Kako uplatiti novce na bankomatu? Detaljno uputstvo 2022

Kako uplatiti novce na bankomatu bez naknade i dodatnih troškova saznajte u ovom tekstu.

S naših računa u bankama često uzimamo novce, no postoje i one situacije kada želimo neku gotovinu natrag staviti na račun.

Većina banaka ima način da fizičke novce prebacite na račun, a to se može napraviti putem uplatnih bankomata.

Novce koje držimo na računu, a ne u novčaniku lakše se daju kontrolirati stoga svatko od nas prije ili kasnije odluči par novčanica prebaciti na račun.

Postoje limiti koliko se može staviti na račun dnevno, a limit se isto tako razlikuje ako uplaćujete na račun fizičke osobe ili pravne.

Koliko su ti limiti i kako uplatiti novce na bankomatu ovisi o tome u kojoj ste banci.

Ono što je zajedničko svim bankama jest da imaju uplatne bankomate na kojima se to radi.

Prije svega važno je da imate kreditnu karticu. Preporučujemo da uvijek koristite bankomate vaše banke kako bi izbjegli provizije. 

Postoje i dnevno – noćni trezori, koji obavljaju istu funkciju, no uz neku minimalnu naknadu (obično se radi o 0.15%, doista beznačajno, no svejedno zašto biste plaćali naknadu za ovu funkciju? ). Kako uplatiti novce na bankomatu? Objasnimo pobliže!

kako uplatiti novce na bankomatu? detaljno uputstvo 2022
Kako uplatiti novce na bankomatu podizanje novca na bankomatu sa stranom karticom

Kako uplatiti novce na bankomatu vodič korak po korak.

Kada želite uplatiti novce na bankomatu, potrebno je znati neke osnovne informacije. Prvo: neke banke dozvoljavaju samo uplaćivanje novčanica, a ne kovanica (pitajte u svojoj banci kako uplatiti kovanice na račun).

  Nova kataloška akcija u Bingo trgovinama narednih 14 dana

Postoje dnevni limiti na uplate, no oni su uglavnom vrlo visoki i trebali biste doći s dva kovčega novčanica da ih premašite. Oni opet ovise od banke do banke pa nećemo nabrajati konkretne brojke.

Imate minus na računu. Pročitajte naše upute na temu kako vratiti dozvoljeni minus, ovom korisnom tekst smo obradili temu minusa na računu.

sta je novac
Kako uplatiti novce na bankomatu bez naknade?

Treće, ako uplaćujete na račun fizičke osobe, naknada nema gotovo nigdje, no ako uplaćujete na račun nekog posla, firme ili obrta, naknada uglavnom postoji (ponovo je minimalna, ali i dalje postoji).

Kako uplatiti novce na bankomatu? U uplatnom bankomatu stisnete funkciju uplate sredstava na račun, a zatim ubacujete u poseban pretinac bankomata novčanice. Potrudite se da su novčanice što ravnije i upeglanije.

Ubacujete jednu po jednu novčanicu i zatim potvrdite. Ukoliko nikada niste vidjeli kako uplatiti novce na bankomatu, radnja je zaista vrlo jednostavna i intuitivna, a ne morate se bojati da ćete napraviti nešto krivo.

Sve popularnije su i kriptovalute koje predstavljaju digitalni novac. No, banke se još uvijek protive kriptovalutama.

kako uplatiti novce na bankomatu
Bankomati funkcionišu na zanimljivom sistemu podizanje novca na bankomatu bez kartice

Kako uplatiti novce na bankomatu? Zašto postoje limiti i pravila

Ukoliko se pitate kako uplatiti novce na bankomatu i zašto bi postojao ikakav limit na to koliko Vi možete uplatiti novčanica na svoj vlastiti račun, odgovor je vrlo jednostavan.

Postoje mnogi pojedinci na svijetu koji zarađuju novac na crno i u takvim transakcijama država ne ubire svoj porezni dio stoga postoje zakonske regulative koje bankama naređuju da stave dnevne limite na uplate na bankomate.

Ukoliko mjesec dana zaredom uplaćujete po 100 000 € na svoj račun, to bi moglo lako doći do porezne uprave koja onda istražuje odakle Vama toliko novaca koje Vam ne sjedaju kao plaća ili kao neko legalno sredstvo uplate.

  Kredit - rješenje, spas ili robija?

Osim toga, ne postoji drugi razlog zašto postoje limiti na uplate. Kako uplatiti novce na bankomatu je jednostavna radnja koju ćete obaviti bez puno problema.

Ukoliko to još niste probali, pogledajte gdje se nalaze uplatni bankomati Vaše banke i testirajte.

Uštedite novac koristeći ova 3 savjeta i tako poboljšajte vašu financijsku situaciju! 

Vidjet ćete kako se radi o vrlo jednostavnoj radnji za koju Vam ne treba puno pomoći. Uplatite svoj novac na svoj račun bez ikakvih komplikacija i čuvajte ga sigurnije na svom računu nego u svome novčaniku.

Evo kako bankomati funkcionišu novac na bankomatu

Kako bankomati funkcionišu

Bankomat je jednostavno podatkovni terminal sa dva ulazna i četiri izlazna uređaja.

Kao i svaki drugi terminal za podatke, bankomat se mora povezati sa glavnim procesorom i komunicirati preko njega. Preko njega možete da dignete euro u Hrvatskoj ili kune.

Glavni procesor je analogan provajderu Internet usluga (ISP) po tome što je pristupnik preko kojeg sve različite mreže bankomata postaju dostupne vlasniku kartice (osobi koja želi gotovinu).

