back to top

Zašto još uvijek zarađuješ manje nego što stvarno možeš? Donosimo 5 načina kako to promijeniti već danas!

Pametna žena kao što si ti zna koliko vrijedi i svjesna je koliko može. Ista ta pametna žena zna da ništa ne mora i da može odlučiti kako će živjeti. Zašto onda (još uvijek) pametna žena zarađuje manje od pametnog muškarca? Možeš li bar ti to promijeniti ako si na početku karijere?

Pet razloga zašto žene danas zarađuju manje nego što žele ili čak manje nego što im treba

Naime, za žene je ponekad vrijeme važnije od novca i to za pojedine periode u životu važi više nego za druge. Ostali razlozi su manje prepreke – jer ih je lakše promijeniti.

1. Razlog: Manjak samopouzdanja

2. Razlog: Okolnosti (vrijeme, obitelj, prepreke, društvo, potpore, zakoni, tržište, ekonomija…)

3. Razlog: Stečene navike i sistem vrijednosti

4. Razlog: Manjak vještina ili znanja

5. Razlog: Strahovi

Redoslijed ovih razloga manje je bitan, posebno jer iza svakog stoji jedna ili više povezanih odluka. Pametna žena poput tebe ovih pet razloga može pretvoriti u motive i načine da promijeni svoj odnos prema novcu i zaradi.

Foto: Pexels

Pet načina da pametna zaradi više

Je li ti se ikad desilo da nešto kupiš pa što košta da košta? Zašto misliš da tvoje vrijeme, znanje i potencijal nisu (dovoljno) vrijedni da ih netko plati? Odnosno, ako znaš svoju vrijednost, kakav dokaz ti još treba da ojačaš samopouzdanje?

Nažalost, tvoje samopouzdanje i osjećaj vrijednosti su tek pola priče, jer će konačnu potvrdu dati tržište. Kako onda da svoje samopouzdanje, čak i kad ga stekneš pretvoriš u prihode?

Budi svjesna da je cijena dio marketinškog miksa

Umjesto da opravdaš cijenu, komuniciraj protuvrijednost koju pružaš i kvalitetu koju daješ.

Način prvi: Manjak samopouzdanja pretvori u motivaciju koja te pokreće

Nesigurnost i strahovi su lukavi i podli i kriju se pod plaštom logike:

Nemam (dovoljno) iskustva, diploma, certfikata…
Već postoji netko drugi tko ovo (bolje) radi.
Ne mogu zaraditi radeći ovo.
Nitko neće (meni) platiti za ovo.
Preteško je. Previše posla.
Nemam novca.
Počinjem od nule.
Nemam publiku, nišu, web stranicu.

Zapravo, trenutak u kome odlučiš da se ne zapitaš tko to tvrdi, kako to znaš ili može li biti suprotno je prelomna točka. Čak i kad se sve nabrojano istina, može li se značenje tih izjava tumačiti drugačije, kad ti to odlučiš? To što trenutačno nemaš idealne uvjete, znanje i iskustvo ne znači da trebaš prihvatiti da je ta situacija nepromjenjiva.

Ključan je taj trenutak u kome odlučiš mijenjati trenutno stanje, učiš, vježbaš i testiraš što je moguće.

Način drugi: Svoje okolnosti i prepreke ugradi u svoj jedinstveni brend

Razumijemo se. Vrijeme nije idealno. Ekonomija je u posebnom stanju. Tržište je zahtjevno.

Sada jednostavno nije vrijeme.
Previše je natjecateljsko, previše zasićeno.

Ali, zar nije uvijek tako bilo? Okruženje u kome živimo i radimo razvija naše specifične i jedinstvene kvalitete koje ugrađujemo u osobni brend i kvalitetu ponude. Specifičnost je sigurno marketinški alat, kao i jedinstvenost.

Ako tražiš razloge zašto ne krenuti naprijed, zašto se ne razvijati, zašto ostati na istoj razini, sigurno ćeš ih naći.

Način treći: Svoje navike prilagodi svojim vrijednostima

Većina tvojih trenutačnih okolnosti (vrlo privremenih) je nusproizvod tvojih prošlih radnji i odluka. Sve smo takve. Nažalost, skloni smo svoje navike prihvatiti kao fiksne i trajne.

Ništa meni ne treba.
Mogu to i sama.
Volim svoj posao toliko da mogu ponuditi nešto i besplatno.

Stotine pametnih žena uspjele su promijeniti svoje navike i uskladiti svoj život sa svojim vrijednostima. Po čemu se ti od njih razlikuješ?

Način četvrti: Manjak vještina ili znanja iskoristi da bolje razumiješ vlastiti napredak

Sjećaš li se kako je bilo kad nisi znala čitati i pisati? Jesi li naučila kuhati, voziti auto, govoriti neki strani jezik? Možda i dojiti, presvlačiti bebu ili skrbiti o bolesnim ukućanima?

Koliko često sebi čestitaš na svemu što si postigla? Daje li ti to potvrdu da ćeš savladati i nove vještine koje trebaš? Možeš li sebi dati certifikat za hrabrost za sve dosadašnje odluke i diplomu za sve savladane vještine? Hoće li ti taj certifikat i ta diploma pomoći da nastaviš učiti i napredovati? Stotine pametnih žena naučile su i matematiku i marketing i psihologiju. Sve što se može naučiti – može se naučiti, zar ne?

Naime, u vremenu kad je svo znanje svijeta dostupno na dva klika, neznanje je također – odluka.

