Koje opcije plaćanja trebam imati na webshopu?

U radu s klijenticama jedno od prvih pitanja kada krenemo raditi na planu za web shop jest upravo koju uslugu za sigurno procesiranje kreditnih i debitnih kartica odabrati.

Ok, ovo sigurno sam ja dodala, male poduzetnice i poduzetnici su obično duboko fokusirani na svoj posao i dnevne obaveze, pa im sigurnost web stranice pa i kada se radi o procesiranju uplata klijenata rijetko padne na pamet. Kod izrade web stranice najveća je bojazan često trošak cijele izrade web stranice ali i popratnih servisa koji se plaćaju na mjesečnoj ili godišnjoj bazi.

Tech stanje nacije

Hrvatsko je tržište još među tehnološki jako nerazvijenim tržištima, najviše zbog toga što školski sustav jako kaska, pogotov u dijelu sigurnog korištenja osnovnih tehnologija.

To jest neugodna istina, no budući da su moje klijentice 90% iz Hrvatske mogu potvrditi da na tjednoj bazi imam upite o tome kako spasiti hakirani email račun, web stranicu, profil na društvenim mrežama, račun za oglase na facebooku ili više toga povezanog zajedno.

O osnovama sigurnog korištenja interneta, društvenih mreža, pametnog telefona, kompjutera ću uskoro pokrenuti tečaj upravo fokusiran na poduzetnice i ŽIN VIP članice će imati popust (yay!), zato ajmo dalje o plaćanju.

Načini plaćanja na webshopu

Zbog straha od nepoznatog i loših iskustava, logično, postoji i nepovjerenje oko korištenja kartica za plaćanje.

Generalno, cilj kada imate webshop je da kupac ima što manje klikova do završetka kupnje (dakle idealno 2), da se u međuvremenu ne predomisli i napusti košaricu ili još gore, ako niti ne dođe do stranice naplate.

Stoga je plaćanje pouzećem još uvijek jedno od najpopularnijih načina kupnje na internetu uz uplatu na račun. Iako jednostavni za postaviti, ti načini plaćanja su u logističkom smislu skuplji.

  Mogu li blokirani imati kreditnu karticu

Uz plaćanje pouzećem i uplatu na račun, klijent može platiti putem Paypal računa. Kako biste na svom web shopu postavili plaćanje putem Paypala, morate imati paypal business račun.

Plaćanje putem Paypala je popularno jer kupac ne mora ustajati i ići po karticu već se sa 2 klika prijavi u svoj Paypal račun na kojemu ima novac ili koji je povezan sa bankovnim računom ili karticom i tako brzo završi kupnju. Povezujete ga sa webshopom pomoću besplatnog woocomerce dodatka.

Paypal automatski prepozna lokaciju kupca pa i prema lokaciji eventualno ponudi dodatne načine plaćanja. Paypal također ima ugrađeni sustav protiv prevara i vrlo visoke sigurnosne standarde.

Negative strana Paypala za webshopove u Hrvatskoj dok ne uvedemo euro u sječnju 2023 jest što preračunava HRK/EUR prema vlastitoj, nerijetko skupljoj konverziji od fiksirane.

Trošak transakcije: Za primanje novca trošak Paypala jest 3.40 posto od transakcije + fiksni trošak od 0.35 eura.

Opcije za plaćanje karticama

koje opcije plaćanja trebam imati na webshopu?

Foto: Stripe

Od relativno nedavno je u Hrvatskoj dostupan Stripe. Stripe je alat pomoću kojega vaš kupac može platiti vaše proizvode ili usluge putem bilo koje od većih kreditnih i debitnih kartica u preko 135 valute, također može platiti Apple Payom, Google Payom ili raznim lokalnim platnim metodama.

Stripe se sa web shopom povezuje vrlo brzo, kreira se Stripe račun za firmu i preuzme se besplatan Stripe dodatak za Woocomerce.

