back to top

5 koraka kako stvoriti prijateljsku atmosferu na radnom mjestu

Kako je ovo moja prva priča koja je objavljena, pokušavam se naći u ulozi onog tko čita i pita se hoće li joj u privatnom ili poslovnom životu zatrebati. Pa probajmo!

Ako ste poduzetnice i imate svoje poduzeće, moguće je da imate i zaposlenike. Ako ste solo igračica, vjerojatno vam pomaže obitelj, suprug, odraslo dijete. U poslovnom svijetu svi dionici bilo vanjski ili unutarnji dio su tima kojeg imaju svog vođu. A taj vođa ste Vi! Nekad se zvalo gazdarica, šefica, danas je poduzetnica, rukovoditeljca, direktorica, upraviteljica i sl.

Ali svi nazivi se odnose na jedan status, a to je da ste glavne. Da ste vođa! E, sad, kako ostati glavna (nebitno što se Vi vlasnica na papiru ili prednjačite u udjelu temljenog kapitala) već kako ostati glavna?

Evo nekoliko pitanja za vas: Cijene li vas zaposlenici i suradnici? Doživljavaju li vas? Kako da svaki zadatak ili makar većinu, obave onako kako očekujete? Kako s njima komunicirate, kako se ponašate kad ste zajedno? Jeste li iskreni s njima? Dajete li im feedback i gledate li ih u oči? Zovete li ih na razgovor? Motivirate li ih? Je li došlo vrijeme da vlasnik moli zaposlenike da obave zadatke ili se može pronaći korektan odnos šefa/radnika?

Ako ste većinu pitanja, odgovorili negacijom ili mrzovoljnom tonom, onda ostanite tu i pročitajte do kraja i prođite kroz nekoliko mojih prijedloga i možda ćete se prepoznati u njima.

Kako postati i ostati autoritet, a da vas se zaposlenici ne boje?

1. Small talk

Ljudima koji Vas okružuju u poslovnom svijetu izbjegavate govoriti o svom privatnom životu. Ne misli se pritom da ne znaju, imate li djece i jeste li uopće udani, ali suzdržite se zadržati privatni život za sebe.

Primjerice, ako razgovarate neobavezno sa zaposlenicima i s njima provodite nekoliko stati dnevno, uključite dnevne, tjedne teme kao što su primjerice svjetsko prvenstvo, Masterchef i fini ručak kojeg volite često kuhati, božićni advent kao stavke small talk-a. Izbjegavajte razgovore o vašem kućnom budžetu, stavke na koliko i na što trošite, izbjegavajte pričati o uspjesima svoje djece, ne govorite o kupnji novog stana ili nasljeđivanju nečeg, ne razgovarajte o planovima za budućnost i kakva postignuća ima vaš suprug. Svu potrebu hvalisanja (želje za dokazivanjem da vam dobro ide/ne ide), ostavite za svoju obitelj i eventualno prijatelje.

Možda kvarim zabavu, ali vaši zaposlenici ili suradnici ne trebaju znati ništa više od osnovnih detalja vašeg života.

Ako ste jako dobri sa vašim zaposlenicima i već znaju sve detalje i događaje u vašem životu, kao primjerice svađu sa suprugom, veliki račun za struju, hotel u kojem ste boravili na skijanju, susjedu sa vikendice koju imate na moru i naravno učiteljicu koja vam dijete uči svirati klavir, vrijeme da sad prestanete govoriti o ičem sličnom.

Potrebu za naglašavanjem veličine, (ne)uspjesima, vas i vaše obitelji, ostavite za neko drugo mjesto, a u krugu vaših zaposlenika, privatno ostanite mistični. Zaposlenici će osjetiti u Vama sigurnost i stabilnost u životu! Također će osjetiti veličinu bez obzira sto je ne naglašavate te samim tim više Vas i cjeniti!

2. Ogovaranje

Nikada, ali baš nikada ne ogovarajte. Nikoga! Primjerice, možete komentirati društvene događaje, Severinu ili predsjednika Republike, glavnu glumicu u filmu, ali nikada ne ogovarajte drugog kolegu, zaposlenika, suradnika trećem kolegi, zaposleniku ili suradniku.

Ako i dođe informacija do vas gdje morate riješiti dilemu između dvoje kolega, odradite to bez ogovaranja. Sve nejasnoće riješite na mjestu ispred kolega, jasno i glasno. Ne tražite u pojedinim zaposlenicima potvrdu vaše odluke, posebice ogovaranjem treće osobe.

Ogovaranje vas čini slabom i lošom osobom. Osobom koja manipulira i neiskrena je. Osobom s manjkom samopouzdanja. Razgovor o osobi koja nije prisutna jedino može ako je pohvala ili dobra usporedba.

