Zašto je žena ženi postala vuk: Kako stvoriti žensko pleme?

Zašto je žena ženi postala vuk – Uvod

Od kad znam za sebe – u poslovnom svijetu vladala je atmosfera u kojoj se osjećaš kao da si u lovu, kao da te love i kao da se konstantno boriš sa svima oko sebe. Hoću li danas dobiti ili izgubiti? Hoće li me netko prevariti i dobiti ono što želi, a ja ne?

Hoće li opet odnos win – lose pobijediti. Vječna borba na tržištu.

Sigurna sam da se svaka od nas može pronaći u ovim primjerima. Neke muškarce sam osjećala kao one koji su uzimali nemilosrdno i ako sam bila uspješnija, oni bi bili spremni na svaki korak koji je bio potreban da me sklone s puta.

zašto je žena ženi postala vuk: kako stvoriti žensko pleme?

Kod žena je opet bilo drukčije. One su suptilnije u tome. Ljubomorne ili zavidne na uspjeh, puno sofisticiranije u tome ne bi li zabile nož u leđa. Sjećam se tih dana kad sam svakodnevno osjećala da ne želim biti dio tog svijeta, ali ako želiš zarađivati, biti uspješna, moraš naučiti živjeti u takvim uvjetima.

žena ženi vuk

Vjerujem da ovisno o svom zanimanju razumijete o čemu govorim.

Transformacije unutar ženskih grupa

Oduvijek sam bila sklonija raznim ženskim udruženjima, okupljanjima, druženjima i, nekako, birala društva u kojima sam osjećala povezanost, win-win pristup i njegujuće odnose za sve uključene.

Prije nešto više od godinu i pol dana – ušla sam u jedan projekt koji je okupljao žene poduzetnice. To iskustvo je prilično promijenilo i mene i te žene. Pedesetak žena, nalazile smo se jednom mjesečno te dijelile svoje priče i iskustva, a time smo kreirale jednu potpuno novu razinu odnosa.

Osjećaj zajedništva, dijeljenja istih izazova, uspjeha i spoznaja – koliko smo slične i koliko imamo zajedničkih tema – osvijestilo nas je da smo zajedno jače. U početku je bilo i sumnje i nevjerice, ali s vremenom se stvorio poseban odnos između nas, čak su se rodila i neka nova prijateljstva.

zašto je žena ženi postala vuk: kako stvoriti žensko pleme?

Odmah potom uslijedio je jedan mentorski program koji je nas stotinjak žena diljem svijeta povezao u jednu grupu. Dijeljenja osobnih iskustava i podrška na jednom suptilnijem nivou između žena, koje se nikad nisu fizički susrele, dobilo je jednu potpuno novu dimenziju.

Danas je ta grupa rodila niz manjih sestrinstava gdje su se pronašle žene s istim vrijednostima, interesima, vizijama i željama. Koliko samo dobrobiti mi je donijela ta grupa! Ne samo one zbog kojih sam prvotno ušla u taj krug žena, vezanih uz edukaciju, već definitivno, razmjenu znanja i osobnih iskustava koja su nas sve oplemenila.

I dalje duboko oplemenjuju i transformiraju. Jer svi smo dio jedne cjeline, jednog živog organizma i iste energije.

zašto je žena ženi postala vuk: kako stvoriti žensko pleme?

Drevna vremena i ženski krug

U drevna vremena, dok je zajednica funkcionirala u obliku plemena, žene su se povlačile u tzv. crveni šator na nekoliko dana i tamo nalazile utočište, iscjeljivale se, njegovale se u vrijeme mjesečnice, porađale se i okupljale se.

žensko pleme

Žene su znale da su dio jedne cjeline, da postoje ciklusi, da postoji trenutak kad se rađa novi život, kad se tuguje i tu su bile jedna za drugu. Tu su učile, dijelile sve što su imale, bile su zajedno…

Kad bi u jednom trenutku žena i pala, barem jedna od njih bila je tu da pruži podršku, da suosjeća, da sasluša, da tu krivnju makne i ublaži.

Vremena u kojem je žena ženi postala vuk

Ključni preokret se dogodio s ulaskom muškaraca u taj sveti ženski krug. Time je nestalo cijelo razdoblje zajedništva žena. Kad su se žene osamljivale počele su se osjećati krivom što su same, ali naučile su to brzo prebroditi. Zatomljivale su sebe i odbacivale svoje emocije.

muškarci natjecanje

I mi smo dio tog svijeta u kojem su se žene podijelile, osamile, počele uspoređivati, natjecati i povjerovati da, baš poput muškaraca, trebaju biti dio borbe i da su jedna drugoj konkurencija.

zašto je žena ženi postala vuk: kako stvoriti žensko pleme?

Iz iskustva znamo da smo povjerovale da se velik dio naše snage nalazi u toj borbi. Ne samo u borbi između samih žena već i borbi s muškarcima. Tražile smo jednakost, priliku da se dokažemo kako smo jednake. Ne samo jednako snažne, nego i jednako vrijedne. Koliko smo samo vremena provele dokazujući svoju vrijednost! I tako oslabile sebe.

Podrška žena ženi donosi kolektivni uspjeh

Međutim, novo vrijeme rađa i nove odnose.

