back to top

Korisni kompjuterski savjeti i trikovi

Greškom ste smanjili veličinu ekrana i sada ne možete pročitati tekst? Program ne reaguje i ne znate kako da ga zaustavite? Ne možete pronaći preuzete datoteke? Ako vam se dogodilo ovo ili nešto slično, pročitajte savjete u današnjem članku. Sljedeći put ćete znati kako je nastao određeni problem, i što je još važnije, kako ga riješiti.

Kada nam neko pokaže određene trikove na kompjuteru, sve postaje lakše. Ali kada se nađemo u situaciji da ove savjete treba primijeniti, često zaboravimo prikazano. U današnjem članku predstavljamo dobro poznate, ali lako zaboravljene savjete, skraćenice i trikove za uštedu vremena i rješavanje uobičajenih problema s računarom.

Šta ako program prestane da reaguje?

Kada program na vašem računaru prestane da reaguje, možete ga prekinuti pomoću Task Manager (Task Manager). Ako imate važne podatke koje želite da sačuvate, sačekajte nekoliko minuta i pustite Windows da pokuša da reši problem. Ako to ne uspije, uradite sljedeće:
Postavite miša na traku sa alatkama, kliknite desnim tasterom miša i izaberite Task Manager (Pokrenite Task Manager) -> kliknite karticu Programi (Prijave), zatim program koji ne reaguje, a zatim Završi zadatak (Završi zadatak).
Možete koristiti i prečicu na tastaturi Ctrl + Alt + Delete. Ova prečica otvara Task Manager u kojem možete odabrati program koji ne reaguje i zatvoriti ga pritiskom na Završi zadatak.

Moj ekran je promijenjen!

da li ste se ikada preselili (scrolled) stranica koja je zumirala ili umanjila u roku od nekoliko sekundi? To je obično uzrokovano kombinacijom tipki CTRL i kotačić miša. Kada pritisnete CTRL i pomjerite kotačić (skrolujte dole), zapravo zumirate stranicu (što je inače vrlo korisno za osobe s problemima vida).
Isti efekat možete postići pritiskom CTRL + ključ plus ili oduzeti. Recimo da ste smanjili stranicu na kojoj se nalazite i sada je ne možete pročitati. Primjer na slici ispod:
Kako to riješiti? Ako ste zumirali ili umanjili stranicu na kojoj se nalazite, provjerite tipku CTRL. Pritisnite ga nekoliko puta kako biste bili sigurni da se nije zaglavio. Kombinacija tastera CTRL + 0 će vratiti originalnu veličinu stranice.

Numerički dio tastature ne radi!

Ako koristite numeričku tastaturu koja je prestala da reaguje i ne piše brojeve (ponaša se kao da koristite strelice), verovatno ste pritisnuli Num Lock. Kada je taster Num Lock uključen, omogućava pisanje brojeva, a kada je isključen, numerički tasteri funkcionišu kao tasteri sa strelicama. Pošto je dugme uglavnom beskorisno, vrlo je lako greškom ga pritisnuti.
Provjerite je li dugme Num Lock uključeno prilikom unosa brojeva. Na nekim laptopima moraćete da koristite ključ Fn kao Num Lock.

Kako brzo pronaći željenu riječ u gomili teksta?

Trebate pronaći riječ ili frazu na web stranici punoj teksta? Koristite prečicu na tastaturi CTRL + F. Ova prečica otvara okvir za pretragu na stranici na kojoj se nalazite.
Otkucajte riječ ili tekst koji želite tamo pronaći i bit će istaknuti na stranici. Ako se pojavi više puta, pritisnite Enter (ili sljedeću strelicu) da biste prešli na sljedeći rezultat. Ova prečica je posebno korisna kada pretražujete duge liste podataka.

Kako pristupiti folderu za preuzimanje (prozoru)?

