back to top

Gradnja vlastite kuće jedna je od većih životnih odluka i zasigurno velika investicija. Prije nego krenete maštati o dizajnu kuće i idejama za uređenje, dobro je bar okvirno pobrojati troškove koji vas očekuju, kako bi bili svjesni što vas sve čeka te uskladili svoje želje i projektni zadatak ovisno o dostupnom budžetu.

Pripremajući ovaj članak, na umu smo imali prosječnu obiteljsku kuću od oko 200 metara kvadratnih. Napominjemo da su troškovi okvirni i služe za grubu procjenu.

5 koraka za planiranje budžeta kod izgradnje kuće

1. Prvi korak: Trošak kupnje građevinskog zemljišta

Trošak kupnje zemljišta jedan je od većih izdataka u ovom procesu.

Prema pregledu trenutno dostupnih građevinskih čestica, cijene dosta variraju ovisno o atraktivnosti lokacije, veličini čestice i dostupnosti infrastrukture, te se kreću oko 150 eur/m² u široj zoni Zagreba, oko 30-50 eur/m² u manjim gradovima u blizini Zagreba, a niže su što su lokacije dalje od urbanih središta.

Prije kupnje, svakako provjerite da se čestica nalazi u građevinskoj zoni te da ima čiste papire, tj. čisto stanje u katastru i gruntovnici.

Minimalna veličina čestice potrebna da bi na njoj mogla graditi kuća varira ovisno o nadležnom prostornom planu, a najčešće se radi o 300-400 m².

2. Drugi korak: Trošak projektne dokumentacije

Cijena projektne dokumentacije definira se ovisno o zahtjevnosti projektnog zadatka i detaljnosti izrade projektne dokumentacije.

Za prosječnu kuću od coko 200 m², cijene se okvirno kreću oko 30-50 eura po m², što iznosi oko 45.000-75.000 kn + PDV. Ova cijena uključuje osnovni paket projekata potreban za ishođenje građevinske dozvole, a za slučaj da su potrebni dodatni projekti i elaborati, cijena će biti veća.

U izradi projektne dokumentacije, ključnu ulogu ima arhitektonski ured koji vodi i koordinira izradu dokumentacije te vodi komunikaciju s projektantima drugih struka.

Pri odabiru arhitektonskog ureda, neka vam ne bude presudna samo cijena po principu najjeftinije ponude, važnije je odabrati ured čiji vam se rad i reference sviđaju, a preporučujemo dogovoriti sastanak s uredima čije ponude ste primili, kako bi ostvarili što bolju komunikaciju i vidjeli na koji način rade.

3. Treći korak: Trošak Građevinske dozvole, komunalnog i vodnog doprinosa

Sama Građevinska dozvola nije velik trošak i kreće se oko 800-1.000 kn. Veći trošak su komunalni i vodni doprinos koji se plaćaju prema volumenu, tj. m3 buduće građevine.

Iznos komunalnog doprinosa definira jedinica lokalne samouprave te je različit unutar RH – primjerice, u Zagrebu su definirane četiri zone unutar kojih cijena komunalnog doprinosa iznosi od 56 kn/m³ do 118 kn/m³, dok je u nekim dijelovima Hrvatske cijena komunalnog doprinosa i znatno manja.

Neki gradovi nude i dodatne olakšice primjerice za projekte energetski učinkovitih kuća ili popuste za jednokratne uplate komunalnih doprinosa.

Računice radi, prosječna obiteljska kuća od 200 m² ima volumen od oko 600 m³. Ako gradite u Zagrebu u prvoj zoni, cijena komunalnog doprinosa iznosit će 600 m³ x 118 kn/m³=70.800 kn., dok u četvrtoj zoni iznosi 33.600 kn.

Vodni doprinos obračunavaju Hrvatske vode u skladu s tri zone u RH.

Za obiteljske kuće doprinos iznosi 8,44kn/m³ za Zagreb i obalno područje, 5,63 kn/m³ za ostatak RH i 2,10 kn/m³ za područje posebne državne skrbi RH.

Računice radi, za prosječnu kuću od 200 m² i 600 m³ volumena, cijena vodnog doprinosa u Zagrebu će iznositi 600 m³ x 8,44 kn/m³=5.064kn, u ostatku RH 3.378kn, a u području posebne državne skrbi 1.260kn.

Napomena: Ako rekonstruirate postojeću kuću ili gradite zamjensku kuću, od volumena projektirane kuće oduzima se ukupan volumen postojeće kuće te se time smanjuju troškovi.

4. Četvrti korak: Trošak priključaka

Ako gradite novu kuću na čestici koja nema postojeće priključke, troškovi će uključiti priključak struje, vode, odvodnje te opcionalno plina.

Priključak struje obračunava se po traženoj priključnoj snazi (broju kW) definiranoj u Glavnom projektu elektroinstalacija te iznosi 1.350 kn + PDV po ugrađenom kW.

