back to top

Trikovi sa mišem i prečice na tastaturi za Google Chrome

Najbolji trikovi sa mišem i prečice na tastaturi za Google Chrome

Koristite li Google Chrome kao zadani web preglednik? Znate li najbolje prečice na tastaturi ili trikove miša u tom pretraživaču? Ranije smo pisali o prečicama na tastaturi za Google Chrome, ali danas vam donosimo odabranu listu trikova i prečica.

S obzirom da većina ljudi nisu napredni korisnici web pretraživača, izdvojili smo malo vremena i prikupili neke od najvažnijih savjeta vezanih za prečice na tastaturi i trikove miša u trenutno najbržem web pregledniku – Google Chrome.

Pročitajte našu listu ispod i provjerite znate li sve trikove i prečice.

Trikovi sa mišem i prečice na tastaturi za Google Chrome
Trikovi sa mišem i prečice na tastaturi za Google Chrome

Trikovi sa mišem za Google Chrome

 1. Držite miša na kartici i pritisnite srednju tipku miša (točkić) da zatvorite karticu.
 2. Kliknite i prevucite karticu da je preuredite.
 3. Prevucite karticu dalje da biste je učinili zasebnim prozorom.
 4. Kliknite i držite miš na dugmetu Nazad (Dugme za povratak) da vidite istoriju pregledavanja otvorene kartice.
 5. Ako želite da pokrenete upit za pretragu koristeći kopirani tekst, označite tekst ili riječ na web stranici i pritisnite desnu tipku miša, a zatim odaberite opciju iz izbornika Potražite na Googleu (Potražite na Googleu).
 6. Ako je istaknuti tekst adresa web stranice, kliknite desnim tasterom miša i odaberite opciju Idi (Idi na to) da biste otvorili web stranicu u novoj kartici. Uštedjet ćete nekoliko klikova za kopiranje i lijepljenje.
 7. Da biste uvećali i umanjili prikaz, držite pritisnut taster Ctrl i pomerite točkić miša. Pomicanjem kotačića naprijed povećava se prikaz web stranice (tekst i drugi elementi), dok pomicanje kotačića unazad smanjuje prikaz web stranice. Pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + 0 resetuje postavke zuma na podrazumevane vrednosti.
 8. Polje za unos teksta možete povećati klikom i povlačenjem njegovog donjeg desnog ugla. Na ovaj način možete povećati ili smanjiti bilo koje polje.
 9. Nakon što preuzmete datoteku, možete je jednostavnom tehnikom kopirati u željeni folder povuci i ispusti. Samo prevucite datoteku na željenu lokaciju i ona će biti kopirana.
 10. Možete jednostavno označiti web stranicu klikom na ikonu zvjezdice u adresnoj traci s desne strane. Isto možete učiniti i sa prečicom na tastaturi, koristeći kombinaciju tipki Ctrl + D.
Trikovi sa mišem i prečice na tastaturi za Google Chrome
Trikovi sa mišem i prečice na tastaturi za Google Chrome

Deset najboljih prečica na tastaturi za Google Chrome

 1. Ctrl + Shift + Del – Vodi vas direktno na stranicu postavki gdje možete izbrisati historiju pretraživanja.
 2. Pritisnite Shift i kliknite na vezu – Otvara vezu u novom prozoru.
 3. Ctrl + 9 – Vodi vas na posljednju otvorenu karticu trenutnog prozora.
 4. Ctrl + Shift + B – Uključuje i isključuje prikaz trake sa oznakama.
 5. Ctrl + Shift + T – Otvara posljednju otvorenu karticu koju ste zatvorili. Google Chrome pamti zadnjih deset zatvorenih kartica.
 6. Alt + F ili Alt + E – Otvara Chrome meni (ovo ne znači da chrome://settings stranica postavki).
 7. Shift + Esc – Otvara Chrome upravitelj zadataka koji vam omogućava da nadgledate korištenje resursa svake kartice.
 8. Molimo unesite URL adresu, a zatim pritisnite Alt + Enter da ga otvorite u novoj kartici.
 9. CTRL + H – Otvara istoriju pretraživanja.
 10. CTRL + SHIFT +V – Zalijepite sadržaj međuspremnika bez ikakvog formatiranja (običan tekst).
Trikovi sa mišem i prečice na tastaturi za Google Chrome
Trikovi sa mišem i prečice na tastaturi za Google Chrome

Prečice na tipkovnici za Google Chrome

Prečice na tipkovnici za Google Chrome su važan alat koji korisnicima omogućava brži i učinkovitiji rad s ovim popularnim internetskim preglednikom.

Korištenjem ovih prečica možete brže navigirati po webu, upravljati karticama, koristiti alate za pretraživanje i izvoditi mnoge druge radnje bez potrebe za mišem.

Kada je riječ o upravljanju karticama, postoji niz korisnih prečica koje možete koristiti. Na primjer, pritiskom na ‘Ctrl’ i ‘T’ istovremeno otvorit će se nova kartica, dok će kombinacija ‘Ctrl’ i ‘W’ zatvoriti trenutnu karticu.

