Koje je platforme najbolje koristiti za video sadržaj?

Više tehnoloških kompanija se okušalo u izradi manjih, nišno fokusiranih mobilnih aplikacija usmjerenih prema Z generaciji (10-25 godina) i Millenialsima  (26-41 godina), a koje služe za snimanje kratkih mobilnih videa i predstavljaju svojevrste alternative velikim platformama poput Facebooka i Twittera.

Trenutno su za izradu kratkih mobilnih videa najpopularniji Instagram Reels, Tik Tok i SnapChat.

Velika većina korisnika ove tri platforme jest Gen Z generacija (10-25 godina).

Cilj svih platformi je isti, što je duže moguće zadržati pozornost korisnika – što je duže tu, veće su šanse da će nešto kupiti.

mailchimp trening min

Foto: Katarina Štimac, The Brand Tale

TikTok

Lansiran je 2017. godine. Tik Tok služi snimanju videa od 10 do 60 sekundi koji se vrte jedan za drugim automatski na profilu korisnika koji ih objavljuje ili su plasirani na vremenske crte drugih korisnika od strane algoritma TikToka. Gotovo isključivo se koristi za zabavu.

Krajem 2021. godine, Tik Tok je zabilježio jednu milijardu dnevnih korisnika. Prema istraživanju ComCorea iz 2019 godine, preko 50 posto korisnika TikToka globalno imaju ispod 34 godine, a velik broj ih dolazi iz Kine.

U prosjeku, korisnici provedu više od 52 minute na platformi dnevno i preko 90 posto se ulogira više nego jednom.

Videi su plasirani prema geografskoj lokaciji i interesima koje ste/su odredili u postavkama profila (ne moraju biti realne, istinite).

Idealno trajanje videa za gledatelje je oko 30 sekundi – koliko nam je nažalost trenutno najčešći prag strpljenja za gledanje videa.

Moguće je slati privatne poruke te kreirati biznis profil i oglašavati se.

Za TikTok video je puno lakše postići viralnost nego kod primjerice Instagram Reelsa.

Često predlažem klijenticama da kreiraju hashtagchallenges (izazove) vezane za lansiranje novih proizvoda. Tik Tok je i lansirao vodič za poslovne korisnike u 2021. godini.

1 min

2 min

SnapChat

Lansiran na tržište u 2011 godini, karakterističan po tome što video/foto sadržaj koji se kreira ima rok trajanja, nestaje ili odmah nakon što je pogledan, ili nakon 24 sata (slično kao Instagram story).

SnapChat ima 306 milijuna dnevnih korisnika. Prema njihovom istraživanju iz 2019 godine, 90 posto korisnika imaju između 13 i 24 godine.

Velik broj SnapChat korisnika dolazi iz Indije. U prosjeku provedu oko 26 minuta u aplikaciji dnevno.

Koristeći SnapChat možete objavljivati kratke videe, puno slabije cenzurirane od Instagrama ili TikToka o svom svakodnevnom životu (najčešće se koristi u lake teme i privatnu više nego profesionalnu svrhe).

Discover stranica na platformi eventualno može biti korištena od strane oglašivača u svrhu targetiranja specifične publike. Možete slati i video ili slikovne poruke direktno korisnicima. Iako ne mislim da je SnapChat najbolji alat za biznise, ne bih ga još odbacila, prema njihovom vlastitom istraživanju iz 2019 godine, Snapchat je uključen u prodajni ljevak korisnika 35 posto više nego Twitter i 58 posto više nego Facebook.

snapchat min

Instagram Reels

Ova usluga kompanije Meta (vlasnici su: Facebook, Instagram, WhatsApp), lansirana je u 2020. godini kao odgovor na TikTok. Instagram ima 500 milijuna korisnika dnevno i nadalje raste gdje su pola korisnika GenZ generacija, a druga polovina Millenijalci.

Najveći broj korisnika dolazi iz Indije i SAD-a. U prosjeku dnevno provedu 53 minute na Instagramu (nije odvojena statistika za Reels).

