Najčešće financijske pogreške koje žene (možda i muškarci) rade

Prije nekoliko dana imali smo bogatu raspravu o pogreškama koje smo napravile u našoj Facebook grupi Žene i novac. Ja sam prva navela svoje četiri najskuplje pa su redom krenuli svi. Bilo je puno vrlo iskrenih komentara iz kojih svi možemo naučiti. Sažela sam ih i grupirala nekim, nadam se, logičkim slijedom da nam svima bolje posluži.

Kažu neki – kad voliš, ne razmišljaš.

A zašto ne bismo i voljeli i razmišljali (i o sebi, a ne samo o tom kog volimo, mislim zašto ne bismo voljele i sebe). Dakle, koje su to najčešće financijske pogreške koje mi žene radimo?

1.Ulaganje u tuđu imovinu

Jeste li kad uložile u renovaciju ili opremile njegov stan, stan njegovih roditelja, potkrovlje/kat kuće njegove bake… nečega što je on naslijedio? I kad odlazite, što ćete (moći) ponijeti sa sobom?

Važan podsjetnik – Naše je samo ono što je 1/1 naše u gruntovnici. Kako bi rekla Blaženka Mičević, naša najpoznatija geodetkinja – 1/1 nije razlomak.

najčešće financijske pogreške koje žene (možda i muškarci) rade

Foto: Pexels

2. Dizanje kredita za druge (obično drage nam muške) osobe

Jeste li kad digle kredit da si Vaš dragi kupi auto, ili možda da mu pomognete da si pokrene biznis, ili da kako sam već spomenula, uložite u preuređenje stana/kuće njegovih roditelja ili bake/djeda…

Pa se raziđete, njemu ostane njegova imovina, vama njegov kredit.

3. Imali smo interni dogovor

Jeste li mu pomagale oko biznisa, naravno bez da ste zaposlene u njegovoj firmi? Ovo vrijedi i za posao s prijateljicama.

Jeste li zajedno pokrenuli posao i uložili novac, ali naravno bez ugovora, i on je jedini vlasnik, a i direktor, vas nigdje nema? Niste suvlasnica, niste direktorica, niste zaposlenica… nema vas na papiru, jer Bože moj – pa imate interni dogovor.

Imate firmu s partnerom/icom, a nemate bračni ugovor? Zašto – pa vaš poslovni partner ne želi vašeg muža u svojoj firmi nego vas. Morate to regulirati zajedničkim ugovorima i s poslovnim partnerom i s bračnim partnerom jer moramo poštivati svoj biznis i pobrinuti se za njega. Obično se to regulira da partner otkupi dio od nasljednika, a nasljednik ga mora prodati. Čuvajte svoje biznise.

Platili ste nešto unaprijed na povjerenje, odradili ste nešto bez potvrde ili avansa… Ne krećite u ništa bez papira.

4. Olako puštanje vlastite imovine prije braka

Ah zaljubile ste se i svadba je pred vratima. A vi imate svoj mali stan ili ste ga kupile ili naslijedile. Zašto ga ne biste prodale, pa zajedno s budućim mužem podigli kredit za zajednički stan po pola, kažete.

A zašto ne biste sačuvale svoj stan i rentale ga, jer ta je imovina vaša, a kasnije sve stečeno u braku dijelite po pola.

Čuvajte svoju imovinu!

5. Odricanje od nasljedstva u korist braće

Zašto? Neka vas isplate!

6. Odricanje od zajedničke imovine nakon razvoda

Odustajete li od fer i pravedne podjele radi mira u kući?

