back to top

Zašto i kako investirati u S&P 500 indeks?

Svatko tko je imao prilike slušati išta o investiranju, čuo je (a i ozbiljno se zainteresirao) za S&P 500. U ovom se tekstu neću baviti time o kakvom se indeksu radi jer to možete pročitati u mom tekstu Znate li što su tržišni indeksi?

S&P 500 važan je i kao svojevrstan benchmark svakome tko kreira vlastiti portfelj. Ukratko, njihovom usporedbom jasno možete doći do informacije jeste li bolji ili lošiji od tržišnog prosjeka. Koriste ga i fond menadžeri za svoje analize koje obično pokazuju kako ga ne uspijevaju nadmašiti. Čemu onda uopće tražiti dalje?

Danas ću pokušati odgovoriti na pitanje koje se često ponavlja, a to je (pored onoga kako uopće započeti investirati) – kako u njega ulagati?

Top 10 kompanija (Apple, Microsoft, Amazon, Tesla, Alphabet ili nekadašnji Google i drugi) u S&P 500 trenutno čini oko 27% ukupne vrijednosti indeksa. Radi se najvećoj koncentraciji top dionica u posljednjih 20-tak godina. To nosi stanovite ulagačke rizike, ali oni nisu tema današnjeg posta. Investiranjem u S&P 500 zapravo ulažete u kremu američke i svjetske ekonomije, a 100-godišnja povijest ovakvog ulaganja donosila je ulagačima prosječan prinos oko 10% godišnje (vidi ovdje). Uglavnom, ulaganje u ovaj indeks smatra se jednom od najboljih (pasivnih) ulagačkih strategija.

U teoriji, u S&P 500 možete ulagati kupnjom:

  • svih 500-tinjak dionica u adekvatnim omjerima,
  • indeksnih fondova kojima se trguje na burzi (ETF) ili
  • otvorenih investicijskih fondova (OIF) koji prate navedeni indeks.

Kupnju 500 dionica definitivno vam nitko ne bi preporučio, a o razlikama ulaganja u ETF-ova i OIF-ova pisala sam ovdje pa taj dio neću ponavljati. Iz teksta je bilo prilično razvidno kako je preferirani način ulaganja ipak ETF budući ima značajno niže naknade koje imaju ogroman utjecaj na visinu prinosa na dugi rok.

O tome što su ETF-ovi posvetila sam dosta postova (vidi cijelu kategoriju ETF) pa svakako preporučam ih pročitati prije no što se odlučite na šoping. Oni, kao i svako ulaganje, nose značajne rizike kojih treba biti svjestan, a i ima ih na tisuće pa je važno znati koji izabrati i zašto.

U ovom ću tekstu navesti par ETF-ova koji investiraju u S&P 500 i koji su dostupni za kupnju, a nakon toga i način na koji ih možete steći. Koliko je meni poznato, među domaćim investicijskim fondovima nema niti jednog koji u replicira ili prati S&P 500, no neka me netko ispravi ako sam u krivu.

Koji ETF-ovi ulažu u S&P 500?

U svijetu postoji doslovce bezbroj ETF-ova koji ulažu u navedeni indeks. Nama je interesantna njihova domicilnost budući će o tome ovisiti porezni tretman pa iz tog razloga odabirem one registrirane u Irskoj. Osim što Irska ima s SAD-om povoljan ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja zbog čega su dividende oporezivane sa ‘samo’ 15% (taj dio je već umanjen u prinosu fonda), za nas je pozitivno to što i Hrvatska ima isti takav ugovor s Irskom te maksimalna stopa poreza koju trebamo platiti na dividendu (ako odaberemo distribuirajući ETF) iznosi 10% (plus prirez).

Ne zaboravimo, porez na kapitalnu dobit (u slučaju prodaje ETF-a u periodu kraćem od dvije godine) je također 10% (od 1. siječnja 2021.). O oporezivanju dividendi i kapitalne dobiti pisala sam u više postova, za one koje ta tema više zanima neka počne ovdje od Vodič: porezi kod investiranja.

Investirati direktno u ETF-ove registrirane u SAD-u nam nije dostupno (razlog vidi ovdje), ali su europske alternative jednako dobre, ako ne i bolje. Na stranici – JustETF možete vidjeti ETF-ove koji prate navedeni indeks. Izdvojila bih dva najveća (stanje 20. siječnja 2023) prema visini imovine pod upravljanjem:

Oba su registrirana u Irskoj, visoko su likvidna, imaju niski TER (total-expense ratio), odnosno troškove upravljanja od samo 0,07% godišnje i u potpunosti repliciraju indeks. Jedina razlika je u tome što jedan isplaćuje dividendu (distribuirajući), a drugi ne (akumulirajući). Podsjećam kako se na dividendu plaća porez pri svakoj isplati pa se time nešto manje isplati ulagati u ovakav fond (osim ako vam ona nije neophodna kao stalni izvor pasivnih prihoda). Prinosi oba fonda u zadnjih godinu dana bili su negativni, no svatko tko je u njih ulagao zadnjih 5-10 godina uživao je odlične prinose (9 do 12% godišnje), unatoč 2022. godini kao što je vidljivo iz donje tablice:

Kada ‘uđete’ u detalje svakoga fonda, možete vidjeti na kojim burzama ih možete kupiti, pod kojim tickerom (simbol pod kojim ih možete pronaći) te valutu u kojoj ga možete kupiti. Obavezno pročitajte i fact sheet željenog fonda.

