Prostatitis lijek

Prostatitis lijek, koji je najbolji lijek za prostatu? Kako liječiti i spriječiti prostatitis i šta preporučuju drugi muškarci pročitajte danas.

Prostatitis je najčešća urološka dijagnoza u muškaraca mlađih od 50 godina i treća po učestalosti urološka dijagnoza u muškaraca starijih od 50 godina . Od ukupnih posjeta urologu, približno 8% muškaraca javlja se radi smetnji uzrokovanih prostatitisom.

Prostatitis ili upala prostate može se javiti i kod mladih i kod starijih muškaraca, a simptomi su u najmanju ruku neugodni.

Zapaljenje prostate je odbrambeni mehanizam našeg tijela koji reaguje na štetne agense. Štetni agensi koji mogu prouzrokovati upalu prostate su biološki (bakterije, virusi, gljivice…), mehanički i fizički.

Upalu prostate najčešće će izazvati neki biološki agens, odnosno bakterije, virusi ili gljivice. Ranije je gonoreja bila najčešći uzrok upale prostate.

Do upale prostate uglavnom lakše dolazi ako već postoji neka mokraćna infekcija, ako se u mokraćnu cijev ubacuju neki predmeti (poput katetera), ali i kada je prostata pretjerano prokrvljena što se dešava kod biciklista, kod velikih fizičkih napora, predugog pješačenja i pretjerane seksualne aktivnosti.

Rizik od oboljevanja raste ako konzumirate pretjerane količine alkohola, analni seks, kod jahača, ali i ako se dugo uzdržavate od mokrenja. Ovo su razlozi peckanja kod mokrenja.

Stres, smanjena izloženost sunčevim zracima i dugotrajno sjedenje takođe ne djeluju povoljno na vašu prostatu.

Prirodni prostatitis lijek kod blažih kroničnih urinarnih tegoba je stvar izbora i lako se nabavlja bez recepta. Online se mogu nabaviti različiti prirodni lijekovi za prostatu koji muškarcu olakšavaju život sa povećanom prostatom i čuvaju ga od najgoreg, a to je da se kronični prostatitis pretvori u karcinom prostate koji se obavezno mora kirurški liječiti.

prostamid

Prostamid – Prirodan proizvod koji spriječava prostatitis

Za očuvanje zdravlja prostate

 • smanjuje upalu, peckanje i bol kod mokrenja
 • ubija bakterije
 • pruža održive i dugotrajne rezultate
 • pogodan za bilo koju dob i fazu bolesti

Bakterijski prostatitis

Najčešći uzročnici bakterijskog prostatitisa su gram-negativne bakterije iz obitelji Enterobacteriaceae, koje potiču od normalne fiziološke flore iz probavnog trakta, a u 65 do 80% slučajeva radi se o sojevima Escherichiae coli.

Učestalost javljanja bakterijskog prostatitisa iznosi samo 5 do 15% svih slučajeva prostatitisa. Najčešći uzročnici bakterijskog prostatitisa su gram-negativne bakterije iz obitelji Enterobacteriaceae, koje potječu od normalne fiziološke flore iz probavnog trakta, a u 65 do 80% slučajeva radi se o sojevima Escherichiae coli.

  Dnevni unos vode: Izračunajte koliko vam je zaista potrebno vode

Urovirulentni čimbenici imaju značajnu ulogu u razvoju bakterijskog prostatitisa. Tako se na primjer, bakterijske P-fimbrije (vlakna koja omogućuju bakterijama prianjanje na određenu površinu) vežu na receptore sluznice mokraćnog mjehura, što omogućuje kolonizaciju donjeg urinarnog trakta uropatogenom Escherichijom coli.

U slučaju prostatitisa bakterije su prisutne u duktusima (kanalnom sustavu) prostate.

Akutni bakterijski prostatitis

Izražene smetnje su: opća slabost, povišena tjelesna temperatura, bolovi ili osjećaj nelagode između čmara i mošnje ili u završnom dijelu debelog crijeva, a javlja se i učestalo, bolno i otežano mokrenje.

