back to top

Najbolji programi za grafički dizajn

Grafički dizajn se smatra jednim do najpoželjnijih i najtraženijih zanimanja u 21. vijeku. Gotovo da ne postoji kompanija koja ne zapošljava dizajnere, pa makar i honorarno.

Baš zato se ova znanja mogu veoma dobro unovčiti, pa ukoliko razmišljate da krenete da se bavite grafičkim dizajnom, ne razmišljajte ni sekunde. Štaviše, bolje je da požurite jer se svakodnevno javljaju novi ljudi u ovom poslu.

A kako bi vam olakšali početak, u tekstu donosimo informacije o tome koji su najbolji programi za grafički dizajn i na šta treba da obratite pažnju prilikom kupovine ovog softvera.

Šta treba da sadrže programi za grafički dizajn

Ukoliko planirate da kupite softver za grafički dizajn, evo nekoliko stvari na koje treba da obratite pažnju.

Karakteristike – jedna od bitnijih stavi kako se vaš računar ne bi usporio nakon instaliranja programa. Zato je bitno da alat za grafički dizajn dobro radi i da bude dobro optimizovan.

Osnovni alati – svaki softver za grafički dizajn treba da vam omogući obavljanje osnovnih radnih operacija: stvaranje objekata, manipulisanje objektima odnosno pomicanje, mijenjanje veličine i iskrivljavanje tih oblika, stvaranje teksta i pristup modelima u boji.

Napredni alati – Pored osnovnih alata, većina softvera ima i neke naprednije opcije koje omogućavaju stvaranje što bolje i originalnije grafike. Ovakvi elementi su prvenstveno važni grafičkim dizajnerima i na osnovu broja naprednih alata koji su na raspolaganju oni obično donose odluku o tome koji će softver odabrati.

Ukratko svaki program za grafički dizajn bi vam trebao omogućiti da nesmetano kreirate radove za jednu od ove četiri kategorije radova:

 • Ilustracije
 • Stranice
 • Web dizajn
 • Uređivanje fotografija

Cijena – Cijena je oduvijek bila važan kriterijum prilikom kupovine bilo kog proizvoda. Naravno da je bolje da je cijena što niža, ali da se u paketu dobije što više alata.

Kada je riječ o programima za grafički dizajn, postoje dvije vrste plaćanja – mjesečna pretplata i jednokratno plaćanje koje je obično skuplje.

Lista najbolji programi za grafički dizajn

Koji su to najbolji programi za grafički dizajn za početnike i napredne dizajnere. U svijetu dizajna se ovi programi smatraju najboljim, pa se najčešće i koriste.

Adobe Photoshop je najpoznatiji program za grafički dizajn

Jedan od programa iz porodice Adobe koji je namijenjen za prvenstveno profesionalno bavljenje grafičkim dizajnom. Šta to znači?

Jednostavno, ovaj program, kao i drugi iz Adobe porodice zahtjeva malo vježbe i učenja prije nego što se krene sa pravim radom. Srećom, na internetu postoji mnogo kurseva i tutorijala koji će vam objasniti kako se koristi Adobe Photoshop CC.

Ovo je jedan od najkompletnijih programa za grafički dizajn i pomoću njega možete da kreirate visokokvalitetne 3D slike ili ilustracije.

Ukoliko savladate rad u ovom programu, znajte da ćete svoje znanje moći odlično unovčiti, jer je Photoshop svakodnevni izbor većine profesionalnih dizajnera jer zaista nudi bezbroj mogućnosti.

Ono što ga čini kompletnim jeste i mobilna aplikacija na kojoj možete obavljati neke jednostavnije zadatke.

adobe photoshop je najbolji program za grafički dizajn i izbor većine dizajnera
Grafički dizajn posao današnjice

Adobe Ilustrator još jedan softver za grafički dizajn od Adobe-a

Adobe Ilustrator je brat Photoshopa CC, ali je za razliku od njega pogodan za rad sa vektorima. Drugim riječima, uz pomoć ovog programa ćete moći da kreirate profesionalne logoe i sve vizuale te da tako izgradite brend svog proizvoda.