7. Odustajanje od alimentacije

Zašto? To nije vaš novac, već novac vašeg djeteta. Izborite se za svoje dijete, ono ima pravo na životni stil roditelja. Ne brkajte tri procesa tijekom razvoda. Jedno je razvod braka, drugo skrbništvo nad djecom, treće podjela imovine. Ne dajte se ucjenjivati jednim u odnosu na drugo ili/i treće.

najčešće financijske pogreške koje žene (možda i muškarci) rade

Foto: Pexels

8. Nepravedno zbrinjavanje djece iz prvog braka

Kad ste se razveli, niste se razveli od djece. I nikad nećete. Sva djeca iz svih brakova moraju biti jednako i fer zbrinuta. A za to se morate pobrinuti, jer je brak ekonomska pravna institucija i ako ne poduzmete određene korake o kojima ćemo uskoro pisati može se dogoditi da vaše drugo dijete iz drugog braka dobije 2/3 vaše imovine, a prvo dijete 1/3, a to nije fer. Osim ako to ne želite ciljano.

Ako želite jedno dijete više zbrinuti/nagraditi ga jer se on/ona brine o vama, za to postoje mehanizmi ugovora o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju…ili/i oporuke.

U svakom slučaju zbrinite zajedničku djecu. Oni su uvijek vaša (zajednička) djeca.

9. Puštanje da se stvari same od sebe riješe: Gdje je oporuka?

Jesu li vaši roditelji napisali oporuku? Jeste li ju vi napisali? Naravno, ako imate više djece ovo je must.

Mislite da nema smisla pisati oporuku ako ste single mama i imate jedno još uvijek maloljetno dijete – promislite ponovo.

Ako Vam se nešto desi dok je zajedničko dijete maloljetno, da vaša imovina ide vašem djetetu, ali vaš bivši brine o djetetu i raspolaže njome kako hoće – osim ako to drugačije ne regulirate, na vrijeme.

10. Netko drugi upravlja vašim novcem

Joj, niste vi za to, niste dobre s brojevima, neka on upravlja svim zajedničkim novcima. Vas ne zanima ni koliko ni gdje imate na kojem računu. Ne znate ni šifre ni koliko imate, ne znate da je on zapravo dužan, da ima i drugu paralelnu obitelj itd. Ne to nisu scenariji iz sapunica. To je svakodnevna statistika.

11. Neinvestiranje

Žene posebno premalo investiraju ili prekasno investiraju. Ili uopće ne investiraju. Ok, navodno smo zbog manje testosterona manje sklone riziku, ali u postotku smo uspješnije i u vođenju firmi i povratu na uloženo. I poslovni anđeli vole ulagati u firme koje vode žene jer dokazano imaju veći povrat.

Što se čeka? Tu je najvažniji faktor vrijeme. I sve informacije su dostupne besplatno. Nemamo više izgovora.

12. Snažne, a nevidljive

Na našoj 4. konferenciji o novcu Selma Prodanović je rekla: žene su puno snažnije nego što su vidljive.

Ovo možda nije direktno financijska pogreška, ali ima itekako utjecaja na zaradu.

Dosta je skrivanja. Kako ćete prodati svoje usluge i stručnost i znanje očekujući da drugi čitaju misli i prepoznaju vaš trud i rad? Nikako. Izađite iz sjene i što bi Una Bejtović rekla #legendoprogovori.

Zaključak

Nismo curice, odrasle smo žene. Curice su djeca koja trebaju nekog odraslog da se za njih pobrine. Žene su odrasle.

Nekad nas povuče ego, nekad ne poslušamo intuiciju, nekad previše vjerujemo drugima i mislimo da i oni dijele naša uvjerenja i vrijednosti. Nekad nam je žao što smo pokrenule svoj posao, nekad je to najbolja stvar i jedino nam je žao što to nismo prije učinile.

Nekad nam je žao što smo slušale druge, nekad nam je žao što nismo slušale druge. Nekad smo bile bankomati u vezama, nekad smo izvukle deblji kraj. Nekad smo trošile previše iz krivnje, nekad premalo iz straha. Nekad premalo mislimo na sebe, često premalo investiramo.

U svakom slučaju – svaka žena mora imati svoj novac, raspolagati s njime i mora se moći samostalno brinuti za sebe. Tek tada možemo pričati o slobodi i ravnopravnosti kad se o nikome ne ovisi financijski.

