Nevjerojatno, ali protuvrijednost kućanskih poslova je 4500 EUR mjesečno

Kad bi nam plaćali za kućanske poslove koje obavljamo u našem domaćinstvu, kolika bi bila naša plaća?

Naše poznato staro uvjerenje je da ako ne radimo za nekoga ili ne odlazimo svaki dan na posao ne radimo ništa, ne zarađujemo ništa, pa i ne vrijedimo ništa, što i nije baš sasvim točno.

Svakodnevno obavljamo poslove čišćenja, kuhanja, pranja i peglanja odjeće te ostalih poslova u našim domaćinstvima za koje se podrazumijeva da su naša, ženska obaveza, a da za to ne primamo plaću.

U ne tako dalekoj prošlosti žene su uglavnom bile domaćice, tek 30-ih godina prošlog stoljeća su se uključile u društveni život, odlazile na posao izvan kuće i izlazile na društvena događanja. Većina žena prošlih generacija u našoj patrijarhalnoj sredini i odgajana je na način da su kućanski poslovi samo ženski poslovi koji se podrazumijevaju i za koji se ne dobiva plaća – jer je to naša obveza.

I danas u 21. stoljeću još uvijek vlada mišljenje da je ženi mjesto doma, u kuhinji i uz djecu.

Ako je to ženin izbor, to je sasvim uredu jer je to njezin način ostvarenja, no mi žene još uvijek vodimo borbu da budemo isto plaćene na istim radnim mjestima kao i naši muški kolege, borimo se sa staklenim stropom i svim ostalim izazovima koji su stavljeni ispred nas.

Znamo da žena drži sva četiri kuta kuće, a kako kažu peti podupire, što i danas vrijedi u mnogim obiteljima.

Veliki broj žena koje ne odlaze svaki dan na posao, nego doma samo obavljaju kućanske poslove i vode brigu o djeci, uglavnom nakon određenog vremena postaju nezadovoljne sobom jer duboko u svojoj podsvijesti smatraju da nisu dovoljno dobre, da ne vrijede jer ne zarađuju ili su možda neke od njih nauštrb svoje karijere omogućile suprugu/partneru da se posveti svojoj karijeri, što često u budućnosti može biti odraz niskog samopouzdanja, a u nekim slučajevima uzrok anksioznosti i depresivnosti.

I sama sam u jednom periodu svog života bila samo domaćica i vodila brigu o djeci pa sam se borila sama sa sobom i svojim uvjerenjima, a silno sam se trudila vjerovati da vrijedim, iako nisam zarađivala i financijski doprinosila obiteljskom budžetu. Na svu sreću taj period je kratko trajao, a meni pomogao da promijenim stara uvjerenja i osvijestim svoje vrijednosti.

Danas mlade djevojke i nisu baš previše pripremljene za zajednički suživot sa svojim partnerima, rijetko koja zna šivati, kuhati, peglati. To je donekle i razumljivo jer živimo u užurbanoj svakodnevnici, neke mlade žene slažu prvenstveno karijere pa možda još imaju nekoga tko će to odraditi umjesto njih, a možda ih nitko nije ni podučio tim poslovima.

Svaka djevojka trebala bi poznavati, barem djelomično, osnove kućanskih poslova pa, ako joj životne prilike omoguće, i kućnu pomoćnicu ili poslugu u svom domu – treba ih znati kako bi mogla odrediti jesu li poslovi dobro odrađeni.

U današnjem 21. stoljeću ipak se nešto mijenja na bolje, polako, ali se mijenja. Muškarci se sve više uključuju u tzv. ženske poslove i dijele obveze i odgovornosti sa svojim partnericama oko kućanskih poslova i pri čuvanju i odgoju djece. Prisustvuju porođajima, odlaze i na porodiljne dopuste kako bi ravnopravno sudjelovali u odgoju svoje djece. Rekla sam, mijenja se polako, ali se ipak mijenja, jer brak ili partnerstvo je zajedničko putovanje dviju duša koje paralelno rastu i razvijaju se.

