti prostate su najčešće bolesti sa kojima se suočavaju muškarci, naročito srednje i starije dobi.

Mada nije rijetkost da se tegobe sa prostatom jave kod mlađih muškaraca, najčešće problemi sa prostatom nastaju nakon 40. godine života.

Nešto manje od trećine muškaraca koji su prešli četrdesetu se suočilo sa tegobama koje može nositi neki problem sa prostatom.

Kako prepoznati da postoji problem sa prostatom?

Kada osjetite bol, bez obzira na njegov intenzitet, u predjelu prostate, donjem stomaku, leđima ili karlici, to može biti znak da nešto nije u redu sa prostatom.

Česte mokraćne infekcije, praćene teškim i učestalim mokrenjem, odnosno isprekidanim mlazom i nedovoljnim pražnjenjem bešike, takođe, može biti simptom.

Ako uz to primjetite krvav ili vodenast iscjedak, kao i gnoj iz penisa, u mokraći ili sjemenoj tečnosti, sigurno je da treba posetiti urologa.

Ako prerano ejakulirate ili teško dostižete ejakulaciju, a količina je mala, možda je to znak da imate neki problem sa prostatom.

Bolna ejakulacija, stalni bolovi u leđima, neprijatnost u predelu urinarnog trakta, a često i gubitak kilaže mogu ukazivati da imate neku bolest prostate.

Kada se simptomi jave, obavezan je pregled doktora koji će ustanoviti da li se radi o urinarnoj infekciji ili nekoj drugoj bolesti urinarnog trakta, jer simptomi liče na bolesti prostate.

prostamol uno nuspojave
Prostamol uno nuspojave

Kako se dobijaju bolesti prostate?

Problemi sa prostatom najčešće pogađaju muškarce u zrelim godinama. Starenjem tijelo gubi elastičnost i postaje teže, a pritisak na karlicu postaje sve veći, te su problemi sa prostatom gotovo neizbežni.

Neumerena fizička aktivnost, a pogotovo pješačenje, jer uspravni položaj vrši veliki pritisak na karlicu, može izazvati neki problem sa prostatom.

Slično, ni predugo sjedenje se ne preporučuje, jer se, takođe, vrši pritisak na karlicu.

Izlaganje hladnoći, naročito u hladnim mjesecima ili kod osoba koje rade na primjer u hladnjačama, igra veliku ulogu u oboljevanju prostate.

Polno prenosive infekcije i neke bolesti digestivnog ili respiratornog sistema mogu dovesti do problema sa prostatom.

Nedovoljno pražnjenje debelog crijeva takođe može dovesti do problema, jer prepunjeno debelo crevo vrši pritisak na prostatu.

Nezdrava ishrana, alkohol i konzumiranje cigareta povećavaju vaše šanse da nekada u životu imate probleme sa prostatom.

Koji su problemi sa prostatom?

Najčešće se kod muškaraca javlja benigna hiperplazija prostate ili dobroćudno uvećanje prostate. Ona je skoro pa neizbježna nakon 80 godina, a najčešće se javlja nakon čestrdesetih.

Mnogi muškarci sa hiperplazijom žive i godinama, jer simptomi umiju da budu blagi, a nekima simptomi skoro skroz poremete dnevnu rutinu.

Prostatitis je upala prostate i javlja se i kod mlađih i kod starijih muškaraca.

Simtomi su neugodni i najčešće se javlja jak bol. Simtomi bolesti nisu baš specifični, pa mogu ličiti na neke crevne ili urinarne infekcije.

Prostatodinija je sindrom hronične upale karlice, a njeni simtomi su najsličniji upali prostate. Često nastaje kao posljedica nekih problema sa prostatom, mada ne mora da bude.

Rak prostate uglavnom nastaje nakon 40. Godine života i u prvim fazama ne daje gotovo nikakve simtome.

Simtomi se javljaju u kasnijim fazama, kada je lječenje već teže.

 1. Benigna hiperplazija prostate
  Dobroćudno uvećanje prostate je pretjerani rast ćelija prostate koji je nemaligni. Uvećana prostata skoro uvek ometa mokrenje, pa se kao prvi simptom javlja neki od problema sa mokrenjem.

Skoro 80 % muškaraca nakon četrdesetih ima uvećanu prostatu, a taj broj se drastično povećava nakon navršenih 80.

Uzrok hiperplazije nije poznat, ali se za uzrok najviše krive muški hormoni koji ili stimulišu nastanak benigne hiperplazije ili samo stvaraju povoljnu atmosferu u organizmu.

Od ovog poremećaja se ne umire, ali simtomi mogu biti jako neprijatni.

Pražnjenje bešike prvo se dovija otežano, a kasnije postaje sve teže. Nagon za mokrenjem se povećava, posebno noću.

Bešika se ne prazni dovoljno. Što dodatno stvara probleme, jer to može uzrokovati razvijanje bakterija i gljivica.

