back to top

Znate li koliko košta poslovni plan? Iako se cijena može činiti visoka, evo zašto je preporuka da angažirate stručnjaka

Dnevno dobivamo upite potencijalnih poduzetnika koji bi htjeli aplicirati na sredstva HZZ za samozapošljavanje. Ako su iole informatički pismeni, uđu u aplikaciju, vide da je to jednostavno, logično zaključe; Ma, ja ću to sam. Neću valjda konzultanta plaćati.

1.zamka: Ja ću to sam. Ja najbolje poznajem svoju ideju.

U redu je ako imate iskustvo u pisanju planova i poznajete osnove ekonomije. No, ponekad ta izjava ja ću to sam, znači da ćete pisati 2-3 puta duže, utrošit ćete hrpu vremena, živaca, a možda na kraju to neće biti pozitivno ocjenjeno.

Naravno, svaka čast onima koji lijepo razrade svoju poslovnu ideju, dobro argumentiraju, prilože sve što treba i otprve prođu. No, oni nam danas nisu u fokusu.

Ovi prvi nas nazovu i osim što je država za sve kriva prvih 10 minuta razgovora, nakon hrpe naših pitanja, zatraže ipak konzultantsku podršku.

2. zamka: Ali konzultanti su skupi.

Konzultant će Vam uštedjeti vrijeme, objektivnije sagledati Vašu poslovnu ideju jer nije zaljubljen u nju i ponuditi prijedloge kojima možete unaprijediti i pripremiti priču da bude uspješnija. Samostalno pisanje je nekad najskuplje.

3. zamka: Moja ideja je briljantina. O kakvim brojkama i analizama oni pričaju. Oni ne razumiju da se radi o inovaciji. Ovo još nitko nije napravio.

Uglavnom, ako niste novi Nikola Tesla, teško ćete dokazati inovativnost jer većina toga je izmišljena, bolje je da se koncentrirate na dobro istraženo tržište, realne cijene, troškove, analizu konkurencije, potencijala tržišta te dokazivanje vlastitih kapaciteta (iskustvo i znanje) u djelatnosti kojom se planirate baviti.

znate li koliko košta poslovni plan? iako se cijena može činiti visoka, evo zašto je preporuka da angažirate stručnjaka

Foto: Pexels

Koliko košta izrada poslovnog plana?

Jednostavni poslovni planovi

Cijene izrade samog poslovnog plana ovise o konzultanta do konzultanta, naravno, a najčešće se kreće od 300 do 1.000 EUR-a kad se radi o poslovnim planovima za potporu za samozapošljavanje i sličnim pozivima.

Neki konzultanti naplaćuju tek nakon što projekt bude odobren, neki unaprijed, neki u obrocima. Naravno, ako se naplaćuje na kraju iznos je veći, ako se plaća u npr. 3 obroka, onda su iznosi manji.

Hibridna kombinacija

  • Napišem sam, ali neka mi netko to još pregleda (Ako idete na ovo svakako prije nego počnete pisati, nazovite tu osobu i prokomentirajte ideju jer možda nema smisla ništa ni pisati. Možda ideja nije komercijalno održiva.)
  • Ako se osjećate dovoljno sposobni i kapacitirani, ali ipak želite da to pregleda netko tko je možda malo iskusniji u tome, ovo je dobar način.
  • Platite nekom da vam pogleda što ste i kako napravili, što još stignete napraviti, poboljšati, unaprijediti, dopuniti.
  • Ova opcija definitivno štedi vrijeme i novac samom prijavitelju.
  • Pregled plana s komentarima netko će vam odraditi za 100 – 200 EUR-a, a vi ste puno sigurniji da je to sve skupa dobro pripremljeno.

Poslovni planovi za prijavu za povoljni zajam ili kredit

Ovdje se radi o malom složenijim planovima, više dokumentacije, institucije koje nude financijske instrumente su i nešto strože, pa je ovdje rjeđe slučaj da se planovi pišu po principu ako prođe, prođe. Češće se angažiraju konzultanti s iskustvom u pripremi sličnih prijava.

Cijene ovih planova su u sljedećem cjenovnom razredu od nekih 700 EUR-a, pa do 2.000 EUR-a. Radi se o iznosima kredita, zajmovi do 100.000 EUR-a.

Kompleksniji poslovni planovi i investicijske studije

Za opsežnije projekte i poslovne priče, koji su financijski veći, opsežniji i duže će trajati, rade se opsežniji poslovne planovi odnosno investicijske studije za potrebe prijave za kredite iznad 100.000 EUR, prijave za bespovratna sredstva i slično.

