back to top

Zašto je žena ženi postala vuk: Kako stvoriti žensko pleme?

Zašto je žena ženi postala vuk – Uvod

Od kad znam za sebe – u poslovnom svijetu vladala je atmosfera u kojoj se osjećaš kao da si u lovu, kao da te love i kao da se konstantno boriš sa svima oko sebe. Hoću li danas dobiti ili izgubiti? Hoće li me netko prevariti i dobiti ono što želi, a ja ne?

Hoće li opet odnos win – lose pobijediti. Vječna borba na tržištu.

Sigurna sam da se svaka od nas može pronaći u ovim primjerima. Neke muškarce sam osjećala kao one koji su uzimali nemilosrdno i ako sam bila uspješnija, oni bi bili spremni na svaki korak koji je bio potreban da me sklone s puta.

Kod žena je opet bilo drukčije. One su suptilnije u tome. Ljubomorne ili zavidne na uspjeh, puno sofisticiranije u tome ne bi li zabile nož u leđa. Sjećam se tih dana kad sam svakodnevno osjećala da ne želim biti dio tog svijeta, ali ako želiš zarađivati, biti uspješna, moraš naučiti živjeti u takvim uvjetima.

žena ženi vuk

Vjerujem da ovisno o svom zanimanju razumijete o čemu govorim.

Transformacije unutar ženskih grupa

Oduvijek sam bila sklonija raznim ženskim udruženjima, okupljanjima, druženjima i, nekako, birala društva u kojima sam osjećala povezanost, win-win pristup i njegujuće odnose za sve uključene.

Prije nešto više od godinu i pol dana – ušla sam u jedan projekt koji je okupljao žene poduzetnice. To iskustvo je prilično promijenilo i mene i te žene. Pedesetak žena, nalazile smo se jednom mjesečno te dijelile svoje priče i iskustva, a time smo kreirale jednu potpuno novu razinu odnosa.

Osjećaj zajedništva, dijeljenja istih izazova, uspjeha i spoznaja – koliko smo slične i koliko imamo zajedničkih tema – osvijestilo nas je da smo zajedno jače. U početku je bilo i sumnje i nevjerice, ali s vremenom se stvorio poseban odnos između nas, čak su se rodila i neka nova prijateljstva.

Odmah potom uslijedio je jedan mentorski program koji je nas stotinjak žena diljem svijeta povezao u jednu grupu. Dijeljenja osobnih iskustava i podrška na jednom suptilnijem nivou između žena, koje se nikad nisu fizički susrele, dobilo je jednu potpuno novu dimenziju.

Danas je ta grupa rodila niz manjih sestrinstava gdje su se pronašle žene s istim vrijednostima, interesima, vizijama i željama. Koliko samo dobrobiti mi je donijela ta grupa! Ne samo one zbog kojih sam prvotno ušla u taj krug žena, vezanih uz edukaciju, već definitivno, razmjenu znanja i osobnih iskustava koja su nas sve oplemenila.

I dalje duboko oplemenjuju i transformiraju. Jer svi smo dio jedne cjeline, jednog živog organizma i iste energije.

Drevna vremena i ženski krug

U drevna vremena, dok je zajednica funkcionirala u obliku plemena, žene su se povlačile u tzv. crveni šator na nekoliko dana i tamo nalazile utočište, iscjeljivale se, njegovale se u vrijeme mjesečnice, porađale se i okupljale se.

žensko pleme

Žene su znale da su dio jedne cjeline, da postoje ciklusi, da postoji trenutak kad se rađa novi život, kad se tuguje i tu su bile jedna za drugu. Tu su učile, dijelile sve što su imale, bile su zajedno…

Kad bi u jednom trenutku žena i pala, barem jedna od njih bila je tu da pruži podršku, da suosjeća, da sasluša, da tu krivnju makne i ublaži.