Kad bi nam plaćali za kućanske poslove koje obavljamo u našem domaćinstvu, kolika bi bila naša plaća?

Jeste li se ikada zapitale kolika je vrijednost svih kućanskih poslova koje obavljamo?

Kontaktirala sam nekoliko tvrtki koje nude profesionalne usluge za obavljanje kućanskih poslova i iznosi koje sam koristila u izračunavanju su srednje veličine vrijednosti, s obzirom da je na tržištu puno različitih cjenovnih ponuda.

Kao primjer uzela sam prosječnu četveročlanu obitelj s jednim predškolskim i jednim školskim djetetom koja živi u stambenom prostoru od 60 m2.

Majka i supruga, zvat ćemo je Ana, kojoj radni dan počinje u 7 sati i traje do 21 sat (dozvolit ćemo joj da kvalitetno provede 8 sati u spavanju, iako nekad to i ne bude puna satnica spavanja ako su npr. djeca bolesna) i u tom vremenu obavlja razne kućanske poslove za koje ne prima plaću.

Evo koliko bi Ana zaradila dnevno, odnosno mjesečno, kad bi bila plaćena za svoj rad u obavljanju svakodnevnih kućanskih poslova i brizi o djeci u jednom sasvim običnom danu/mjesecu u svojoj obitelji.

U izračunu su korišteni iznosi srednje vrijednosti po satu profesionalnih usluga.

zarada kućanski poslovi

UKUPNO (dnevno – 16 h / 8 h san): 1 070 kn

UKUPNO (mjesečno – 30 dana): 32 100 kn

 

Poslovi koje se obavlja (otprilike) jednom mjesečno:

kućanski poslovi zarada 1

UKUPNO (jedan mjesec): 1 650 kn

UKUPNA ZARADA: 33 750 kn / 4 515 eur

Jeste li sada možda malo u šoku? Jeste li očekivali ovakav iznos? Mislite da je možda iznos prevelik?

Nije prevelik jer prema istraživanjima jednog američkog portala – žene domaćice u Americi zarade mjesečno i više od 7000 $ jer su kod njih i cijene usluga veće nego kod nas.

Neka vas ovi iznosi ne bace u depresiju.

Dok ste mlađi, u punoj snazi, djeca su mala, radimo svi u punoj brzini i sve poslove možemo i stignemo obaviti.
Ali što ste stariji, to ste i mudriji, pa kako djeca rastu trebate ih svakako uključiti u svakodnevne poslove prema njihovoj dobi, neke poslove im i trajno delegirati (kao npr. pranje kupaonice) jer oni na taj način najbolje uče, stječu radne navike, a pri tome zarađuju i svoj džeparac.

A kad djeca napuste obiteljsko gnijezdo – onda reducirate kućanske poslove ili ih svedete na najmanju moguću mjeru jer vam se pojavljuju neki drugi prioriteti u životu.

Ne trošite svoje dragocjeno vrijeme na česta brisanja prašine, usisavanja, peglanja, nego to vrijeme iskoristite da radite ono što vas veseli i ispunjava, a možda i neki svoj hobi pretvorite u biznis u kojem ćete uživati.

Iz mog, skoro šest desetljeća mudrog iskustva, bez obzira kolika je financijska vrijednost kućanskih poslova koje obavljamo ili poslova koje obavljamo u tvrtci i koliko pri tome svemu zarađujemo, sve je to manje važno, jer prvenstveno trebamo s ljubavlju prema sebi živjeti svaki dan jer život nam zaista jako brzo prolazi.

I zato dame moje, kada krenete prati posuđe, peglati ili pripremati ručak i ako ih baš i ne volite obavljati, sjetite se da i svi ovi kućanski poslovi imaju svoju vrijednost, a ako ih radimo s ljubavlju vraća nam se višestruko jer znamo da se ljubav dijeljenjem množi.