Primjerice, ako je priključna snaga 7,36 kW, trošak iznosi 7,36 kW x 1.350 kn=9.936kn + PDV.

Trošak priključka vode i odvodnje iznosi okvirno 10.000-15.000 kn.

Trošak priključka plina iznosi okvirno 12.000 kn, međutim – niste obavezni priključiti se na plin ako koristite drugi energent za grijanje i hlađenje (dizalicu topline ili slično) – što se definira Glavnim projektom strojarstva.

Napomena: Ako rekonstruirate postojeću kuću ili gradite zamjensku, troškovi priključaka ovise o tome u kojoj mjeri je potrebno rekonstruirati postojeće priključke, te su u pravilu manji od cijene novih priključaka.

5. Peti korak: Trošak gradnje

Prošla godina je pokazala trend značajnog rasta cijena građevinskih materijala i radova te je točan trošak gradnje moguće znati tek po izrađenom projektu, definiranim troškovnicima i dobivenim ponudama od izvođača.

Kako bi odredili okvirnu računicu potrebnu za izradu financijske konstrukcije, prema našoj procjeni, uzetćemo cijenu gradnje od 1.200 eura/m², koja bi uključila građevinsko-obrtničke radove s instalacijama.

Za prosječnu kuću od 200 m², ukupan trošak gradnje došao bi okvirno 200 m² x 1.200 eura/m²=240.000 eur, tj. 1.800.000 kn + PDV.

Ova procjena odnosi se na klasičnu kuću, građenu od opeke s armirano-betonskim serklažima te drvenim krovištem. Ako planirate viši standard gradnje i modernije rješenje kuće, cijena će biti viša.

Savjet više: Kako kontrolirati troškove gradnje?

Kako bi imali kontrolu nad troškovima, svakako u sklopu izrade projektne dokumentacije naručite izradu troškovnika radova. Troškovnikom su opisani i definirani svi radovi te količine koji su potrebni da bi se kuća gradila. Na temelju troškovnika, možete zatražiti ponude više izvođača i sklopiti ugovor s odabranim izvođačem.

Prije gradnje angažirajte nadzornog inženjera neovisnog od izvođača koji će na temelju opisa radova i količina iz troškovnika vršiti kontrolu kvalitete izvedenih radova na gradilištu te kontrolu stavki koji će vam doći na naplatu od strane izvođača, a time štititi vašu investiciju.

Foto: Pexels

zeneinovac.com

drugi upravo čitaju

Kako uštedjeti, a ne izgubiti na kvaliteti

Kako uštedjeti dodatni novac? Nastojite li usvojiti zdrave financijske navike, pronalazak kvalitetnih proizvoda po najboljim mogućim cijenama među najvažnijim je vještinama koje pritom morate steći. Pročitajte naše savjete i...

Kako povećati prodaju rukotvorina već danas? 7 trikova!

Ako se bavite izradom i prodajom rukotvorina sigurno vas zanima kako povećati prodaju rukotvorina i postići željenu zaradu. U nastavku donosimo najbolje savjete za...

BH Telecom kao vodeći digitalni integrator BiH, u toku pripreme za 5G mrežu

Danas je u prostorijama BH Telecoma održana press konferencija na kojoj je predstavljeno finansijsko poslovanje BH Telecoma u 2023. godini i poslovanje u I...

može te zanimati

Kreiranje i prodaja online kurseva kao bloger: Kompletni vodič

Kako kreiranje i prodaja online kurseva kao bloger može pomoći vašoj mjesečnoj zaradi? U današnje vrijeme, kreiranje i prodaja online kurseva predstavljaju izuzetno profitabilan poslovni...

TNT Group: Tri decenije inovacija u medijskoj i marketinškoj industriji

Prošlo je 27 godina otkako je TNT Group započeo svoju misiju oblikovanja medijskog pejzaža Balkana. Od skromnih početaka sa lokalnim radijem u Travniku, TNT...

Je li Hrvatska porezna oaza ili samo pustinja?

Dok jedni tvrde da je Hrvatska porezna oaza koja osigurava povoljan porezni okvir za poduzetnike i strane investitore, drugi ističu da su porezi previsoki...

Napravite svoj financijski vision board

Jeste li već čuli za vision board – način za manifestiranje privatnih i poslovnih želja i ciljeva? Vision board je najjednostavnije rečeno kolaž slika...

Često zbog posla poželite da dan ima više sati? Evo kada angažirati virtualnog asistenta i koje poslove delegirati

Koliko često se probudiš u grču i čim otvoriš oči razmišljaš o nepreglednoj listi zadataka koja te čeka? Izađeš iz ureda na par sati...

Evo zašto je privatni smještaj i na dobroj lokaciji često niže kvalitete

Najteže je gledati prilike oko sebe, pogotovo u svojoj obitelji, a ne imati mogućnost iskoristiti iste. U privatnom smještaju, prilika je ako primjerice naši...