Ukoliko niste zadovoljni sa zaposlenikom recite mu to u oči. Znam, ponekad nije zanimljivo biti vođa, ali ogovaranjem dolazite do saznanja da otkrivate svoje misli i dajete drugima doznanja o vlastitoj nesigurnosti. Primjerice, ako zaposleniku želite otkazati ugovor jer vam nije nešto, ne tražite mišljenje ili odobrenje drugih. Otkažite ugovor o radu toj osobi i nakon toga upoznajte ostatak zaposlenika o promjenama.

Zaposlenici će u Vama pronaći osobu punu povjerenja i moći će bez staha iznijeti svoje mišljenje. Poštivat će vas zbog diskrecije i cijeniti će Vaš stav.

3. Lijepo ponašanje

Lijepo i pristojno se ponašajte ispred svojih zaposlenika. Tu se može napisati puno situacija kako se lijepo ponašati, ali ovaj put bi se samo osvrnula na pristojnost u odjeći, urednosti i finom držanju te lijepom izričaju.

Obavezno koristite, hvala i molim Vas, također straijim zaposlenicima obraćajte se sa isključivo Vi.

Zaposlenici će pronaći u Vama damu dostojnu poštivanja i teško će se usuditi reći ružnu riječ bez obzira na situaciju.

4. Smirenost

Jako je bitno u izvanrednim situacijama ostati smiren. Bilo da je riječ o vanjskom događaju ili unutarnjem koji je snašao poslovanje, Vi trebate ostati smireni i pronaći pravi put prema rješenju. Smireno donositi odluke, davati jasne upute bez uzbuđenja. Dati svima do znanja za izvanrednu situaciju, ali smireno prihvatiti izazov i rješavati ga.

Foto: Pexels

Izbjegavajte vikanje, psovanje, postavljenje upita; Zašto i kako? Ili ako je vanjsko okruženje, suze u očima i zapomaganje: Kako ćemo dalje? i Što ćemo sada?

Ne uzbuđujte se šireći usta i oči, ostavite to za svoja četiri zida. Ukažite na sve probleme i hrabro donosite daljnje odluke. Zaposlenici će pronaći u vama utjehu i snagu i pronaći će u Vama pravog vođu uz kojeg će se osjećati sigurno i poželjno.

5. Iskrenost

Zamislite da vam zaposlenici mogu čitati misli! Bili ste mogli raditi s njima? Možda zvuči nemoguće, ali je jako oslobađajuće i izuzetno lakše.  Slobodno promijenite način komunikacije sa ljudima, bez ogovaranja, bez vlastitog veličanja, smireno s jasnom odlukom bez straha reći svoje misli na glas!

Jasno komunicirate ljudima, kakvi su u poslu, koliko su dobri, odgovorni, kvalitetni i/ili lijeni, neodgovorni, problematični, jer na taj način doći ćete do kvalitetnih ljudi, a usput ćete odbaciti oni koji vam ne odgovaraju ukoliko se nisu spremni mjenjati prema vašim pravilima igre.

Ne bojte se izgubiti zaposlenika, pravi poslodavac s pravim okruženjem i pristojnom zaradom pronaći će svoje zaposlenike. Biti ćete okruženi zaposlenicima kakve uistinu želite, jasno će shvaćati vaše upute i opet će se naći ono strahopoštovanje jer znaju da nemate straha reći ono sto zbilja i mislite.

5. Moja je zadnja!

U poslovanju Vi donosite odluke, nitko drugi. Ali povremeno je dobro uključiti zaposlenike u kreiranju odluka. Osjećati će se bitni i Vama i kompaniji. Dajte im mogućnost kreativnosti u radu. Pošaljite zaposlenika umjesto Vas na sajam, prezentaciju, na ručak sa suradnikom. Na sastanku uključite zaposlenike i pitajte za mišljenje. Dozvolite da ponekad sami odluče.

Ne prelazite granicu. Vi ste ti koja drži uzde i Vaša je zadnja, ali povremeno dajte zaposlenicima uzde da osjete vodstvo.

Zaposlenici vole čvrstu ruku, ali vole kad vam daju savjete i kad im to omogućite, osjećaju se važni i bitni kompaniji, dobiti ćete zahvalnog zaposlenika, a Vas će doživljavati najboljim na svijetu!

Nikako ne težite tome da Vas zaposlenici, suradnici vole ili zavole. Ljubav očekujte od supruga, a od zaposlenika očekujte strahopoštovanje jer ljubav sa sobom nosi kompromis, a u poslovanju prelaženje granica i popuštanje može dovesti do problema. Stoga nikako ne dopustite da Vas zaposlenici i suradnici zavole i obrnuto. Budite friendly.