Već sada promijenite svoje staro uvjerenje, osvijestite da vrijedimo i da zarađujemo i kad ništa ne radimo čak i kad ne primamo plaću za rad u svom domu i financijski ne doprinosimo obiteljskom budžetu.

I, kako je lijepo Audrey Hepburn rekla – Sutra je novi dan, pa što god radile radite s ljubavlju i sjetite se da uvijek prvenstveno volite sebe.

Foto: Pexels

zeneinovac.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija spot_img

drugi upravo čitaju

Go Slim Forum

Go Slim forum je pravo mjesto za informisanje o čudesnom čaju za mršavljenje. Go Slim forum donosi iskustva korisnika i pouzdane informacije iz prve...

Kako napisati dobar seminarski rad DETALJAN VODIČ

Sigurno si ga bar jednom morao predati nastavniku ili profesoru. Isto tako si se sigurno bar jednom namučio jer nisi znao kako napisati dobar...

može te zanimati

Što sve trebam znati prije kupnje električnog automobila?

Zašto su električni automobili toliko popularni zadnjih nekoliko godina? Neki kažu da su oni budućnost prijevoza, drugi tvrde da se na njima mora još...

Koliko i kako smijem raditi ako sam u mirovini?

Prema rezultatima istraživanja objavljenim od strane HINA-e, u Hrvatskoj je u listopadu prošle godine radilo više od 23 tisuće umirovljenika. Neki od njih u...

Online poslovi i zarada preko interneta

Zanimaju vas online poslovi i zarada preko interneta? Ovo su najbolji domaći sajtovi za online zaradu! Lista za one koji nisu sigurni da dovoljno dobro...

Kad korisnici kažu istinu o brendovima

Jedna je žena u Hrvatskoj odlučila biti prava deinfluencerica. Iziritirana šovinističkom reklamom jednog trgovačkog centra, napravila je i sama zakupila billboard koji govori protiv...

Koliko košta razvod?

Svi mi u brakove i veze ulazimo s namjerom da potraju, no stopa razvoda je sve veća. Neki kažu 30% za prvi, oko 50%...

Financijska neovisnost žena kao ključ prevencije nasilnih partnerskih odnosa

Koliko su puta mnogi od nas čitali o ženama u nasilnim vezama ili brakovima, te se pitali: zašto jednostavno ne odu? Ako nismo bili...

BalCannes srebro zlatnog sjaja za Wiener osiguranje i MITA Group

Već deset godina BalCannes, najveće regionalno takmičenje kreativnosti, radi na ujedinjavanju tržišta regiona, a najkreativnije agencije iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije...

Donosimo 9 savjeta za organizaciju budget friendly vjenčanja

Organizacija vjenčanja ogroman je financijski zalogaj. Zna se kakva su pravila prilikom organiziranja vjenčanja: obilna i raznovrsna hrana, bend, nova vjenčanica (jer što ako...

Što svaka žena mora znati o novcu?

Novac jest bitan i važan Jeste li i vi cijeli život u minusu kako pokazuje jedna od Tisjinih komičnih ilustracija vezanih za svakodnevne situacije koje...

Trebam li temeljni kapital društva uskladiti s eurom?

Kao što znate, u Republici Hrvatskoj je od 1. siječnja 2023. godine u primjeni valuta euro zbog čega je potrebno poduzeti određene radnje kako...

Potrošiti sebe ili novac? 5 konferencija o novcu, poduzetništvu i investiranju

31.03. održana je 5. konferencija o novcu, poduzetništvu i investiranju u organizaciji portala Žene i novac, ujedno i prva takva izvan Zagreba. U Splitu...

Kako izgraditi samopoštovanje i samopouzdanje?

Postoji jedna prekrasna basna o kokoši i orlu, koja nam zorno prikazuje kako samosvijest i samopouzdanje utječu na naš život i put. Basna kaže...