Što su i možemo li pomoću njih brže i lakše doći do vlastitih skrivenih potencijala?

Ova priča ne počinje tipično jednom davno, već jednom, ne tako davno…

Po završetku jedne financijske konferencije, otišla sam na kavu s nestrpljivom, posebnom i tvrdoglavom ženom. Između ostalog tema razgovora bila je njena poslovna ekspanzija, a sve se zavrtilo pričom i spoznajom kako je taj izazov povezan s odnosom kojeg nije željela ili mogla oprostiti. U podlozi je bila povreda nastala i još vrlo prisutna na nesvjesnom nivou s bivšim partnerom.

Dok sam pokušavala kroz primjere iz života približiti veličinu važnosti opraštanja za traženo rješenje, završile smo na odlučnom – nema šanse, nikada, nikada neću oprostiti. U takvim situacijama možemo samo prihvatiti kako nije vrijeme za rješenje izazova, jer odgovornost i za rast i stagnaciju uvijek je naša osobna.

Kada smo zaglavljeni u emocijama kojih nismo svjesni i koje su nam previše izazovne, ostajemo u dubinama odnosa za koje vjerujemo kako nemaju veze s nama i situacijama oko nas. A imaju.

Sve je povezano i slučajnosti ne postoje

U ovoj priči (povjerenja u proces) život je odlučio kako je vrijeme za ciklus promjene (koji uvijek dolazi kada smo spremni ili uopće nismo), te je dama s početka priče odlučila pozabaviti fokusom na obilju, novcu i svemu onom na što se fokusirala, a povezano je s njenom definicijom uspjeha.

Dogovorile smo grupni konstelacijski rad za ovaj izazov, na koji su kao i uvijek, došli svi koji su trebali doći. Njihove osobne teme imaju zajedničku poveznicu s postavljenom namjerom klijentice, pa je tako na radionicu došla osoba ni manje ni više, povezana direktno s nevidljivom preprekom obilju i uspjehu. Prepreka se sama manifestirala nastavno na priču s početka teksta.

Vrlo često su nam rješenja i odgovori pred nosom, no mi ih ne vidimo, ne čujemo, ne prepoznajemo dok nismo spremni odnos iscijeliti i istinski oprostiti. Prečesto smo za neostvarenje cilja ili uspjeha skloni okrivljavati, optuživati i zamjerati drugima – roditeljima, supružnicima, autoritetima, poslodavcima ili sebi samima.

Kroz metodu rada sa sistemima, naša primarna obitelj samo je jedan od sistema kojem pripadamo, iako u njoj pronalazimo najvažnije zapetljaje i blokade koje posljedično utječu na sve ostalo u životu.

Na radionicama konstelacija, nebitno radi li se o individualnom ili grupnom pristupu, klijent koji postavlja temu kao i svi pomagači u ulogama reprezentanata, uronjeni su u polje koje zna. U tom polju dostupne su informacije kroz naša fizička tijela, svijest, iskustva, sisteme čiji smo dijelovi (obiteljski, poslovni…).

3 osnovna principa odgovorna za zdravlje odnosa, uspjeh i stabilnost

1. Prihvaćanje prirodnog univerzalnog poretka.
2. Ravnoteži davanja i primanja.
3. Priznavanju jednakih prava pripadanja sistemu svih članova (uključujući i one koji više ne sudjeluju aktivno).

U svakom od nas postoji i muški i ženski princip koji zajedno predstavljaju bazu naše cjelovitosti.

Ti polariteti prate nas cijeli život bili ih svjesni ili ne, a jedan od temelja rada odnosi se upravo na odnos s roditeljima. Konstelacijski rad zasniva se na težnji ljubavi zauzimanjem svojeg pravog mjesta, prihvaćanjem obiteljske povijest takvom kakva jest, uz poštovanje i prihvaćanje roditelja bez obzira kakvi su bili ili jesu.