Držeći se gore navedenog bontona, nikako ne morate mijenjati svoje navike, svoju vedrinu, svoj šarm ili humor. Popiti pivo sa zaposlenicima iza posla, nasmijati se dobrom vicu. Nikako ne morate imati štap u g*.

Ponekad će vam biti teško držati se poslovnog bontona, ali s vremenom i ustrajnošću doći će i prvi rezultati. Nije lako, posebno ako je posao kojim se bavite emocionalno ili fizički težak. Teško se držati poslovnog bonton-a, a da ne opsujete kad vam stranka ne plati ili kad vas zaposlenik razljuti.

Kao osobe ženskog spola, najčešće nas pročitaju kao nestabilne i slomljive posebno pod ogromnim pritiskom. Suze vam kolege nikad ne smiju vidjeti! Glavu držite visoko i hrabro naprijed!

Nikako ne mijenjajte druge, educirajte se, naučite se ponašati kao vođa. Već sedam godinama radim na rukovodećem mjestu gdje me okruženje naučilo kako se ponašati.

Feedback poruke mojih zaposlenika

Odličan primjer su poruke mojih zaposlenika. Naravno da nisu svi zaposlenici isti, ali iz poruka se može iščitati da vas ljudi cijene, da žele biti u vašem timu, da vas respektiraju i daju vam se na raspolaganje, da imaju strahopoštovanja. Također, da Vas ne ometaju u Vaše slobodno vrijeme, ako to nije nužno.

  • Naravno, Učinit ću to za vas!
  • Šefice, jeste li zadovoljni kako sam to obavio? …
  • Idem na godišnji, ali sam Vam na raspolaganju kad me god zatrebate, javite se slobodno….
  • Idem na novi posao, dobio sam bolju ponudu. Ali idem samo i isključivo samo ako mi dopustiš…
  • Kad malo bolje razmislim, tu još uvijek radim zbog vašeg odnosa prema nama…
  • Najbolji ste, zaslužili ste nagradu!…
  • Šefice, ispričavam se sto smetam kasno, ali zbilja je važno…

Potrebno je raditi na sebi, dosegnuti status glavne. Uvelike ćete olakšati sebi posao i okruženje će postati bolje te samim time i povećati se rezultati.

Sretno!

Foto: Pexels

zeneinovac.com

drugi upravo čitaju

Kako uštedjeti, a ne izgubiti na kvaliteti

Kako uštedjeti dodatni novac? Nastojite li usvojiti zdrave financijske navike, pronalazak kvalitetnih proizvoda po najboljim mogućim cijenama među najvažnijim je vještinama koje pritom morate steći. Pročitajte naše savjete i...

Kako povećati prodaju rukotvorina već danas? 7 trikova!

Ako se bavite izradom i prodajom rukotvorina sigurno vas zanima kako povećati prodaju rukotvorina i postići željenu zaradu. U nastavku donosimo najbolje savjete za...

BH Telecom kao vodeći digitalni integrator BiH, u toku pripreme za 5G mrežu

Danas je u prostorijama BH Telecoma održana press konferencija na kojoj je predstavljeno finansijsko poslovanje BH Telecoma u 2023. godini i poslovanje u I...

može te zanimati

Kreiranje i prodaja online kurseva kao bloger: Kompletni vodič

Kako kreiranje i prodaja online kurseva kao bloger može pomoći vašoj mjesečnoj zaradi? U današnje vrijeme, kreiranje i prodaja online kurseva predstavljaju izuzetno profitabilan poslovni...

TNT Group: Tri decenije inovacija u medijskoj i marketinškoj industriji

Prošlo je 27 godina otkako je TNT Group započeo svoju misiju oblikovanja medijskog pejzaža Balkana. Od skromnih početaka sa lokalnim radijem u Travniku, TNT...

Je li Hrvatska porezna oaza ili samo pustinja?

Dok jedni tvrde da je Hrvatska porezna oaza koja osigurava povoljan porezni okvir za poduzetnike i strane investitore, drugi ističu da su porezi previsoki...

Napravite svoj financijski vision board

Jeste li već čuli za vision board – način za manifestiranje privatnih i poslovnih želja i ciljeva? Vision board je najjednostavnije rečeno kolaž slika...

Često zbog posla poželite da dan ima više sati? Evo kada angažirati virtualnog asistenta i koje poslove delegirati

Koliko često se probudiš u grču i čim otvoriš oči razmišljaš o nepreglednoj listi zadataka koja te čeka? Izađeš iz ureda na par sati...

Evo zašto je privatni smještaj i na dobroj lokaciji često niže kvalitete

Najteže je gledati prilike oko sebe, pogotovo u svojoj obitelji, a ne imati mogućnost iskoristiti iste. U privatnom smještaju, prilika je ako primjerice naši...