Kako i ‘pošto’ kupiti?

Sada kada smo riješili što kupujemo, sljedeći korak je razumjeti kako ga kupiti?

Prije svega, ETF-ove možete kupiti preko brokera (kao i svaku drugu dionicu). ETF-ovi se zapravo i kupuju kao dionice – na komad 🙂 pa vodite računa o ukupnoj vrijednosti kako ne bi ušli u ‘minus’, odnosno, kreditirali kupnju (kod onih brokera kod kojih možete kupovati ‘na marginu’).

Po svakoj individualnoj transakciji (kupnji ili prodaji) plaćate naknadu, a to je jedan od ključnih elemenata pri izboru odgovarajućeg brokera (i njihovih ‘platformi’). Troškovi upravljanja fondom (TER) bit će već uračunati u prinose (u gornjem slučaju to je 0,07% godišnje).

U nastavku teksta pišem o nekim nama dostupnim brokerima, njihovim platformama te troškovima kupnji. U ovom tekstu fokus stavljam na naknade, iako je pri izboru brokera svakako važno sagledati cijelu ponudu (raspoloživost ETF-ova, vrste računa, regulativu, pouzdanost, sigurnost, kompenzacijske sheme i slično). O tim sam aspektima pisala u odvojenim tekstovima na koje poveznice možete pronaći dolje u tekstu.

Napomena: pišem isključivo o onima preko kojih možemo kupovati ETF-ove koji prate S&P 500.

Online brokeri

Interactive Brokers

IB je najveći s ove liste pa je red od njega početi. Radi se o jednom od najpopularnijih svjetskih brokera. Kompanija je listana na burzi pa je ujedno i najviše regulirana od svih ostalih dolje navedenih. Ovaj je broker prije koju godinu ukinuo minimalni iznos uloga od 10.000 eura za otvaranje računa čime je postao dostupniji većem broju ulagača, a i naknadu za neaktivnost koja je iznosila oko 10 eura mjesečno.

Optimtrader

OptimTrader je partner InteractiveBrokersa (IBKR) preko čije platforme se trguje. Za otvaranje računa potrebno vam je minimalno 2.000 eura. Kao i kod IB-a, možete trgovati na više od 100 burzi u 25 država, a osim ETF-ova, možete kupovati dionice, opcije, terminske ugovore i slično.

Optimtrader ima lokalnu podršku u Hrvatskoj i time se izdvaja od nekih drugih brokera s ove liste.

Trading 212

Trading 212 je vrlo popularan broker jer omogućuje trgovanje ETF-ovima bez naknada. Kompanija zarađuje na razlici (spread) između kupovne i prodajne cijene tako da zero-commission ipak treba uzeti s rezervom.

Minimalni depozit je 10 eura, a do 2.000 eura nema naknade za deponiranje sredstava. Nakon granice od 2.000 eura naknada iznosi 0,7% uplaćenog iznosa, a odnosi se na uplate putem kreditnih ili debitnih kartica, Google/Apple Pay-a i sličnog. Bankovni transferi nisu ovim obuhvaćeni. Ne postoje naknade za mirovanje, trgovanje, konverziju valuta, deponiranje ili povlačenje sredstava. Imaju vrlo intuitivno korisničko sučelje i čest su odabir mlađe populacije.

eToro

eToro je izraelska kompanija osnovana 2007. godine. U početku su bili primarno FOREX platforma koja je polako prvo započela trgovanjem kriptovalutama, a danas se preko nje može trgovati CFD-ovima, dionicama i ETF-ovima na raznim burzama.

Na stranicama navode oko 250 ETF-ova raspoloživih za trgovanje, a ja sam potražila neke od meni interesantnih (pretragu možete napraviti i sami ovdje). Većina fondova u ponudi su američki koje, u načelu, europski investitori ne bi smjeli ulagati budući većinom nisu u skladu s europskom regulativom. Obzirom kako ne trgujem preko ove platforme, ne znam da li je ulagačima iz Hrvatske stvarno moguće i izvršiti kupnju takvih fondova (ako i da, to bi bilo suprotno EU regulativi pa obratite pažnju).

ZB Trader Global

Jedan od načina trgovanje je i putem ZB Trader Global usluge gdje možete trgovati dionicama, ETF-ovima i obveznicama na svjetskim burzama u realnom vremenu. Usluga ZB Trader Global može se koristiti u sklopu e-zabe, m-zabe i/ili kao zasebna desktop aplikacija.

Minimalna provizija po transakciji je 0,30% od iznosa transakcije ili 15 američkih dolara.

Saxo Bank

Danska banka koja također ima online platformu. Moguće je trgovati s oko 3 tisuće ETF-ova na 30+ svjetskih burzi. Za otvaranje računa potreban je depozit od 10,000 dolara, a provizije za trgovanje ETF-ovima iznose oko 10-12 eura u osnovnom paketu.

