back to top

Privatne ili državne srednje škole: Što izabrati? Isplati li se plaćati privatnu srednju školu?

Odabir srednje škole jedna je od važnih odluka koju mladi ljudi donose u dogovoru sa svojim roditeljima. Vidjeli smo da se mnogi slažu da je investicija u znanje uvijek najbolja i najisplativija, no isplati li se plaćati privatne srednje škole?

U našoj Facebook grupi javilo nam se nekoliko žena čija su djeca pohađala i privatne i državne škole, napomenuvši kako odabir škole ovisi o karakteru djeteta, profesorima i njihovom odnosu prema učenicima. Činjenica je da se odnos profesora prema djeci ne bi trebao razlikovati ovisno o tome plaća li se škola ili je riječ o državnoj ustanovi.

Koje su prednosti, a koje mane državnih i privatnih srednjih škola?

Prednosti državnih srednjih škola:

1. Financijska pristupačnost

Budući da nema školarine, financijski je pristupačnija svima.

2. Raznolikost učenika

Državne škole obično privlače širok spektar učenika iz različitih socioekonomskih i kulturnih pozadina. To omogućuje učenicima da se susretnu s različitim mišljenjima, stvaraju nova prijateljstva i razvijaju toleranciju prema različitostima. Da budu među običnim narodom.

3. Javna potvrda kvalitete

Državne škole obično su podložne strožim zakonskim propisima i vanjskoj evaluaciji, što može pružiti dodatno povjerenje roditeljima i učenicima u kvalitetu obrazovanja.

Mane državnih srednjih škola:

1. Veći razredi

Otežavaju individualizirani pristup i osobni razvoj učenika.

2. Manja fleksibilnosti u programu

Državne škole često imaju strože kurikulume i manje fleksibilnosti u izboru predmeta ili prilagodbi nastave prema interesima pojedinog učenika.

3. Niži standardi infrastrukture

Budžeti za državne škole često su ograničeni, pa infrastrukturni standardi, kao što su sportski tereni ili laboratoriji mogu biti niži nego u privatnim školama.

Foto: Pexels

A kakvo je stanje s privatnim školama?

Prednosti privatnih srednjih škola:

1. Manji razredi

Privatne škole obično imaju manji broj učenika u razredu što omogućuje veću pažnju nastavnika prema svakom učeniku i bolju prilagodbu nastave.

2. Veća fleksibilnost programa

Privatne škole često nude veći izbor predmeta i programski pristup prilagođen individualnim interesima i potrebama učenika.

3. Bolji infrastrukturni standardi

Zbog većih financijskih sredstava koja su često dostupna privatnim školama, one često mogu pružiti bolje opremljene učionice, laboratorije, knjižnice i sportske objekte.

Mane privatnih srednjih škola:

1. Visoke školarine

Uobičajena cijena godišnje školarine kreće se oko 5.000 eur, dakle za 4 godine pričamo o investiciji o 20 000 eura. Postoje krediti za studiranje, privatni porodi mogu se uzeti na 36 rata pa i privatne škole omogućavaju plaćanje na prihvatljive mjesečne rate bez kamata.

2. Manja raznolikost učenika

Budući da privatne škole često imaju veće školarine, u njima se može susresti manji spektar učenika što može ograničiti raznolikost iskustava i perspektiva učenika.

3. Manja javna potvrda kvalitete

Privatne škole su manje regulirane od strane države u usporedbi s državnim školama, što znači da može biti teže procijeniti njihovu kvalitetu. Nema jasnog bodovnog praga i sl. i zato je jako važno istražiti i provjeriti akreditaciju i reputaciju privatne škole putem preporuka i iskustava drugih prije donošenja odluke.

