back to top

Što su i možemo li pomoću njih brže i lakše doći do vlastitih skrivenih potencijala?

Ova priča ne počinje tipično jednom davno, već jednom, ne tako davno…

Po završetku jedne financijske konferencije, otišla sam na kavu s nestrpljivom, posebnom i tvrdoglavom ženom. Između ostalog tema razgovora bila je njena poslovna ekspanzija, a sve se zavrtilo pričom i spoznajom kako je taj izazov povezan s odnosom kojeg nije željela ili mogla oprostiti. U podlozi je bila povreda nastala i još vrlo prisutna na nesvjesnom nivou s bivšim partnerom.

Dok sam pokušavala kroz primjere iz života približiti veličinu važnosti opraštanja za traženo rješenje, završile smo na odlučnom – nema šanse, nikada, nikada neću oprostiti. U takvim situacijama možemo samo prihvatiti kako nije vrijeme za rješenje izazova, jer odgovornost i za rast i stagnaciju uvijek je naša osobna.

Kada smo zaglavljeni u emocijama kojih nismo svjesni i koje su nam previše izazovne, ostajemo u dubinama odnosa za koje vjerujemo kako nemaju veze s nama i situacijama oko nas. A imaju.

Sve je povezano i slučajnosti ne postoje

U ovoj priči (povjerenja u proces) život je odlučio kako je vrijeme za ciklus promjene (koji uvijek dolazi kada smo spremni ili uopće nismo), te je dama s početka priče odlučila pozabaviti fokusom na obilju, novcu i svemu onom na što se fokusirala, a povezano je s njenom definicijom uspjeha.

Dogovorile smo grupni konstelacijski rad za ovaj izazov, na koji su kao i uvijek, došli svi koji su trebali doći. Njihove osobne teme imaju zajedničku poveznicu s postavljenom namjerom klijentice, pa je tako na radionicu došla osoba ni manje ni više, povezana direktno s nevidljivom preprekom obilju i uspjehu. Prepreka se sama manifestirala nastavno na priču s početka teksta.

Vrlo često su nam rješenja i odgovori pred nosom, no mi ih ne vidimo, ne čujemo, ne prepoznajemo dok nismo spremni odnos iscijeliti i istinski oprostiti. Prečesto smo za neostvarenje cilja ili uspjeha skloni okrivljavati, optuživati i zamjerati drugima – roditeljima, supružnicima, autoritetima, poslodavcima ili sebi samima.

Kroz metodu rada sa sistemima, naša primarna obitelj samo je jedan od sistema kojem pripadamo, iako u njoj pronalazimo najvažnije zapetljaje i blokade koje posljedično utječu na sve ostalo u životu.

Na radionicama konstelacija, nebitno radi li se o individualnom ili grupnom pristupu, klijent koji postavlja temu kao i svi pomagači u ulogama reprezentanata, uronjeni su u polje koje zna. U tom polju dostupne su informacije kroz naša fizička tijela, svijest, iskustva, sisteme čiji smo dijelovi (obiteljski, poslovni…).

3 osnovna principa odgovorna za zdravlje odnosa, uspjeh i stabilnost

1. Prihvaćanje prirodnog univerzalnog poretka.
2. Ravnoteži davanja i primanja.
3. Priznavanju jednakih prava pripadanja sistemu svih članova (uključujući i one koji više ne sudjeluju aktivno).

U svakom od nas postoji i muški i ženski princip koji zajedno predstavljaju bazu naše cjelovitosti.

Ti polariteti prate nas cijeli život bili ih svjesni ili ne, a jedan od temelja rada odnosi se upravo na odnos s roditeljima. Konstelacijski rad zasniva se na težnji ljubavi zauzimanjem svojeg pravog mjesta, prihvaćanjem obiteljske povijest takvom kakva jest, uz poštovanje i prihvaćanje roditelja bez obzira kakvi su bili ili jesu.

U svakoj obitelji postoji dinamika i određeni životni potencijal određen muško–ženskim odnosima od prvog dana začeća, tijekom razvoja, puberteta i svih važnih životnih događaja.

