Zašto još uvijek zarađuješ manje nego što stvarno možeš? Donosimo 5 načina kako to promijeniti već danas!

Pametna žena kao što si ti zna koliko vrijedi i svjesna je koliko može. Ista ta pametna žena zna da ništa ne mora i da može odlučiti kako će živjeti. Zašto onda (još uvijek) pametna žena zarađuje manje od pametnog muškarca? Možeš li bar ti to promijeniti ako si na početku karijere?

Pet razloga zašto žene danas zarađuju manje nego što žele ili čak manje nego što im treba

Naime, za žene je ponekad vrijeme važnije od novca i to za pojedine periode u životu važi više nego za druge. Ostali razlozi su manje prepreke – jer ih je lakše promijeniti.

1. Razlog: Manjak samopouzdanja

2. Razlog: Okolnosti (vrijeme, obitelj, prepreke, društvo, potpore, zakoni, tržište, ekonomija…)

3. Razlog: Stečene navike i sistem vrijednosti

4. Razlog: Manjak vještina ili znanja

5. Razlog: Strahovi

Redoslijed ovih razloga manje je bitan, posebno jer iza svakog stoji jedna ili više povezanih odluka. Pametna žena poput tebe ovih pet razloga može pretvoriti u motive i načine da promijeni svoj odnos prema novcu i zaradi.

zašto još uvijek zarađuješ manje nego što stvarno možeš? donosimo 5 načina kako to promijeniti već danas!

Foto: Pexels

Pet načina da pametna zaradi više

Je li ti se ikad desilo da nešto kupiš pa što košta da košta? Zašto misliš da tvoje vrijeme, znanje i potencijal nisu (dovoljno) vrijedni da ih netko plati? Odnosno, ako znaš svoju vrijednost, kakav dokaz ti još treba da ojačaš samopouzdanje?

Nažalost, tvoje samopouzdanje i osjećaj vrijednosti su tek pola priče, jer će konačnu potvrdu dati tržište. Kako onda da svoje samopouzdanje, čak i kad ga stekneš pretvoriš u prihode?

Budi svjesna da je cijena dio marketinškog miksa

Umjesto da opravdaš cijenu, komuniciraj protuvrijednost koju pružaš i kvalitetu koju daješ.

Način prvi: Manjak samopouzdanja pretvori u motivaciju koja te pokreće

Nesigurnost i strahovi su lukavi i podli i kriju se pod plaštom logike:

Nemam (dovoljno) iskustva, diploma, certfikata…
Već postoji netko drugi tko ovo (bolje) radi.
Ne mogu zaraditi radeći ovo.
Nitko neće (meni) platiti za ovo.
Preteško je. Previše posla.
Nemam novca.
Počinjem od nule.
Nemam publiku, nišu, web stranicu.

Zapravo, trenutak u kome odlučiš da se ne zapitaš tko to tvrdi, kako to znaš ili može li biti suprotno je prelomna točka. Čak i kad se sve nabrojano istina, može li se značenje tih izjava tumačiti drugačije, kad ti to odlučiš? To što trenutačno nemaš idealne uvjete, znanje i iskustvo ne znači da trebaš prihvatiti da je ta situacija nepromjenjiva.

Ključan je taj trenutak u kome odlučiš mijenjati trenutno stanje, učiš, vježbaš i testiraš što je moguće.

Način drugi: Svoje okolnosti i prepreke ugradi u svoj jedinstveni brend

Razumijemo se. Vrijeme nije idealno. Ekonomija je u posebnom stanju. Tržište je zahtjevno.

Sada jednostavno nije vrijeme.
Previše je natjecateljsko, previše zasićeno.

Ali, zar nije uvijek tako bilo? Okruženje u kome živimo i radimo razvija naše specifične i jedinstvene kvalitete koje ugrađujemo u osobni brend i kvalitetu ponude. Specifičnost je sigurno marketinški alat, kao i jedinstvenost.

Ako tražiš razloge zašto ne krenuti naprijed, zašto se ne razvijati, zašto ostati na istoj razini, sigurno ćeš ih naći.

Način treći: Svoje navike prilagodi svojim vrijednostima

Većina tvojih trenutačnih okolnosti (vrlo privremenih) je nusproizvod tvojih prošlih radnji i odluka. Sve smo takve. Nažalost, skloni smo svoje navike prihvatiti kao fiksne i trajne.

Ništa meni ne treba.
Mogu to i sama.
Volim svoj posao toliko da mogu ponuditi nešto i besplatno.

Stotine pametnih žena uspjele su promijeniti svoje navike i uskladiti svoj život sa svojim vrijednostima. Po čemu se ti od njih razlikuješ?

Način četvrti: Manjak vještina ili znanja iskoristi da bolje razumiješ vlastiti napredak

Sjećaš li se kako je bilo kad nisi znala čitati i pisati? Jesi li naučila kuhati, voziti auto, govoriti neki strani jezik? Možda i dojiti, presvlačiti bebu ili skrbiti o bolesnim ukućanima?

Koliko često sebi čestitaš na svemu što si postigla? Daje li ti to potvrdu da ćeš savladati i nove vještine koje trebaš? Možeš li sebi dati certifikat za hrabrost za sve dosadašnje odluke i diplomu za sve savladane vještine? Hoće li ti taj certifikat i ta diploma pomoći da nastaviš učiti i napredovati? Stotine pametnih žena naučile su i matematiku i marketing i psihologiju. Sve što se može naučiti – može se naučiti, zar ne?