Cijene ovih planova, studija kreću se od 2.000 EUR-a, pa na više. Rekla bih da gornje granice niti nema jer što je veći projekt, to je opsežnija studija s više pokazatelja, dokumenata, troši se više vremena i naravno to više i košta.

Što sve konzultanti naplaćuju? Zašto su tako skupi?

Konzultanti naplaćuju svoje znanje, svoje iskustvo, informiranost, a u konačnici i utrošeno vrijeme za izradu nekog poslovnog plana.

Komunikacija s klijentom sastoji se od nekoliko faza i nekoliko predradnji, pa da pokušamo približiti cijeli proces:

1) Prezentacija ideje od strane samog klijenta – cca 30 minuta.
2) Provjera prihvatljivosti prijavitelja, troškova i projektnih aktivnosti, projekcija moguće ostvarenih bodova, od strane konzultanta cca 30 – 60 minuta.
3) Razrada ideje, istraživanje tržišta (provjera dostupnih baza podataka i informacija o djelatnosti kojom se klijent želi baviti), cca 2-3 sata
4) Raspisivanje ideje cca 2-3 sata.
5) Komunikacija s klijentom te poticanje na prikupljanje sve ostale obvezne i neobvezne, ali potrebne dokumentacije kako bi se bolje argumentirao zahtjev, pola sata.
6) Popunjavanje online obrasca, provjera i slanje 1 sat.
7) Kasnije podrška kod pravdanja sredstava (2 godine nakon).

Ovako izgleda da konzultant potroši svega 8-10h svog vremena i to naplati u prosjeku cca 700 EUR-a.

Ako je prijava kvalitetna, ako je sve dobro posloženo, objašnjeno, argumentirano, klijent može bespovratno ostvariti 7.000,00 do 20.000,00 EUR-a, ako pričamo o potpori za samozapošljavanje. Možemo reći da je u prosjeku usluga konzultanta 10% ili manje u odnosu na ostvarenu potporu.

Naravno, ima onih koji pišu sami, probaju par puta, potroše vrijeme, potroše živce i na kraju ipak plate 700 EUR da bi ostvarili željenu potporu, no imaju i propušteno vrijeme u kojem su mogli raditi i zarađivati kroz to svoje poduzeće koje onda osnivaju s par mjeseci zakašnjenja.

Foto: Pexels

zeneinovac.com

drugi upravo čitaju

6 dobro plaćenih poslova koji donose zaradu bez fakultetske diplome

Ako ćemo iskreno – postoji stigma kada je u pitanju obrazovanje. Ljudi koji ne idu na fakultet često se smatraju ljudima s manjim potencijalom...

Kako izgledaju filantropija i fundraising u praksi?

Kad sam 2019. godine odlučila otići iz CRVENIH NOSOVA klaunovadoktora, neprofitne organizacije koju sam vodila skoro deset godina i postati poduzetnica koja želi svoje...

Deveti hrvatski EY Poduzetnik godine je Ivo Usmiani iz JGL Grupe

U sklopu devetog hrvatskog izdanja prestižnog globalnog programa EY Poduzetnik godine, najuspješnijim hrvatskim poduzetnikom za 2023. godinu proglašen je Ivo Usmiani iz JGL...

može te zanimati

FabLab Sarajevo je po treći put organizator najvećeg festivala inovacija na svijetu, Maker Faire-a!

Imate zanimljiv projekat, proizvod ili eksperiment, i želite da besplatno promovišete svoj rad, inovaciju ili proizvod? Od inžinjera, umjetnika, naučnika do startupa i firmi, Maker...

Kako uz dopunske djelatnosti povećati profit Vašeg OPG-a?

U današnjim zahtjevnim ekonomskim uvjetima, poljoprivrednici se suočavaju s brojnim izazovima što utječe na osiguravanje stabilne financijske situacije. Uz primarnu poljoprivrednu proizvodnju, dopunske djelatnosti...

15 žena koje su promijenile svijet

Iako smo kroz povijest uglavnom učili i čitali o muškarcima čiji su izumi i postignuća mijenjala svijet, neke su žene obilježile živote na ambiciozan...

Trikovi sa mišem i prečice na tastaturi za Google Chrome

Najbolji trikovi sa mišem i prečice na tastaturi za Google Chrome Koristite li Google Chrome kao zadani web preglednik? Znate li najbolje prečice na tastaturi...

Kako izgraditi luksuzan brend?

Savjeti koji će vam pomoći kako izgraditi luksuzan brend. Svi smo konzumenti nekih proizvoda i usluga koje smatramo luksuznima, a neki od nas su i...

Kako riješiti probleme bežične mreže [WIFI]

Bežične mreže nam omogućavaju da pretražujemo internet bez upotrebe mrežnog kabla. Međutim, veza koja se oslanja na radio talase za prenos podataka podložna je različitim...