Perfekcionizam kao samoporažavajuća praksa: Kako ga prevladati i postići održivu izvrsnost

Perfekcionizam se u poslovnom kontekstu može definirati kao opsesivna potreba za postizanjem besprijekornih rezultata u svakom aspektu posla. Radi se o uobičajenoj osobini među ambicioznim profesionalcima, ali kada se razvije u samoporažavajuću praksu, može postati ozbiljan problem.

Postoji velika razlika između savršenstva i izvrsnosti. Težnja za izvrsnošću vrijedna je divljenja, međutim, perfekcionizam koji podrazumijeva postavljanje nerazumno visokih standarda i stalnu usmjerenost savršenstvu često dovodi do osjećaja nezadovoljstva, tjeskobe pa čak i depresije.

Također, može spriječiti napredak i kreativnost jer su pogreške i eksperimentiranja neizbježni dijelovi rasta. Umjesto toga, težnja za napretkom i učenje prihvaćanja nesavršenosti može u konačnici dovesti do većeg uspjeha i sreće.
Perfekcionizam često proizlazi iz uvjerenja da biti najbolji zahtjeva neumoljivu potragu za savršenstvom. Takvo razmišljanje može stvoriti krug sumnje u sebe, što dovodi do potrebe za vanjskom potvrdom i stalnog straha od neuspjeha.

perfekcionizam kao samoporažavajuća praksa: kako ga prevladati i postići održivu izvrsnost

Foto: Unsplash

Također, perfekcionizam je često ukorijenjen u potrebi za kontrolom, što može biti način da se upravlja tjeskobom ili izbjegnu osjećaji neadekvatnosti. Strah od kritike ili odbijanja također može ometati napredak i spriječiti preuzimanje rizika. Tako težnja za savršenstvom može stvoriti negativnu povratnu spregu, gdje strah od neuspjeha postaje samoispunjavajuće proročanstvo.

Idemo zato pogledati kako doskočiti poražavajućim efektima perfekcionizma i usmjeriti se na postizanje održive izvrsnosti.

Pet koraka za prevladavanje perfekcionizma i postizanje održive izvrsnosti

1. Prepoznajte znakove samoporažavajućeg perfekcionizma

Ključno je prepoznati znakove samoporažavajućeg perfekcionizma poput pretjerane analize, straha od neuspjeha, odustajanja, odgađanja, odugovlačenja i nemogućnosti delegiranja zadataka. Kada smo svjesni tih mehanizama, lakše ćemo pronaći načine za prevladavanje izazova.

2. Postavite realne ciljeve i očekivanja

Postavljanje realnih ciljeva i očekivanja ključan su korak u prevladavanju perfekcionizma. Potrebno je naučiti kako postaviti ciljeve koji su izazovni, ali dostižni. Važno je prihvatiti i da pogreške mogu biti korisne lekcije za rast i poboljšanje. Stalni pokušaj dostizanja nerealnih ciljeva i frustracija zbog neuspješnih rezultata izvor su velikog stresa, razočaranja, gubitka volje i apatije.

3. Određivanje prioriteta i delegiranje zadataka

Perfekcionisti često osjećaju da sve moraju učiniti sami, čak i kada je to nepotrebno ili neučinkovito. Prepoznavanje rutinskih zadataka ili zadataka koji zahtijevaju posebne vještine omogućuje njihovo uspješno delegiranje drugim članovima tima ili outsourcing.

Delegiranje oslobađa vrijeme i razvija povjerenje i suradnju među članovima tima, te omogućuje fokusiranje na što najbolje radimo i gdje najelegantnije postižemo održivu izvrsnost.

4. Pobijedite strah od neuspjeha

Strah od neuspjeha može biti snažna prepreka na putu do izvrsnosti. Taj strah možemo prevladati prihvaćanjem neuspjeha kao prirodnog dijela procesa razvoja. Možemo ga gledati iz pozitivne perspektive, izvući korisne lekcije iz njega i koristiti ga kao motivaciju za daljnji napredak.

5. Pronalazak svrhovitosti

Važno je pronaći razlog zašto radimo određenu aktivnost. Taj razlog može nas potaknuti da ne budemo opterećeni donošenjem odluka, detaljiziranjem, odgađanjem ili odustajanjem.

Postavimo si pitanje: koja je svrha te aktivnosti i koji joj je cilj? Želimo li se svidjeti nekome? Kako to da smo se toliko vezali? Što će se dogoditi ako ne bude uspješno i zašto mi je to toliko važno?

Fokusiranje na svrhovitost daje nam motivaciju i potiče nas da uživamo u procesu rasta i razvoja.

Kako mi je fokus na svrhovitost pomogao u prevladavnju perfekcionizma?