Simtomi uvećane prostate mogu biti:

 • usporeno ili odloženo mokrenje,
 • slab mlaz pri mokrenju,
 • isprekidan mlaz prilikom mokrenja,
 • kapanje (mokraća izlazi u kapljicama na kraju mokrenja),
 • nokturija (mokrenje noću više od 3 puta),
 • bol pri mokrenju,
 • krv u mokraći,
 • učestalo mokrenje ili potpuni zastoj mokraće,
 • kao i jak nagon za mokrenjem koji se iznenada javlja ili nekontrolisano isticanje mokraće.


Doktor pregleda prostatu rektalno, provjerava količinu i brzinu protoka mokraće, kao i pritisak prilikom mokrenja. Vjerovatno ćete morati da radite urinokulturu zbog detekcije eventualnih bakterija ili analizu urina zbog prisutne krvi.

Liječenje uvećane prostate se vrši lijekovima za ublažavanje simptoma (obično za smirivanje boli), nekada se koriste antibiotici. Ukoliko pacijent ima krv u urinu ili dolazi do potpunog zastoja mokraće, onda se prostata operiše.

 1. Upala prostate – prostatitis
  Simtomi koji nastaju kao posljedica upale prostate veoma su nezgodni i teško ih je ignorisati.

Upala prostate – prostatitis najčešće nastaje kao posljedica bakterijskih, virusnih ili gljivičnih infekcija, kao i nekih autoimunih i neuromišićnih bolesti ili mehaničkih povreda.

Povećan rizik nosi i postavljanje katetera u mokraćnu cijev, neke abnormalnosti mokraćnog sistema, analni seks, stres, povrede mokraćnog sistema, nešto ređe benigna hiperplazija prostate, a veoma često zbog preterane seksualne aktivnosti, pri fiksiranom položaju tela (jahanje ili biciklizam), zbog zadržavanja mokraće ili zbog prekomerne upotrebe alkohola.

Razlikujemo:

 • Akutnu upalu prostate
 • Hroničnu upalu prostate
 • Akutna upala prostate ima nagle i jake simtome.

Oboljelima se javlja bol u predjelu polnog organa, trbuha ili leđa, otežano i učestalo mokrenje, iscjedak iz penisa koji je vodenast, gnojav ili krvav, povišena temperatura ( preko 39 °C), kao i umor, malaksalost i opšta slabost.

Prostata je obično uvećana.

Liječenje se sprovodi antibioticima najčešće, uz mirovanje, unos dovoljno tečnosti i snižavanje temperature.

Liječenje akutnog prostatitisa traje 4 – 6 njedelja, a terapija se izvodi do samog kraja, čak i ako simptomi u međuvremenu u potpunosti utihnu.

Hronična upala prostate traje duže od 3 nedelje i može se razviti iz akutne, a i ne mora. Nekada tok lečenja od samog početka može biti hroničan.

Ovde simptomi nisu toliko izraženi, bolovi su umereni u predelu muških genitalija, blaži su poremećaji mokrenja, može doći do iscedka, peckanje tokom ili nakon ejakulacije, kao i impotencija.

Lečenje traje duže, obično antibioticima shodno antibiogramu. Terapija se uzima i do 3 meseca, uz primenu higijenskodijetetskog režima.

Postoji i nebakterijski prostatitis i ne zna se tačan uzrok njegovog nastanka. Njegovo lečenje je teže, pa se često leče pojedinačni simptomi.

U posljednjih nekoliko godina veliku popularnost kod muškaraca po pitanju zdravlja prostate dobio je prostamid čaj i prostamol uno tablete koje možete kupiti samo jednim klikom.

 1. Prostatodinija
  Prostatodnija je upala karlice, hronična i veoma bolna bolest.

Ona se može razviti iz nekih problema karlice, ali obično to nije slučaj.

Simtomi uključuju jezu, bol u donjem delu stomaka i leđa, bolno mokrenje i potrebu za hitnim mokrenjem.

Često se pomeša sa upalom, pa terapija antibioticima ne daje rezultate.

 1. Rak prostate
  Dokazano je da na pojavu raka prostate utiče podneblje i način ishrane. Takođe, genetski faktor igra veliku ulogu, a postoje indicije i da postoji povezanost između bakterijskih upala prostate ili virusnih infekcija, mada to nije naučno dokazano.

Smatra se da benigno uvećanje prostate nije povezano sa rakom, ali godine, alkohol i duvan povećavaju rizik od oboljevanja.

Prve faze razvoja karcinoma ne nose specifične simptome, a kada se simptomi jave, znači da je bolest napredovala.

Jaki i konstantni bolovi kostiju znak su da je bolest već odmakla.

Bol i pečenje tokom uriniranja, slab mlaz, često mokrenje noću uz mršavljenje mogu biti znak za uzbunu.

