Koliko košta ugradnja kamina? Evo odgovora arhitektice Tatjane Liktar Elez!

Dolaskom nižih temperatura i hladnijih dana, vjerujemo da vas puno mašta o grijanju uz vatricu kamina. Ako ste razmišljali o ugradnji kamina u vašem domu, donosimo nekoliko korisnih savjeta!

Prije odabira oblika i dizajna kamina, bitno je znati koje su mogućnosti ugradnje kamina u vašem prostoru. Naročito je bitna informacija koju veličinu prostora (površinu i visinu) treba zagrijati te imate li u prostoru postojeći dimnjak?

Osim primarne funkcije – grijanja, kamini su vizualno atraktivni te su često centralna točka u uređenju prostora, naročito ako su smješteni u dnevnom prostoru. Osim što moraju biti smješteni na odgovarajućem mjestu kako bi došli do izražaja, pozicija je bitna i kako bi ispravno/ravnomjerno grijali sam prostor.

Vrste kamina

Vrste kamina proizlaze iz načina na koji su smješteni u prostoru, a razlikujemo ugrađeni zidni kamin, kamin prislonjen uz zid te slobodnostojeći kamin. Kod ugrađenog zidnog kamina, svi dijelovi kamina su smješteni (sakriveni) u zidu kamina, a vidljivo je samo ložište i vatra s jedne strane.

Prislonjeni kamini se nalaze ispred zida, a vatra u kaminu može biti vidljiva s jedne, dvije ili tri strane kamina, što je vrlo atraktivno i sve više prisutno u uređenju interijera. Također, ovi kamini mogu se izvesti na i na ugaonoj ili kutnoj poziciji.

Za razliku od ugrađenih i prislonjenih kamina, slobodnostojeći kamini zajedno s dimnjakom stoje usred prostora te omogućuju vidljivost vatre iz različitih smjerova.

koliko košta ugradnja kamina? evo odgovora arhitektice tatjane liktar elez!

Foto: Unsplash

Koja je razlika kamina i kaljeve peći?

U odnosu na kamin, kod kojeg toplina proizlazi direktno od izgaranja, kod kaljevih peći princip je nešto drugačiji. Naime, zidovi kaljeve peći grade se od posebnih keramičkih ploča, koje upijaju (akumuliraju) toplinu te isijavaju toplinu tijekom izgaranja, ali i dugo nakon što prestane izgaranje, što je ujedno i veliki plus za kaljeve peći i iziskuje manju potrošnju energenta. S druge strane, kaljeve peći imaju manju mogućnost regulacije topline i izgaranja.

Rustikalni ili moderni izgled

Završni izgled i atraktivnost kamina, uvelike ovise o poziciji u prostoru i obliku, no isto tako o materijalu i završnoj oblozi. Kamine možete obložiti različitim materijalima kao što su kamen, drvo, keramika i slično te postići izgled koji varira od rustikalnog do minimalističkog. Iako kaljeve peći najčešće vežemo za rustikalan izgled, suvremene kaljeve peći također su se modernizirale što se tiče dizajna i oblikovanja te se mogu uklopiti u moderne interijere.

U oba slučaja, izgled i dizajn kamina ili peći svakako bi se trebao uklopiti u oblikovanje ostatka interijera i kuće u cjelini, a ne biti “šaka u oko”.

koliko košta ugradnja kamina? evo odgovora arhitektice tatjane liktar elez!

Foto: Unsplash

Koliko košta ugradnja kamina?

Prilikom odabira vrste i kapaciteta kamina, obično presudni budu izgled, mogućnost ugradnje te cijena. Uz to, bitno je razmisliti služi li vam kamin kao jedini izvor grijanja ili uz njega imate i druge izvore grijanja (radijatore, podno grijanje i slično) pa će se kamin koristiti samo povremeno kao pomoćni izvor topline. Ako je kamin jedini izvor grijanja, postoje mogućnosti povezivanja sa radijatorima, grijanja više prostorija i slično.

Bitno je naglasiti da se prilikom odabira tipa kamina ili peći te njegovog kapaciteta i veličine ložišta obavezno savjetujte sa stručnjacima za kamine, kako bi bili sigurni da će odabrani kamin odgovarati svojoj svrsi i ispravno funkcionirati u vašem prostoru. Prilikom odabira kaljeve peći dimenzija kaljeve peći izravno je vezana uz veličinu prostora – 1 keramička ploča (kalj) zagrijava cca.1-1,5m3 prostora.

