Najbolji Racunari Za Igrice u 2021

Da u samom početku razjasnimo najbolji računari za igrice su vrlo vrlo skupi, stoga ova lista će se bazirati isključivo na high – end gaming opremu koja je sposobna da pokreće najbolje i najnovije video igre.

Međutim iako ćemo dosta govoriti o skupim komponentama nije sve uvijek u novcu. Tačno je da su  računari skupi i na prvi pogled vam može izlgedati da ste ostvarili pun pogodak, ipak u računarskom svijetu nije sve u novcu. Možete potrošiti malo bogatstvo da kupite sebi računar, a da vam ne odgovara ili da se samo jedna komponenta ne slaže sa ostalima i da gubite na performansama.

S obzirom da su performanse vrlo važne, potrebno je da ih dobro izučite i upoznate se sa njihovim sposobnostima kako bi otkrili koji su to najbolji računari za igrice. Recimo idealan scenarij bi bio da pronađete vrlo kvalitetnu grafičku karticu, a pored nje da dobijete i brz i jak procesor. Tačno je da ovu kombinaciju možete pronaći ali ćete sigurno platiti duplo ili troduplo više od standardne cijene gaming računara.

Često prodavaći kreiraju konfiguracije koje uvijek imaju jednu komponentu bolju od druge. Recimo stavit će super jaku grafičku karticu, a uštedit će na procesoru koji jednostavno nema dovoljnu brzinu kako bi pratio rad grafičke kartice. Tada dolazimo do termina bottleneck kada jednostavno grafička kartica šalje previše informacija procesoru koji nema dovoljno veliku brzinu da sve te informacije obradi i cijeli sistem se gasi.

Na ovaj način prodavač vas navodi da prije same kupovine nadogradite procesor ili grafičku kako bi što bolje ujednačili kvalitet komponenti.

- Oglašavanje -

Dakle postoje dvije glavne varijante prilikom kupovine gaming računara. Prva bi bila da sami sastavite vaš gaming računar tako što kupite svaku komponentu pojedinačno. Dok je drugi da kupite gotov proizvod samo je na vama da izaberete do koje cijene bi bili voljni da idete.

Grafičke kartice

Sigurno jedna od najvažnijih ako ne i najvažnija komponenta bilo kojeg računara je grafička kartica. Ako planirate da igrate najnovije i ekskluzivne AAA igrice onda budite spremni da platine mnogo novaca. Jedne od najboljih grafičkih karttica trenutno su Nvidia Super RTX i AMD Navi modeli.

Ako bi mi morali da biramo najkvalitetnija opcija bi sigurno bila grafička kartica RTX 2080 pogotovo u Super verziji, međutim ova verzija dostiže cijenu i do 1000 eura. Ipak možete proći puno bolje sa RTX 2070 Super koja nudi gotovo iste karakterisitke kao i RTX 2080 model a može kupiti za pola cijene 2080 modela.

Procesor

Zajedno sa grafičkom karticom procesor čini drugi najbitniji element svakog računara. Najbolji računari za igrice su oni koji su najbolji spoj procesora i grafičke kartice. Njihova veza je u tome što je grafička kartica zadužena za obradu slike, dok procesor radi sve ostali kako bi grafička kartica više mogla doprinijeti kvaliteti igrice.

Pored veze sa grafičkom karticom procesor uveliko doprinosi brzini računara i vremenu učitavanja raznih programa i igrica.

- Oglašavanje -

Dvije najveće kompanije koje decenijama vode bitku za moć u procesorskom trćištu su AMD i Intel. Trenutna borba vodi se između AMD – ovog Ryzen Threadripper – a koji procesuira 64 procesa istovremeno i Intel Core i9 serrije. Cijene ovih procesora su skoro 1500 do 2000 eura i ako ne planirate da izdvojite ovu količinu novca za procesor preporučujemo vam Core i7 kao Core i5 verzije Intel – ovih procesora. Dok ako ste fan AMD – a kvalitetna opcija je Ryzen 9 3950X model.

najbolji racunari za igrice
Najbolji Racunari Za Igrice u 2021 2

Memorija

Zlatno pravilo kada govorimo o memoriji je što je više to je bolje. Danas kada se svijet gaminga sve više mijenja i dolaze sve bolje i zahtjevnije igrice potrebno je da i vi konstatno pratite ovaj trend. Minimum je 8 GB, dok je zlatna sredina 16 GB. Međutim ako želite da vaše gaming iskustvo stavite na sasvim novi nivo onda ćete se odlučiti za 32 GB.

