back to top

Kako je danas biti žena u poduzetništvu?

Danas je Svjetski dan žena poduzetnica, ali i dan muškaraca.

Zanimljiva slučajnost jer mnoge žene kad sam ih na Business cafe eventima pitala što je ključno za uspjeh, odgovorile su – odabir partnera i oca svoje djece.

Danima sam razmišljala što reći, a da se o tome već nije 100 puta isto reklo, pa sam odlučila na jednom mjestu osvijestiti nekoliko bitnih faktora koji utječu na uspjeh žena u poduzetništvu.

Od malog poslića sa strane do ozbiljnog biznisa

Žene često, kako se to stručno kaže, razmišljaju na malo. U praksi pokreću neki kako one kažu mali poslić sa strane, ma samo da nisu u minusu, da si pokriju troškove i da si mogu priuštiti ljetovanje, školovanje i nešto ništa luksuzno. Nekad sve to i preraste u biznis, ali u glavi ostane nebitan, mali, jer naše patrijarhalno društvo kaže: Suprug je taj koji ozbiljno zarađuje, ona se igra sa strane. Društvo istovremeno i pita – Ma čija je ona, odakle njoj to sad? Ako je uspjela sigurno ima bogatog muža, tatu ili ljubavnika.

kako je danas biti žena u poduzetništvu?

Foto: Pexels

Petina svih poduzetnika i trećina svih obrtnika su žene. Nikad nije bilo bolje vrijeme za startati biznis za oba spola, posebno za kolegice. Jer, nema neovisnosti i slobode bez financijske neovisnosti.

No, žene kad se izračuna koliko dnevno rade (ne računajući besplatan rad kod kuće koji uključuje kućanske poslove, brigu o djeci i starijim članovima obitelji, a koji na tržištu iznosi 4500 eura mjesečno i ¾ otpada na žene) i koliko zarađuju (većina ženskih biznisa ima neto dobit oko 10 000 eura) satnica ispada manja od studentske.

Ima li smisla sve to da bi se zarađivali kao studentica? Ne bih rekla. Može se pametnije.

Možemo raditi ono što volimo, možemo iz hobija napraviti biznis, možemo strast pretvoriti u posao, možemo kreirati jedan ili više izvora (pasivnih) prihoda, a možemo se i ozbiljno primiti posla i sustavno ga izgraditi i skalirati pa i prodati, ako to želimo. Ja sam to napravila već dva i pol puta. I pomažem drugima da to naprave, isplati se kako god gledamo.

Ja bih uvijek preporučila taj drugi pristup, no nije to za svakoga kao što nije ni poduzetništvo, već samo za 3 do 5 posto populacije. No, uvijek baš uvijek se posao može (iz)graditi pametnije, osvijestiti svoje prednosti, pametno izabrati klijente i nišu, biti svjestan svojih posebnosti, sistematizirati i automatizirati poslovanje, izabrati vrhunske ljude i tada nam dolaze sinergijski rezultati.

(Ne)vidljiva

Žene su puno snažnije, nego što su vidljive, rečeno je na našoj konferenciji o novcu nedavno.

Žene često puno rade, ne bi da se nameću, šta one imaju za reći, nisu još spremne, još jedna edukacija i još jedna pa će onda. Jure u vrtiće i razvažaju djecu po aktivnostima, uče s njima i zato nemaju vremena za networking, za evente i sl.

Čekaju da ih netko sam otkrije, pročita misli, prepozna.

No nitko još bar da znamo nije razvio moć čitanja misli. Moramo se jasno predstaviti publici kroz web i na stotine drugih načina i u svim prilikama znati reći tko smo što radimo, koji problem kupcima rješavamo i kakvu oni korist od toga imaju te zašto da netko angažira nas, a ne nekog drugog.

Osjećaj koliko mislimo da vrijedimo i zaslužujemo

Završila sam Money and You tečaj u Americi i kasnije mi je mentorica, vlasnica, rekla: Znaš Kristina što je presudan i najveći faktor, što ima najveći utjecaj na to koliko ćemo uspjeti i imati novaca? Naš vlastiti osjećaj, kako vidimo sebe, koliko mi mislimo da vrijedimo i zaslužujemo.

E pa sad se sjetimo unutrašnjeg kritičara koji kaže da nikad nismo dovoljno dobre, bolujemo od perfekcionizma i eto nam rezultata.

Dakle, paziti kako razgovaramo sa sobom. Tu je početak promjene. Dovoljno smo dobre. Vrijedimo i zaslužujemo. Savršenstvo ionako ne postoji.

Odnos s novcem

Dok se žene koje rade za nekog drugog bore s manjom plaćom, manjkom samopouzdanja i nedovoljnim poznavanjem pregovaračkih vještina, poduzetnice imaju puno propuštene i nenaplaćene prodaje, previše davanja najčešće i krivim klijentima da bi im dokazale svoju vrijednost.