Važna stavka pri odabiru kamina je dimnjak koji mora imati potrebne dimenzije (promjer) i visinu kako bi pravilno funkcionirao te prilikom odabira kamina provjerite je li postojeći dimnjak adekvatan za kamin koji želite. Također, bitno je osigurati i dovod svježeg zraka, jer će samo tako kamin ispravno raditi.

Cijene kamina znatno se razlikuju ovisno o tipu, veličini kamina te završnoj oblozi. Cijene ugrađenih i priljubljenih kamina za kućnu uporabu kreću se oko 3.000-5.000 eura, a mogu biti i znatno više ovisno o završnim oblogama i dekoracijama. U ovu cijenu nije uključena cijena dimnjaka.

Cijena kaljeve peći direktno ovisi o broju keramičkih ploča (kalj), od kojih svaki kalj može zagrijati cca.1-1,5m3 prostora. Dakle, ako imate prostor veličine 50m2, visine 2,5m, ukupno grijete 125m3 prostora te vam je potrebna peć sa cca.100 kalja, koja će vas koštati oko 4.000 eura.

Korištenje kamina

Imajte na umu da kamine, peći i njihove dimnjake treba redovito održavati i čistiti te paziti na prohodnost i ispravnost dimnjaka. Nije svejedno ni koji energent koristite pa se svakako raspitajte koji je najbolji energent za vaš kamin i u njemu ne palite nešto nije predviđeno ili je potencijalno opasno. U pravilu, za loženje kamina i kaljevih peći najpogodnije je drvo bukve, hrasta i graba, dok se izbjegava drvo četinjača jer sadrži puno smole koja se taloži u ložištu i dimnjaku.

Što ako nemamo dimnjak ili živimo u stanu?

Ako u prostoru nemate ni dimnjak niti mogućnost ugradnje dimnjaka, dobra rješenja su električne ili plinske peći. Ove peći ne zahtijevaju dimnjak ni dovod svježeg zraka, a također su i financijski povoljnija opcija te se njihove cijene kreću već od nekoliko stotina eura.

Foto: Unsplash

mojnovac.hr

drugi upravo čitaju

Dostojanstven život u Hrvatskoj stoji 1800 eura

Novinari Lider Media pitali su mnoge sindikate i Udruge sudaca što je dostojanstvena plaća i što bi ona trebala omogućiti, no nisu odgovorili. Suci...

Evo što sve trebate znati ako kupujete nekretninu

Glavni kriterij u odabiru nekretnine neka vam bude da je nekretnina dobra investicija. To znači da nekretninu lako i brzo možete prodati (ili iznajmiti)...

Kako pronaći što želiš raditi i to ostvariti? Imam par riječi za mlade i sve koji su „zapeli“

Ima ljudi koji cijeli život rade nešto što zapravo ne vole. Našli su tzv. siguran posao u stabilnoj firmi. Odgajani su da se od...

može te zanimati

Koliko košta razvod braka?

Saznajte koliko košta razvod braka?! Svi mi u brakove i veze ulazimo s namjerom da potraju, no stopa razvoda braka je sve veća. Neki kažu...

Kako izgraditi luksuzan brend?

Svi smo konzumenti nekih proizvoda i usluga koje smatramo luksuznima, a neki od nas su i kreatori brendova za koje žele da dobiju taj...

Bavite se ručnim radom? Uz ovih 7 trikova možete povećati prodaju rukotvorina već danas!

Imali ste sigurno priliku popričati s osobom proizvodi nešto svojim rukama. Jeste li primijetili koliko se poistovjete s onim što proizvode? Kako o tome...

Što bih napravila kad bih imala duplo više novaca?

Spoiler alert! Nećeš biti sretnija. Ovo je moje iskustvo. Od 15 godina sam, kao svaka revna djevica u horoskopu, uvijek imala strukturu, plan, raspored i program...

Planirate putovanje? Evo koje su trenutno najjeftinije, a koje najskuplje destinacije

Pandemija nas nije samo zdravstveno pokosila nego i ekonomski. Osim direktnog zatvaranja turizma na pune dvije godine, u pozadini su se odvijali i mnogi...

Ovo su osnove koje svakako trebate znati razlikovati

Iako Hrvatska ima jako dobru poduzetničku klimu, odlične projekte, odlične kompanije te druge adute kao potencijalna investicijska destinacija, i dalje se suočavamo s izazovima...