Kako znati jesam li žrtva online ljubavnog prevaranta?

Povodom međunarodnog dana nasilja nad ženama, htjela bih pokrenuti još jednu vrstu nasilja nad ženama, a to su online ljubavni prevaranti. Smatram da se o ovoj temi vrlo malo piše, tek povremeno koji članak o žrtvama kojima se potakne da se žrtvu još više napada jer nije bila pametnija. Čak je i nakon filma The Tinder Swindler, nekako prevarant ispao faca, a one glupe babe s previše para.

Drage moje žene, to se može dogoditi nama, našim prijateljicama, kćerima itd. Riječ je o očito dobro organiziranoj grupi ljudi sa savršeno složenom pričom. Namjerno koristim riječ ljudi, jer iako se takve prevare većinom dešavaju ženama, u manjoj mjeri i muškarci budu žrtve te vrste nasilja.

Contents

Saznanje, sram ili linč okoline

Sadržaj članka (otvori)

Prije par godina pročitala sam jednu knjigu koju je napisala žrtva ovog tipa nasilja koja je izjavila da ne zna boli li ju više saznanje da je prevarena, sram koji je doživjela ili linč okoline. Na kraju krajeva, ona je ostala žrtva ne samo prevaranta već i okoline.

Ta me priča toliko zainteresirala da sam htjela vidjeti kako to izgleda, jer nisam vjerovala da te netko može zavesti online putem.

1. slučaj

Nije bilo teško pronaći ljubav, jer često svima nama koji smo na društvenim mrežama upadaju s porukama Hi beautiful. Iako nikada prije nisam, radi znatiželje sam odgovorila na par tih pozdrava. Većinom je bila riječ o inžinjerima koji rade na naftnim platformama, građevinskim radnicima, američkim marincima i sl.

Od svih, izabrala sam liječnika jer je bio drugačiji. I krenule su poruke. Neko vrijeme trajala su dopisivanja putem društvene mreže, nakon čega je on predložio da se prebacimo na Whatsapp, jer radi na hitnoj, pa mu je lakše tako. Naravno, to sam očekivala i prebacili smo se tamo. Na društvenim mrežama je više bio razgovor u smislu nekakvog upoznavanja, tipa jesi li u braku, imaš li djece. Naravno on je samohrani otac, a supruga je u ovom slučaju preminula od rijetke bolesti.

Prebacivanjem na Whatsapp postao je puno direktniji i izjave ljubavi su bile sve češće. Želio me je upoznati osobno, govorio mi da je sretan što me je pronašao i ponovo vratio ljubav u svoj život. Naravno, iako sam ja u to ušla s namjerom da vidim kako možeš nasjesti na priču, skoro sam i sama nasjela. Par puta sam se ulovila kako razmišljam u smjeru kako je on divan otac. Riječ je o stvarno vrhunskim manipulatorima.

Naša idealna online veza trajala je oko mjesec dana kada je on dobio iznenadan otkaz. I tada je počelo ucjenjivanje. Traženje novaca za platiti račun za internet kako bi mogli nastaviti naše razgovore, Kada sam mu rekla da ne vjerujem da je on kao liječnik ostao bez centa i da ne može sebi platiti jedan običan račun, bio je razočaran u mene. Ljubav njegova života mu ne vjeruje..

Ono što je u mojoj priči bilo super je to da mu ja na njegova inzistiranja nisam slala fotke i nisam željela s njim imati video pozive, jer sam svjesno ušla u tu priču, pa nije imao nekog posebnog materijala za ucjenu. Više se koristio emotivnim ucjenama tipa; Ako me voliš platit ćeš mi internet i slično.

Kada sam mu rekla da ja iznimno cijenim svoj novac i da nije problem pomoći nekom financijski, ali da ne vidim svrhu i da mu 100, 200, 1000 dolara neće spasiti situaciju, došlo je do zahlađivanja odnosa. Nakon što sam mu rekla da potraži novo radno mjesto u nekoj drugoj bolnici ili da pokrene vlastitu praksu, nestao je iz mog života.

kako znati jesam li žrtva online ljubavnog prevaranta?