U svakoj obitelji postoji dinamika i određeni životni potencijal određen muško–ženskim odnosima od prvog dana začeća, tijekom razvoja, puberteta i svih važnih životnih događaja.

što su i možemo li pomoću njih brže i lakše doći do vlastitih skrivenih potencijala?

Foto: Pexels

Kao baza i preduvjet skladnog funkcioniranja i sretnijeg životnog puta, nužna je ravnoteža muško-ženskih (anime i animusa) principa u nama samima. Roditelji (staratelji) polazišna su točka unutarnjeg obrasca, izvorni model svih odnosa u koje stupamo sazrijevanjem i zasnivanjem vlastitih partnerskih odnosa, te naše uloge roditelja.

Konstelacije pružaju različite uvide na temu odnosa muškaraca i žena, roditelja i djece, štetnosti zamjene uloga djece i roditelja (posebno u slučaju razvoda kada djeca zauzimaju ulogu roditelja koji nije prisutan, ograničene energije uslijed neprihvaćanja života kojeg smo dobili, transgeneracijskih tereta kroz neuspjeh i slično).

Svjedočimo konstelacijski našim ulogama u sistemima znanog i neznanog, dopuštajući sebi pogledati sebe ili neku osobu, situaciju, događaj iz drugačije perspektive. Ako nešto ne razumijemo ili ne vidimo ne znači da to ne postoji ili ne djeluje na nas. Svrha izazova osobnog razvoja upravo je uspostava poretka ravnoteže, ljubavi i pripadanja, vrhunske zakonitosti kako bi sistem bio u miru i svatko na svom mjestu, jer svemir je u svemu potpuno savršen i uređen.

Kada spoznamo te zakonitosti koje utječu na nas, možemo prepoznati dinamiku u izboru određenih profesija, partnera, mjesta, životnih odredišta.

Koliko su izazovi s poslom i financijama povezani s obiteljskim sustavima?

Ako ne volimo ono što radimo i imamo potrebu boriti se, imamo osjećaj nepripadanja i toksičnog okruženja kolektiva, uz česte sukobe s nadređenima, klijentima ili kolegama, možda u tim odnosima živimo odanost i ljubavi koja nas sprječava da krenemo dalje i napredujemo.

Pokušajte iz te pozicije testirati rezonira li nešto od slijedećih izjava s vama:

  •  izazov nestabilnosti posla, negativnih kolega, nepoštivanje klijenata, različita izazovna emotivna stanja, strahovi,
  •  izazovi s pozicijama autoriteta, stagnacija ili rast, (ne)zadovoljstvo novčanim prihodima,
  •  različite ostvarene ili neostvarene ambicije roditelja (predaka) koje nemaju veze s našim istinskim željama i aktualizacijom (ukoliko studiramo, radimo ili biramo zanimanje koje nije naš izbor),
  •  potreba za sigurnošću pri izboru posla koji od nas zahtijeva puno truda, ulaganja i borbe u kojoj smo sve nesretniji,
  •  izbor karijere ili zanimanja u inat roditeljima,
  •  kompenzacija kao izbor zanimanja ukoliko smo u životu svjedočili različitim nepravdama u obitelji mogu rezulturari odlaskom u npr. pravničke vode i odvjetništvo,
  •  nejasna životna misija, gdje se rađamo s posebnim darovima i talentima koje podržavaju našu misiju i jasnoću ciljeva,
  •  posao kao teret – ukoliko radimo nešto što usprkos dobrim financijama ne ispunjava našu životnu misiju,
  •  obiteljsko nasljeđe i očekivanja predaka pri nasljeđivanju obiteljskih tvrtki što nas ne veseli, iscrpljuje i ne pronalazimo svoje dobro mjesto.