Vrijeme u kojem je žena ženi prijateljica, podrška, pomoć, mentorica i ona koja zna da ženska snaga leži u onom što su žene oduvijek znale. A to je da nisu suparnice, nisu konkurencija jedna drugoj, nego podrška.

I ovo je mjesto okupljanja, njegovanja, pripadanja, baš kao što su žene imale u svom crvenom šatoru. Sada je ideja okupljanje žena radi razmjene znanja i iskustva, druženja, gdje jedna drugu razumije i gdje će jedna drugu čuti, moći dati podršku.

žene

žene

Samo ovdje u grupi Žene i novac radimo na obilju, na novom mindsetu, na podršci i dijeljenju znanja.

Važno je osvijestiti koliko nam podrška žena može biti kotačić koji pomaže da postanemo uspješnije. Ne samo da je podrška važna u životu već i da bismo se iznova mogle povezati sa samom sobom, a tako pridonijeti i nekom svom plemenu, zajednici, grupi.

Ključ je upravo u tome da mi pridonesemo i da damo svoju podršku u onom području koje je nama lakoća.

Osobna transformacija kroz žensko pleme

Mi smo prosjek pet osoba s kojima se najviše družimo.

zašto je žena ženi postala vuk: kako stvoriti žensko pleme?

To se odnosi na vrijeme koje provodimo zajedno, ne nužno i isključivo u fizičkom okruženju, nego i online. Okružite se pozitivnim ljudima.

Rečenica koja je srž ovog svega. Žena koja će podržati jedna drugu, preporučiti jedna drugu, pohvaliti novu poslovnu ideju, pomoći u nevolji ili samo biti tu kad je loš dan. To je ona s kakvom se trebamo okružiti.

zašto je žena ženi postala vuk: kako stvoriti žensko pleme?

Kad se žene udruže, sa svim svojim iskustvima, znanjem i različitostima – to nas čini jačima, uspješnijima i sposobnijima.

Na taj način dolazi do novih suradnji, poslovnih partnerstva i zajedničkih biznisa.

Kad je žena zadovoljna, kad ne troši svoju energiju na borbu, kad se osjeća prihvaćenom i podržanom – ona je privlačna, ona je lijepa, ona je uspješna i drugi osjećaju tu energiju i žele biti uz nju.

zašto je žena ženi postala vuk: kako stvoriti žensko pleme?

Vjerujem da su žene osvijestile ovu svoju unutarnju transformaciju koja se rađa kroz takvo okruženje jer tako prepoznajemo svoju iskonsku snagu i kanaliziramo je u ono što zaista želimo, u ostvarenje naših snova, svoje misije i svoje istinske svrhe.

Preporuka:

FIlmovi o sportskom klađenju

Joga – tradicija duga 5 hiljada godina ili samo prolazni trend?

25 Instagram savjeta koje trebate znati u 2023 godini

Kako uneti posebne simbole i emotikone pomoću tastature u Windows-u?

Najbolji programi za grafički dizajn

Zdravo mršavljenje za žene

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

Koliko košta izgradnja bazena?

Prednosti i blagodati bazena ne trebamo posebno naglašavati, a bitno je istaknuti vrijednost i atraktivnost koju doprinosi svakoj nekretnini, osobito kućama za odmor....

Može li nas novac usrećiti? Evo što čini sretan život!

Ima jedna odlična hit knjiga o sreći, željela bih da nam napišeš kolumnu o njoj – nazvala me je nedavno Kristina. Sreća? Može,...

Imate poslovnu ideju, ali ne i novac? Donosimo 7 metoda financiranja poduzetničkog pothvata

Imate poslovnu ideju (ili business spreman za sljedeću fazu razvoja), a ne znate kako naći kapital? Zapravo ne znate uopće od kuda krenuti....

može te zanimati

Perfekcionizam kao samoporažavajuća praksa: Kako ga prevladati i postići održivu izvrsnost

Perfekcionizam se u poslovnom kontekstu može definirati kao opsesivna potreba za postizanjem besprijekornih rezultata u svakom aspektu posla. Radi se o uobičajenoj osobini...

Kako naći posao u inostranstvu?

Razmišljate da se zaposlite u inostranstvu? Ukoliko je odgovor na pitanje DA, onda nastavite da čitate dalje. U tekstu ćemo objasniti kako naći posao u...

Kako Zaraditi Novac Radeći Posao od Kuće

Rad od kuće postao je sve popularniji u posljednjih nekoliko godina, a pandemija COVID-19 samo je ubrzala ovaj trend. Zahvaljujući tehnološkom napretku, sve više...

Koliko koštaju estetski tretmani?

Žene i uljepšavanje idu ruku pod ruku otkad je Adama i Eve. Ideal ljepote kroz povijest se mijenjao, ali vrijeme i novac uloženi...

Srce Informacija iz Tuzlanske Regije 24/7

U svijetu koji je sve više povezan i digitalizovan, lokalni portali postaju sve relevantniji kao izvor informacija i analize za lokalnu zajednicu. Tuzlanski portal eNovosti.ba...

Zašto još uvijek zarađuješ manje nego što stvarno možeš? Donosimo 5 načina kako to promijeniti već danas!

Pametna žena kao što si ti zna koliko vrijedi i svjesna je koliko može. Ista ta pametna žena zna da ništa ne mora i...