back to top

Kako postati dizajner automobila? Sve što treba da znate

U ovom tekstu saznajte kako postati dizajner automobila, koje fakultete možete upisati kako biste radili ovaj posao i šta vam je još potrebno za uspjeh.

Da li ste se ikada pitali ko osmišljava automobile koje mi vozimo?

To upravo rade dizajneri automobila – savršena kombinacija inženjera i dizajnera. Da nije njih, ni auta koja vozimo ne bi bila udobna i funkcionalna.

Dizajniranje auta je za neke posao iz snova, ali većinom skoro niko i ne zna da ovo zanimanje postoji. Takođe, neko ne zna ni šta treba da studira kako bi mogao da dizajnira auta.

Upravo zato u ovom tekstu možete saznati kako postati dizajner automobila, koje fakultete (i gdje) možete upisati kako biste radili ovaj posao te šta vam je još potrebno za uspjeh u ovoj industriji.

Šta radi dizajner automobila?

Dizajner automobila je zadužen za kreiranje izgleda i funkcionalnosti auta. Oni osmišljavaju unutrašnji i spoljašni izgled auta, boju i obloge.

Njihov zadatak je da poboljšaju postojeći dizajn automobila, ali i da ispunjavaju želje i potrebe kupaca u pogledu udobnosti i stila.

Tipični zadaci dizajnera automobila uključuju osmišljavanje unutrašnjosti auta sa fokusom na sigurnost putnika, položaj kontrolne table, upravljača, mijenjača i sl., zatim planiranje spoljašnjeg izgleda modeliranjem i crtanjem te određivanje boja i materijala koji će se koristiti prilikom izrade auta.

Kako postati dizajner automobila

Šta je sve potrebno kako bi postali dizajner automobila?

Osnona stvar koja će vam biti potrebna jeste poznavanje rada na računaru.

U oblasti dizajna automobila se, između ostalog, koristi i AutoCad pa ukoliko poznajete rad u ovom programu svakako ste u prednosti.

Dizajn automobila obuhvata osmišljavanje izgleda i enterijera i eksterijera četvorotočkaša, pa treba da budete spremni da se edukujete u svim oblastima koje su vezane za to.

Neke od oblasti koje ćete učiti na obukama ili u školi dizajna automobila jesu istorija dizajna automobila, savremeni trendovi koji se koriste, standardi koje je potrebno ispoštovati. Bitno je da imate i praktičnu obuku pa zato birajte škole koje će vam ponuditi baš to.

U osnovi, da bi postali uspješan dizajner automobila morate imati dobro znanje programiranja, matematike i sposobnost komuniciranja sa ljudima.

Kako postati dizajner automobila KORACI DO USPJEGA

Korak 1 – Birajte odgovarajući fakultet

Nekada je dizajner automobila mogao postati neko bez završenog fakulteta za to.

Međutim danas je to sve teže. Iako formalno obrazovanje nije pokazatelj kvaliteta osobe, uz talenat, trud i rad vas može dovesti do najviši pozicija u firmama.

Da bi se bavili ovim poslom potrebno je da prvenstveno završite školu za dizajn.

U osnovi, škole za dizajn automobila ne prihvataju učenike odmah nakon srednje škole već je potrebno imati završenu bar jednu godinu dizajna ili umjetnosti na nekom fakultetu.

Takođe, za studije dizajnera automobila se možete prijaviti i sa tehničkom školom.

Studiji obično traje 4 godine, imaćete priliku da učite o dizajnu i crtanju, modeliranju, izgradnji prototipa i o mnogim drugim stvarima.

Za posao dizajnera automobila se možete prijaviti i ako imate diplomu iz industrijskog inženjerstva.

U ovakvim slučajevima, možete pohađati dodatne kurseve i obuke kako biste se usavršili u ovoj oblasti. Kao i u svakom poslu, ukoliko želite veću platu potrebno je da upišete master ili magistarske studije kako bi dodatno uvećali svoje znanje i unaprijedili sposobnosti.

Korak 2 – Obavite pripravnički staž

Poslodavcima je iskustvo sve, pa zašto onda da se, nakon završetka fakulteta, borite na tržištu rada sa iskusnijim kolegama kada prva iskustva možete steći i prije završetka formalnog obrazovanja?

Jednostavno, tražite pripravnički ili praksu u nekim firmama koje se bave dizajnom automobila kako bi skupili iskustvo iz industrije.

Ovako ćete dobiti prednost na tržištu rada nakon što završite fakultet a uvijek postoji i šansa da ostanete da radite u toj kompaniji.

Korak 3 – Gradite svoje iskustvo i mrežu poznanika

Ukoliko i dobijete prvi posao u struci, znajte da tu nije kraj.  Naprotiv, tu posao za vas tek počinje.

