Privatne ili državne srednje škole: Što izabrati? Isplati li se plaćati privatnu srednju školu?

Odabir srednje škole jedna je od važnih odluka koju mladi ljudi donose u dogovoru sa svojim roditeljima. Vidjeli smo da se mnogi slažu da je investicija u znanje uvijek najbolja i najisplativija, no isplati li se plaćati privatne srednje škole?

U našoj Facebook grupi javilo nam se nekoliko žena čija su djeca pohađala i privatne i državne škole, napomenuvši kako odabir škole ovisi o karakteru djeteta, profesorima i njihovom odnosu prema učenicima. Činjenica je da se odnos profesora prema djeci ne bi trebao razlikovati ovisno o tome plaća li se škola ili je riječ o državnoj ustanovi.

Koje su prednosti, a koje mane državnih i privatnih srednjih škola?

Prednosti državnih srednjih škola:

1. Financijska pristupačnost

Budući da nema školarine, financijski je pristupačnija svima.

2. Raznolikost učenika

Državne škole obično privlače širok spektar učenika iz različitih socioekonomskih i kulturnih pozadina. To omogućuje učenicima da se susretnu s različitim mišljenjima, stvaraju nova prijateljstva i razvijaju toleranciju prema različitostima. Da budu među običnim narodom.

3. Javna potvrda kvalitete

Državne škole obično su podložne strožim zakonskim propisima i vanjskoj evaluaciji, što može pružiti dodatno povjerenje roditeljima i učenicima u kvalitetu obrazovanja.

Mane državnih srednjih škola:

1. Veći razredi

Otežavaju individualizirani pristup i osobni razvoj učenika.

2. Manja fleksibilnosti u programu

Državne škole često imaju strože kurikulume i manje fleksibilnosti u izboru predmeta ili prilagodbi nastave prema interesima pojedinog učenika.

3. Niži standardi infrastrukture

Budžeti za državne škole često su ograničeni, pa infrastrukturni standardi, kao što su sportski tereni ili laboratoriji mogu biti niži nego u privatnim školama.

privatne ili državne srednje škole: što izabrati? isplati li se plaćati privatnu srednju školu?

Foto: Pexels

A kakvo je stanje s privatnim školama?

Prednosti privatnih srednjih škola:

1. Manji razredi

Privatne škole obično imaju manji broj učenika u razredu što omogućuje veću pažnju nastavnika prema svakom učeniku i bolju prilagodbu nastave.

2. Veća fleksibilnost programa

Privatne škole često nude veći izbor predmeta i programski pristup prilagođen individualnim interesima i potrebama učenika.

3. Bolji infrastrukturni standardi

Zbog većih financijskih sredstava koja su često dostupna privatnim školama, one često mogu pružiti bolje opremljene učionice, laboratorije, knjižnice i sportske objekte.

Mane privatnih srednjih škola:

1. Visoke školarine

Uobičajena cijena godišnje školarine kreće se oko 5.000 eur, dakle za 4 godine pričamo o investiciji o 20 000 eura. Postoje krediti za studiranje, privatni porodi mogu se uzeti na 36 rata pa i privatne škole omogućavaju plaćanje na prihvatljive mjesečne rate bez kamata.

2. Manja raznolikost učenika

Budući da privatne škole često imaju veće školarine, u njima se može susresti manji spektar učenika što može ograničiti raznolikost iskustava i perspektiva učenika.

3. Manja javna potvrda kvalitete

Privatne škole su manje regulirane od strane države u usporedbi s državnim školama, što znači da može biti teže procijeniti njihovu kvalitetu. Nema jasnog bodovnog praga i sl. i zato je jako važno istražiti i provjeriti akreditaciju i reputaciju privatne škole putem preporuka i iskustava drugih prije donošenja odluke.