Obje su usluge vrlo, vrlo slične (mogućnost filtera, dodavanja glazbe itd.) s ključnom razlikom što je maksimalno trajanje Reela 60 sekundi, dok je TikTok snimke tri minute.

Kako bi Instagram Reel postao viralan, algoritam ga mora odabrati i plasirati na Explore stranicu (dobijete notifikaciju da je vaš Reel odabran, može se dogoditi u par minuta ili nekoliko dana od objave).

Dobar je alat za korištenje u sklopu suradnje s influencerima.

Shopping mogućnost na Reels objavi omogućava da linkate proizvode direktno u objavu (nije moguće s alkoholnim proizvodima i uslugama). Klikom na View Products korisnik može kupiti, pogledati ili sačuvati proizvod sa samo jednim do dva klika.

Instagram Reels je integriran s Instagram Naplatom koji omogućava kupnju vaših proizvoda bez izlaska iz Instagram aplikacije.

ig min

U što uložiti svoje vrijeme i novac?

Jasno je da su kratki videi najbolji oblik komunikacije na svim društvenim mrežama s najviše pregleda, reakcija i na kraju dana kupnji kao rezultat takvog sadržaja ili promocije.

Mali poduzetnici u SAD-u sve veći dio svog marketinškog budžeta ulažu upravo u platforme specijalizirane za kratke video sadržaje, preko 60 posto ih planira uložiti vrijeme i novac u kreiranje TikTok sadržaja, dok je sljedeći Instagram u koji preko 50 posto planiraju povećati investiciju vremena i novaca.

U Hrvatskoj je situacija značajno drugačija, tehnološka pismenost je zaista jako niska i platežna moć Z generacije i Millennijalsa generacija slabija pa treba mudro odabrati u što ćete uložiti svoj teško zarađen novac i dragocjeno vrijeme.

Moj savjet je da vrijedi uložiti u TikTok u smislu suradnje s influencerima i ukoliko vam je genZ generacija (10-24 godine) dio ciljne publike.

Svoje videe možete lako optimizirati prema ciljnoj publici koristeći hashtagove i ključne riječi.

Instagram Reels uvijek preporučam za korištenje svojim klijenticama kojima su Millenijalsi ciljana publika, pogotovo zato što se radi o relativno svježem proizvodu s donekle još uvijek otključanim algoritmom kada se radi o dosegu Reelsa.

Kada surađujete s influencerima ili drugim brendom, postoji Branded Content oznaka koja uredno i transparentno prikaže sponzorirani sadržaj.

Kako koja platforma kotira kod povratka investicije (ROI-a)?

Na najrazvijenijem tržištu SAD-a, Facebook je i dalje platforma s najvećim ROI-om, na oko 21 posto, nakon njega to je Instagram s 18 posto, zatim LinkedIn s 14 posto (ovo jako ovisi o tome u kojoj ste industriji), TikTok s 12 posto te Youtube s 11 posto.

Završno, moja sugestija za male poduzetnike u Hrvatskoj sada na početku 2022. godine s trenutnom situacijom na tržištu jest da se i dalje fokusiraju prvenstveno na kreaciju sadržaja i ažuriranje na vlastitoj web stranici, na SEO i redovitu personaliziranu komunikaciju s kupcima putem e-mail newslettera gdje im nude istinsku vrijednost.

Kada se radi o društvenim mrežama uvijek predlažem fokus na kvalitetu naspram kvantitete te smislenu komunikaciju onda kada uistinu imate nešto novo za reći, kratki video formati i javljanja uživo su najbolji formati na Facebooku i Instagram Storijima i Reelsu te Youtubeu koji bi trebao biti dom za sav vaš video sadržaj otkuda se povezuje na vašu web stranicu.

Instagram storije i reelse predlažem da koristite u suradnjama s influencerima gdje će vam tagirati proizvode s vašeg Instagram shopa.

Za TikTok, apsolutno predlažem da pokušate eksperimentirati s platformom – pogotovo ako vam je ciljana publika Z generacija.