Akutni bakterijski prostatitis najčešće se javlja u muškaraca između 20. i 40. godine. Izražene smetnje su: opća slabost, povišena tjelesna temperatura, bolovi ili osjećaj nelagode između čmara i mošnje ili u završnom dijelu debelog crijeva.

Osim navedenih tegoba javlja se učestalo, bolno i otežano mokrenje, a katkada može doći i do nemogućnosti mokrenja.

U slučaju postavljanja sumnje na akutni prostatitis potrebno je izvršiti pregled prostate u završnom dijelu debelog crijeva. Prostata je na opip izrazito bolna, topla i katkada je “močvarne” konzistencije.

U nekim slučajevima može doći i do nakupljanja gnoja unutar tkiva prostate, što upućuje na apsces (nakupina gnoja), koji bi trebalo kirurški otvoriti i isprazniti gnojni sadržaj.

Za akutni prostatitis lijek vam mora dati liječnik, jer se liječi antibioticima koje ne možete kupiti bez recepta. Liječnik će terapiju odrediti prema intenzitetu upale i bolova i to do potpunog izlječenja.

Kronični bakterijski prostatitis

Zbog prisutnog žarišta bakterija u tkivu prostate kronični bakterijski prostatitis udružen je s često ponavljajućim akutnim cistitisima, odnosno upalom sluznice mokraćnog mjehura. Kod ove bolesti, bolesnici su većinom bez tegoba između akutnih faza pogoršanja stanja.

prostamid

Prostamid – Prirodan proizvod koji spriječava prostatitis

Za očuvanje zdravlja prostate

 • smanjuje upalu, peckanje i bol kod mokrenja
 • ubija bakterije
 • pruža održive i dugotrajne rezultate
 • pogodan za bilo koju dob i fazu bolesti

Šta može biti uzrok upale prostate?

Prostata je veoma osetljiv organ, naročito na temperaturne razlike. Čim spoljna temperatura padne ispod nule, treba biti posebno oprezan.

Čest ulazak i izlazak iz toplog u hladno može izazvati upalu prostate i kod mladih i kod starijih muškaraca.

Hlamidija je najčešći uzročnik upale. Ova infekcija kriva je za čak 80 % upala kod muškaraca u tridesetim i četrdesetim godinama.

Prenosi se i u organizam dospjeva nezaštićenim seksualnim odnosima.

Nešto rijeđe prostatitits izaziva giht, kamenac u prostati ili bubrezima, suženja mokraćnih cevi, neki tumori, intolerancija ili alergija na neku hranu, kao i benigna hiperplazija prostate.

Liječenje upale prostate

Kada nastupi upala praćena visokom temperaturom, najprije treba odmarati i mirovati, ali i snižavati tjelesnu temperaturu.

Doktor će vam prepisati i terapiju koja će ublažiti bolove.

Ukoliko je bakterijska infekcija uzrok, doktor će prepisati antibiotike shodno antibiogramu.

Kod upale prostate je najvažnije liječiti uzroke upale.

  Najbolja hrana za mladoliku kožu

Kako bi se upala dijagnostikovala, najprije treba uraditi analizu urina i urinokulturu, ali čak i da je urinokultura negativna, to ne znači da nema upale. Tada se pristupa drugim načinima pregleda prostate.

Terapija i liječenje prostate se uvijek sprovodi najmanje mjesec dana, bez obzira da li su se u međuvremenu tegobe i simptomi stišali. Prostatitis lijek je neophodno koristiti do kraja kako bolest ne bi prerasla u hroničnu.

Akutna upala prostate liječi se između 4 i 8 nedelja, dok hronična upala zahtjeva duže lečenje.

Što se epizode upale više ponavljaju, to je i duže vaše lečenje.

Kod jakih bolova, ljekar može prepisati alfa-blokatore poput deksazona, ali mogu vam pomoći i analgetici poput ibuprofena.

Kako se hroničnoj upali često ne zna uzrok, lekar će vam verovatno prepisati lekove koji će smirivati simptome.

U većini slučajeva, tople kupke pomažu.

Masaža predjela gdje se nalazi prostata, kao i tople obloge ili termofor na tom mestu, može ublažiti bol i neprijatne simptome.

Pokušajte i sa smanjenim unosom začinjene hrane, alkoholnih pića ili kisele hrane, jer se smatra da može pomoći osobama sa upalom prostate.