Kao i sa Photoshopom CC, i za Ilustrator je dostupno mnogo tutorijala, videa i kurseva koji će vam pomoći da savladate ovaj program što brže i lakše.

Adobe InDesign je odličan alat za grafički dizajn

InDesign je savršen za kreiranje i uređivanje brošura, letaka, knjiga, časopisa i drugih promo materijala. Ukoliko vam je potreban program koji materijale priprema za štampu onda je InDesign definitivno jedan od najboljih.

Glavni problem svih Adobe softvera za grafički dizajn

Iako se smatraju najboljim i najkompletnijim programima na tržištu, problem Adobe programa jeste što nisu besplatni alati. Upravo je cijena jedna od stvari koja odvlači ljude od korištenja ovih programa.

Ukoliko želite da koristite Adobe alate, možete da kupite Creative Cloud paket u kom dobijate sve ove programe i mnogo drugih, uključujući Lightroom, Animate i After Effects. Za biznise, cijena ovih paketa ide od 59,99 dolara mjesečno a u paketu dobijete 20+ aplikacija!

Ukoliko se, kao biznis odlučite da kupite samo određene programe, licenca će vas koštati 33,99 dolara po programu. Adobe ima ponude i za pojedince, studente i učitelje te škole i univerzitete pa provjerite njihovu stranicu prije nego što odaberete program za sebe.

alati za grafički dizajn nam omogućuju da sami dizajniramo letke, logo, objave za društvene mreže, materijale za štampu...
Najbolji programi za grafički dizajn

CorelDraw je odlična zamjena za Adobe programe

Ovaj program bi se najjednostavnije mogao predstaviti kao kombinacija Ilustratora i Photoshopa. Korisnički interfejs je sličan i uz pomoć nekoliko tutorijala ćete savladati korištenje.

Corel Draw je pogodan i za editovanje slika i za vektorsko obrađivanje i lako kreiranje logotipa, vizuala, materijala za štampu i slično.

Kada je riječ o cijeni ovog programa, za 130 evra možete da kupite CorelDraw Essentials 2021 koji je pogodan za dizajnere iz hobija, mala preduzeća i početnike, a za 355 evra možete da nabavite CorelDRAW Standard koji je takođe pogodan za mala i srednja preduzeća i entuzijaste.

CorelDRAW Graphics Suite 2021 će vas koštati 349 evra dok CorelDRAW Technical Suite 2021 košta 499 evra. Ukoliko se odlučite da ove programe kupite bez pretplate, cijene će biti znatno veće. CorelDraw nudi i besplatni probni period za sve programe osim Essentialsa, a njegova dužina zavisi od samog programa.

 • CorelDRAW Standard – 15 dana
 • CorelDRAW Graphics Suite 2021 – 15 dana
 • CorelDRAW Technical Suite – 30 dana

Canva je naomraženiji i najomiljeniji program za grafički dizajn

Jedna od najomraženijih aplikacija među dizajnerima ali i dalje veoma popularna među ljudima koji su sami svoji majstori. Da budemo iskreni mi sve radimo u Canva alatu.

Canva je posebna baš po tome što dolazi sa velikim brojem već napravljenih templatea na kojima možete mijenjati sliku, boju, dodavati i oduzimati elemente i slično.

REGISTRUJ SE NA CANVA BESPALTNO

Upravo zbog toga je jako popularna jer je omogućila kreiranje objava i vizuala ljudima koji ne znaki ni šta je grafički dizajn. Na Canvi možete da pronađete i mnogo besplatnih slika i videa ali i onih koji se plaćaju i koji su dostupni samo u PRO verziji.

Što se tiče cijena, pored besplatne verzije postoji i PRO paket koji košta  119.99 dolara godišnje te plan za preduzeća čija cijena zavisi od vaših potreba.