Foto: Pexels

2. slučaj

Drugi izazov koji sam prihvatila, bio je jedan holivudski glumac s A liste. Koja od nas ne bi htjela biti +1 na dodjeli Oscara ili čak da jednog dana ta ljubavna priča završi kao Netflixova ljubavna priča? Obrazac je zapravo sličan. Sad tu nema baš puno preminulih supruga jer su tu ipak mediji i informacije se lako mogu provjeriti.

Uglavnom priča je sljedeća, on je XY i to je njegov privatan račun najčešće na Instagramu i povremeno on voli razgovarati sa svojim fanovima, jer najčešće se obraćaju ženama koje prate profile poznatih glumaca. U mom slučaju je malo promijenio priču, jer ne pratim tog glumca, pa je tražio profil svoje prijateljice, a moja profilna fotka ga je podsjetila na nju.

Small talk na Instagramu je bio većinom gdje živim, imam li obitelj, čime se bavim i naravno o njemu (ipak je on Holywood star). Konverzacija na Instagramu je trajala neko vrijeme, a onda je predložio Google chat na njegovom privatnom kanalu. Pogađate… pristala sam. Tko ne bi. Nije da te holivudska zvijezda poziva svakodnevno na svoj privatni chat.

Prvo što mi je poslao na privatnom chatu je bila fotka njegove vozačke dozvole jer to bi trebao kao biti dokaz da je to on. Ok, nakon toga me zamolio za čuvanje privatnosti i da ne sheram njegovu vozačku nikome. I on me tražio da mu pošaljem svoju fotku, ali naravno, ne zna on iz kojeg sam razloga ja prihvatila njegov poziv.

Tada mi je rekao kako sam ga osvojila i kako se on enormno zaljubio u mene. Ovom je glumcu nažalost preminula supruga i cijelo vrijeme razgovora proteže se ta njegova ljubav prema njoj i kako je nakon nje stvarno patio i ja sam mu nakon toliko godina vratila ljubav u njegov život. Dalje planira život u dvoje, brak (nema pitanja želiš li ti to, jer normalno je da jadna žena to želi).

Nekoliko puta sam mu napisala da ne vjerujem u to što se odvija među nama, jer da mi sve to izgleda kao loša Netflixova ili Hallmarkova adaptacija ljubavne priče, ali on je na to dogovorio da mi obećaje da će, kada budemo zajedno, napraviti film o našoj ljubavi.

Nakon određenog vremena mi je rekao da ću morati proći kroz Meet and Greet proceduru (riječ je o procesu kojim se dogovara sastanak poznatih osoba s običnim ljudima) kako bi se mi sreli i zavuvijek živjeli sretno. I naravno, on će mi javiti kada to trebam pokrenuti. Ovo je jedna od uobičajenih prevarantskih praksi kad je riječ o poznatim osobama (jer naravno oni ne mogu sad žicati lovu za platiti račun, već to rade na sofisticiraniji način), koriste se još i skupljanjem novca u dobrotvorne svrhe i sl.

Odlučila sam mu pokazati da ja nisam još jedna ucviljena ženica s Balkana kojoj bi on spasio život brakom, pa sam mu odgovorila da sam razgovarala sa svojim odvjetnikom i da prije Meet and Greet procesa treba potpisati izjavu o privatnosti i tu nastaje drama. Prvo pitanje je bilo zašto sam umiješala odvjetnika, na što sam ja odgovorila da sve takve stvari za mene radi moj odvjetnik, pa će tako i ovo odraditi. Zatim je rekao da će meni za ljubav potpisati sve, ali tek nakon Meet and Greeta, na što sam ja rekla da je to nemoguće. U svom tom prepucavanju, prejaka ljubav je negdje isparila.

Kako sam već rekla, u ovo sam ušla iz znatiželje i zato sam bila oprezna, ali mogu shvatiti žene koje su na ovaj način prevarene. U tim je razgovorima prisutno toliko emocija, toliko strasti i poprilično uvjerljivih poruka, da je vrlo lako biti zaluđen. Svi znamo da je ljubav slijepa, a ovi prevaranti su vješti u stvaranju romantične stupice za žene željne ljubavi. Vjerujte mi, lako je upasti u stupicu savršene ljubavi i stvarno se može dogoditi svakoj od nas.