Prozor Preuzimanja prikazuje informacije o svakom preuzimanju, kao što su naziv datoteke, veličina datoteke, lokacija s koje je datoteka preuzeta i vrijeme ili datum kada je preuzeta.
Ako imate problema s pronalaženjem datoteke ili programa koji ste preuzeli, koristite prečicu na tipkovnici CTRL + J koji će otvoriti folder Preuzimanja.

Lozinka koju ste unijeli je netačna!

Ovo je vrlo česta greška i vjerovatno je najlakše prepoznati. U pitanju je, naravno, CAPS LOCK, koji se često zaboravlja prilikom pisanja tekstova i lozinki. Kada CAPS LOCK ostane uključen kada pišete tekst u Word dokument, postoji jednostavno rješenje. Ali kada pišete složene kodove i ne prihvata vašu lozinku dva puta zaredom, obavezno provjerite je li CAPS LOCK ostao. Međutim, to je najčešći razlog za unos pogrešne lozinke (zajedno sa zaboravljanjem).

Kako brzo označiti vezu, pasus ili riječ?

Trostruki klik miša na adresnu traku vašeg pretraživača će istaknuti cijeli URL stranice. Na taj način možete jednostavno kopirati i zalijepiti URL.
Da biste brzo odabrali tekst na bilo kojoj stranici, triput kliknite na pasus ili dvaput kliknite na riječ (isto pravilo vrijedi kao za tekstualne datoteke).


www.oblakznanja.com

drugi upravo čitaju

Kako uštedjeti, a ne izgubiti na kvaliteti

Kako uštedjeti dodatni novac? Nastojite li usvojiti zdrave financijske navike, pronalazak kvalitetnih proizvoda po najboljim mogućim cijenama među najvažnijim je vještinama koje pritom morate steći. Pročitajte naše savjete i...

Kako povećati prodaju rukotvorina već danas? 7 trikova!

Ako se bavite izradom i prodajom rukotvorina sigurno vas zanima kako povećati prodaju rukotvorina i postići željenu zaradu. U nastavku donosimo najbolje savjete za...

Kako postati financijski neovisan: Koraci do slobode novca

Kako postati financijski neovisan najbolji savjeti financijski stručnjaka! Financijska neovisnost može zvučati kao daleki san, ali uz pravilno planiranje i određene korake, taj san može...

može te zanimati

BH Telecom kao vodeći digitalni integrator BiH, u toku pripreme za 5G mrežu

Danas je u prostorijama BH Telecoma održana press konferencija na kojoj je predstavljeno finansijsko poslovanje BH Telecoma u 2023. godini i poslovanje u I...

Kreiranje i prodaja online kurseva kao bloger: Kompletni vodič

Kako kreiranje i prodaja online kurseva kao bloger može pomoći vašoj mjesečnoj zaradi? U današnje vrijeme, kreiranje i prodaja online kurseva predstavljaju izuzetno profitabilan poslovni...

TNT Group: Tri decenije inovacija u medijskoj i marketinškoj industriji

Prošlo je 27 godina otkako je TNT Group započeo svoju misiju oblikovanja medijskog pejzaža Balkana. Od skromnih početaka sa lokalnim radijem u Travniku, TNT...

Je li Hrvatska porezna oaza ili samo pustinja?

Dok jedni tvrde da je Hrvatska porezna oaza koja osigurava povoljan porezni okvir za poduzetnike i strane investitore, drugi ističu da su porezi previsoki...

Napravite svoj financijski vision board

Jeste li već čuli za vision board – način za manifestiranje privatnih i poslovnih želja i ciljeva? Vision board je najjednostavnije rečeno kolaž slika...

Često zbog posla poželite da dan ima više sati? Evo kada angažirati virtualnog asistenta i koje poslove delegirati

Koliko često se probudiš u grču i čim otvoriš oči razmišljaš o nepreglednoj listi zadataka koja te čeka? Izađeš iz ureda na par sati...