Hard disk

Kada govorimo o hard diskovima, potrebno je da se što prije prebacite na SSD. Ovaj disk pruža veliku brzinu, dok cijene iz godine u godinu drastično opadaju. Uvijek vodite računa o prostoru na disku, iako je to možda SSD on sigurno neće imati mnogo prostora. Generalno 500 GB prostora je dobra početna cifra koja će vam osigurati da vaš računar radi i pokreće kvalitetne igrice sa lakoćom.

Ako ste pak u stisci sa novcom, starije verzije mogu biti riješenje. Za razliku od novih SSD – ova, stare verzije hard diskova imaju dosta više prostora i mnogo su jeftiniji, ali su zbog toga i dosta sporiji.

Monitor

Najbolji računari za igrice gotovo uvijek dolaze u paketu sa visoko kvalitetnim monitorom. Dakle sve je važno, ne treba se samo fokusirati na unutrašnje komponente, nekada dobar monitor može uveliko poboljšati vaše gaming iskustvo i ugođaj. Ako se pitate zašto je monitor toliko važan, on je upravo ono u šta ćete gledati satima i satima, te je vrlo važno da monitor podržava tehnologiju koja ne napreže mnogo vaše oči.

- Oglašavanje -

Također rezolucija, osvježavanje i sam odziv monitora su među glavnim karakteristikama koje posmatrate kada želite kupiti što kvalitetniji monitor. Ako se možete zadovoljiti sa samo 1080p onda i nećete potrošiti mnogo novca. Sa druge strane ako želite da vaše gaming iskustvo prenesete na novi nivo i koristite monitore koji podržavaju 2K ili čak 4K rezoluciju onda budite spremni da uložite ozbiljan novac.

Razne periferije

Kao što govorimo kroz cijeli tekst, kupovina ili sastavljanje gaming računara nije samo vezana za procesor, grafičku karticu i memoriju. Na cjelokupno iskustvo utiču sve komponente i sve komponente su jednako bitne. Čak šta više bez dobrog miša, tastature ili slušalica i sa jakim računarom nećete imati kvalitetno gaming iskustvo. Sva optrema treba da bude od visokog kvaliteta i da odgovara ergonomskim potrebama svakog kupca.

Da se ne lažemo svi gameri cijene kvalitetan izgled i mnogo stvari ćemo kupiti samo na osnovu izgleda, tako da ovi proizvodi moraju biti spoj kvalitete i dobrog dizajna. Svi modeli bilo da su to slušalice, miš ili tastatura trebali bi biti naslonjeni na gaming i da imaju što više karakteristika koje potpomažu gamingu. Dakle ovi proizvodi trebali bi omogućiti svakom igraču što bolje reakcije, također trebaju da imaju što bolje karakteristike kao i izdržljivost.

Dakle za sam kraj možemo reći da od dvije kako da izaberete između najbolji računara za igrice definitivno da sami sastavite svoju konfiguraciju. Ako barem malo naučite i pogledate par jednostavnih tutorija na YouTube – u možete za gotovo duplo manje novca kupiti visoko kvalitetan računar. S tim da će komponente u oba računara biti nove tako da nemojte misliti da vi dobijate nižu cijenu zbog toga što uzimat polovne komponente. Ipak za osobe koje ne vole da se bave tehničkom stranom gaminga i žele samo uživati u igricama kupovina gotovog računara je savršena.

Popularno: Kako Zaraditi u 2021. Godini! Saznaj Više!

- Oglašavanje -

2 KOMENTARI

0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
2 Komentari
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
trackback

[…] POPULARNO: Najbolji Računari Za Igrice u 2021! […]

trackback

[…] prepoznate da imate virus kada vaš računar ili laptop počne sporije raditi ili da sporije reagira i odaziva se na zahtjeve koje mu dajete […]

Zanimljivosti