1.6. Paralelni i sekvencijalni kompjuterski ulazno-izlazni pristupi

Unutar računara podaci su predstavljeni električnim digitalnim signalima u binarnom obliku (1) i (0).

Razmjena podataka unutar računara je zapravo razmjena stanja bitova (jedinica i nula).

Podaci sa eksternim računar razmenjuje uređaje sa različitim portovima sljedeći (serijski) ili paralelno tip.

serijski-paralelni-prijenos podataka

Serijski (sekvencijski) prijenos podataka

U serijskom prijenosu podataka podaci se prenose bit po bit. Moglo bi se reći da se serijskim prijenosom podaci prenose slovo po slovo. Zbog male mogućnosti greške koristimo serijski prijenos prilikom povezivanja miša, tastature, USB memorije, SATA diska itd.

next-serial-access-devices

Serijski konektori

Paralelni prijenos podataka

U paralelnom prijenosu podataka, podaci se prenose bajt po bajt, mogli bismo reći riječ po riječ. Paralelni prijenos podataka omogućava simultani prijenos nekoliko bitova odjednom. To je brz pristup, ali nešto nesigurniji od metode serijskog prijenosa podataka. Koristimo paralelni prijenos za brzi prijenos podataka između procesora, radne memorije i PCI kartica.

Paralelni konektori

LPT kabl i konektor PATA kabl i PATA hard disk
web photo

lpt-paralelna-veza

pata-kabl

pata-tvrdi disk

Objašnjenje serijskog i paralelnog prijenosa podataka

Paralelni prijenos podataka

U paralelnom prijenosu, više bitova (obično 8 bitova ili bajta/znaka) se istovremeno šalju na različitim žicama (ili frekvencijama kanala) unutar istog kabla. Prenos podataka u paralelnom prenosu je vremenski sinhronizovan, kažemo da ima sat. Takt prijenosa je određen frekvencijskim taktom.

Paralelni uređaji imaju veću širinu magistrale od serijskih uređaja i stoga mogu prenositi podatke u riječima od jednog ili više bajtova odjednom. Stoga je tako paralelni prenos podaci brži pri istom taktu od serijski prenos podaci.

Međutim, više žica nas košta više novca, a što je duži paralelni kabel, to je osjetljiviji na vremensku sinhronizaciju. Veća brzina takta, viša frekvencija i duži paralelni kabl mogu uzrokovati da paralelni signali ne budu u skladu jedan s drugim.

problem paralelnog prijenosa

Kako bi se izbjegle greške u prijenosu, brzina prijenosa podataka je određena posebnim sat signala koji se prenosi preko posebne žice unutar paralelnog kabla. Stoga paralelni prenos razmatrani podaci sinhroni prenos podataka, ima svoj takt.

Paralelni prijenos podataka odvija se između:

  • procesor (CPU) i radnu memoriju (RAM),
  • procesore i PCI kartice,
  • radna memorija i PCI kartica,
  • LPT veza i paralelni štampač,
  • PATA kontroler i PATA hard disk.

Serijski prijenos podataka

U serijskom prijenosu podataka, bitovi se šalju na istoj žici (kanalu), što smanjuje troškove žice, ali usporava brzinu prijenosa. Serijski prenos je sporije iz paralelnog prenosa podataka u isto vrijeme. Sa paralelnim prijenosom podataka možemo prenijeti 1 bajt (8 bitova) u jednom ciklusu, dok sa serijskim podacima možemo prenijeti samo 1 bit u istom ciklusu.

Serijski prijenos može biti sinhroni ili asinhroni. U sinhronom serijskom prijenosu, okviri podataka (npr. 8 bitova jedan za drugim) se kontinuirano šalju, prenose. U asinhronom serijskom prijenosu, grupe bitova proizvoljne veličine šalju se bez sinhronizacije, od kojih svaka ima početni i stop bit.

Portovi i uređaji koji koriste serijski prijenos su:

  • Serijski port (RS-232) i uređaji (npr. miš, tastatura),
  • USB (Universal Serial Bus) portovi i uređaji (usb memorija, miš i tastatura),
  • Serial ATA (SATA) adapteri i diskovi (SATA hard diskovi),
  • FireWire (IEEE-1394) portovi i uređaji (video kamera).

Zašto uređaji danas više koriste serijski prijenos podataka?