Što tebe zaustavlja i zašto?

Način peti: Svoje strahove prihvati kao putokaze

Zapitaš li se što je strah? Kažu da je strah je naš unutarnji odgovor na neželjenu budućnost za koju vjerujemo da će se dogoditi!

Strah nosi mnoge maske, ali je u osnovi neka zamišljena neželjena budućnost. Zapravo, nitko ne može predvidjeti budućnost, zar ne?

Bojim se da neće uspjeti. Da neću uspjeti. Da ću pogriješiti. Izgledati loše, pohlepno ili glupo. Što će oni misliti? Što će oni reći?
Bojim se da ću izgubiti vrijeme, otići u krivom smjeru i sve će biti uzalud.
Bojim se da ću otkriti da zapravo nisam stvorena za ovo.

Zapravo, nisu ni strahovi, ni vještine, niti okolnost ono što nas zaustavlja, već ono što dolazi nakon toga – trenutak odluke. To je točka odluke u kojoj našem strahu, razlozima i okolnostima dajemo tumačenje. Odluka je da prepustimo svoju moć nečemu što će nas zaustaviti.

Razlika je u djeliću sekunde u kome kažeš: Bojim se, ali ću ipak promijeniti nešto, naspram drugih koji kažu: Bojim se pa ću zadržati status quo. Nikoga ne zaustavlja nedovoljno vještina, zahtjevno tržište ili strah, nego odluka da odustanu, jer imaju nedovoljno vještina, zahtjevno tržište ili strah. Nikoga ne zaustavlja strah od neuspjeha, nego odluka da dopuste tom strahu da ih zaustavi.

Nije loš tajming taj koji nekoga zaustavi, već ih zaustavlja odluka da prestanu jer je, zaboga, tajming pogrešan.

Odluka – ono što se događa između naših ušiju – je najveća prepreka koja dijeli uspješne od neuspješnih

Kad sve ovo znaš, kako da već na početku karijere definiraš svoju vrijednost ako ni sama ne cijeniš svoje vrijeme ili sama ne vjeruješ u to što nudiš? Kako da odrediš (bolju) cijenu za svoje vrijeme i znanje?

Nitko neće platiti savjete koje nije tražio, pogotovo ako su neprimjenjivi. Ako si u stanju odgovoriti na postojeća pitanja, ili radiš samo što ti se kaže, imaš konkurenciju u AI. Ako doneseš novu perspektivu i odgovoriš na buduća pitanja, cijena tvog savjeta se povećava.

Vrhunac vrijednosti postižeš kad preuzmeš odgovornost za rezultate, daješ garancije i kad se na tvoj savjet netko može osloniti.

Pridruži se besplatnom webinaru 01.09.: Osiguraj si cijenjen posao već od početka karijere i saznaj kako pokazati budućim poslodavcima ili klijentima svoje jedinstvene prednosti bez nelagode i sumnje u sebe. 

Foto: Pexels

zeneinovac.com

drugi upravo čitaju

Je li Hrvatska porezna oaza ili samo pustinja?

Dok jedni tvrde da je Hrvatska porezna oaza koja osigurava povoljan porezni okvir za poduzetnike i strane investitore, drugi ističu da su porezi previsoki...

Napravite svoj financijski vision board

Jeste li već čuli za vision board – način za manifestiranje privatnih i poslovnih želja i ciljeva? Vision board je najjednostavnije rečeno kolaž slika...

Često zbog posla poželite da dan ima više sati? Evo kada angažirati virtualnog asistenta i koje poslove delegirati

Koliko često se probudiš u grču i čim otvoriš oči razmišljaš o nepreglednoj listi zadataka koja te čeka? Izađeš iz ureda na par sati...

može te zanimati

Evo zašto je privatni smještaj i na dobroj lokaciji često niže kvalitete

Najteže je gledati prilike oko sebe, pogotovo u svojoj obitelji, a ne imati mogućnost iskoristiti iste. U privatnom smještaju, prilika je ako primjerice naši...

Profitabilne kulture: Što se isplati uzgajati u Hrvatskoj?

Proizvodnja za tržište i ostvarenje gospodarske profitabilnosti temeljni su ciljevi poslovanja poljoprivrednih gospodarstava. Za ostvarivanje bilo kakve razvojne aktivnosti nužan su preduvjet ulaganja (investicije). Faze...

Kako brže prodati nekretninu? Dizajnerica interijera donosi moćne mehanizme o kojima niste razmišljali

Kako svako putovanje treba putokaze tako i prodaja nekretnine zahtijeva dobar plan i smjer kretanja. Ako ste jedan od onih koji ne vole gubiti...

6 dobro plaćenih poslova koji donose zaradu bez fakultetske diplome

Ako ćemo iskreno – postoji stigma kada je u pitanju obrazovanje. Ljudi koji ne idu na fakultet često se smatraju ljudima s manjim potencijalom...

Kako izgledaju filantropija i fundraising u praksi?

Kad sam 2019. godine odlučila otići iz CRVENIH NOSOVA klaunovadoktora, neprofitne organizacije koju sam vodila skoro deset godina i postati poduzetnica koja želi svoje...

Deveti hrvatski EY Poduzetnik godine je Ivo Usmiani iz JGL Grupe

U sklopu devetog hrvatskog izdanja prestižnog globalnog programa EY Poduzetnik godine, najuspješnijim hrvatskim poduzetnikom za 2023. godinu proglašen je Ivo Usmiani iz JGL...