Na svom profesionalnom putu i sama sam se dugo suočavala s teretom perfekcionizma osjećajući njegove posljedice na vlastitoj koži. Trebalo mi je dosta vremena da shvatim kako me taj konstantni zahtjev za besprijekornošću usporavao i ograničavao u različitim aspektima mog posla. Posebno je bio izražen u situacijama kada sam se trebala izložiti u nečemu u čemu sam bila nova.

Iako su mnogi oko mene prepoznavali, podržavali i poticali moje talente i potencijale, ja sam se suočavala sa unutarnjim kritičarem kojim me uvjeravao da nisam dovoljno dobra, te da bih mogla biti kritizirana, loše ocijenjena, prozvana ili isključena. I premda nisam nikada odustajala, taj me kritičar pratio na mom putu, prizivajući velike količine stresa i negativnih emocija.

Ono što mi je najviše pomoglo da prevladam tu praksu i da ostanem ustrajna u svojim naporima je svijest o tome kako u mome radu uopće nije riječ o meni. Svrha radionica, individualnih savjetovanja, ovih članaka i svega ostalog što radim nije dokazivanje vlastite vrijednosti, već pružanje vrijednosti drugima. Oduvijek je tako bilo, ali strah od neuspjeha zasjenjivao je pravi razlog moga rada: doprinos ljudima.

Sada znam, a iskustvo mi to neprestano potvrđuje da svaki sudionik iz svakog susreta ili teksta odnosi nešto za sebe – barem jedan novi uvid, poticaj ili ono što mu je u tom trenutku najpotrebnije.

Takav stav čini me slobodnijom i ispunjenijom u svom radu. Dopuštam svojim idejama da slobodno teku i dosegnu druge ljude, bez nepotrebnih ograničenja. To je za mene prava vrijednost koja me čini iskreno sretnom i motiviranom. Do ovih spoznaja došla sam kroz predani rad na sebi, česte refleksije, otvorenost za promjene i duboku zahvalnost prema svim ljudima koji su bili uz mene, kao i prema svima onima koji su mi pružili povjerenje na putu njihova razvoja.

Želite li i vi disati punim plućima i raditi ono što vas ispunjava?

Pronađite svoj razlog i svrhu djelovanja i puno ćete lakše primijeniti sve ostale strategije na putu rješavanja perfekcionizma. Time ćete se otvoriti većoj slobodi i zadovoljstvu u životu. Dopustite si biti nesavršeni i uživajte u procesu rasta i razvoja.

Foto: Pexels

zeneinovac.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

Koliko košta izgradnja bazena?

Prednosti i blagodati bazena ne trebamo posebno naglašavati, a bitno je istaknuti vrijednost i atraktivnost koju doprinosi svakoj nekretnini, osobito kućama za odmor....

Može li nas novac usrećiti? Evo što čini sretan život!

Ima jedna odlična hit knjiga o sreći, željela bih da nam napišeš kolumnu o njoj – nazvala me je nedavno Kristina. Sreća? Može,...

Imate poslovnu ideju, ali ne i novac? Donosimo 7 metoda financiranja poduzetničkog pothvata

Imate poslovnu ideju (ili business spreman za sljedeću fazu razvoja), a ne znate kako naći kapital? Zapravo ne znate uopće od kuda krenuti....

može te zanimati

Kako naći posao u inostranstvu?

Razmišljate da se zaposlite u inostranstvu? Ukoliko je odgovor na pitanje DA, onda nastavite da čitate dalje. U tekstu ćemo objasniti kako naći posao u...

Kako Zaraditi Novac Radeći Posao od Kuće

Rad od kuće postao je sve popularniji u posljednjih nekoliko godina, a pandemija COVID-19 samo je ubrzala ovaj trend. Zahvaljujući tehnološkom napretku, sve više...

Koliko koštaju estetski tretmani?

Žene i uljepšavanje idu ruku pod ruku otkad je Adama i Eve. Ideal ljepote kroz povijest se mijenjao, ali vrijeme i novac uloženi...

Srce Informacija iz Tuzlanske Regije 24/7

U svijetu koji je sve više povezan i digitalizovan, lokalni portali postaju sve relevantniji kao izvor informacija i analize za lokalnu zajednicu. Tuzlanski portal eNovosti.ba...

Zašto još uvijek zarađuješ manje nego što stvarno možeš? Donosimo 5 načina kako to promijeniti već danas!

Pametna žena kao što si ti zna koliko vrijedi i svjesna je koliko može. Ista ta pametna žena zna da ništa ne mora i...

Od lokalnog kanala do globalnog fenomena u okrilju TNT grupacije

Kanal 6 televizija, jedan od najgledanijih medijskih izvora u Bosni i Hercegovini i šire, s ponosom obilježava svoju desetogodišnju godišnjicu.  Od skromnih početaka kao lokalna...