Problem je u sinhronizaciji podataka, odnosno u taktnoj brzini prenosa podataka. Paralelni prijenos podataka košta više, potrebno je više žica za prijenos podataka. Paralelni prijenos podataka je brži pri istoj brzini od serijskog prijenosa, međutim, ako povećamo brzinu takta, postoji veća mogućnost da će doći do signalnog jaza u paralelnim žicama. Zbog toga paralelni prijenos ima određeno ograničenje takta prijenosa podataka, iznad tog ograničenja signali u žicama će biti van koraka.

problem paralelnog prijenosa

Serijski prijenos podataka ima samo jednu podatkovnu žicu koja je jeftinija i može postići mnogo veću brzinu takta, može imati veću frekvenciju. Sa serijskim prijenosom podataka, podaci idu jedan za drugim i ne moramo brinuti da će svi bitovi stići u isto vrijeme, tako da možemo mnogo lakše ubrzati brzinu prijenosa.

Stoga, iako serijskim prijenosom možemo prenijeti manje podataka po taktu, sa serijskim prijenosom vrlo lako možemo ubrzati brzinu prijenosa mnogo brže nego kod paralelnog prijenosa. Što na kraju znači da možemo prenijeti podatke mnogo brže sa serijskim prijenosom nego s paralelnim prijenosom. Jednostavnije i jeftinije nam je da jedna žica ima 16 puta veći prenos, nego da 8 žica bude 2 puta brže u isto vreme.

Prezentacija – Paralelni i sekvencijalni računarski ulazno-izlazni pristupi

Notebook

Paralelni i sekvencijalni pristupi korisničkom sučelju računara
Paralelni pristup – omogućava istovremeni prijenos više bitova odjednom. To je brz pristup, ali nešto nesigurniji od serijskog (sekvencijalnog) načina prijenosa podataka.

Serijski pristup – podaci između komponenti se prenose bit po bit. Sporiji prijenos od paralelnog, ali sigurniji.

Danas se sve više koristi USB port (Univerzalna serijska sabirnica) ili univerzalni serijski port. Postao je standard za povezivanje gotovo svih eksternih uređaja: tastature, miša, modema, digitalnih fotoaparata itd.

www.oblakznanja.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

Kako dobiti kreditnu karticu?

Kako dobiti kreditnu karticu u obližnjoj banci saznajte u ovom tekstu posvećenom upravo ovoj tematici.  Kreditna kartica služi svakome za lako upravljanje svojim financijama. Kreditnim...

Karta Njemačke

Karta Njemačke je bitna za svakog ko putuje Europom. Auto karta Njemačke u visokoj rezuoluciji je besplatna za preuzimanje i nalazi se na dnu ovog...

Karta Srbije

KARTA SRBIJE je bitna za svakoga iz našeg regiona. Posebno za one koji prvi put idu u Srbiju. Karta Srbije je besplatna za preuzimanje...

može te zanimati

Promjena lične karte – gdje i po kojoj cijeni?

Promjena osobne iskaznice u Hrvatskoj elektroničkim putem Sjećate li se čekanja u dugim redovima Policijske uprave kada ste trebali zamijeniti osobnu iskaznicu jer vam je...

Šta je novac?

Šta je novac i kakvu ulogu ima u današnjem društvu. Novac je roba koja čini vrijednosni ekvivalent svakoj drugoj robi. Novac je sredstvo koje je...

Želite pisati? Evo kako objaviti svoju knjigu

Ljudi me i dalje pitaju i to mi je i dalje jako čitan blog – kako napisati i izdati knjigu, koliko to košta,...

Posao Tuzla, pogledajte najnovije konkurse za posao

Najnoviji konkursi za posao Tuzla U potrazi ste za novim profesionalnim izazovima u Tuzli? Grad koji se neprestano razvija i pruža širok spektar mogućnosti za...

7 stvari koje trebamo znati kada upisujemo školu stranih jezika

Često se kaže koliko stranih jezika govorite, toliko vrijedite, što i nije daleko od istine. Strani jezik je kompetencija koja nam je svima...

Rođendanske čestitke izraz ljubavi i poštovanja

Rođendanske čestitke nisu samo komadić papira ili digitalna poruka, one su odraz pažnje, ljubavi i naklonosti.  Kad šaljemo rođendanske čestitke, ne izražavamo samo radost zbog...