Nakon što vam prvi puta kupci uplate, ako ste ispravno postavili Stripe račun, trebali biste primiti novac na svoj bankovni račun povezan sa stripeom između 7-14 dana poslije. Za sve kasnije transakcije u svom Stripe profilu postavite želite li dnevne, tjedne, mjesečne ili manualne transfere.

  Trebate email za jednokratnu upotrebu?

Kada se radi o sigurnosti, Stripe ima PCI sigurnosne mjere, visoko razvijenu zaštitu od prevara i sumnjivih transakcija, te snažnu identifikaciju kupaca (SCA) te 3D sigurnosnu podršku.

Trošak transakcije: Stripe ima jednostavne i transparentno objašnjene troškove transakcije. Troškovi su 1.4 posto + fiksni trošak od 0.25 Eura za EU kartice te 1.1 posto za kartice iz Ujedinjenog Kraljevstva te 2.9 posto + 0.25 Euro trošak za druge zemlje.

Mnoge moje klijentice koje su pokrenule web shopove prije dolaska Stripea na hrvatsko tržište koriste i WSPay ili CorvusPay, a neke i Monri ili Keks Pay.

Za CorvusPay i WSPay nije moguće ugovoriti uslugu online, već je potrebno ispuniti kontakt obrazac ili nazvati te ispuniti obrasce koje pošalju na email, potpisati ugovor odvojeno sa svim kartičnim kućama, tada se tek spaja putem APIa na web. Cijena je mjesečna i postoji fiksni dio te onaj koji se naplaćuje po transakcijama. Cijene su više od cijena Stripea.

Cijeli proces postavljanja i manualnog nošenja papira u banku itd. traje po iskustvu mojih klijentica minimum tjedan dana ako sve teče savršeno.

I CorvusPay I WSPay imaju podršku za klijente na hrvatskom jeziku i to može biti valjani razlog za ugovaranje za one koji se ne snalaze sa engleskim jezikom. Kada se radi o sigurnosti, oba su alata (payment getawaya) apsolutno sigurna za korištenje i poštuju iste standarde kao i slične strane kompanije.

Oba su alata nešto teža za povezivanje sa webshopom nego Stripe.

Trošak transakcije CorvusPay: Minimalna mjesečna naknada za uslugu je 220,00 HRK + PDV i odnosi se na mjesečne promete do 44.000,00 HRK.

Kada mjesečni promet prijeđe vrijednost od 44.000,00 HRK, minimalna naknada se ne obračunava, već se obračunava samo postotna naknada od 0,5% na vrijednost mjesečnog prometa.

Za mjesečne promete veće od 500.000,00 HRK može se ugovoriti posebna naknada. Dodatne funkcionalnosti kao što su Tokenizacija, PayByLink i ostale naplaćuju se dodatno za uspješno realizirane transakcije.

Trošak transakcije WSPay: Cijena osnovne WSPay licence je 2.380,00 kuna + PDV godišnje.

Prihvat kartica se ugovara sa PBZ / Erste / ZABA / Worldline SIX kartičarskim kućama. Za osnovnu integraciju vam je dovoljan jedan kartičar. Ugovaranjem sa više njih povećavate opcije plaćanja na rate vašim kupcima. Ako se prihvat kartica ugovori sa Worldline SIX kartičarem, obračunavamo i dodatnu naknadu od 0,60 kuna + PDV po transakciji.

Račun se ispostavlja po izvršenoj aktivaciji i licenca vrijedi godinu dana od datuma aktivacije. Ukoliko se ugovore i neke od brojnih dodatnih usluga, šalje se ponuda sa navedenim obračunom.

Završno, za početnike koji se ne žele obvezati na fiksne mjesečne troškove i koji nemaju stalni stabilni prihod od webshopa svakako predlažem Stripe jer se lako se postavlja, a troškovi su transparentni.