U posljednjih nekoliko godina veliku popularnost kod muškaraca po pitanju zdravlja prostate i spriječavanju peckanja pri mokrenju dobio je prostamid čaj i prostamol uno tablete.

prostamid

Prostamid – Prirodan proizvod koji spriječava prostatitis

Za očuvanje zdravlja prostate

 • smanjuje upalu, peckanje i bol kod mokrenja
 • ubija bakterije
 • pruža održive i dugotrajne rezultate
 • pogodan za bilo koju dob i fazu bolesti

Prirodni lijekovi za upalu prostate

Prirodni prostatitis lijek kod blažih kroničnih urinarnih tegoba je stvar izbora i lako se nabavlja bez recepta. Online se mogu nabaviti različiti prirodni lijekovi za prostatu koji muškarcu olakšavaju život sa povećanom prostatom i čuvaju ga od najgoreg, a to je da se kronični prostatitis pretvori u karcinom prostate koji se obavezno mora kirurški liječiti.

Takođe, povećana količina tečnosti, a naročito vode, može smanjiti tegobe koje uzrokuje upala prostate. Preporučuje se 8 – 10 čaša vode dnevno, a voda će povećati količinu urina i mokrenje će biti učestalije, te će se simptomi stišati.

Sjemenke bundeve se smatraju jednim od prirodnih lijekova za probleme sa prostatom. Treba ih grickati u toku dana, do 100 g, ali je efikasnije kada se mljeveno sjemenje pomješa sa mlijekom ili se sa medom naprave kuglice, pa se uzima svako jutro po jedna.

Sjeme susama se smatra najstarijim lijekom za upalu prostate. Osim što ga možete preprženog dodavati jelima, salatama ili smutiju, sjeme susama treba da se ostavi preko noći u vodi, a zatim da se ta voda popije, a susam žvaće.

Paradajz sadrži likopen koji se najviše nalazi u opni paradajza, a snažno je sredstvo za lečenje zapaljenja prostate. Trik je da paradajz treba prokuvati, jer se likopen tada bolje oslobađa.

  Peckanje tokom mokrenja ili cistitis

Kurkumin iz kurkume ima antibakterijsko i antiupalno dejstvo, pa se upotreba ovog začina veoma preporučuje osobama koje obole od upale prostate. Kašičicu kurkume prokuvajte sa čašom vode, pa pijte tu tečnost 2 puta dnevno.

Riblje i laneno ulje se preporučuje u pripremi hrane, a maslinovo ulje možete popiti svako jutro po kašičicu. Jedite ćuretinu i crvena mesa, jaja, orahe, mahunarke i kozje mleko, odnosno namirnice bogate cinkom – jer je cink dobar za prostatu.

Selen će vam pomoći kod problema sa prostatom, pa povećajte unos namirnice koje ga sadrže. Slično deluju i namirnice bogate vitaminima A i E.

Neka vam ishrana bude zdrava i raznovrsna. Jedite sezonsko voće i povrće, ali ne zaboravite i jabuke, citruse, grožđe, luk, peršun, bobičasto voće. Ukoliko imate ili možete da nabavite, popijte svakog dana čašu domaćeg crvenog vina.

Celer je sjajna biljka koja može da izleči upalu prostate.

Najbolje je jedan koren celera srednje veličine izrendajte, pa mu dodajte sok od jednog limuna, 100 g sirovih samlevenih semenki bundeve i kašičicu maslinovog ulja. Sve lepo izmešajte, pa uzimajte svako jutro po supenu kašiku smese.

Biljni sokovi, a najviše od šargarepe, cvekle ili spanaća mogu da pomognu u lečenju.

Savetuje se da konzumirate sveže pripremljene domaće sokove, a da industrijski prerađene izbegavajte.

Svakog dana izblendujte po 1 šargarepu, šaku spanaća i pola cvekle sa malo vode i pijte sok tokom dana.

Preventiva

Urolozi savetuju upotrebu prezervativa prilikom odnosa, ali i ograničen unos alkohola, kafe, nezdrave i brze hrane.