Ukoliko prodajete usluge, predlažem da se fokusirate na druge kanale poput Youtubea, Facebooka, LinkedIna i podcasta kao profitabilnije kanale za prodaju.

Foto: Katarina Štimac

Katarina je konzultantica za organizaciju poslovanja, online i offline marketing za male poduzetnike. Svoje klijentice i klijente vodi korak po korak, tempom koji njima odgovara, kroz cijeli proces postavljanja brenda online i planiranja marketinških aktivnosti što uključuje:

pisanje strategije za brend, izradu komunikacijskog kalendara za cijelu godinu, mjerenje uspješnosti poslovanja uz redovite konzultacije, postavljanje web stranice i webshopa te svih komunikacijskih kanala: email newslettera, društvenih mreža te promo materijala za B2B kupce i partnere, lansiranje podcasta i izradu digitalnih proizvoda i usluga. Prije nego što je postala poduzetnica bila je suvlasnica 2 startupa, golivecard – augmented reality aplikacije i Trendcy – online modni brend za dizajnere održive mode. Katarina je radila u američkoj korporaciji Procter & Gamble u Zagrebu i Budimpešti, Ralph Laurenu u New Yorku i Connecticutu te se školovala uz punu košarkašku stipendiju na Towson Universityu u Marylandu. Danas živi u Barceloni s mužem, dvije male kćerkice i psom Papijem. Članica je ženskih poslovnih klubova – ŽIN u Hrvatskoj te Juno House u Barceloni, velika joj je čast i strast raditi sa ženskim poduzetnicama i uživati u rastu i razvoju njihovih biznisa.

zeneinovac.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

Koliko košta izgradnja bazena?

Prednosti i blagodati bazena ne trebamo posebno naglašavati, a bitno je istaknuti vrijednost i atraktivnost koju doprinosi svakoj nekretnini, osobito kućama za odmor....

Može li nas novac usrećiti? Evo što čini sretan život!

Ima jedna odlična hit knjiga o sreći, željela bih da nam napišeš kolumnu o njoj – nazvala me je nedavno Kristina. Sreća? Može,...

Imate poslovnu ideju, ali ne i novac? Donosimo 7 metoda financiranja poduzetničkog pothvata

Imate poslovnu ideju (ili business spreman za sljedeću fazu razvoja), a ne znate kako naći kapital? Zapravo ne znate uopće od kuda krenuti....

može te zanimati

Perfekcionizam kao samoporažavajuća praksa: Kako ga prevladati i postići održivu izvrsnost

Perfekcionizam se u poslovnom kontekstu može definirati kao opsesivna potreba za postizanjem besprijekornih rezultata u svakom aspektu posla. Radi se o uobičajenoj osobini...

Kako naći posao u inostranstvu?

Razmišljate da se zaposlite u inostranstvu? Ukoliko je odgovor na pitanje DA, onda nastavite da čitate dalje. U tekstu ćemo objasniti kako naći posao u...

Kako Zaraditi Novac Radeći Posao od Kuće

Rad od kuće postao je sve popularniji u posljednjih nekoliko godina, a pandemija COVID-19 samo je ubrzala ovaj trend. Zahvaljujući tehnološkom napretku, sve više...

Koliko koštaju estetski tretmani?

Žene i uljepšavanje idu ruku pod ruku otkad je Adama i Eve. Ideal ljepote kroz povijest se mijenjao, ali vrijeme i novac uloženi...

Srce Informacija iz Tuzlanske Regije 24/7

U svijetu koji je sve više povezan i digitalizovan, lokalni portali postaju sve relevantniji kao izvor informacija i analize za lokalnu zajednicu. Tuzlanski portal eNovosti.ba...

Zašto još uvijek zarađuješ manje nego što stvarno možeš? Donosimo 5 načina kako to promijeniti već danas!

Pametna žena kao što si ti zna koliko vrijedi i svjesna je koliko može. Ista ta pametna žena zna da ništa ne mora i...