Naime, u vremenu kad je svo znanje svijeta dostupno na dva klika, neznanje je također – odluka.

Što tebe zaustavlja i zašto?

Način peti: Svoje strahove prihvati kao putokaze

Zapitaš li se što je strah? Kažu da je strah je naš unutarnji odgovor na neželjenu budućnost za koju vjerujemo da će se dogoditi!

Strah nosi mnoge maske, ali je u osnovi neka zamišljena neželjena budućnost. Zapravo, nitko ne može predvidjeti budućnost, zar ne?

Bojim se da neće uspjeti. Da neću uspjeti. Da ću pogriješiti. Izgledati loše, pohlepno ili glupo. Što će oni misliti? Što će oni reći?
Bojim se da ću izgubiti vrijeme, otići u krivom smjeru i sve će biti uzalud.
Bojim se da ću otkriti da zapravo nisam stvorena za ovo.

Zapravo, nisu ni strahovi, ni vještine, niti okolnost ono što nas zaustavlja, već ono što dolazi nakon toga – trenutak odluke. To je točka odluke u kojoj našem strahu, razlozima i okolnostima dajemo tumačenje. Odluka je da prepustimo svoju moć nečemu što će nas zaustaviti.

Razlika je u djeliću sekunde u kome kažeš: Bojim se, ali ću ipak promijeniti nešto, naspram drugih koji kažu: Bojim se pa ću zadržati status quo. Nikoga ne zaustavlja nedovoljno vještina, zahtjevno tržište ili strah, nego odluka da odustanu, jer imaju nedovoljno vještina, zahtjevno tržište ili strah. Nikoga ne zaustavlja strah od neuspjeha, nego odluka da dopuste tom strahu da ih zaustavi.

Nije loš tajming taj koji nekoga zaustavi, već ih zaustavlja odluka da prestanu jer je, zaboga, tajming pogrešan.

Odluka – ono što se događa između naših ušiju – je najveća prepreka koja dijeli uspješne od neuspješnih

Kad sve ovo znaš, kako da već na početku karijere definiraš svoju vrijednost ako ni sama ne cijeniš svoje vrijeme ili sama ne vjeruješ u to što nudiš? Kako da odrediš (bolju) cijenu za svoje vrijeme i znanje?

Nitko neće platiti savjete koje nije tražio, pogotovo ako su neprimjenjivi. Ako si u stanju odgovoriti na postojeća pitanja, ili radiš samo što ti se kaže, imaš konkurenciju u AI. Ako doneseš novu perspektivu i odgovoriš na buduća pitanja, cijena tvog savjeta se povećava.

Vrhunac vrijednosti postižeš kad preuzmeš odgovornost za rezultate, daješ garancije i kad se na tvoj savjet netko može osloniti.

Pridruži se besplatnom webinaru 01.09.: Osiguraj si cijenjen posao već od početka karijere i saznaj kako pokazati budućim poslodavcima ili klijentima svoje jedinstvene prednosti bez nelagode i sumnje u sebe. 

Foto: Pexels

zeneinovac.com

drugi upravo čitaju

Dostojanstven život u Hrvatskoj stoji 1800 eura

Novinari Lider Media pitali su mnoge sindikate i Udruge sudaca što je dostojanstvena plaća i što bi ona trebala omogućiti, no nisu odgovorili. Suci...

Evo što sve trebate znati ako kupujete nekretninu

Glavni kriterij u odabiru nekretnine neka vam bude da je nekretnina dobra investicija. To znači da nekretninu lako i brzo možete prodati (ili iznajmiti)...

Kako pronaći što želiš raditi i to ostvariti? Imam par riječi za mlade i sve koji su „zapeli“

Ima ljudi koji cijeli život rade nešto što zapravo ne vole. Našli su tzv. siguran posao u stabilnoj firmi. Odgajani su da se od...

može te zanimati

Koliko košta razvod braka?

Saznajte koliko košta razvod braka?! Svi mi u brakove i veze ulazimo s namjerom da potraju, no stopa razvoda braka je sve veća. Neki kažu...

Kako izgraditi luksuzan brend?

Svi smo konzumenti nekih proizvoda i usluga koje smatramo luksuznima, a neki od nas su i kreatori brendova za koje žele da dobiju taj...

Bavite se ručnim radom? Uz ovih 7 trikova možete povećati prodaju rukotvorina već danas!

Imali ste sigurno priliku popričati s osobom proizvodi nešto svojim rukama. Jeste li primijetili koliko se poistovjete s onim što proizvode? Kako o tome...

Što bih napravila kad bih imala duplo više novaca?

Spoiler alert! Nećeš biti sretnija. Ovo je moje iskustvo. Od 15 godina sam, kao svaka revna djevica u horoskopu, uvijek imala strukturu, plan, raspored i program...

Planirate putovanje? Evo koje su trenutno najjeftinije, a koje najskuplje destinacije

Pandemija nas nije samo zdravstveno pokosila nego i ekonomski. Osim direktnog zatvaranja turizma na pune dvije godine, u pozadini su se odvijali i mnogi...

Ovo su osnove koje svakako trebate znati razlikovati

Iako Hrvatska ima jako dobru poduzetničku klimu, odlične projekte, odlične kompanije te druge adute kao potencijalna investicijska destinacija, i dalje se suočavamo s izazovima...