Ukoliko ste neprofitna organizacija, PRO veziju možete dobiti besplatno ukoliko dostavite dokumente koji dokazuju da nemate prihoda ili da većinu svojih prihoda dajete nazad društvu kroz aktivnosti.

canva je program za grafički dizajn koji uglavnom koriste početnici
Najbolji programi grafičkog dizajna za kreiranje vizualnog sadržaja

GIMP je Odličan program za pravljenje gifova

Iako je poznat kao program za pravljenje gifova, GIMP je veoma sofisticiran alat koji se može koristiti i za grafički dizajn. Retuširanje fotografija, kompozicija slike, izrada vizuala i sl. su samo neke od stvari koje možete raditi u ovom programu.

Možda će vam trebali malo vremena da se naviknete na ovaj program zbog nešto drugačijeg interfejsa i načina rada. Ono što je najbolje kod ovog programa jeste da je besplatan za preuzimanje pa ćete tako moći da jednostavno uživate u funkcijama kao što su kloniranje selektovanog objekta i airbrush koje su svojstvene Photoshopu.

Takođe, ukoliko poznajete C, C++, ili Phyton onda ćete moći da stvorite svoju verziju softvera koja će biti prilagođena vašim potrebama. Ovo svakako nije neophodno jer je i osnovna verzija sasvim dovoljna za kreiranje odličnih radova.

Sketch je alat za grafički dizajn samo za Mac

Sketch iliti skica je zapravo jedini softver koji nudi vektore za Mac. Prvenstveno je namijenjen za kreiranje web stranica , mobilnih aplikacija i ikona i veoma je jednostavan za korištenje. Baš zbog toga je rad u ovom softveru mnogo lakše savladati nego naprimjer u nekom od Adobe programa.

Standardni paket je dostupan po cijeni od 9 dolara mjesečno i nudi mogućnost besplatnog korištenja 30 dana. Na raspolaganju je i Business paket koji je namijenjen kompanijama i organizacijama koje imaju nešto veće zahtjeve. Da bi se koristio ovaj paket, potrebno je minimalno 25 editora iz tima, a cijena zavisi od potreba pa je potrebno kontaktirati Sketch prije kupovine.

Paint Shop Pro je odličan program za početnike u grafičkom dizajnu

Paint Shop Pro je program kompanije Corel koji je uglavnom namijenjen za uređivanje fotografija. Program nudi mnoge šablone za čestitke, objave za društvene mreže, naslovnice, postere i sl., što će vam olakšati upotrebu.

Ovaj alat je i jeftiniji u odnosu na ostale, a besplatnu verziju možete preuzeti direktno sa njihove stranice i koristiti ju kroz 30 dana. Nakon toga, cijene se, u zavisnosti od paketa kreću od 69.99 evra pa do 179.99 evra.

uz pomoć programa za grafički dizajn možete crtati i strip i mange!
GOOGE TIPS PRETRAGE : program za crtanje kuća free download

Crtanje stripova je najbolje u Clip Studiu

Ovaj alat je najpogodniji za dizajnere koji se bave izradom stripova, mangi i ilustracija jer nudi iskustvo crtanja olovkom na papiru. Moćna četkica vam nudi da crtež dotjerate do sitnih detalja, a na raspolaganju su vam i četkice raznih veličina.

Ukoliko želite da testirate ovaj alat, dostupan je i besplatni probni period od čak 3 mjeseca. Nakon toga, ClipArt Studio možete da kupite po cijeni od 49.99 dolara.

Krita – najbolji programiza grafički dizajn za početnike

Krita je kreirana od strane umjetnika koji su željeli da stvore besplatan alat koji svako može da koristi. Softver se razvija uz pomoć donacija a novi dodaci se uvode na osnovu potreba zajednice.