O ovim situacijama treba pisati, pričati, snimati filmove jer sutra u tu stupicu može upasti naša kćer, sestra, prijateljica. I prestanimo optuživati žrtvu da je sama kriva za svoju situaciju, jer je manipulacija ovom vrstom veza premoćna i jednostavno je u nju upasti. Ako ne vjerujete, idući pit probajte kao što sam i ja probala.

Foto: Pexels

zeneinovac.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija spot_img

drugi upravo čitaju

Go Slim Forum

Go Slim forum je pravo mjesto za informisanje o čudesnom čaju za mršavljenje. Go Slim forum donosi iskustva korisnika i pouzdane informacije iz prve...

Kako napisati dobar seminarski rad DETALJAN VODIČ

Sigurno si ga bar jednom morao predati nastavniku ili profesoru. Isto tako si se sigurno bar jednom namučio jer nisi znao kako napisati dobar...

može te zanimati

Što sve trebam znati prije kupnje električnog automobila?

Zašto su električni automobili toliko popularni zadnjih nekoliko godina? Neki kažu da su oni budućnost prijevoza, drugi tvrde da se na njima mora još...

Koliko i kako smijem raditi ako sam u mirovini?

Prema rezultatima istraživanja objavljenim od strane HINA-e, u Hrvatskoj je u listopadu prošle godine radilo više od 23 tisuće umirovljenika. Neki od njih u...

Online poslovi i zarada preko interneta

Zanimaju vas online poslovi i zarada preko interneta? Ovo su najbolji domaći sajtovi za online zaradu! Lista za one koji nisu sigurni da dovoljno dobro...

Kad korisnici kažu istinu o brendovima

Jedna je žena u Hrvatskoj odlučila biti prava deinfluencerica. Iziritirana šovinističkom reklamom jednog trgovačkog centra, napravila je i sama zakupila billboard koji govori protiv...

Koliko košta razvod?

Svi mi u brakove i veze ulazimo s namjerom da potraju, no stopa razvoda je sve veća. Neki kažu 30% za prvi, oko 50%...

Financijska neovisnost žena kao ključ prevencije nasilnih partnerskih odnosa

Koliko su puta mnogi od nas čitali o ženama u nasilnim vezama ili brakovima, te se pitali: zašto jednostavno ne odu? Ako nismo bili...

BalCannes srebro zlatnog sjaja za Wiener osiguranje i MITA Group

Već deset godina BalCannes, najveće regionalno takmičenje kreativnosti, radi na ujedinjavanju tržišta regiona, a najkreativnije agencije iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije...

Donosimo 9 savjeta za organizaciju budget friendly vjenčanja

Organizacija vjenčanja ogroman je financijski zalogaj. Zna se kakva su pravila prilikom organiziranja vjenčanja: obilna i raznovrsna hrana, bend, nova vjenčanica (jer što ako...

Što svaka žena mora znati o novcu?

Novac jest bitan i važan Jeste li i vi cijeli život u minusu kako pokazuje jedna od Tisjinih komičnih ilustracija vezanih za svakodnevne situacije koje...

Nevjerojatno, ali protuvrijednost kućanskih poslova je 4500 EUR mjesečno

Kad bi nam plaćali za kućanske poslove koje obavljamo u našem domaćinstvu, kolika bi bila naša plaća? Naše poznato staro uvjerenje je da ako ne...

Trebam li temeljni kapital društva uskladiti s eurom?

Kao što znate, u Republici Hrvatskoj je od 1. siječnja 2023. godine u primjeni valuta euro zbog čega je potrebno poduzeti određene radnje kako...

Potrošiti sebe ili novac? 5 konferencija o novcu, poduzetništvu i investiranju

31.03. održana je 5. konferencija o novcu, poduzetništvu i investiranju u organizaciji portala Žene i novac, ujedno i prva takva izvan Zagreba. U Splitu...