Robo-savjetnici

Finax

Od ožujka 2020. godine se u Hrvatskoj pojavio prvi robo-savjetnik lokaliziran za naše potrebe. U svom portfelju (ima ih 11 ukupno) nudi i ETF koji ulaže u S&P 500. Udio tog ETF-a u vašem osobnom portfelju ovisit će o razini rizika i pripadajućeg portfelja koji vam robot ‘preporuči’. Naknadu za upravljanje vašim portfeljem platit ćete oko 1% godišnje na cijelu vrijednost imovine u portfelju, a u nju su uključeni i pripadajući troškovi upravljanja ETF-a (gore navedenih 0,07%).

O Finaxu sam dosta pisala pa ako vas zanima počnite ovdje – Finax – robosavjetnik koji priča hrvatski (dio 1).

ETFmatic

ETF je još jedan, od ranije dostupan, robo-savjetnik. Radi se o kompaniji sa sjedištem u UK, a koja se na tržištu pojavila još 2013. godine. I ovaj robo-savjetnik će vas ‘profilirati’ prilikom otvaranja računa te vam ponuditi tri različita portfelja sastavljenih od ETF-ova u kojima je S&P 500 važna komponenta. Naknada za upravljanje iznosi 0,48% godišnje + naknada ETF-a (u prosjeku oko 0,18%) na cjelokupnu imovinu pod upravljanjem. Donedavno su nudili i otvaranje računa za dječju štednju bez naknada, međutim, to više nije opcija.

Zaključno

Naravno kako je lista brokera koje možete koristiti puno šira od gore navedene. Nisu svi dostupni u Hrvatskoj (još), ali logika je vrlo slična. Ako bismo željeli sumirati ono najvažnije, rekli bismo kako moramo znati sljedeće:

  • točno koji ETF i zašto želimo kupiti (te kako se on uklapa u našu ukupnu investicijsku strategiju i prihvatljivost rizika),
  • koliko često želimo investirati (mjesečno, kvartalno, polugodišnje itd.) jer će to tome ovisiti ukupan iznos plaćenih naknade te
  • imamo li početni kapital koji traže određeni brokeri (čime su i provizije nešto niže).

Tek kad smo apsolutno sigurni u gore navedeno, možemo početi kupovati.

Svi oni koji žele naučiti kako ulagati u ETF-ove, najbolja opcija je ETF Klub. Prijaviti se i više saznati o njemu možete ovdje.

Izvorni tekst pročitajte na blogu MyTetka.

Foto: Pexels

zeneinovac.com

drugi upravo čitaju

Kako uštedjeti, a ne izgubiti na kvaliteti

Kako uštedjeti dodatni novac? Nastojite li usvojiti zdrave financijske navike, pronalazak kvalitetnih proizvoda po najboljim mogućim cijenama među najvažnijim je vještinama koje pritom morate steći. Pročitajte naše savjete i...

Kako povećati prodaju rukotvorina već danas? 7 trikova!

Ako se bavite izradom i prodajom rukotvorina sigurno vas zanima kako povećati prodaju rukotvorina i postići željenu zaradu. U nastavku donosimo najbolje savjete za...

BH Telecom kao vodeći digitalni integrator BiH, u toku pripreme za 5G mrežu

Danas je u prostorijama BH Telecoma održana press konferencija na kojoj je predstavljeno finansijsko poslovanje BH Telecoma u 2023. godini i poslovanje u I...

može te zanimati

Kreiranje i prodaja online kurseva kao bloger: Kompletni vodič

Kako kreiranje i prodaja online kurseva kao bloger može pomoći vašoj mjesečnoj zaradi? U današnje vrijeme, kreiranje i prodaja online kurseva predstavljaju izuzetno profitabilan poslovni...

TNT Group: Tri decenije inovacija u medijskoj i marketinškoj industriji

Prošlo je 27 godina otkako je TNT Group započeo svoju misiju oblikovanja medijskog pejzaža Balkana. Od skromnih početaka sa lokalnim radijem u Travniku, TNT...

Je li Hrvatska porezna oaza ili samo pustinja?

Dok jedni tvrde da je Hrvatska porezna oaza koja osigurava povoljan porezni okvir za poduzetnike i strane investitore, drugi ističu da su porezi previsoki...

Napravite svoj financijski vision board

Jeste li već čuli za vision board – način za manifestiranje privatnih i poslovnih želja i ciljeva? Vision board je najjednostavnije rečeno kolaž slika...

Često zbog posla poželite da dan ima više sati? Evo kada angažirati virtualnog asistenta i koje poslove delegirati

Koliko često se probudiš u grču i čim otvoriš oči razmišljaš o nepreglednoj listi zadataka koja te čeka? Izađeš iz ureda na par sati...

Evo zašto je privatni smještaj i na dobroj lokaciji često niže kvalitete

Najteže je gledati prilike oko sebe, pogotovo u svojoj obitelji, a ne imati mogućnost iskoristiti iste. U privatnom smještaju, prilika je ako primjerice naši...