što su i možemo li pomoću njih brže i lakše doći do vlastitih skrivenih potencijala?

Foto: Pexels

Kao baza i preduvjet skladnog funkcioniranja i sretnijeg životnog puta, nužna je ravnoteža muško-ženskih (anime i animusa) principa u nama samima. Roditelji (staratelji) polazišna su točka unutarnjeg obrasca, izvorni model svih odnosa u koje stupamo sazrijevanjem i zasnivanjem vlastitih partnerskih odnosa, te naše uloge roditelja.

Konstelacije pružaju različite uvide na temu odnosa muškaraca i žena, roditelja i djece, štetnosti zamjene uloga djece i roditelja (posebno u slučaju razvoda kada djeca zauzimaju ulogu roditelja koji nije prisutan, ograničene energije uslijed neprihvaćanja života kojeg smo dobili, transgeneracijskih tereta kroz neuspjeh i slično).

Svjedočimo konstelacijski našim ulogama u sistemima znanog i neznanog, dopuštajući sebi pogledati sebe ili neku osobu, situaciju, događaj iz drugačije perspektive. Ako nešto ne razumijemo ili ne vidimo ne znači da to ne postoji ili ne djeluje na nas. Svrha izazova osobnog razvoja upravo je uspostava poretka ravnoteže, ljubavi i pripadanja, vrhunske zakonitosti kako bi sistem bio u miru i svatko na svom mjestu, jer svemir je u svemu potpuno savršen i uređen.

Kada spoznamo te zakonitosti koje utječu na nas, možemo prepoznati dinamiku u izboru određenih profesija, partnera, mjesta, životnih odredišta.

Koliko su izazovi s poslom i financijama povezani s obiteljskim sustavima?

Ako ne volimo ono što radimo i imamo potrebu boriti se, imamo osjećaj nepripadanja i toksičnog okruženja kolektiva, uz česte sukobe s nadređenima, klijentima ili kolegama, možda u tim odnosima živimo odanost i ljubavi koja nas sprječava da krenemo dalje i napredujemo.

Pokušajte iz te pozicije testirati rezonira li nešto od slijedećih izjava s vama:

  •  izazov nestabilnosti posla, negativnih kolega, nepoštivanje klijenata, različita izazovna emotivna stanja, strahovi,
  •  izazovi s pozicijama autoriteta, stagnacija ili rast, (ne)zadovoljstvo novčanim prihodima,
  •  različite ostvarene ili neostvarene ambicije roditelja (predaka) koje nemaju veze s našim istinskim željama i aktualizacijom (ukoliko studiramo, radimo ili biramo zanimanje koje nije naš izbor),
  •  potreba za sigurnošću pri izboru posla koji od nas zahtijeva puno truda, ulaganja i borbe u kojoj smo sve nesretniji,
  •  izbor karijere ili zanimanja u inat roditeljima,
  •  kompenzacija kao izbor zanimanja ukoliko smo u životu svjedočili različitim nepravdama u obitelji mogu rezulturari odlaskom u npr. pravničke vode i odvjetništvo,
  •  nejasna životna misija, gdje se rađamo s posebnim darovima i talentima koje podržavaju našu misiju i jasnoću ciljeva,
  •  posao kao teret – ukoliko radimo nešto što usprkos dobrim financijama ne ispunjava našu životnu misiju,
  •  obiteljsko nasljeđe i očekivanja predaka pri nasljeđivanju obiteljskih tvrtki što nas ne veseli, iscrpljuje i ne pronalazimo svoje dobro mjesto.

Ovo su samo neki od izazova s kojima se možemo suočiti ukoliko nije riješena nesvjesna dinamika obitelji. Sve se zrcali i preslikava iz primarnog sistema, pa tako često sukobi na poslu reflektiraju sukob s autoritetom u pogledu očinske figure, odnosi s braćom i sestrama predstavljaju kopiju odnosa s kolegama…

Ne postoji tema u životu kojoj nije moguće pristupiti sa stajališta konstelacija. One podržavaju rješenja osobnih tema, bolje komunikacije, novca, partnerskih odnosa, roditeljstva, trauma, nasilja, skrivenih izazova, promjene posla, tuge,…

što su i možemo li pomoću njih brže i lakše doći do vlastitih skrivenih potencijala?