Rektalnim pregledom doktor može utvrditi ima li promena na površini same prostate gde se rak obično i javlja, dok lečenje zavisi od utvrđenog stepena bolesti.

Analiza krvi, urina i rentgenski snimak pluća i kostiju jedni su od neophodnih pregleda koje će pacijent obaviti.

prostamol uno nuspojave
Prostamol uno nuspojave

Prirodno liječenje problema sa prostatom

Podsjećamo, prostamol uno je jedan od najefikasnijih lijekova za liječenje upale prostate te svih ostalih problema koji se mogu pojaviti kod prostate. Sadrži prirodne, biljne sastojke iz kontroliranog uzgoja kako biste mogli ostvariti najbolje rezultate od korištenja ovih tableta.

Takođe, tegobe sa prostatom mogu riješiti namirnice bogate cinkom.

Jedite više mlječnih proizvoda, ribe, školjke, integralne žitarice i mahunarke. Povrće bogato beta karotenom je, takođe, dobar izbor. U tu grupu spadaju voće i povrće žute i narandžaste boje i zeleno lisnato povrće.

Namirnice bogate flavanoidima su dobro rešenje za probleme sa prostatom.

Najprije, to su povrće i voće svijetlih boja i integralne žitarice. Vitamin C iz agruma, prije svega, brokolija, paprike i jabuka i vitamin E iz jaja, biljnog ulja, sočiva, pasulja i koštunjavog voća treba unositi često.

Omega 3 masne kiseline treba da zamjene omega 6 masne kiseline u vašem jelovniku. Jedite više manjih obroka, a 3 puta nedeljno neka na vašem meniju bude riba. Redovno vežbajte i izbegavajte stresne situacije.

Kada imate probleme sa prostatom, smanjite unos kafe i nepotrebnih čajeva. Dozvoljena je voda, 8 – 10 čaša dnevno. Izbegavajte mnogo šećera, masnu i začinjenu hranu, kao i kiselo.

Preporučuje se: paradajz, kelj, brokoli, pasulj, lubenica, crvene bobice, citrusi, jetra, kikiriki, crni i beli luk, nar, sojini proizvodi (posebno tofu), pileće meso, karfiol i maline.

Sjemenke lana smanjuju simptome uvećane prostate, a kurkuma (najbolje kombinovana sa karfiolom) može biti odlična ishrana za prevenciju raka prostate.

Grickajte i semenke bundeve, jer utiču veoma povoljno na zdravlje prostate. Odličan su izvor cinka, a kombinujte ih sa medom i mlijekom.

Cinka još ima u ovsu, orasima, ćurećem meso i sl.

Pročitajte i ovo:

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

Izbjeljivanje zuba kod kuće: 3 prirodne paste za izbjeljivanje

Uz nekoliko trikova izbjeljivanje zuba kod kuće nikada nije bilo lakše. Od proizvoda za izbjeljivanje i tretmana za izbjeljivanje kod zubara zubi vremenom mogu postati...

Da li je Prostamid Prevara?

Prostamid je čaj koji se koristi za liječnje aporostatitisa i drugih bolesti prostate. On se smatra najprirodnijim i jednim od najefikasnijih rješenja za ove...

Prostamid forum – Sve informacije na jednom mjestu!

Prostamid čaj pomaže u liječenju prostatisa, kao i očuvanju zdravlja prostate. U nastavku teksta donosimo vam sve informacije koje trebate znati o čaju koji...

može te zanimati

Kako dobiti mišićnu masu kod žena

Kako dobiti mišićnu masu kod žena na provjerene i zdrave načine i metode izgradnje išične mase saznajte u ovom poučnom tekstu. Mnoge žene gravitiraju kardio...

Prostamol uno forum

Prostamol uno forum je mjesto gdje možete saznati sve što trebate znati na temu Prostamol uno lijeka za prostatu. Prostamol uno je biljni i prirodni...

Kako ubrzati rast kose uz 15 nevjerovatnih savjeta

Kako ubrzati rast kose? Teško je pronaći rješenje koje zaista djeluje. Prvo, imate proizvode koji obećavaju čudotvoran rast kose za samo nekoliko nedjelja. Zatim,...

Kako ukloniti celulit?

Celulit je izraz kojim se opisuje specifičan kozmetički problem. Koža zahvaćena celulitom ima grudvice, izbočine i udubljenja i nije glatka, ravna i zategnuta. Ovakav izgled...

5 važnih činjenica o dijabetesu koje svako mora znati

Prema nekim podacima, u svetu preko 420 miliona ljudi boluje od dijabetesa, dok svake godine od ove bolesti premine njih oko 1,5 miliona. I pored...

Držanje tela – Iznenađujuće činjenice koje niste znali

Držanje tela: Ključ za Zdravlje i Samopouzdanje U modernom svetu gde većina ljudi provodi veći deo svog vremena sedeći za radnim stolom, ispred ekrana ili...