Uz to često imaju i nenaplaćenih računa, jer tu je i sram i nelagoda

Uspješna i sama

E ovo je tema o kojoj se premalo govori. Mnoge žene platile su svoj uspjeh raspadom brakova i bolestima. Ima rješenja i za to. Pametniji izbor ravnopravnih partnera.

Kvaliteta života i posla

Žene su danas, a najviše poduzetnice, prije svega iscrpljene. I sve to nema smisla. Jer se može raditi manje i pametnije te imati više. Najviše u smislu kvalitete života i posla.

Trebamo sebe staviti na prvo mjesto, biti dobro, a ne dobre, pokušavajući biti dobra curica i svima oko sebe ugađati. Prilagodite svoj posao svom životu, a ne obrnuto.

I ne moramo svi izgraditi ogromne biznise. Mali divovi su ključ gospodarskog uspjeha. Što god da izaberemo ne moramo se iscrpljivati do krajnjih granica. Postoji bolji i pametniji način.

Brutalno delegiranje

Ovo je put do pravog biznisa. Često spominjem u svojim edukacijama i javnim nastupima baš taj izraz, brutalno delegiranje, jer želim naglasiti da sebi ostavimo posao koji volimo, koji jedino mi možemo obaviti i onaj koji donosi najveći doprinos firmi. Sve ostalo prvo treba vidjeti treba li uopće napraviti, ako da, kako se može sistematizirati, automatizirati, delegirati ili outsourcati.

Prvi korak, pronađite si dobru desnu ruku i delegirajte sve administrativno marketinške poslove koji se moraju odraditi. Kaže se da je za uspjeh u poslu važno s kim se okružimo, obavezno, jedno od najpodcjenjenih stvari je važnost networkinga.

Dakle, dobar knjigovođa, dobar odvjetnik, no u novije vrijeme i dobar psihoterapeut. Plus rekla bih osoba za kuhanje, spremanje i pisanje zadaća s djecom itekako pomaže da dobijemo na vremenu, a to je najvažniji resurs.

Imati vremena za raditi ono što volimo, biti s kime želimo, gdje i koliko želimo, e to je krajnja mjera uspjeha i koliko smo zaista bogati, bez obzira na spol. Vrijeme. S kime ga i kako provodite?

Foto: Pexels

zeneinovac.com

drugi upravo čitaju

Kako brže prodati nekretninu? Dizajnerica interijera donosi moćne mehanizme o kojima niste razmišljali

Kako svako putovanje treba putokaze tako i prodaja nekretnine zahtijeva dobar plan i smjer kretanja. Ako ste jedan od onih koji ne vole gubiti...

6 dobro plaćenih poslova koji donose zaradu bez fakultetske diplome

Ako ćemo iskreno – postoji stigma kada je u pitanju obrazovanje. Ljudi koji ne idu na fakultet često se smatraju ljudima s manjim potencijalom...

Kako izgledaju filantropija i fundraising u praksi?

Kad sam 2019. godine odlučila otići iz CRVENIH NOSOVA klaunovadoktora, neprofitne organizacije koju sam vodila skoro deset godina i postati poduzetnica koja želi svoje...

može te zanimati

Deveti hrvatski EY Poduzetnik godine je Ivo Usmiani iz JGL Grupe

U sklopu devetog hrvatskog izdanja prestižnog globalnog programa EY Poduzetnik godine, najuspješnijim hrvatskim poduzetnikom za 2023. godinu proglašen je Ivo Usmiani iz JGL...

FabLab Sarajevo je po treći put organizator najvećeg festivala inovacija na svijetu, Maker Faire-a!

Imate zanimljiv projekat, proizvod ili eksperiment, i želite da besplatno promovišete svoj rad, inovaciju ili proizvod? Od inžinjera, umjetnika, naučnika do startupa i firmi, Maker...

Kako uz dopunske djelatnosti povećati profit Vašeg OPG-a?

U današnjim zahtjevnim ekonomskim uvjetima, poljoprivrednici se suočavaju s brojnim izazovima što utječe na osiguravanje stabilne financijske situacije. Uz primarnu poljoprivrednu proizvodnju, dopunske djelatnosti...

15 žena koje su promijenile svijet

Iako smo kroz povijest uglavnom učili i čitali o muškarcima čiji su izumi i postignuća mijenjala svijet, neke su žene obilježile živote na ambiciozan...

Trikovi sa mišem i prečice na tastaturi za Google Chrome

Najbolji trikovi sa mišem i prečice na tastaturi za Google Chrome Koristite li Google Chrome kao zadani web preglednik? Znate li najbolje prečice na tastaturi...

Kako izgraditi luksuzan brend?

Savjeti koji će vam pomoći kako izgraditi luksuzan brend. Svi smo konzumenti nekih proizvoda i usluga koje smatramo luksuznima, a neki od nas su i...