Ako slučajno zatvorite karticu i želite je ponovno otvoriti, možete koristiti ‘Ctrl’ i ‘Shift’ zajedno s ‘T’, što će vam omogućiti da vratite posljednju zatvorenu karticu.

Ako želite prebacivati između otvorenih kartica, možete koristiti ‘Ctrl’ i brojeve od 1 do 9, gdje svaki broj odgovara poziciji kartice u prozoru preglednika.

Za pretraživanje i navigaciju, Chrome nudi niz prečica koje olakšavaju i ubrzavaju proces. Ako želite pretraživati internet bez korištenja miša, jednostavno pritisnite ‘Ctrl’ i ‘L’ kako biste prebacili fokus na adresnu traku, gdje možete upisati upit i pritisnuti ‘Enter’ za pokretanje pretrage. Za povratak na prethodnu stranicu možete koristiti ‘Alt’ i strelicu ulijevo, dok će ‘Alt’ i strelica udesno vas odvesti naprijed.

Chrome također nudi prečice za rad s bookmarkovima ili oznakama. Pritiskom na ‘Ctrl’ i ‘D’ možete dodati trenutnu stranicu u bookmarkove, što vam omogućava brz pristup vašim omiljenim web lokacijama. Ako želite otvoriti menadžer bookmarkova, možete koristiti ‘Ctrl’ i ‘Shift’ zajedno s ‘O’.

Osim toga, Google Chrome nudi prečice za različite alate i funkcije. Na primjer, ako želite otvoriti prozor za privatno pretraživanje, poznat kao Incognito mod, možete koristiti ‘Ctrl’ i ‘Shift’ s ‘N’. Za pristup alatu za razvojne programere, poznatom kao Developer Tools, koristite ‘Ctrl’ i ‘Shift’ s ‘I’.

Prečice na tipkovnici mogu biti posebno korisne kada radite s više prozora ili kartica, jer omogućavaju brži prelazak s jedne na drugu.

Na primjer, ‘Alt’ i ‘Tab’ omogućit će vam brzo prebacivanje između otvorenih prozora na vašem računalu, dok će ‘Ctrl’ i ‘Tab’ omogućiti prebacivanje između kartica unutar samog Chromea.

Korištenjem ovih prečica možete poboljšati svoju produktivnost i učiniti svoje internetsko iskustvo mnogo ugodnijim i efikasnijim.

Iako može potrajati neko vrijeme da se naviknete na korištenje ovih prečica, njihova redovita upotreba može značajno smanjiti vrijeme provedeno u navigaciji i upravljanju vašim internetskim sesijama.

Preporučuje se provesti neko vrijeme u učenju i vježbanju ovih prečica kako biste maksimalno iskoristili mogućnosti koje Google Chrome nudi.

Preporučujemo da pročitate:

drugi upravo čitaju

Kako uštedjeti, a ne izgubiti na kvaliteti

Kako uštedjeti dodatni novac? Nastojite li usvojiti zdrave financijske navike, pronalazak kvalitetnih proizvoda po najboljim mogućim cijenama među najvažnijim je vještinama koje pritom morate steći. Pročitajte naše savjete i...

Kako povećati prodaju rukotvorina već danas? 7 trikova!

Ako se bavite izradom i prodajom rukotvorina sigurno vas zanima kako povećati prodaju rukotvorina i postići željenu zaradu. U nastavku donosimo najbolje savjete za...

Kako postati financijski neovisan: Koraci do slobode novca

Kako postati financijski neovisan najbolji savjeti financijski stručnjaka! Financijska neovisnost može zvučati kao daleki san, ali uz pravilno planiranje i određene korake, taj san može...

može te zanimati

BH Telecom kao vodeći digitalni integrator BiH, u toku pripreme za 5G mrežu

Danas je u prostorijama BH Telecoma održana press konferencija na kojoj je predstavljeno finansijsko poslovanje BH Telecoma u 2023. godini i poslovanje u I...

Kreiranje i prodaja online kurseva kao bloger: Kompletni vodič

Kako kreiranje i prodaja online kurseva kao bloger može pomoći vašoj mjesečnoj zaradi? U današnje vrijeme, kreiranje i prodaja online kurseva predstavljaju izuzetno profitabilan poslovni...

TNT Group: Tri decenije inovacija u medijskoj i marketinškoj industriji

Prošlo je 27 godina otkako je TNT Group započeo svoju misiju oblikovanja medijskog pejzaža Balkana. Od skromnih početaka sa lokalnim radijem u Travniku, TNT...

Je li Hrvatska porezna oaza ili samo pustinja?

Dok jedni tvrde da je Hrvatska porezna oaza koja osigurava povoljan porezni okvir za poduzetnike i strane investitore, drugi ističu da su porezi previsoki...

Napravite svoj financijski vision board

Jeste li već čuli za vision board – način za manifestiranje privatnih i poslovnih želja i ciljeva? Vision board je najjednostavnije rečeno kolaž slika...

Često zbog posla poželite da dan ima više sati? Evo kada angažirati virtualnog asistenta i koje poslove delegirati

Koliko često se probudiš u grču i čim otvoriš oči razmišljaš o nepreglednoj listi zadataka koja te čeka? Izađeš iz ureda na par sati...