Kako uplatiti novce na bankomatu? Detaljno uputstvo 2022

Kako uplatiti novce na bankomatu bez naknade i dodatnih troškova saznajte u ovom tekstu.

S naših računa u bankama često uzimamo novce, no postoje i one situacije kada želimo neku gotovinu natrag staviti na račun.

Većina banaka ima način da fizičke novce prebacite na račun, a to se može napraviti putem uplatnih bankomata.

Novce koje držimo na računu, a ne u novčaniku lakše se daju kontrolirati stoga svatko od nas prije ili kasnije odluči par novčanica prebaciti na račun.

Postoje limiti koliko se može staviti na račun dnevno, a limit se isto tako razlikuje ako uplaćujete na račun fizičke osobe ili pravne.

Koliko su ti limiti i kako uplatiti novce na bankomatu ovisi o tome u kojoj ste banci.

Ono što je zajedničko svim bankama jest da imaju uplatne bankomate na kojima se to radi.

Prije svega važno je da imate kreditnu karticu. Preporučujemo da uvijek koristite bankomate vaše banke kako bi izbjegli provizije. 

Postoje i dnevno – noćni trezori, koji obavljaju istu funkciju, no uz neku minimalnu naknadu (obično se radi o 0.15%, doista beznačajno, no svejedno zašto biste plaćali naknadu za ovu funkciju? ). Kako uplatiti novce na bankomatu? Objasnimo pobliže!

kako uplatiti novce na bankomatu? detaljno uputstvo 2022
Kako uplatiti novce na bankomatu podizanje novca na bankomatu sa stranom karticom

Kako uplatiti novce na bankomatu vodič korak po korak.

Kada želite uplatiti novce na bankomatu, potrebno je znati neke osnovne informacije. Prvo: neke banke dozvoljavaju samo uplaćivanje novčanica, a ne kovanica (pitajte u svojoj banci kako uplatiti kovanice na račun).

  5 načina kako štedjeti za djecu

Postoje dnevni limiti na uplate, no oni su uglavnom vrlo visoki i trebali biste doći s dva kovčega novčanica da ih premašite. Oni opet ovise od banke do banke pa nećemo nabrajati konkretne brojke.

Imate minus na računu. Pročitajte naše upute na temu kako vratiti dozvoljeni minus, ovom korisnom tekst smo obradili temu minusa na računu.

sta je novac
Kako uplatiti novce na bankomatu bez naknade?

Treće, ako uplaćujete na račun fizičke osobe, naknada nema gotovo nigdje, no ako uplaćujete na račun nekog posla, firme ili obrta, naknada uglavnom postoji (ponovo je minimalna, ali i dalje postoji).

Kako uplatiti novce na bankomatu? U uplatnom bankomatu stisnete funkciju uplate sredstava na račun, a zatim ubacujete u poseban pretinac bankomata novčanice. Potrudite se da su novčanice što ravnije i upeglanije.

Ubacujete jednu po jednu novčanicu i zatim potvrdite. Ukoliko nikada niste vidjeli kako uplatiti novce na bankomatu, radnja je zaista vrlo jednostavna i intuitivna, a ne morate se bojati da ćete napraviti nešto krivo.

Sve popularnije su i kriptovalute koje predstavljaju digitalni novac. No, banke se još uvijek protive kriptovalutama.

kako uplatiti novce na bankomatu
Bankomati funkcionišu na zanimljivom sistemu podizanje novca na bankomatu bez kartice

Kako uplatiti novce na bankomatu? Zašto postoje limiti i pravila

Ukoliko se pitate kako uplatiti novce na bankomatu i zašto bi postojao ikakav limit na to koliko Vi možete uplatiti novčanica na svoj vlastiti račun, odgovor je vrlo jednostavan.

Postoje mnogi pojedinci na svijetu koji zarađuju novac na crno i u takvim transakcijama država ne ubire svoj porezni dio stoga postoje zakonske regulative koje bankama naređuju da stave dnevne limite na uplate na bankomate.

Ukoliko mjesec dana zaredom uplaćujete po 100 000 € na svoj račun, to bi moglo lako doći do porezne uprave koja onda istražuje odakle Vama toliko novaca koje Vam ne sjedaju kao plaća ili kao neko legalno sredstvo uplate.

  Nova kataloška akcija u Bingo trgovinama narednih 14 dana

Osim toga, ne postoji drugi razlog zašto postoje limiti na uplate. Kako uplatiti novce na bankomatu je jednostavna radnja koju ćete obaviti bez puno problema.

Ukoliko to još niste probali, pogledajte gdje se nalaze uplatni bankomati Vaše banke i testirajte.

Uštedite novac koristeći ova 3 savjeta i tako poboljšajte vašu financijsku situaciju! 

Vidjet ćete kako se radi o vrlo jednostavnoj radnji za koju Vam ne treba puno pomoći. Uplatite svoj novac na svoj račun bez ikakvih komplikacija i čuvajte ga sigurnije na svom računu nego u svome novčaniku.

Evo kako bankomati funkcionišu novac na bankomatu

Kako bankomati funkcionišu

Bankomat je jednostavno podatkovni terminal sa dva ulazna i četiri izlazna uređaja.

Kao i svaki drugi terminal za podatke, bankomat se mora povezati sa glavnim procesorom i komunicirati preko njega. Preko njega možete da dignete euro u Hrvatskoj ili kune.