Slušajte intuiciju. Ali i razum. Jedno ne isključuje drugo.

I da, ljubav se ne kupuje novcem! Ni u kojoj kombinaciji.

Foto: Pexels

zeneinovac.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija spot_img

drugi upravo čitaju

Zašto žena vara

Zašto žena vara u vezi ili braku pitanje je koje si postave svi muškarci dok razmišljalju o svojoj partnerici. Kroz povijest je uvijek nekako bilo...

Najbolji programi za grafički dizajn

Grafički dizajn se smatra jednim do najpoželjnijih i najtraženijih zanimanja u 21. vijeku. Gotovo da ne postoji kompanija koja ne zapošljava dizajnere, pa makar...

može te zanimati

4 najbolje aplikacije za čuvanje i prijenos poslovnih dokumenata

Budite dosljedni u načinu spremanja i organizaciji dokumenata. Izaberite platformu za spremanje i počnite sortirati stvari u fascikle. Backup podataka uvijek je važan segment ozbiljnog...

Kako uštedjeti novac? 8 savjeta za brzu štednju

Štednja novca za neke je samo mašta međutim i s manjim prihodima moguće je štedjeti. Najlakši način da uštedite je da stvorite naviku štednje,...

Ulaganje u ekonomsko osnaživanje žena nije samo ispravna, nego i pametna stvar

Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hercegovini, osvrnula se na osnaživanje žena i žensko liderstvo, te govorila o podršci programu Ženska mentorska...

Nova kampanja Addiko Banke / “Ako je život trka, mi vam dajemo prednost za pobjedu”

Nova kampanja Addiko Bank Sarajevo nosi simboličnu poruku “Ako je život trka, mi vam dajemo prednost za pobjedu”. Razlog za to leži u činjenici da...

Isplati li se uložiti u apartmane? Donosimo 10 prednosti za sve iznajmljivače

Rijetko ćete čuti vlasnika apartmana kako se hvali odličnom sezonom i kako je zadovoljan svojim poslovanjem. Češće ćete čuti kako su podignuti iznosi paušala,...

Putuj više, troši manje: 5 savjeta za jeftina putovanja

Od mame sam naslijedila ljubav prema putovanjima, no ne i ogroman novac da ih financiram! Šalu na salu na stranu, mada se ne šalim...

Svaki vikend je shopping vikend uz Addiko Mastercard kartice

Popusti pri kupovini kod odabranih trgovaca za plaćanje bilo kojom Addiko Mastercard karticom. Užitak u kupovini od ovog vikenda je još veći, posebno ako imate...

Kako naći posao u inostranstvu?

Razmišljate da se zaposlite u inostranstvu? Ukoliko je odgovor na pitanje DA, onda nastavite da čitate dalje. U tekstu ćemo objasniti kako naći posao u...

Počinje treći ciklus „Ženske Mentorske Mreže“

Prilika edukaciju i networking za 50 mladih žena iz poslovnog sektora Objavom javnog poziva za učešće u programu „Ženska Mentorska Mreža“ i zvanično je najavljen...

Evo zašto je privatni smještaj i na dobroj lokaciji često niže kvalitete

Najteže je gledati prilike oko sebe, pogotovo u svojoj obitelji, a ne imati mogućnost iskoristiti iste. U privatnom smještaju, prilika je ako primjerice naši...

Savjeti za putovanje o kojima niste razmišljali

Ovo su savjeti za putovanje o kojima sigurno niste razmišljali! Nitko se ne rađa kao putnik. Sve to učimo usput, tako da ako niste vični...

Globalhost d.o.o. raspisuje natječaj za posao PHP programera

Oglas za posao Kao iskusni PHP programer bit ćete odgovorni za dizajn, implementaciju i održavanje web aplikacija koje koristimo u procesu pružanja web hosting usluga. To...