Zašto?

Zato što sa prvim zaposlenjem počinje i pravo učenje o dizajnu automobila i samoj industriji. Trudite se da što više učite i napredujete.

Upisujte dodatne kurseve i obuke i pratite trendove u industriji. Trudite se i da radite što više nacrta i dizajna automobila i sve to stavite u svoj portfolio.

Cilj je da vaš portfolio prikaže sve vaše iskustvo, vašu kreativnost i znanje zato uložite mnogo truda u njegovu pripremu.

Nemojte se bojati pitati sve šta vas zanima i tražiti mišljenje svojih supervizora i mentora. Potrudite se i da sa njima izgradite što bolje odnose kako bi i nakon završetka angažmana kod njih mogli da od njih tražite preporuku.

Umrežavanje je veoma bitno u svakom poslu jer vam nudi mnogo mogućnosti za rast i profesionalni razvoj.

Ono što vam može pomoći u rastu a što se takođe može podvesti pod umrežavanje je i članstvo u profesionalnim organizacijama i udruženjima.

Na ovakvim mjestima možete upoznati mnogo iskusnijih kolega iz branše, saznati nove trendove iz oblasti dizajna automobila ali i otkriti nove prilike za zaposlenje.

U sklopu vaše strategije umrežavanja bi trebali i da posjećujete konferencije i stručne skupove koji su posvećeni dizajnu automobila. Kao i u slučaju članstva u udruženjima, na ovakvim događajima možete upoznati mnoge uticajne ljude, prikupiti nova znanja i kontakte.

Korak 4 – Primjena već naučenog znanja iz dizajna

Ovaj korak ćete najlakše ostvariti zaposljenjem u nekim velikim kompanijama koje se bave dizajnom automobila.

Neke od njih su Toyota, Renault, Peugeot… One osim što proizvode svoje automobile imaju i svoj tim dizajnera koji rade na razvoju novih modela.

Ovo će vam biti prilika da učite od najboljih dizajnera svijeta.

Ukoliko vas ipak privlače manja tržišta i inovacije, onda posao možete tražiti i u start – upima koji se bave inovativnim sektorima. Start – upovi obično nude manje plate ali iskustvo i znanje koje ćete dobiti kroz ovaj posao su neprocjenjivi.

U određenim slučajevima, posao će zahtijevati od vas i da se preselite u inostranstvo, pa treba da budete spremni i na ovaj korak.

Takođe, plate u inostranstvu su mnogo veće od onih na domaćem tržištu.

Kolika je plata dizajnera automobila?

Na primjer, plata dizajnera automobila u Francuskoj se kreće od 55 do 65 hiljada evra godišnje, a prosječna plata u Velikoj Britaniji je 50 hiljada funti!

Prema podacima Glassdora, prosječna plata dizajnera automobila je 83,414 dolara, a Nissan North America svojim dizajnerima daje čak 93,697 dolara godišnje!

Gdje studirati dizajn automobila?

Jedna od najboljih država za studiranje dizajna automobila su Sjedinjene Američke Države.

Njihovi univerziteti imaju mnogo programa koji su vezani upravo za dizajn automobila, ali što je još važnije, SAD imaju i odlične kompanije koje se bave automobilskom industrijom u kojima se može steći iskustvo.

Znamo da su studije u Sjedinjenim Američkim Državama skupe, ali postoje mnoge stipendije i programi koji će vam finansijski pomoći prilikom studiranja.

Ukoliko već imate završen fakultet iz industrijskog dizajna ili automobilskog inženjerstva, onda možete i da upišete neke kurseve na kojima ćete učiti detaljnije o dizajnu automobila.

Neke kurseve možete pronaći  i na Udemy-ju, ali postoje čak i kursevi na domaćem jeziku (npr. Oxford akademija) koji vam mogu dati neophodna znanja.

Najbolje škole i fakulteti za studije dizajna automobila

Već smo spomenuli da su najbolje škole za dizajn automobila u SAD-u. Ali kako se zovu i gdje se tačno nalaze?

U nastavku vam donosimo najbolje fakultete koje smo podijelili na dvoje oblasti – industrijski dizajn i automobilsko inženjerstvo.

Najbolji fakulteti industrijskog dizajna

 • Herbergerov institut za dizajn i umjetnost – ASU
 • Gerald D. Hines Fakultet za arhitekturu i dizajn
 • Fakultet dizajna, North Carolina State University
 • School of Art + Design, University of Illinois, Urbana – Champaign
 • Umetnost + Istorija umetnosti + dizajn, Univerzitet u Vašingtonu

Najbolje škole iz oblasti automobilskog inženjerstva

 • Integrativni sistemi + odjel dizajna, Univerzitet u Michiganu
 • Clemson Automotive Engineering
 • Mašinska škola Woodruff, Georgia Tech
 • Tehnička i tehnološka škola, IUPUI, Univerzitet Purdue, Indiana
 • Katedra za mašinstvo, Univerzitet Kettering

Gdje studirati industrijski dizajn u Evropi?