Glavni procesor je analogan provajderu Internet usluga (ISP) po tome što je pristupnik preko kojeg sve različite mreže bankomata postaju dostupne vlasniku kartice (osobi koja želi gotovinu).

Većina host procesora može podržati ili iznajmljene linije ili dial-up mašine.

Mašine sa iznajmljenim linijama povezuju se direktno sa glavnim procesorom preko četvorožične, point-to-point, namijenske telefonske linije.

Dial-up bankomati se povezuju sa glavnim procesorom putem normalne telefonske linije pomoću modema i besplatnog broja, ili preko provajdera Internet usluga koristeći lokalni pristupni broj koji bira modem.

kako uplatiti novce na bankomatu
Kako uplatiti novce na bankomatu detaljno uputstvo – podizanje novca na bankomatu druge banke

Bankomati sa iznajmljenim linijama su poželjniji za lokacije sa veoma velikim obimom, a dial-up bankomati su poželjniji za maloprodajne trgovačke lokacije gde je cijena veći faktor.

Početni trošak za dial-up mašinu je manji od polovine u odnosu na mašinu sa iznajmljenom linijom. Mjesečni operativni troškovi za dial-up samo su dio troškova za iznajmljene linije.

  Kredit - rješenje, spas ili robija?

Glavni procesor može biti u vlasništvu banke ili finansijske institucije, ili može biti u vlasništvu nezavisnog pružaoca usluga.

Procesori u vlasništvu banke obično podržavaju samo mašine u vlasništvu banke, dok nezavisni procesori podržavaju mašine u vlasništvu trgovaca.

Preporučujemo da pročitate

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 4.8 / 5. Brojanje glasova: 43

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija spot_img

drugi upravo čitaju

Go Slim Forum

Go Slim forum je pravo mjesto za informisanje o čudesnom čaju za mršavljenje. Go Slim forum donosi iskustva korisnika i pouzdane informacije iz prve...

Kako spriječiti impotenciju?

Kako spriječiti u impotenciju

Kako zaraditi novac od kuće – 10 JEDNOSTAVNIH POSLOVA

Postoje razni načini kako zaraditi novac od kuće danas. Digitalno doba i život na internetu su učinili da zarada od kuće bude dostupna svima. Novca...

može te zanimati

6 savjeta kako pokrenuti profitabilnu dentalnu ordinaciju

Prije dosta godina pročitala sam jednu zanimljivu knjigu koja mi je puno pomogla u biznisu. Zove se: If Disney ran your hospital. Tada sam...

Koja je razlika između kreditnih i debitnih kartica?

Posljednjih nekoliko godina gotovina se sve manje koristi u opticaju, a život bez bankovnih kartica, aplikacija i pametnih novčanika postao nam je nezamisliv....

7 načina kako uštedjeti novac za vrijeme studiranja

Najbolji savjeti kako uštedjeti novac Prije nego što počnem govoriti kako uštedjeti novac za vrijeme studiranja, ali i danima nakon fakulteta, naglašavam kako sam svjesna...

Jesu li pesimisti bolji radnici: Imaju širu sliku posla, a uočavaju ono što optimisti neće vidjeti

Kad ti je dobro, nemaš motiv mijenjati stvari. Ne učiš više, ne trudiš se više… Zašto i bi kad ti je dobro!? Promjene...

Kako naći posao u inostranstvu?

Razmišljate da se zaposlite u inostranstvu? Ukoliko je odgovor na pitanje DA, onda nastavite da čitate dalje. U tekstu ćemo objasniti kako naći posao u...

Strah od uspjeha – 7 razloga zašto nas je strah uspjeti

Mnogi od nas svjesni su da se boje neuspjeha i začude se kad čuju da postoji i strah od uspjeha. Itekako postoji. Evo nekih...

Mogu li blokirani imati kreditnu karticu

Blokirani i kreditne kartice Blokirani mogu imati kreditne kartice jer kreditne kartice nisu vezane uz tekući račun. Kartične kuće svakoj punoljetnoj osobi mogu izdati kreditnu karticu neovisno o...

Web dizajn za početnike

Web dizajn za početnike je sve popularnija tema. Posebno kod malih poduzetnika, studenata i onih koji žele dodatno zaraditi od kuće. Nije ni čudo jer...

SEO optimizacija web stranice za početnike (check lista)

Zanima vas kako se radi SEO optimizacija web stranice? SEO optimizacija web stranice i tekstova koje pišete, možete poboljšati rangiranje na tražilicama i dobiti više...

NLB Banka Sarajevo dobitnica priznanja Zlatni BAM 2022.

Priznanje Zlatni BAM se tradicionalno dodjeljuje najuspješnijim bankama u BiH.Na 20. jubilarnoj „Večeri bankara“ u organizaciji magazina Banke i Biznis u Bosni i Hercegovini,...

Domaći sajtovi za zaradu preko interneta

Ovo su najbolji domaći sajtovi za zaradu preko interneta Lista za one koji nisu sigurni da dovoljno dobro barataju s engleskim jezikom! Zarada preko interneta na...

Šta je novac?

Šta je novac i kakvu ulogu ima u današnjem društvu. Novac je roba koja čini vrijednosni ekvivalent svakoj drugoj robi. Novac je sredstvo koje je...