Evo što su nam rekle osnivačice jedne privatne škole u Hrvatskoj:

Epoha, privatna gimnazija radi po gimnazijskom programu prema waldorfskoj metodologiji rada. Uz epohe (jedan mjesec, prvi blok sat, jedan predmet) koje daju rasterećenje tjednu, satove zadaća i učenja za mjanje obaveza od kuće, naglasak je na vježbanju soft skillsa kroz aktivnosti koje su obavezne svima: Zbor, Arts&Crafts i Dramska.

Na godišnjoj razini održavamo radionice Emocionalnog odgoja za sve uzraste, te se od sljedeće školske godine uvode izvannastavne aktivnosti financijske pismenosti, poduzetništva, ručnog rada te sviranja instrumenata. Naša je premisa osposobiti dijete za život, naučiti ga da misli svojim glavom te da se bori za sebe jer njegov glas može doprinijeti promjenama u društvu, a to je, vjeriujemo i uloga obrazovanja. Baš stoga je investicija u privatno školovanje apsolutno najbolji izbor.

– Renata Brekalo i Lea Brezar, osnivačice Epohe, privatne gimnazije

Zaključak

Odabir između državne i privatne srednje škole ovisi o individualnim potrebama, interesima i mogućnostima svake obitelji. Ključno je istražiti i razmotriti prednosti i mane oba sustava obrazovanja kako biste donijeli informiranu odluku koja odgovara djetetovim potrebama i ciljevima te planovima za dalje.

Jedno je sigurno – cjeloživotna edukacija je bitna i ulaganje u znanje uvijek je dobra investicija na bilo koji način.

Foto: Pexels

zeneinovac.com

drugi upravo čitaju

Kako uštedjeti, a ne izgubiti na kvaliteti

Kako uštedjeti dodatni novac? Nastojite li usvojiti zdrave financijske navike, pronalazak kvalitetnih proizvoda po najboljim mogućim cijenama među najvažnijim je vještinama koje pritom morate steći. Pročitajte naše savjete i...

Kako povećati prodaju rukotvorina već danas? 7 trikova!

Ako se bavite izradom i prodajom rukotvorina sigurno vas zanima kako povećati prodaju rukotvorina i postići željenu zaradu. U nastavku donosimo najbolje savjete za...

BH Telecom kao vodeći digitalni integrator BiH, u toku pripreme za 5G mrežu

Danas je u prostorijama BH Telecoma održana press konferencija na kojoj je predstavljeno finansijsko poslovanje BH Telecoma u 2023. godini i poslovanje u I...

može te zanimati

Kreiranje i prodaja online kurseva kao bloger: Kompletni vodič

Kako kreiranje i prodaja online kurseva kao bloger može pomoći vašoj mjesečnoj zaradi? U današnje vrijeme, kreiranje i prodaja online kurseva predstavljaju izuzetno profitabilan poslovni...

TNT Group: Tri decenije inovacija u medijskoj i marketinškoj industriji

Prošlo je 27 godina otkako je TNT Group započeo svoju misiju oblikovanja medijskog pejzaža Balkana. Od skromnih početaka sa lokalnim radijem u Travniku, TNT...

Je li Hrvatska porezna oaza ili samo pustinja?

Dok jedni tvrde da je Hrvatska porezna oaza koja osigurava povoljan porezni okvir za poduzetnike i strane investitore, drugi ističu da su porezi previsoki...

Napravite svoj financijski vision board

Jeste li već čuli za vision board – način za manifestiranje privatnih i poslovnih želja i ciljeva? Vision board je najjednostavnije rečeno kolaž slika...

Često zbog posla poželite da dan ima više sati? Evo kada angažirati virtualnog asistenta i koje poslove delegirati

Koliko često se probudiš u grču i čim otvoriš oči razmišljaš o nepreglednoj listi zadataka koja te čeka? Izađeš iz ureda na par sati...

Evo zašto je privatni smještaj i na dobroj lokaciji često niže kvalitete

Najteže je gledati prilike oko sebe, pogotovo u svojoj obitelji, a ne imati mogućnost iskoristiti iste. U privatnom smještaju, prilika je ako primjerice naši...