Što su i možemo li pomoću njih brže i lakše doći do vlastitih skrivenih potencijala?

Ova priča ne počinje tipično jednom davno, već jednom, ne tako davno…

Po završetku jedne financijske konferencije, otišla sam na kavu s nestrpljivom, posebnom i tvrdoglavom ženom. Između ostalog tema razgovora bila je njena poslovna ekspanzija, a sve se zavrtilo pričom i spoznajom kako je taj izazov povezan s odnosom kojeg nije željela ili mogla oprostiti. U podlozi je bila povreda nastala i još vrlo prisutna na nesvjesnom nivou s bivšim partnerom.

Dok sam pokušavala kroz primjere iz života približiti veličinu važnosti opraštanja za traženo rješenje, završile smo na odlučnom – nema šanse, nikada, nikada neću oprostiti. U takvim situacijama možemo samo prihvatiti kako nije vrijeme za rješenje izazova, jer odgovornost i za rast i stagnaciju uvijek je naša osobna.

Kada smo zaglavljeni u emocijama kojih nismo svjesni i koje su nam previše izazovne, ostajemo u dubinama odnosa za koje vjerujemo kako nemaju veze s nama i situacijama oko nas. A imaju.

Sve je povezano i slučajnosti ne postoje

U ovoj priči (povjerenja u proces) život je odlučio kako je vrijeme za ciklus promjene (koji uvijek dolazi kada smo spremni ili uopće nismo), te je dama s početka priče odlučila pozabaviti fokusom na obilju, novcu i svemu onom na što se fokusirala, a povezano je s njenom definicijom uspjeha.

  Kako i kada krenuti sa investiranjem i osigurati da novac radi za nas

Dogovorile smo grupni konstelacijski rad za ovaj izazov, na koji su kao i uvijek, došli svi koji su trebali doći. Njihove osobne teme imaju zajedničku poveznicu s postavljenom namjerom klijentice, pa je tako na radionicu došla osoba ni manje ni više, povezana direktno s nevidljivom preprekom obilju i uspjehu. Prepreka se sama manifestirala nastavno na priču s početka teksta.

Vrlo često su nam rješenja i odgovori pred nosom, no mi ih ne vidimo, ne čujemo, ne prepoznajemo dok nismo spremni odnos iscijeliti i istinski oprostiti. Prečesto smo za neostvarenje cilja ili uspjeha skloni okrivljavati, optuživati i zamjerati drugima – roditeljima, supružnicima, autoritetima, poslodavcima ili sebi samima.

Kroz metodu rada sa sistemima, naša primarna obitelj samo je jedan od sistema kojem pripadamo, iako u njoj pronalazimo najvažnije zapetljaje i blokade koje posljedično utječu na sve ostalo u životu.

Na radionicama konstelacija, nebitno radi li se o individualnom ili grupnom pristupu, klijent koji postavlja temu kao i svi pomagači u ulogama reprezentanata, uronjeni su u polje koje zna. U tom polju dostupne su informacije kroz naša fizička tijela, svijest, iskustva, sisteme čiji smo dijelovi (obiteljski, poslovni…).

3 osnovna principa odgovorna za zdravlje odnosa, uspjeh i stabilnost

1. Prihvaćanje prirodnog univerzalnog poretka.
2. Ravnoteži davanja i primanja.
3. Priznavanju jednakih prava pripadanja sistemu svih članova (uključujući i one koji više ne sudjeluju aktivno).

U svakom od nas postoji i muški i ženski princip koji zajedno predstavljaju bazu naše cjelovitosti.

Ti polariteti prate nas cijeli život bili ih svjesni ili ne, a jedan od temelja rada odnosi se upravo na odnos s roditeljima. Konstelacijski rad zasniva se na težnji ljubavi zauzimanjem svojeg pravog mjesta, prihvaćanjem obiteljske povijest takvom kakva jest, uz poštovanje i prihvaćanje roditelja bez obzira kakvi su bili ili jesu.

U svakoj obitelji postoji dinamika i određeni životni potencijal određen muško–ženskim odnosima od prvog dana začeća, tijekom razvoja, puberteta i svih važnih životnih događaja.

što su i možemo li pomoću njih brže i lakše doći do vlastitih skrivenih potencijala?

Foto: Pexels

Kao baza i preduvjet skladnog funkcioniranja i sretnijeg životnog puta, nužna je ravnoteža muško-ženskih (anime i animusa) principa u nama samima. Roditelji (staratelji) polazišna su točka unutarnjeg obrasca, izvorni model svih odnosa u koje stupamo sazrijevanjem i zasnivanjem vlastitih partnerskih odnosa, te naše uloge roditelja.

