Znate li koja je uloga i značenje boja u marketingu? Evo što simboliziraju boje i na koji način utječu na prodaju

Boje nisu samo vizualna iskustva. One imaju važnu ulogu i moć u svijetu marketinga i marketinških komunikacija. Brojne istraživačke studije pokazale su da boje imaju poseban utjecaj na potrošače, primjerice da potiču uzbuđenje ili smirenost. U nastavku ću pokušati približiti višeslojnu ulogu boja, njihova značenja i asocijacije unutar kulturnog konteksta, psihološki utjecaj na potrošače te percepciju kvalitete proizvoda u različitim kategorijama.

znate li koja je uloga i značenje boja u marketingu? evo što simboliziraju boje i na koji način utječu na prodaju

Simbolička značenja boja

Boje nose specifične konotacije koje utječu na percepciju i ponašanje potrošača. U zapadnoj kulturi, boje često simboliziraju sljedeće:

1. Crvena

Povezana sa strašću, aktivnošću i ljubavlju. Stimulira i jača fizičku energiju. Ponekad označava opasnost ili hitnost. Često se koristi kod rasprodaja.

2. Plava

Umiruje, simbolizira pouzdanost i profesionalizam. Često je koriste tehnološke kompanije i konzervativni korporativni brandovi.

3. Zelena

Predstavlja rast, obilje, zdravlje i vezu s prirodom. Najprisutnija boja na Zemlji, smiruje i opušta. Koriste je kompanije i brendovi koji se žele prikazati kao prirodni i održivi. Ako za to nemaju stvarno uporište u djelima, onda se radi o tzv. greenwashingu.

4. Žuta

Budi osjećaj sreće i optimizma, daje dojam topline i ugode. Lanci brze hrane često koriste žutu boju da stimuliraju apetit.

5. Ljubičasta

Kraljevska boja, povezuje se s mudrošću i poštovanjem, stimulira područja u mozgu zadužena za kreativnost i rješavanje problema.

6. Crna

Predstavlja sofisticiranost i prestiž. Često je koriste luksuzni brandovi, primjerice u modnoj industriji.

znate li koja je uloga i značenje boja u marketingu? evo što simboliziraju boje i na koji način utječu na prodaju

Foto: Pexels

Međutim, važno je istaknuti da boje mogu imati različita značenja u različitim kulturama. Na primjer, u mnogim istočnim kulturama, bijela boja simbolizira žalost i povezana je sa sahranama, dok u zapadnim kulturama uglavnom predstavlja čistoću i nevinost.

Psihološki utjecaj boja

Boje imaju značajan utjecaj na ponašanje potrošača. Među važnije psihološke efekte mogu se uključiti:

Potrošači nesvjesno povezuju određene boje s određenim emocijama ili atributima. Primjerice, tople boje kao što su crvena i narančasta mogu stvoriti osjećaj hitnosti, dok hladne boje kao što su plava i zelena potiču opuštanje.

znate li koja je uloga i značenje boja u marketingu? evo što simboliziraju boje i na koji način utječu na prodaju

Foto: Pexels

Kompanije koji dosljedno koriste određene boje u svojim komunikacijskim materijalima mogu izgraditi snažne veze između boje i identiteta svog brenda. Ovo pomaže u prepoznavanju brenda i osiguranju lojalnosti potrošača.

Pravilan kontrast boja može poboljšati vidljivost i čitljivost i tako učiniti marketinške materijale efikasnijim. Primjerice, upotreba bijele boje na crnoj pozadini zasigurno stvara upečatljiv kontrast.

Korištenjem komplementarnih boja ili kombinacija boja koje evociraju harmoniju može se stvoriti ugodno i pamtljivo vizualno iskustvo za potrošače.

Boje i percepcija proizvoda

Boje mogu značajno utjecati na to kako potrošač doživljava proizvod:

1. Percepcija visoke kvalitete: premium brendovi često koriste elegantne i minimalističke palete boja kako bi stvorili dojam kvalitete i luksuza (npr. bijeli i metalik tonovi u dizajnu Appleovih proizvoda).

2. Percepcija vrijednosti: Brendovi s nižim cijenama mogu koristiti hrabre i svijetle boje kako bi sugerirali pristupačnost i vrijednost za novac.

