Gradnja vlastite kuće jedna je od većih životnih odluka i zasigurno velika investicija. Prije nego krenete maštati o dizajnu kuće i idejama za uređenje, dobro je bar okvirno pobrojati troškove koji vas očekuju, kako bi bili svjesni što vas sve čeka te uskladili svoje želje i projektni zadatak ovisno o dostupnom budžetu.

Pripremajući ovaj članak, na umu smo imali prosječnu obiteljsku kuću od oko 200 metara kvadratnih. Napominjemo da su troškovi okvirni i služe za grubu procjenu.

5 koraka za planiranje budžeta kod izgradnje kuće

1. Prvi korak: Trošak kupnje građevinskog zemljišta

Trošak kupnje zemljišta jedan je od većih izdataka u ovom procesu.

Prema pregledu trenutno dostupnih građevinskih čestica, cijene dosta variraju ovisno o atraktivnosti lokacije, veličini čestice i dostupnosti infrastrukture, te se kreću oko 150 eur/m² u široj zoni Zagreba, oko 30-50 eur/m² u manjim gradovima u blizini Zagreba, a niže su što su lokacije dalje od urbanih središta.

Prije kupnje, svakako provjerite da se čestica nalazi u građevinskoj zoni te da ima čiste papire, tj. čisto stanje u katastru i gruntovnici.

Minimalna veličina čestice potrebna da bi na njoj mogla graditi kuća varira ovisno o nadležnom prostornom planu, a najčešće se radi o 300-400 m².

2. Drugi korak: Trošak projektne dokumentacije

Cijena projektne dokumentacije definira se ovisno o zahtjevnosti projektnog zadatka i detaljnosti izrade projektne dokumentacije.

Za prosječnu kuću od coko 200 m², cijene se okvirno kreću oko 30-50 eura po m², što iznosi oko 45.000-75.000 kn + PDV. Ova cijena uključuje osnovni paket projekata potreban za ishođenje građevinske dozvole, a za slučaj da su potrebni dodatni projekti i elaborati, cijena će biti veća.

U izradi projektne dokumentacije, ključnu ulogu ima arhitektonski ured koji vodi i koordinira izradu dokumentacije te vodi komunikaciju s projektantima drugih struka.

Pri odabiru arhitektonskog ureda, neka vam ne bude presudna samo cijena po principu najjeftinije ponude, važnije je odabrati ured čiji vam se rad i reference sviđaju, a preporučujemo dogovoriti sastanak s uredima čije ponude ste primili, kako bi ostvarili što bolju komunikaciju i vidjeli na koji način rade.

3. Treći korak: Trošak Građevinske dozvole, komunalnog i vodnog doprinosa

Sama Građevinska dozvola nije velik trošak i kreće se oko 800-1.000 kn. Veći trošak su komunalni i vodni doprinos koji se plaćaju prema volumenu, tj. m3 buduće građevine.

Iznos komunalnog doprinosa definira jedinica lokalne samouprave te je različit unutar RH – primjerice, u Zagrebu su definirane četiri zone unutar kojih cijena komunalnog doprinosa iznosi od 56 kn/m³ do 118 kn/m³, dok je u nekim dijelovima Hrvatske cijena komunalnog doprinosa i znatno manja.

Neki gradovi nude i dodatne olakšice primjerice za projekte energetski učinkovitih kuća ili popuste za jednokratne uplate komunalnih doprinosa.

Računice radi, prosječna obiteljska kuća od 200 m² ima volumen od oko 600 m³. Ako gradite u Zagrebu u prvoj zoni, cijena komunalnog doprinosa iznosit će 600 m³ x 118 kn/m³=70.800 kn., dok u četvrtoj zoni iznosi 33.600 kn.

Vodni doprinos obračunavaju Hrvatske vode u skladu s tri zone u RH.

Za obiteljske kuće doprinos iznosi 8,44kn/m³ za Zagreb i obalno područje, 5,63 kn/m³ za ostatak RH i 2,10 kn/m³ za područje posebne državne skrbi RH.

Računice radi, za prosječnu kuću od 200 m² i 600 m³ volumena, cijena vodnog doprinosa u Zagrebu će iznositi 600 m³ x 8,44 kn/m³=5.064kn, u ostatku RH 3.378kn, a u području posebne državne skrbi 1.260kn.

Napomena: Ako rekonstruirate postojeću kuću ili gradite zamjensku kuću, od volumena projektirane kuće oduzima se ukupan volumen postojeće kuće te se time smanjuju troškovi.

4. Četvrti korak: Trošak priključaka

Ako gradite novu kuću na čestici koja nema postojeće priključke, troškovi će uključiti priključak struje, vode, odvodnje te opcionalno plina.

Priključak struje obračunava se po traženoj priključnoj snazi (broju kW) definiranoj u Glavnom projektu elektroinstalacija te iznosi 1.350 kn + PDV po ugrađenom kW.