  Nova Bingo vikend akcija je počela

Konstelacije pružaju različite uvide na temu odnosa muškaraca i žena, roditelja i djece, štetnosti zamjene uloga djece i roditelja (posebno u slučaju razvoda kada djeca zauzimaju ulogu roditelja koji nije prisutan, ograničene energije uslijed neprihvaćanja života kojeg smo dobili, transgeneracijskih tereta kroz neuspjeh i slično).

Svjedočimo konstelacijski našim ulogama u sistemima znanog i neznanog, dopuštajući sebi pogledati sebe ili neku osobu, situaciju, događaj iz drugačije perspektive. Ako nešto ne razumijemo ili ne vidimo ne znači da to ne postoji ili ne djeluje na nas. Svrha izazova osobnog razvoja upravo je uspostava poretka ravnoteže, ljubavi i pripadanja, vrhunske zakonitosti kako bi sistem bio u miru i svatko na svom mjestu, jer svemir je u svemu potpuno savršen i uređen.

Kada spoznamo te zakonitosti koje utječu na nas, možemo prepoznati dinamiku u izboru određenih profesija, partnera, mjesta, životnih odredišta.

Koliko su izazovi s poslom i financijama povezani s obiteljskim sustavima?

Ako ne volimo ono što radimo i imamo potrebu boriti se, imamo osjećaj nepripadanja i toksičnog okruženja kolektiva, uz česte sukobe s nadređenima, klijentima ili kolegama, možda u tim odnosima živimo odanost i ljubavi koja nas sprječava da krenemo dalje i napredujemo.

Pokušajte iz te pozicije testirati rezonira li nešto od slijedećih izjava s vama:

  •  izazov nestabilnosti posla, negativnih kolega, nepoštivanje klijenata, različita izazovna emotivna stanja, strahovi,
  •  izazovi s pozicijama autoriteta, stagnacija ili rast, (ne)zadovoljstvo novčanim prihodima,
  •  različite ostvarene ili neostvarene ambicije roditelja (predaka) koje nemaju veze s našim istinskim željama i aktualizacijom (ukoliko studiramo, radimo ili biramo zanimanje koje nije naš izbor),
  •  potreba za sigurnošću pri izboru posla koji od nas zahtijeva puno truda, ulaganja i borbe u kojoj smo sve nesretniji,
  •  izbor karijere ili zanimanja u inat roditeljima,
  •  kompenzacija kao izbor zanimanja ukoliko smo u životu svjedočili različitim nepravdama u obitelji mogu rezulturari odlaskom u npr. pravničke vode i odvjetništvo,
  •  nejasna životna misija, gdje se rađamo s posebnim darovima i talentima koje podržavaju našu misiju i jasnoću ciljeva,
  •  posao kao teret – ukoliko radimo nešto što usprkos dobrim financijama ne ispunjava našu životnu misiju,
  •  obiteljsko nasljeđe i očekivanja predaka pri nasljeđivanju obiteljskih tvrtki što nas ne veseli, iscrpljuje i ne pronalazimo svoje dobro mjesto.
  Kataloška ponuda tehnike u Bingu, sniženja i do 60%

Ovo su samo neki od izazova s kojima se možemo suočiti ukoliko nije riješena nesvjesna dinamika obitelji. Sve se zrcali i preslikava iz primarnog sistema, pa tako često sukobi na poslu reflektiraju sukob s autoritetom u pogledu očinske figure, odnosi s braćom i sestrama predstavljaju kopiju odnosa s kolegama…

Ne postoji tema u životu kojoj nije moguće pristupiti sa stajališta konstelacija. One podržavaju rješenja osobnih tema, bolje komunikacije, novca, partnerskih odnosa, roditeljstva, trauma, nasilja, skrivenih izazova, promjene posla, tuge,…

što su i možemo li pomoću njih brže i lakše doći do vlastitih skrivenih potencijala?

Foto: 1Moment

Ne treba misliti kako se ovom pristupu okrećemo samo kada imamo neki izazov ili poteškoću

Konstelacije divno prikazuju odnos prema životu koji nam je dan, putu prema miru sa sobom i svim oko sebe, kako stvarno živjeti toliko spominjanu dobrobit u današnjem svijetu.

Često je cilj u konstelacijskom radu potreba za mirom, pa procijenite sami koliko je to za svakog esencijalno važna tema.

 

Možemo li biti u miru s okolinom ukoliko nismo sa sobom?

Kroz osobni razvoj, a posebno ovu metodu, brže i lakše dolazimo do vlastitih skrivenih potencijala, oslobađajući se tereta koje često ne pripadaju nama i nismo ih svjesni, a radom na sebi oslobađamo i naše potomke daljnjeg prenošenja nepodržavajućih priča s koljena na koljeno.