3. Povjerenje i pouzdanost: Brendovi kojima se može vjerovati obično koriste konzervativne i stabilne boje kao što su plava i siva kako bi prenijeli osjećaj pouzdanosti.

znate li koja je uloga i značenje boja u marketingu? evo što simboliziraju boje i na koji način utječu na prodaju

Foto: Pexels

Boje u različitim industrijama i kategorijama proizvoda

Različite industrije preferiraju različite boje s obzirom na njihovo simboličko značenje, primjerice:

1. Hrana i piće: Mnoge lanci brze hrane koriste crvenu i žutu boju kako bi potakli apetit i sugerirali brzinu (npr. McDonald’s). S druge strane, OPG-ovi i organski orijentirani proizvođači koriste zelenu boju kako bi skrenuli pažnju na svježinu i prirodne sastojke svojih proizvoda.

2. Tehnologija: Tehnološke kompanije često odabiru hladne i neutralne boje kao što su plava i srebrna kako bi naglasile inovaciju i pouzdanost (npr. Facebook).

3. Moda: Luksuzni modni brendovi koriste crnu i zlatnu boju kako bi dočarali ekskluzivnost (npr. Chanel), dok jeftiniji brendovi eksperimentiraju s različitim bojama kako bi privukli širu ciljnu skupinu.

4. Zdravstvo: Zdravstvene ustanove često koriste plavu i zelenu boju kako bi stvorile osjećaj povjerenja i blagostanja.

U svijetu marketinga i marketinških komunikacija, boje su važno sredstvo za prenošenje poruka, emocija i identiteta brenda

Razumijevanje kulturnih i psiholoških aspekata te industrijskih specifičnosti može marketinškim stručnjacima osigurati prednost u kreiranju efektivnih kampanja koje rezoniraju s njihovim ciljnim skupinama. Koristeći jezik boja brendovi mogu ostaviti snažan dojam i povezati se s potrošačima na dubljoj, simboličkoj razini.

Foto: Pexels

mojnovac.hr

drugi upravo čitaju

Dostojanstven život u Hrvatskoj stoji 1800 eura

Novinari Lider Media pitali su mnoge sindikate i Udruge sudaca što je dostojanstvena plaća i što bi ona trebala omogućiti, no nisu odgovorili. Suci...

Evo što sve trebate znati ako kupujete nekretninu

Glavni kriterij u odabiru nekretnine neka vam bude da je nekretnina dobra investicija. To znači da nekretninu lako i brzo možete prodati (ili iznajmiti)...

Kako pronaći što želiš raditi i to ostvariti? Imam par riječi za mlade i sve koji su „zapeli“

Ima ljudi koji cijeli život rade nešto što zapravo ne vole. Našli su tzv. siguran posao u stabilnoj firmi. Odgajani su da se od...

može te zanimati

Koliko košta razvod braka?

Saznajte koliko košta razvod braka?! Svi mi u brakove i veze ulazimo s namjerom da potraju, no stopa razvoda braka je sve veća. Neki kažu...

Kako izgraditi luksuzan brend?

Svi smo konzumenti nekih proizvoda i usluga koje smatramo luksuznima, a neki od nas su i kreatori brendova za koje žele da dobiju taj...

Bavite se ručnim radom? Uz ovih 7 trikova možete povećati prodaju rukotvorina već danas!

Imali ste sigurno priliku popričati s osobom proizvodi nešto svojim rukama. Jeste li primijetili koliko se poistovjete s onim što proizvode? Kako o tome...

Što bih napravila kad bih imala duplo više novaca?

Spoiler alert! Nećeš biti sretnija. Ovo je moje iskustvo. Od 15 godina sam, kao svaka revna djevica u horoskopu, uvijek imala strukturu, plan, raspored i program...

Planirate putovanje? Evo koje su trenutno najjeftinije, a koje najskuplje destinacije

Pandemija nas nije samo zdravstveno pokosila nego i ekonomski. Osim direktnog zatvaranja turizma na pune dvije godine, u pozadini su se odvijali i mnogi...

Ovo su osnove koje svakako trebate znati razlikovati

Iako Hrvatska ima jako dobru poduzetničku klimu, odlične projekte, odlične kompanije te druge adute kao potencijalna investicijska destinacija, i dalje se suočavamo s izazovima...