Primjerice, ako je priključna snaga 7,36 kW, trošak iznosi 7,36 kW x 1.350 kn=9.936kn + PDV.

Trošak priključka vode i odvodnje iznosi okvirno 10.000-15.000 kn.

Trošak priključka plina iznosi okvirno 12.000 kn, međutim – niste obavezni priključiti se na plin ako koristite drugi energent za grijanje i hlađenje (dizalicu topline ili slično) – što se definira Glavnim projektom strojarstva.

Napomena: Ako rekonstruirate postojeću kuću ili gradite zamjensku, troškovi priključaka ovise o tome u kojoj mjeri je potrebno rekonstruirati postojeće priključke, te su u pravilu manji od cijene novih priključaka.

5. Peti korak: Trošak gradnje

Prošla godina je pokazala trend značajnog rasta cijena građevinskih materijala i radova te je točan trošak gradnje moguće znati tek po izrađenom projektu, definiranim troškovnicima i dobivenim ponudama od izvođača.

Kako bi odredili okvirnu računicu potrebnu za izradu financijske konstrukcije, prema našoj procjeni, uzetćemo cijenu gradnje od 1.200 eura/m², koja bi uključila građevinsko-obrtničke radove s instalacijama.

Za prosječnu kuću od 200 m², ukupan trošak gradnje došao bi okvirno 200 m² x 1.200 eura/m²=240.000 eur, tj. 1.800.000 kn + PDV.

Ova procjena odnosi se na klasičnu kuću, građenu od opeke s armirano-betonskim serklažima te drvenim krovištem. Ako planirate viši standard gradnje i modernije rješenje kuće, cijena će biti viša.

Savjet više: Kako kontrolirati troškove gradnje?

Kako bi imali kontrolu nad troškovima, svakako u sklopu izrade projektne dokumentacije naručite izradu troškovnika radova. Troškovnikom su opisani i definirani svi radovi te količine koji su potrebni da bi se kuća gradila. Na temelju troškovnika, možete zatražiti ponude više izvođača i sklopiti ugovor s odabranim izvođačem.

Prije gradnje angažirajte nadzornog inženjera neovisnog od izvođača koji će na temelju opisa radova i količina iz troškovnika vršiti kontrolu kvalitete izvedenih radova na gradilištu te kontrolu stavki koji će vam doći na naplatu od strane izvođača, a time štititi vašu investiciju.

Foto: Pexels

zeneinovac.com

drugi upravo čitaju

Počeo je Security Excellence Hackathon – eminentni stručnjaci_kinje cyber sigurnosti i studenti_ice na jednom mjestu

Security Excellence Hackathon počeo je danas u Sarajevu. Radi se o dvodnevnom događaju koji kombinuje takmičarski i edukativni segment, a posvećen je razvoju cyber...

Privrednicima u TK najveći problem nedostatak radnika i parafiskalni nameti

Rezultati redovnog godišnjeg anketiranja privrednika, predstavnika firmi članica komore i poslovnih očekivanja privrednika u 2024. godini, predstavljeni su danas u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla. Rukovodilac...

Dostojanstven život u Hrvatskoj stoji 1800 eura

Novinari Lider Media pitali su mnoge sindikate i Udruge sudaca što je dostojanstvena plaća i što bi ona trebala omogućiti, no nisu odgovorili. Suci...

može te zanimati

Evo što sve trebate znati ako kupujete nekretninu

Glavni kriterij u odabiru nekretnine neka vam bude da je nekretnina dobra investicija. To znači da nekretninu lako i brzo možete prodati (ili iznajmiti)...

Kako pronaći što želiš raditi i to ostvariti? Imam par riječi za mlade i sve koji su „zapeli“

Ima ljudi koji cijeli život rade nešto što zapravo ne vole. Našli su tzv. siguran posao u stabilnoj firmi. Odgajani su da se od...

Koliko košta razvod braka?

Saznajte koliko košta razvod braka?! Svi mi u brakove i veze ulazimo s namjerom da potraju, no stopa razvoda braka je sve veća. Neki kažu...

Kako izgraditi luksuzan brend?

Svi smo konzumenti nekih proizvoda i usluga koje smatramo luksuznima, a neki od nas su i kreatori brendova za koje žele da dobiju taj...

Bavite se ručnim radom? Uz ovih 7 trikova možete povećati prodaju rukotvorina već danas!

Imali ste sigurno priliku popričati s osobom proizvodi nešto svojim rukama. Jeste li primijetili koliko se poistovjete s onim što proizvode? Kako o tome...

Što bih napravila kad bih imala duplo više novaca?

Spoiler alert! Nećeš biti sretnija. Ovo je moje iskustvo. Od 15 godina sam, kao svaka revna djevica u horoskopu, uvijek imala strukturu, plan, raspored i program...