  2.1. Kreiranje radne sveske | Oblak znanja

Foto: Pexels

zeneinovac.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija spot_img

drugi upravo čitaju

Kako očistiti jetru i smršati prirodnim putem?

kako očistiti jetru i smršati

Go Slim Forum

Go Slim forum je pravo mjesto za informisanje o čudesnom čaju za mršavljenje. Go Slim forum donosi iskustva korisnika i pouzdane informacije iz prve...

ŽGARAVICA – Kako liječiti žgaravicu?

Žgaravica vas redovno smara? Otkrijte kako liječiti žgaravicu koje je najefikasnije rješenje za žgaravicu u članku kojeg smo napisali jer nas muči žgaravica. Ublažavanje simptoma...

može te zanimati

Sve je lakše kad se podijeli sa Visa karticama Intesa Sanpaolo Banke

Ove jeseni Intesa Sanpaolo Banka uvela je posebnu pogodnost za sve klijente korisnike Visa Inspire i Visa Platinum kartica Banke. Naime svi klijenti koji...

Uz Moj dm aplikaciju još jednostavnija kupovina uz brojne pogodnosti

300 active beauty bodova za besplatno preuzimanje! Prateći savremene navike današnjih potrošača dm nastavlja ulagati u procese digitalizacije i modernizacije usluga. Tako je kupcima u...

Majke zarađuju manje od zaposlenih žena, ali rješenje postoji!

Financijska kazna majčinstva je pojam koji je nastao kao rezultat mjerenja jaza u plaćama između majki i žena koje nisu majke te majki...

Bingo nastavlja sa investicijama na području Kalesije, otvorili 224. poslovnicu

Na području općine Kalesija Bingo je započeo sa radom davne 2006. godine. Od tada do danas brojne su investicije ove kompanije u općinu, a...

Zašto umirovljenici mogu biti dobri poduzetnici i zaposlenici?

Prema najnovijem popisu Hrvatska broji 3.888.529 stanovnika, a 1.157.524 (gotovo 30 posto) čine stariji od 60 godina. Zabrinjavajući je to podatak, ne samo u Hrvatskoj....

Praktično usavršavanje za više od 40 studenata uz podršku Telemach fondacije i United Cloud-a

Telemach fondacije i United Cloud, najbrže rastući centar za razvoj inovacija u regiji, organizovali su radionice za studente Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu. Stručnjaci iz United...

Kako znati jesam li žrtva online ljubavnog prevaranta?

Povodom međunarodnog dana nasilja nad ženama, htjela bih pokrenuti još jednu vrstu nasilja nad ženama, a to su online ljubavni prevaranti. Smatram da se...

Kupovina je lakša kad je podijelite na rate

Predstojećih nekoliko dana period su u godini kada većina ljudi kupuje vrlo intenzivno. „Black week“ groznica je već počela, a primamljive ponude dodatni su...

Partner MKF novčano nagradio eko obrtnike

Primjeri dobrih praksi kao inspiracija drugima Odgovorna upotreba prirodnih resursa, odnosno sirovina i energije, danas je već postala princip poslovanja dok će trend održivosti, s...

Novi proizvod Intesa Sanpaolo Banke kreiran za zaposlene mame – [email protected]

Povodom obilježavanja 25. novembra/studenog – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Grupa Intesa Sanpaolo odlučila je pokrenuti proizvod namijenjen mamama kako bi im...

Vispak, Konzum i Mercator zajedno „stvaraju ljubav“ za djecu oboljelu od raka

Društveno odgovorne kompanije Vispak, Konzum i Mercator, vođene istim vrijednostima, odlučili su na poseban način obilježiti kraj ove godine, pa su zajedničkim snagama pokrenuli...

Kako ostvariti svoju najvažniju prodaju: Najvažniji i prvi kupac ste vi sami

Često se događa da se prodavači upuste u prodaju, a da prvo nisu napravili svoju najvažniju prodaju, da prvo nisu prodali svom najvažnijem kupcu. Tko...