Opraštajući drugima na povredama koje još osjećamo zbog nekih davnih, završenih događaja, opraštamo sebi i tim bolnim dijelovima koji cijelo vrijeme čekaju biti viđeni, zaliječeni, oslobođeni.

Koliko ste spremni iscijeliti se?

Foto: Pexels

zeneinovac.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija spot_img

drugi upravo čitaju

Zašto je živa opasna ? Sve o jednom od 10 najopasnijih metala

Zašto je živa opasna? Sigurno ste se ovo pitali barem jednom i brinuli da ne polomite toplomer, jer se u njemu nalazi živa! Živa postoji...

Go Slim Forum

Go Slim forum je pravo mjesto za informisanje o čudesnom čaju za mršavljenje. Go Slim forum donosi iskustva korisnika i pouzdane informacije iz prve...

Kako napraviti mrežni kabel u 11 koraka

U ovom detaljnom uputstvu s četiri različita videa saznat ćete kako napraviti mrežni kabel u 11 koraka. Koraci u nastavku pružaju smjernice za izradu Ethernet...

može te zanimati

Nove pogodnosti za korisnike Addiko Mastercard Business kartice

Korisnici Addiko Mastercard Business kartica odnedavno mogu uživati u dodatnim pogodnostima na aerodromima u Sarajevu, Beču i Beogradu. Premium usluga korištenja pristupa Business lounge...

Što je, po čemu je karakterističan i zašto ljudi prema njemu ponekad osjećaju otpor?

Zašto sam nakon uspješnih osamnaest godina poduzetništva napravila zaokret u karijeri i odlučila se baviti mrežnim marketingom kao primarnim biznisom? Tijekom djetinjstva oduvijek...

Kako se nositi s perfekcionizmom: Dovoljno dobro je dovoljno

Poduzetnik Današnje vrijeme je plodan teren u kojem vrlo lako možemo postati mušica zarobljena u paukovoj mreži perfekcionizma. Redovito pratimo socijalne mreže i preko njih upijamo...

Prva rata na poklon – posebna ponuda Addiko Bank Sarajevo za penzionere

Penzioneri, kao najiskusniji članovi našeg društva imaju dodatni razlog za novogodišnje veselje. Naime, Addiko Bank Sarajevo je kreirala posebnu ponudu kredita za naše najiskusnije...

5 koraka kako stvoriti prijateljsku atmosferu na radnom mjestu

Kako je ovo moja prva priča koja je objavljena, pokušavam se naći u ulozi onog tko čita i pita se hoće li joj u...

Kako osobni stil uskladiti s poslovnim?

Nekima od nas ovo predivno vrijeme opuštenijeg druženja čini veliko zadovoljstvo jer nam je legitimno dozvoljeno ubaciti malo glamura u naš svakodnevni outfit....

Novogodišnji paketići za mališane u Sarajevu, Tuzli, Travniku i Novoj Kasabi

Akcija „Jedan paketić za jedan osmijeh“, koju već dvanaestu godinu zaredom provodi Addiko Bank Sarajevo nastavljena je i ove sedmice.  Svoje paketiće dobili su...

(FOTO) Narodnim kuhinjama širom BiH dm donirao 9.062 obroka

Nakon što je na datum 26.11.2022. dm BiH odvojio 5% od ukupnog prometa kako bi donirao narodnim kuhinjama širom BiH u sklopu aktivnosti GIVING...

Kako su stolice iz Hadžića postale najprodavanije stolice u Njemačkoj

Bh. kompanija „Adana Co“ – Domaći dizajneri namještaja koji su osvojili evropsko tržište… Trpezarijske stolice koje se proizvode u Hadžićima nadomak Sarajeva najprodavanije su stolice...

(FOTO) dm dialogicum Sarajevo / Za kraj godine dm u znaku dijaloga

Na novogodišnjem druženju s medijima, održanom 22.12.2022,  kompanija dm drogerie markt predstavila je novi naziv sjedišta kompanije koje se od sada zove dm dialogicum...

„Jedan paketić za jedan osmijeh” – 12 godina humanitarne akcije zaposlenika Addiko banke

Tradicionalna humanitarna akcija „Jedan paketić za jedan osmijeh“ koju organizuju zaposlenici Addiko banke Sarajevo nastavljena je i ove godine. Dvanaesti put zaredom zaposlenici uz...

Kako se i kada najbolje pripremiti za dolazak Eura?

Kao što svi već znamo od početka 2023. godine kuna odlazi u povijest i službena valuta  Republike Hrvatske od 01.01.2023. godine postaje Euro....