Ovo su samo neki od izazova s kojima se možemo suočiti ukoliko nije riješena nesvjesna dinamika obitelji. Sve se zrcali i preslikava iz primarnog sistema, pa tako često sukobi na poslu reflektiraju sukob s autoritetom u pogledu očinske figure, odnosi s braćom i sestrama predstavljaju kopiju odnosa s kolegama…

Ne postoji tema u životu kojoj nije moguće pristupiti sa stajališta konstelacija. One podržavaju rješenja osobnih tema, bolje komunikacije, novca, partnerskih odnosa, roditeljstva, trauma, nasilja, skrivenih izazova, promjene posla, tuge,…

što su i možemo li pomoću njih brže i lakše doći do vlastitih skrivenih potencijala?

Foto: 1Moment

Ne treba misliti kako se ovom pristupu okrećemo samo kada imamo neki izazov ili poteškoću

Konstelacije divno prikazuju odnos prema životu koji nam je dan, putu prema miru sa sobom i svim oko sebe, kako stvarno živjeti toliko spominjanu dobrobit u današnjem svijetu.

Često je cilj u konstelacijskom radu potreba za mirom, pa procijenite sami koliko je to za svakog esencijalno važna tema.

 

Možemo li biti u miru s okolinom ukoliko nismo sa sobom?

Kroz osobni razvoj, a posebno ovu metodu, brže i lakše dolazimo do vlastitih skrivenih potencijala, oslobađajući se tereta koje često ne pripadaju nama i nismo ih svjesni, a radom na sebi oslobađamo i naše potomke daljnjeg prenošenja nepodržavajućih priča s koljena na koljeno.

Opraštajući drugima na povredama koje još osjećamo zbog nekih davnih, završenih događaja, opraštamo sebi i tim bolnim dijelovima koji cijelo vrijeme čekaju biti viđeni, zaliječeni, oslobođeni.

Koliko ste spremni iscijeliti se?

Foto: Pexels

zeneinovac.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

Kako dobiti kreditnu karticu?

Kako dobiti kreditnu karticu u obližnjoj banci saznajte u ovom tekstu posvećenom upravo ovoj tematici.  Kreditna kartica služi svakome za lako upravljanje svojim financijama. Kreditnim...

Promjena lične karte – gdje i po kojoj cijeni?

Promjena osobne iskaznice u Hrvatskoj elektroničkim putem Sjećate li se čekanja u dugim redovima Policijske uprave kada ste trebali zamijeniti osobnu iskaznicu jer vam je...

Šta je novac?

Šta je novac i kakvu ulogu ima u današnjem društvu. Novac je roba koja čini vrijednosni ekvivalent svakoj drugoj robi. Novac je sredstvo koje je...

može te zanimati

Želite pisati? Evo kako objaviti svoju knjigu

Ljudi me i dalje pitaju i to mi je i dalje jako čitan blog – kako napisati i izdati knjigu, koliko to košta,...

Posao Tuzla, pogledajte najnovije konkurse za posao

Najnoviji konkursi za posao Tuzla U potrazi ste za novim profesionalnim izazovima u Tuzli? Grad koji se neprestano razvija i pruža širok spektar mogućnosti za...

7 stvari koje trebamo znati kada upisujemo školu stranih jezika

Često se kaže koliko stranih jezika govorite, toliko vrijedite, što i nije daleko od istine. Strani jezik je kompetencija koja nam je svima...

Rođendanske čestitke izraz ljubavi i poštovanja

Rođendanske čestitke nisu samo komadić papira ili digitalna poruka, one su odraz pažnje, ljubavi i naklonosti.  Kad šaljemo rođendanske čestitke, ne izražavamo samo radost zbog...

Kako uplatiti novce na bankomatu?

Kako uplatiti novce na bankomatu bez naknade i dodatnih troškova saznajte u ovom tekstu. S naših računa u bankama često uzimamo novce, no postoje i...

SEO optimizacija web stranice za početnike (check lista)

Zanima vas kako se radi SEO optimizacija web stranice? SEO optimizacija web stranice i tekstova koje pišete, možete poboljšati rangiranje na tražilicama i dobiti više...