Većina host procesora može podržati ili iznajmljene linije ili dial-up mašine.

Mašine sa iznajmljenim linijama povezuju se direktno sa glavnim procesorom preko četvorožične, point-to-point, namijenske telefonske linije.

Dial-up bankomati se povezuju sa glavnim procesorom putem normalne telefonske linije pomoću modema i besplatnog broja, ili preko provajdera Internet usluga koristeći lokalni pristupni broj koji bira modem.

kako uplatiti novce na bankomatu
Kako uplatiti novce na bankomatu detaljno uputstvo – podizanje novca na bankomatu druge banke

Bankomati sa iznajmljenim linijama su poželjniji za lokacije sa veoma velikim obimom, a dial-up bankomati su poželjniji za maloprodajne trgovačke lokacije gde je cijena veći faktor.

Početni trošak za dial-up mašinu je manji od polovine u odnosu na mašinu sa iznajmljenom linijom. Mjesečni operativni troškovi za dial-up samo su dio troškova za iznajmljene linije.

  Web dizajn za početnike

Glavni procesor može biti u vlasništvu banke ili finansijske institucije, ili može biti u vlasništvu nezavisnog pružaoca usluga.

Procesori u vlasništvu banke obično podržavaju samo mašine u vlasništvu banke, dok nezavisni procesori podržavaju mašine u vlasništvu trgovaca.

Preporučujemo da pročitate

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija spot_img

drugi upravo čitaju

Go Slim Forum

Go Slim forum je pravo mjesto za informisanje o čudesnom čaju za mršavljenje. Go Slim forum donosi iskustva korisnika i pouzdane informacije iz prve...

Kako napraviti mrežni kabel u 11 koraka

U ovom detaljnom uputstvu s četiri različita videa saznat ćete kako napraviti mrežni kabel u 11 koraka. Koraci u nastavku pružaju smjernice za izradu Ethernet...

Kako naći posao u inostranstvu?

Razmišljate da se zaposlite u inostranstvu? Ukoliko je odgovor na pitanje DA, onda nastavite da čitate dalje. U tekstu ćemo objasniti kako naći posao u...

može te zanimati

Usluge banke, leasinga i osiguranja na jednom mjestu

Pod sloganom „Da skratimo priču“ Sparkasse Bank, Sparkasse Leasing, i članice VIG Grupacije Vienna i Wiener osiguranje pokrenuli su jedinstveni poslovni model na finansijskom...

Kako odjeća utječe na zaradu?

Nekima od nas ovo predivno vrijeme opuštenijeg druženja čini veliko zadovoljstvo jer nam je legitimno dozvoljeno ubaciti malo glamura u naš svakodnevni outfit....

Nove pogodnosti za korisnike Addiko Mastercard Business kartice

Korisnici Addiko Mastercard Business kartica odnedavno mogu uživati u dodatnim pogodnostima na aerodromima u Sarajevu, Beču i Beogradu. Premium usluga korištenja pristupa Business lounge...

Što su i možemo li pomoću njih brže i lakše doći do vlastitih skrivenih potencijala?

Ova priča ne počinje tipično jednom davno, već jednom, ne tako davno… Po završetku jedne financijske konferencije, otišla sam na kavu s nestrpljivom,...

Što je, po čemu je karakterističan i zašto ljudi prema njemu ponekad osjećaju otpor?

Zašto sam nakon uspješnih osamnaest godina poduzetništva napravila zaokret u karijeri i odlučila se baviti mrežnim marketingom kao primarnim biznisom? Tijekom djetinjstva oduvijek...

Kako se nositi s perfekcionizmom: Dovoljno dobro je dovoljno

Poduzetnik Današnje vrijeme je plodan teren u kojem vrlo lako možemo postati mušica zarobljena u paukovoj mreži perfekcionizma. Redovito pratimo socijalne mreže i preko njih upijamo...

Prva rata na poklon – posebna ponuda Addiko Bank Sarajevo za penzionere

Penzioneri, kao najiskusniji članovi našeg društva imaju dodatni razlog za novogodišnje veselje. Naime, Addiko Bank Sarajevo je kreirala posebnu ponudu kredita za naše najiskusnije...

5 koraka kako stvoriti prijateljsku atmosferu na radnom mjestu

Kako je ovo moja prva priča koja je objavljena, pokušavam se naći u ulozi onog tko čita i pita se hoće li joj u...

Kako osobni stil uskladiti s poslovnim?

Nekima od nas ovo predivno vrijeme opuštenijeg druženja čini veliko zadovoljstvo jer nam je legitimno dozvoljeno ubaciti malo glamura u naš svakodnevni outfit....

Novogodišnji paketići za mališane u Sarajevu, Tuzli, Travniku i Novoj Kasabi

Akcija „Jedan paketić za jedan osmijeh“, koju već dvanaestu godinu zaredom provodi Addiko Bank Sarajevo nastavljena je i ove sedmice.  Svoje paketiće dobili su...

(FOTO) Narodnim kuhinjama širom BiH dm donirao 9.062 obroka

Nakon što je na datum 26.11.2022. dm BiH odvojio 5% od ukupnog prometa kako bi donirao narodnim kuhinjama širom BiH u sklopu aktivnosti GIVING...

Kako su stolice iz Hadžića postale najprodavanije stolice u Njemačkoj

Bh. kompanija „Adana Co“ – Domaći dizajneri namještaja koji su osvojili evropsko tržište… Trpezarijske stolice koje se proizvode u Hadžićima nadomak Sarajeva najprodavanije su stolice...