Ako vam je posao vezan za dugotrajno sjedenje, ustajte češće i prošetajte. Redovno se bavite sportom, umjereno.

Ne zadržavajte mokraću i obratite pažnju na utopljavanje u zimskom periodu.

prostamid

Prostamid – Prirodan proizvod koji spriječava prostatitis

Za očuvanje zdravlja prostate

 • smanjuje upalu, peckanje i bol kod mokrenja
 • ubija bakterije
 • pruža održive i dugotrajne rezultate
 • pogodan za bilo koju dob i fazu bolesti

Na kraju, ne odlažite odlazak urologu, jer je ključ izlečenja reagovanje na prve simptome bolesti.

Pročitajte i ovo:

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 4.6 / 5. Brojanje glasova: 10

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija spot_img

drugi upravo čitaju

Go Slim Forum

Go Slim forum je pravo mjesto za informisanje o čudesnom čaju za mršavljenje. Go Slim forum donosi iskustva korisnika i pouzdane informacije iz prve...

Kako spriječiti impotenciju?

Kako spriječiti u impotenciju

Kako zaraditi novac od kuće – 10 JEDNOSTAVNIH POSLOVA

Postoje razni načini kako zaraditi novac od kuće danas. Digitalno doba i život na internetu su učinili da zarada od kuće bude dostupna svima. Novca...

može te zanimati

Trening agilnosti DETALJNO

Trening agilnosti je najlakše opisati kao sposobnost promjena pravca kretanja u prostoru, te naglih zaustavljanja/usporavanja i ubrzavanja. Trening agilnosti predstavlja kombinaciju brzine i koordinacije, koja...

Go Slim Forum

Go Slim forum je pravo mjesto za informisanje o čudesnom čaju za mršavljenje. Go Slim forum donosi iskustva korisnika i pouzdane informacije iz prve...

Da li je Prostamid Prevara?

Prostamid je čaj koji se koristi za liječnje aporostatitisa i drugih bolesti prostate. On se smatra najprirodnijim i jednim od najefikasnijih rješenja za ove...

Divertikulitis I Divertikuloza

Divertikulitis iDivertikuloza – Uzrok, Simptomi I Liječenje Divertikuloza je prisutnost divertikula u crijevu. Divertikuli su većinom prisutni u debelom crijevu, a najčešće se pojavljuju u...

Bubuljice kako ih prirodno liječiti

Budući da je upravo lice ono što drugi ljudi na nama prvo primijete Razumljivo je da ćemo mu pridavati veliku količinu pažnje, a bubuljice su...

Gnojne bubuljice na licu

Gnojne bubuljice na licu ili pustule su male kvržice na koži koji sadrže tečnost ili gnoj. To su zapravo bubuljice ispunjene gnojem – a...

Parazol čaj – Najbolji lijek za parazite!

Parazol čaj je provjeren lijek za parazite u organizmu. Ako sumnjate da ih imate, Parazol čaj će vam pomoći da se brzo izliječite! Sumnjate na...

Najbolja hrana za mladoliku kožu

Upoznajte 4 vrste namirnica koje su najbolji prijatelji mladolikosti Najbolja hrana za mladoliku kožu pomaže u spriječavanju prvih znakova starost. Hrana, sa svim svojim svojstvima, može...

Prostamid forum – Sve informacije na jednom mjestu!

Prostamid čaj pomaže u liječenju prostatisa, kao i očuvanju zdravlja prostate. U nastavku teksta donosimo vam sve informacije koje trebate znati o čaju koji...

Prednosti tople vode za metabolizam

Donosimo vam sve prednosti tople vode za metabolizam i zašto je ona zapravo zdrava! Zamislite sljedeću scenu: proljeće je i sjedite na drvenoj klupi koja...

Najbolja hrana za učenje i pamćenje

  Kreativnost se može predstaviti kao dragocjeni spoj mašte i stečenog iskustva pojedinca. Ovaj spoj može da rezultira u fantastične, originalne ideje i zamisli, koje...

Kada je vrijeme za pregled urologa?

Pregled urologa je potreban u slučajevima kada postoje određeni simptomi i tegobe u vezi sa urogenitalnim traktom kod muškaraca te urinarnim traktom kod žena.  Prema...