Ukoliko ne želite da se na studije selite u SAD, industrijski dizajn možete studirati i u Evropi. Ipak, izbor nije veliki kao u SAD, pa je najbolje izabrati nešto od sljedećeg:

 • Sveučilište umjetnosti, London
 • ETH Federalni tehnološki institut Zurich, Švajcarska
 • Royal College of Art
 • Sveučilište Di Milano
 • Sveučilište OCAD, Toronto, Ontario
 • TU Delft, Holandija

Kada je riječ o Balkanu, jedino Sveučilište u Zagrebu ima studij Industrijskog dizajna i to na Arhitektonskom fakultetu.

U Beogradu, na Fakultetu za umjetnost i dizajn postoji smjer Industrijski dizajn, dok na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu možete pronaći smjer Produkt dizajn.

Ostali fakulteti imaju tek po neki predmet koji se bavi ovom temom.

Kada je riječ o automobilskom inženjerstvu, izbor je isti. Tako ove studije možete pohađati na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku, te na Fakultetu inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu.

Šta još treba da znate?

Za brže napredovanje u karijeri možete i da objavljujete svoje radove u časopisima i publikacijama koje se bave dizajnom automobila.

Ovo vam može pomoći i da izgradite portfolio i da se promovišete.

Također, dobit ćete i povratnu informaciju od urednika časopisa o kvalitetu svojih crteža pa vam i to može pomoći u napredovanju.

Treba da znate i da nijedan uspjeh ne dolazi preko noći i da će proći mnogo vremena prije nego što se pozicionirate kao stručnjak u svojoj oblasti.

Ipak, ne dajte da vas to obeshrabri. Nek vam to samo služi kao podsticaj da radite više i bolje kako bi ostvarili svoje ciljeve.

U napredovanju će vam svakako pomoći i poznavanje što više alatki za dizajn automobila.

Zato je bitno da pratite šta se dešava u svijetu dizajna automobila i da učite najnovije softvere koji se pojavljuju.

drugi upravo čitaju

Kako odblokirati blokiran telefon?

Imate hitnu situaciju i želite saznati kako odblokirati blokiran telefon? Ovo je 100% provjeren način da to uradite bezbolno. Došli ste u situaciju da je...

Kako Napraviti Biznis Profil Na Instagramu

Zanima te Kako Napraviti Biznis Profil Na Instagramu? Instagram nije samo platforma za fotografije i video zapise na kojima će Vaši prijatelji lajkat. Instagram je...

Kako vratiti dozvoljeni minus? 10 Najboljih savjeta

Kako vratiti dozvoljeni minus? Savjeti za zadužene. Kako vratiti dozvoljeni minus i ponovo imati prostora na svom računu?Život prosječnog čovjeka danas nije lak. Postoji jako...

može te zanimati

Kako dobiti mišićnu masu kod žena

Kako dobiti mišićnu masu kod žena na provjerene i zdrave načine i metode izgradnje išične mase saznajte u ovom poučnom tekstu. Mnoge žene gravitiraju kardio...

Kako ubrzati rast kose uz 15 nevjerovatnih savjeta

Kako ubrzati rast kose? Teško je pronaći rješenje koje zaista djeluje. Prvo, imate proizvode koji obećavaju čudotvoran rast kose za samo nekoliko nedjelja. Zatim,...

Kako ukloniti celulit?

Celulit je izraz kojim se opisuje specifičan kozmetički problem. Koža zahvaćena celulitom ima grudvice, izbočine i udubljenja i nije glatka, ravna i zategnuta. Ovakav izgled...

40 sedmica trudnoće je svim mama najteži period!

Vi i vaša 40 sedmica trudnoće je vrijeme velike nervoze i iščekivanja mame i bebe da se napokon upoznaju licem u lice. Verovatno su Vam...

Kako se ugojiti zdravo i brzo

Kako se ugojiti zdravo je pitanje sa hiljadu odgovora na googlu. U nastavku pročitajte moje uputstvo iz iskustva. Često čujemo pitanje 'Kako da se zdravo...

Kako dobiti kreditnu karticu?

Kako dobiti kreditnu karticu u obližnjoj banci saznajte u ovom tekstu posvećenom upravo ovoj tematici.  Kreditna kartica služi svakome za lako upravljanje svojim financijama. Kreditnim...