Zato Krita ima veliki izbor alata koji se mogu koristiti, prilagodljiv interfejs i sveobuhvatan upravljač resursima. Krita je takođe besplatna za upotrebu, a može se preuzeti sa njihove zvanične web stranice.

najbolji programi za grafički dizajn ne moraju biti i najskuplji. postoji mnogo besplatnih verzija
Najbolji programi za grafički dizajn

Savjeti za početnike u grafičkom dizajnu

 • Svaki početak je težak, ali nemojte da očajavate. Budite uporni, trudite se i vjerujte da vi to možete. Neka vam činjenica da je ovaj posao jako popularan jer je vezan za poslovanje, neka vam to bude motivacija da nastavite.
 • Učite i mnogo vježbajte. Napredak ćete tek vidjeti nakon mnogo vježbe i uloženog rada
 • Prije nego što krenete sa dizajniranjem sjetite se ko je ciljna grupa i njima prilagodite dizajn. Npr. ukoliko dizajnirate nešto što će gledati stariji, onda vaš dizajn ne bi trebao biti djetinjast ili prešaren.
 • Koristite Crello kako bi dobili ideje za naredni dizajn. U njemu možete slagati elemente kako bi provjerili kako bi vaša ideja stvarno izgledala “na papiru”
 • Potrudite se da vaš dizajn bude jednostavan i ne dodavajte na njega previše nepotrebnih elemenata
 • Prazan prostor je u dizajnu dobar je pretjerano dodavanje novih elemenata kako bi se on izbjegao dovodi do neuredne grafike
 • Ukoliko ne znate koje boje upotrijebiti, koristite alate za usklađivanje boja
 • Neka vaš dizajn ima hijerarhiju. Najvažniji dio poruke bi trebao biti i vizuelno najdominantniji

Ovo je naš prijedlog softvera za grafički dizajn

Na tržištu postoji zaista veliki broj programa za grafički dizajn, a neki među njima nude zaista slične opcije i alate. Ukoliko ste početnik u ovom poslu, predlažemo vam da počnete sa programima koje svi koriste i koji se u grafičkom dizajnu smatraju standardom (Adobe Photoshop ili Adobe Illustrator na primjer).

Učite ih i potrudite se da ih savladate tako da ih možete samostalno koristiti. Nakon toga možete da prijeđete i na druge programe, ukoliko imate potrebe za tim.

Druga opcija je da krenete sa programima za početnike pa da polako učite i neke naprednije programe. Na vama je da odlučite koja opcija vam najviše odgovara.

Preporučujemo i ovo:

Koji od alata ta grafički dizajn koristite? i koji su vam najbolji programi za grafički dizajn?Podijelite sa nama svoja iskustva u komentarima.

drugi upravo čitaju

Kako riješiti probleme bežične mreže [WIFI]

Bežične mreže nam omogućavaju da pretražujemo internet bez upotrebe mrežnog kabla. Međutim, veza koja se oslanja na radio talase za prenos podataka podložna je različitim...

Osnove Windows 10: Kako pauzirati i onemogućiti ažuriranja

Ažuriranja za Windows 10, koja Microsoft redovno šalje...

Obrazovne GIF animacije koje objašnjavaju kako stvari funkcioniraju (2. dio)

Drugi dio edukativnih GIF animacija uči nas kako...

može te zanimati

Trebate email adresu za jednokratnu upotrebu? Isprobajte ove sjajne usluge!

Adrese e-pošte za jednokratnu upotrebu su lažne adrese...

Korisni kompjuterski savjeti i trikovi

Greškom ste smanjili veličinu ekrana i sada ne...

Osnove Windows 10: Kako pauzirati i onemogućiti ažuriranja

Ažuriranja za Windows 10, koja Microsoft redovno šalje...

Globalhost d.o.o. širi svoje poslovanje preuzimanjem servisa Genesis

U najnovijem razvoju događaja na tržištu web hostinga i IT usluga, vodeća bosanskohercegovačka web hosting kompanija Globalhost d.o.o. koja nudi svoje usluge na web...

Najbolji mobiteli u 2023.

Koji su to najbolji mobiteli 2023   Bez obzira da li telefon koristite u poslovne svrhe ili vam ipak treba samo za obavljanje svakodnevih aktivnosti, on...

Zašto su važne čestitke za rođendan

Pisanje čestitki za rođendan predstavlja jednu od najstarijih i najtoplijih tradicija koju ljudska kultura njeguje. Ova jednostavna, ali izuzetno značajna gesta, nije samo običaj,...