back to top

Ako ste stalno u pokretu – torbe su vaša svakodnevica

Jadna stvar je postala naš svakodnevni pratilac. Nose je deca već u predškolskom dobu, đaci se ne mogu zamisliti bez tog detalja, studenti takođe, sve više je koriste i poslovni ljudi. Ima praktičnu i modnu ulogu. Odlika je modernog čoveka u pokretu, poslovnih nomada koji su kancelariju zamenili kafićem ili drugim prijatnim mestom za rad i odmor. Šta je to što danas odlikuje modernog čoveka u pokretu? 

To su torbe za laptop i školski ruksaci, raznih veličina, oblika, dizajna. Oni su deo naše svakodnevice. U njima nosimo sve ono što je potrebno za izazove dana, da nam sve bude pod rukom, dostupno. Laptop, novčanik, ključevi, mobilni telefon i punjač, dokumenta, knjige, udžbenik, beležnica… Sve je tu.

Vidimo decu sa malim ruksakom na leđima kad idu u vrtić. Školski ruksaci za male đake i one u tinejdžerskom dobu su pravo rešenje za poslovično pretrpane đačke torbe, iako se stalno priča o tome da treba smanjiti njihov teret radi zdavlja i pravilnog razvoja dece. Laptop je zaista postao neodvojiv od nas. Niz poslova podrazumeva rad na računaru i zato su neophodne funkcionalne torbe za laptop, u kojima nosimo sve ono što nam je potrebno tokom dana.

Proizvođači su na ove potrebe odgovorili pravom industrijom za izradu kvalitetnih i praktičnih torbi za laptop i školske ruksake. Grafički dizajn je u punoj meri uključen kako bismo dobili dopadljiv izgled ovih stvari. Za mlađe, tu su aplikacije sa likovima njihovih junaka iz stripova, knjiga ili sporta. I u ovoj oblasti odavno se govori o brendovima, koji su se nametnuli kvalitetom u kombinaciji sa ostalim uspešnim odgovorima na naše zahteve.

Torbe za laptop

S obirom na sve veću zahtevnost korisnika da vidimo šta odlikuje i kako izgledaju torbe za laptop. Dve glavne odlike su funkcionalnost i bezbednost.

Da  bi se ostvarila funkcionalnost torbe za laptop imaju brojne pregrade namenjene za niz stvari koje su naš redovni pratilac. Predviđeno je gde stoje dokumenta, ključevi, mobilni telefon i punjač, laptop, ali i flašica za vodu.

Takozvani pametni rančevi imaju dodatke za multimediju – usb i audio konektor. Ne morate da brinete ako ste zaboravili da napunite telefon. Unutrašnji usb povezujete sa powerbankom, a spoljašnji sa mobilnim telefonom i rešili ste problem. Neke torbe imaju i solarno punjenje tako da vam ni powerbank nije neophodan. 

Torbu možete nositi na tri načina – na leđima, preko ramena ili kao poslovnu tašnu. Izvlačenjem skrivenih naramenica torbu stavljate na leđa.  Za udobno nošenje previđene su široke naramenice kako vas ne bi žuljala. Metalno ojačanje obezbeđuje da torba zadržava oblik.

Ako počne kiša ne brinite. Vodoodbojni materijal od koga je napravljena torba ne upija vodu i ona ne ulazi unutra. Vaš laptop, beležnica, knjige i sve drugo su bezbedni. Torbe su obično ojačane plastikom ispod tkanine, kako bi se sprečilo njeno sečenje i krađa stvari. Na prednjem delu torbe stavljaju se materijali otporni na habanje, kako bi što duže izgledala kao nova.

Bezbednost svega što nosite u torbi omogućena je dizajnerskim rešenjima po kojima su rajsferšlusi postavljeni na leđni deo torbe, onaj koji je do vas, tako da niko ne može otvoriti torbu dok se, na primer,  vozite u javnom prevozu. Bravice na rajsferšlusima dodatno osiguravaju unutrašnjost torbe. Još naprednije rešenje su kablovi za zaključavanje, ugrađeni ili samostalni, kojima možete svoju torbu zaključati uz stolicu ili neki nepomični predmet u prostoru, tako da je možete na kratko ostaviti u kafiću ili na aerodromu dok odete da nešto završite.  

Ovim se u velikoj meri odgovara na potrebu ljudi koji se dosta kreću, putuju, da sve što im treba imaju sa sobom, da im to bude na jednom mestu, zaštićeno od krađe ili vremenskih nepogoda.

Školski ruksaci

Pri izboru školskog ruksaka najvažnije je da bude odgovarajući za dete i da nošenje ne škodi njegovom pravilnom rastu i razvoju. Naramenice treba da budu široke, poželjni su dodatni kaiševi za zakopčavanje na grudima. Anatomsko ojačavanje na poleđini čini da se ruksak bolje prilagođava anatomiji dečkih leđa kako bi lakše podnosilo teret i da ga ništa ne žulja. 

Školski ruksaci sa širokim podstavljenim kaiševima koji su ergonomskog oblika pružiće najveću udobnost i zaštititi ramena od preteranog pritiska. Podesivi kaiševi obezbediće pravilno pozicioniranje i najbolje pristajanje. Ruksak obavezno nositi na oba ramena, jer nošenje o jednom ramenu, iako nekada u modi, nije preporučljivo. Neravnomerno raspoređen teret krivi kičmu i onemogućava pravilan razvoj deteta.