Foto: 1Moment

Ne treba misliti kako se ovom pristupu okrećemo samo kada imamo neki izazov ili poteškoću

Konstelacije divno prikazuju odnos prema životu koji nam je dan, putu prema miru sa sobom i svim oko sebe, kako stvarno živjeti toliko spominjanu dobrobit u današnjem svijetu.

Često je cilj u konstelacijskom radu potreba za mirom, pa procijenite sami koliko je to za svakog esencijalno važna tema.

 

Možemo li biti u miru s okolinom ukoliko nismo sa sobom?

Kroz osobni razvoj, a posebno ovu metodu, brže i lakše dolazimo do vlastitih skrivenih potencijala, oslobađajući se tereta koje često ne pripadaju nama i nismo ih svjesni, a radom na sebi oslobađamo i naše potomke daljnjeg prenošenja nepodržavajućih priča s koljena na koljeno.

Opraštajući drugima na povredama koje još osjećamo zbog nekih davnih, završenih događaja, opraštamo sebi i tim bolnim dijelovima koji cijelo vrijeme čekaju biti viđeni, zaliječeni, oslobođeni.

Koliko ste spremni iscijeliti se?

Foto: Pexels

zeneinovac.com

drugi upravo čitaju

Kako brže prodati nekretninu? Dizajnerica interijera donosi moćne mehanizme o kojima niste razmišljali

Kako svako putovanje treba putokaze tako i prodaja nekretnine zahtijeva dobar plan i smjer kretanja. Ako ste jedan od onih koji ne vole gubiti...

6 dobro plaćenih poslova koji donose zaradu bez fakultetske diplome

Ako ćemo iskreno – postoji stigma kada je u pitanju obrazovanje. Ljudi koji ne idu na fakultet često se smatraju ljudima s manjim potencijalom...

Kako izgledaju filantropija i fundraising u praksi?

Kad sam 2019. godine odlučila otići iz CRVENIH NOSOVA klaunovadoktora, neprofitne organizacije koju sam vodila skoro deset godina i postati poduzetnica koja želi svoje...

može te zanimati

Deveti hrvatski EY Poduzetnik godine je Ivo Usmiani iz JGL Grupe

U sklopu devetog hrvatskog izdanja prestižnog globalnog programa EY Poduzetnik godine, najuspješnijim hrvatskim poduzetnikom za 2023. godinu proglašen je Ivo Usmiani iz JGL...

FabLab Sarajevo je po treći put organizator najvećeg festivala inovacija na svijetu, Maker Faire-a!

Imate zanimljiv projekat, proizvod ili eksperiment, i želite da besplatno promovišete svoj rad, inovaciju ili proizvod? Od inžinjera, umjetnika, naučnika do startupa i firmi, Maker...

Kako uz dopunske djelatnosti povećati profit Vašeg OPG-a?

U današnjim zahtjevnim ekonomskim uvjetima, poljoprivrednici se suočavaju s brojnim izazovima što utječe na osiguravanje stabilne financijske situacije. Uz primarnu poljoprivrednu proizvodnju, dopunske djelatnosti...

15 žena koje su promijenile svijet

Iako smo kroz povijest uglavnom učili i čitali o muškarcima čiji su izumi i postignuća mijenjala svijet, neke su žene obilježile živote na ambiciozan...

Trikovi sa mišem i prečice na tastaturi za Google Chrome

Najbolji trikovi sa mišem i prečice na tastaturi za Google Chrome Koristite li Google Chrome kao zadani web preglednik? Znate li najbolje prečice na tastaturi...

Kako izgraditi luksuzan brend?

Savjeti koji će vam pomoći kako izgraditi luksuzan brend. Svi smo konzumenti nekih proizvoda i usluga koje smatramo luksuznima, a neki od nas su i...