Evo što su nam rekle osnivačice jedne privatne škole u Hrvatskoj:

Epoha, privatna gimnazija radi po gimnazijskom programu prema waldorfskoj metodologiji rada. Uz epohe (jedan mjesec, prvi blok sat, jedan predmet) koje daju rasterećenje tjednu, satove zadaća i učenja za mjanje obaveza od kuće, naglasak je na vježbanju soft skillsa kroz aktivnosti koje su obavezne svima: Zbor, Arts&Crafts i Dramska.

Na godišnjoj razini održavamo radionice Emocionalnog odgoja za sve uzraste, te se od sljedeće školske godine uvode izvannastavne aktivnosti financijske pismenosti, poduzetništva, ručnog rada te sviranja instrumenata. Naša je premisa osposobiti dijete za život, naučiti ga da misli svojim glavom te da se bori za sebe jer njegov glas može doprinijeti promjenama u društvu, a to je, vjeriujemo i uloga obrazovanja. Baš stoga je investicija u privatno školovanje apsolutno najbolji izbor.

– Renata Brekalo i Lea Brezar, osnivačice Epohe, privatne gimnazije

Zaključak

Odabir između državne i privatne srednje škole ovisi o individualnim potrebama, interesima i mogućnostima svake obitelji. Ključno je istražiti i razmotriti prednosti i mane oba sustava obrazovanja kako biste donijeli informiranu odluku koja odgovara djetetovim potrebama i ciljevima te planovima za dalje.

Jedno je sigurno – cjeloživotna edukacija je bitna i ulaganje u znanje uvijek je dobra investicija na bilo koji način.

Foto: Pexels

zeneinovac.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

Koliko košta izgradnja bazena?

Prednosti i blagodati bazena ne trebamo posebno naglašavati, a bitno je istaknuti vrijednost i atraktivnost koju doprinosi svakoj nekretnini, osobito kućama za odmor....

Može li nas novac usrećiti? Evo što čini sretan život!

Ima jedna odlična hit knjiga o sreći, željela bih da nam napišeš kolumnu o njoj – nazvala me je nedavno Kristina. Sreća? Može,...

Imate poslovnu ideju, ali ne i novac? Donosimo 7 metoda financiranja poduzetničkog pothvata

Imate poslovnu ideju (ili business spreman za sljedeću fazu razvoja), a ne znate kako naći kapital? Zapravo ne znate uopće od kuda krenuti....

može te zanimati

Perfekcionizam kao samoporažavajuća praksa: Kako ga prevladati i postići održivu izvrsnost

Perfekcionizam se u poslovnom kontekstu može definirati kao opsesivna potreba za postizanjem besprijekornih rezultata u svakom aspektu posla. Radi se o uobičajenoj osobini...

Kako naći posao u inostranstvu?

Razmišljate da se zaposlite u inostranstvu? Ukoliko je odgovor na pitanje DA, onda nastavite da čitate dalje. U tekstu ćemo objasniti kako naći posao u...

Kako Zaraditi Novac Radeći Posao od Kuće

Rad od kuće postao je sve popularniji u posljednjih nekoliko godina, a pandemija COVID-19 samo je ubrzala ovaj trend. Zahvaljujući tehnološkom napretku, sve više...

Koliko koštaju estetski tretmani?

Žene i uljepšavanje idu ruku pod ruku otkad je Adama i Eve. Ideal ljepote kroz povijest se mijenjao, ali vrijeme i novac uloženi...

Srce Informacija iz Tuzlanske Regije 24/7

U svijetu koji je sve više povezan i digitalizovan, lokalni portali postaju sve relevantniji kao izvor informacija i analize za lokalnu zajednicu. Tuzlanski portal eNovosti.ba...

Zašto još uvijek zarađuješ manje nego što stvarno možeš? Donosimo 5 načina kako to promijeniti već danas!

Pametna žena kao što si ti zna koliko vrijedi i svjesna je koliko može. Ista ta pametna žena zna da ništa ne mora i...