back to top

Svi su već uvelike čuli za kriptovalute, ima ih na stotine trenutno i broj konstantno raste, a nabaviti iste nije zapravo teško. Uvijek se postavlja pitanje koja je to kriptovaluta najperspektivnija? Također – koja je najsigurnija? Gdje uložiti ili kako kupiti kriptovalute?

Ukoliko se sami borite sa ovim pitanjima može biti potencijalno vrlo riskantno i stvari mogu izmaći kontroli brže nego što mislite. Mi ćemo pokušati da vam u nastavku teksta damo što bolje odgovore na sve što može da vas muči, a ostatak prepuštamo profesionalcima.

Šta su to kriptovalute?

Kriptovalute su digitalne ili virtuelne valute, koje su osigurane kriptografijom, što čini nemoguće krivotvorenje ili dvostruko trošenje. Mnoge kriptovalute su decentralizovane mreže zasnovane na blockchain tehnologiji – distribuiranoj mreži koju pogoni različita mreža računara. Definitivna karakteristika kriptovaluta je da ih generalno ne izdaje nijedan centralni organ, što ih čini imunim na uplitanje vlade ili manipulacije.

Ako se pitate kako kupiti kriptovalute, posjetite web stranicu Kripto Portal, na kojoj se nalazi mnogo korisnih tekstova o Bitcoinu i drugim kriptovalutama.

Vrste kriptovaluta

Prva kriptovaluta zasnovana na blockchain-u bila je Bitcoin, koji i dalje ostaje najpopularniji i najvredniji. Danas postoje hiljade alternativnih kriptovaluta sa različitim funkcijama i specifikacijama. Neke od njih su klonovi Bitcoin-a, dok su druge nove valute koje su izgrađene od nule.

Bitcoin je 2009. godine pokrenuo pojedinac ili grupa poznata pod pseudonimom „Satoshi Nakamoto.“ 1 Od marta 2021. godine u opticaju je bilo preko 18,6 miliona bitkoina sa ukupnom tržišnom kapitalizacijom od oko 900 milijardi dolara.

Neke konkurentske kriptovalute rođene uspehom Bitcoina, poznate kao „Altkoin“, uključuju Litecoin, Peercoin i Namecoin, kao i Ethereum, Cardano i EOS. Danas je ukupna vrednost svih postojećih kripto valuta oko 1,5 milijardi dolara – Bitcoin trenutno predstavlja više od 65% ukupne vrednosti celog tržišta.

Da li je sve ovo legalno?

Naravno da jeste! Kriptovaluta je novac kao I svaki drugi, neki ima manju, neki veću vrednost, ali to sve zavisi od same snage valute koju posedujete. Naravno, na njega morate platiti porez na kapitalnu dobit shodno zakonima države u kojoj živite, ali pored toga ste, sa onim što vam ostane, potpuno bezbedni što se tiče vlasti.

Postoji naravno i druga strana priče jer mnogi stručnjaci veruju da će blockchain i srodna tehnologija poremetiti mnoge industrije, uključujući finansije i pravo.

Bitcoin je najpopularnija kriptovaluta na svijetu

Kriptovalute se suočavaju sa kritikama iz više razloga, uključujući njihovu upotrebu u ilegalnim aktivnostima, kolebljivost deviznog kursa i ranjivosti infrastrukture koja je u njihovoj osnovi. Međutim, takođe su pohvaljeni zbog svoje prenosivosti, deljivosti, otpora inflaciji i transparentnosti.

U suštini, dokle god se ne bavite sumnjivim radnjama za koje ćete koristiti kriptovalute i imate dobre izvore informisanosti o celoj temi preko nekog portala kao što je “Kriptoportal” – sve je u redu.

Da li je kriptovaluta dobra investicija?

Kriptovalute su fenomenalna investicija ako imate dobre partnere koji će vas voditi kroz ceo proces i uputiti u celu priču na bezbedan način. Na primer, Bitcoin je u  prva 3 meseca 2021. godine podigao svoju vrednost za preko 70% skočivši sa oko 34000 na skoro 58000 dolara!

Zamislite da ste uložili 1000 evra, sada biste imali šansu da za samo 3 meseca zaradite 700 evra sedeći u svojoj fotelji. Naravno, postoje i druge kriptovalute koje takođe imaju visok potencijal za rast pa ne treba samo gledati jednu. Sve opširnije o temi možete pročitati i na najpoznatijem portalu za vesti o kriptovalutama – “Kriptoportal”.

Gde kupovati?

Što se tiče kupovine samih kriptovaluta, naša najbolja preporuka je kupovina u ovlašćenim menjačnicama. Isto tako, trenutna pomeranja na uvek zapaljivom tržištu mogu vam odrediti sudbinu kad je u pitanju trgovanje i ulaganje u kriptovalute, a informistanost je osnova svega

Naš savet je da, pre bilo koje odluke o kupovini, posetite Kriptoportal i pogledate ponudu koju oni imaju sa najpoznatijom svetskom menjačnicom a kupovinom preko ovog portala, uz 100% bezbednu kupovinu, ostvarujete i bonus u zavisnosti od visine uloženog novca.

Za samu kupovinu potrebno je registrovati se na samom sajtu prema uputstvima sa portala i odraditi verifikaciju identiteta. Nakon toga, sve je na vama, a mi se nadamo da ćete uvek donositi prave odluke.

drugi upravo čitaju

Kako riješiti probleme bežične mreže [WIFI]

Bežične mreže nam omogućavaju da pretražujemo internet bez upotrebe mrežnog kabla. Međutim, veza koja se oslanja na radio talase za prenos podataka podložna je različitim...

Osnove Windows 10: Kako pauzirati i onemogućiti ažuriranja

Ažuriranja za Windows 10, koja Microsoft redovno šalje...

Obrazovne GIF animacije koje objašnjavaju kako stvari funkcioniraju (2. dio)

Drugi dio edukativnih GIF animacija uči nas kako...

može te zanimati

Trebate email adresu za jednokratnu upotrebu? Isprobajte ove sjajne usluge!

Adrese e-pošte za jednokratnu upotrebu su lažne adrese...

Korisni kompjuterski savjeti i trikovi

Greškom ste smanjili veličinu ekrana i sada ne...

Osnove Windows 10: Kako pauzirati i onemogućiti ažuriranja

Ažuriranja za Windows 10, koja Microsoft redovno šalje...

Globalhost d.o.o. širi svoje poslovanje preuzimanjem servisa Genesis

U najnovijem razvoju događaja na tržištu web hostinga i IT usluga, vodeća bosanskohercegovačka web hosting kompanija Globalhost d.o.o. koja nudi svoje usluge na web...

Najbolji mobiteli u 2023.

Koji su to najbolji mobiteli 2023   Bez obzira da li telefon koristite u poslovne svrhe ili vam ipak treba samo za obavljanje svakodnevih aktivnosti, on...

Zašto su važne čestitke za rođendan

Pisanje čestitki za rođendan predstavlja jednu od najstarijih i najtoplijih tradicija koju ljudska kultura njeguje. Ova jednostavna, ali izuzetno značajna gesta, nije samo običaj,...