Preporuka roditeljima je da o ovome vode računa, a ostale detalje kao što je boja ruksaka, aplikacije i slično, treba prepustiti da budu po želji deteta.

Ruksak ne treba da bude ni prevelik ni previše težak. Preporučuje se da deca nose školski ruksak koji ne teži više od 15 posto njihove težine i da ne bude ispod osnove njihove kičme. Zato treba da nose samo najpotrebnije stvari za taj dan.

Preporučuju se školski ruksaci sa više džepova i mogućnošću za ravnomerno raspoređivanje stvari. Teže knjige ili predmeti treba da budu bliže leđima. Bočni džepovi su pogodni za čuvanje flašice za vodu, da ne bi došlo do izlivanja vode i kvašenja unutrašnjeg sadržaja. Tu treba da stoji i kišobran i neke druge stvari koje češće zatrebaju.

Preporučuje se i važno je da na ruksaku ima reflektujući materijal, koji jako svetli pod svetlom i upozorava vozače i druge učesnike u saobraćaju na prisustvo pešaka. Ovo je naročito važno za prvake i učenike nižih razreda, ili đake koji duže pešače do škole. 

Poželjno je kada kupujete školski ruksak da nabavite i navlaku od nepromočivog materijala koja će osigurati da u slučaju nevremena unutrašnjost ostane suva. Iako su često ruksaci izrađeni od vodoodbojnog materijala, jaki pljuskovi mogu prodreti u unutrašnjost i zato nije na odmet imati navlaku koja će to sprečiti.

Ne zaboravite na kvalitet. Školski ruksaci mogu služiti više godina i treba da budu od izdržljivog materijala. Dizajn je važan posebno deci, jer govori o njima i njihovim interesovanjima.

Školski dani su u mnogome formativni period u životu deteta i zato je važno da roditelji pruže maksimalnu psihološku podršku kako bi dete bilo što spremnije za susret sa novom sredinom, novim ljudima, drugačijim navikama. To važi i za kasnije periode tokom školovanja, jer uvek ima iskušenja i izazova na koje treba odgovoriti što spremnije i spretnije. Pored učenja i pokazanog znanja, deo ličnosti su i predmeti koje koristi, koje na svoj način voli, i kojima se takođe predstavlja drugima.

Torbe i ruksaci kao reklamni metarijal

Ako već pominjemo utisak koji ostavljaju torbe za laptop i školski ruksaci o ličnosti, onda da istaknemo i reklamnu funkciju ovih materijala koju firme sve više koriste. S obzirom da su tako upadljivi oni vrlo efikasno prenose poruku koju pošiljalac stavlja na njih.

Prednost torbe za laptop ili školskih ruksaka je što dugo traju i utoliko su pogodniji kao reklamni materijal. Takoreći stalno su pred očima drugih. Ako vam kompanija pokloni nešto od ovoga onda ćete to i nositi s obzirom na korisnost koju imaju. Pogodni su i kao korporativni materijal koji zaposleni nose da istaknu pripadnost firmi.

Zato preporuka preduzećima da imaju u vidu torbe za laptop i školske ruksake kao reklamni materijal. Obradovaćete onoga kome to poklonite, a vaša poruka će svakodnevno biti prisutna u javnosti, jer su ovo stvari koje se ne drže zabačene. (Foto: Pexels.com)

drugi upravo čitaju

11 praktičnih saveta za zdravu kosu i njen brži rast

Gotovo svaka dama je u nekom periodu života bila nezadovoljna izgledom svoje kose, jer bujan skalp u znatnoj meri doprinosi zdravom izgledu. Mnogima je...

Kako smanjiti otpad hrane na minimum?

U povodu Svjetskog dana hrane Željka Maras, osnivačica brenda Jedem doma, savjetuje vam kako se možete početi racionalnije odnositi prema hrani i kako smanjiti...

Vaš pouzdani izvor za nove i polovne auto delove

U svetu gde se automobilizam rapidno razvija, a potreba za kvalitetnim i pristupačnim auto delovima konstantno raste, pojava web sajta Autodelovi.com predstavlja revolucionarni korak...

može te zanimati

Kako prestati sumnjati u partnera

Kako prestati sumnjati u partnera i zašto je povjerenje bitno u svakoj vezi. Da li ste ikada 100% sigurni? Povjerenje je jedna od osnova svake...

Izbjeljivanje zuba kod kuće: 3 prirodne paste za izbjeljivanje

Uz nekoliko trikova izbjeljivanje zuba kod kuće nikada nije bilo lakše. Od proizvoda za izbjeljivanje i tretmana za izbjeljivanje kod zubara zubi vremenom mogu postati...

Sta Dijete Treba Da Zna Prije Polaska u Skolu

Šta dijete treba da zna prije polaska u školu? Svaki se roditelj teško miri sa činjenicom da njegova djeca odrastaju. Prva zvanična stepenica koja nas...

Veza sa udatom ženom – Da li ima budućnosti?

Veza sa udatom ženom često se traži samo zbog seksa.  Međutim, još češće je se ljubavna veza sa udatom zenom pretvori u ljubav. Mnogi muškarci...

Zašto žena vara

Zašto žena vara u vezi ili braku pitanje je koje si postave svi muškarci dok razmišljalju o svojoj partnerici. Kroz povijest je uvijek nekako bilo...

Kako ukloniti celulit?

Celulit je izraz kojim se opisuje specifičan kozmetički problem. Koža zahvaćena celulitom ima grudvice, izbočine i udubljenja i nije glatka, ravna i zategnuta. Ovakav izgled...