Vremena u kojem je žena ženi postala vuk

Ključni preokret se dogodio s ulaskom muškaraca u taj sveti ženski krug. Time je nestalo cijelo razdoblje zajedništva žena. Kad su se žene osamljivale počele su se osjećati krivom što su same, ali naučile su to brzo prebroditi. Zatomljivale su sebe i odbacivale svoje emocije.

muškarci natjecanje

I mi smo dio tog svijeta u kojem su se žene podijelile, osamile, počele uspoređivati, natjecati i povjerovati da, baš poput muškaraca, trebaju biti dio borbe i da su jedna drugoj konkurencija.

Iz iskustva znamo da smo povjerovale da se velik dio naše snage nalazi u toj borbi. Ne samo u borbi između samih žena već i borbi s muškarcima. Tražile smo jednakost, priliku da se dokažemo kako smo jednake. Ne samo jednako snažne, nego i jednako vrijedne. Koliko smo samo vremena provele dokazujući svoju vrijednost! I tako oslabile sebe.

Podrška žena ženi donosi kolektivni uspjeh

Međutim, novo vrijeme rađa i nove odnose.

Vrijeme u kojem je žena ženi prijateljica, podrška, pomoć, mentorica i ona koja zna da ženska snaga leži u onom što su žene oduvijek znale. A to je da nisu suparnice, nisu konkurencija jedna drugoj, nego podrška.

I ovo je mjesto okupljanja, njegovanja, pripadanja, baš kao što su žene imale u svom crvenom šatoru. Sada je ideja okupljanje žena radi razmjene znanja i iskustva, druženja, gdje jedna drugu razumije i gdje će jedna drugu čuti, moći dati podršku.

žene

žene

Samo ovdje u grupi Žene i novac radimo na obilju, na novom mindsetu, na podršci i dijeljenju znanja.

Važno je osvijestiti koliko nam podrška žena može biti kotačić koji pomaže da postanemo uspješnije. Ne samo da je podrška važna u životu već i da bismo se iznova mogle povezati sa samom sobom, a tako pridonijeti i nekom svom plemenu, zajednici, grupi.

Ključ je upravo u tome da mi pridonesemo i da damo svoju podršku u onom području koje je nama lakoća.

Osobna transformacija kroz žensko pleme

Mi smo prosjek pet osoba s kojima se najviše družimo.

To se odnosi na vrijeme koje provodimo zajedno, ne nužno i isključivo u fizičkom okruženju, nego i online. Okružite se pozitivnim ljudima.

Rečenica koja je srž ovog svega. Žena koja će podržati jedna drugu, preporučiti jedna drugu, pohvaliti novu poslovnu ideju, pomoći u nevolji ili samo biti tu kad je loš dan. To je ona s kakvom se trebamo okružiti.

Kad se žene udruže, sa svim svojim iskustvima, znanjem i različitostima – to nas čini jačima, uspješnijima i sposobnijima.

Na taj način dolazi do novih suradnji, poslovnih partnerstva i zajedničkih biznisa.

Kad je žena zadovoljna, kad ne troši svoju energiju na borbu, kad se osjeća prihvaćenom i podržanom – ona je privlačna, ona je lijepa, ona je uspješna i drugi osjećaju tu energiju i žele biti uz nju.

Vjerujem da su žene osvijestile ovu svoju unutarnju transformaciju koja se rađa kroz takvo okruženje jer tako prepoznajemo svoju iskonsku snagu i kanaliziramo je u ono što zaista želimo, u ostvarenje naših snova, svoje misije i svoje istinske svrhe.

Preporuka:

FIlmovi o sportskom klađenju

Joga – tradicija duga 5 hiljada godina ili samo prolazni trend?

25 Instagram savjeta koje trebate znati u 2023 godini

Kako uneti posebne simbole i emotikone pomoću tastature u Windows-u?

Najbolji programi za grafički dizajn

Zdravo mršavljenje za žene

drugi upravo čitaju

Je li Hrvatska porezna oaza ili samo pustinja?

Dok jedni tvrde da je Hrvatska porezna oaza koja osigurava povoljan porezni okvir za poduzetnike i strane investitore, drugi ističu da su porezi previsoki...

Napravite svoj financijski vision board

Jeste li već čuli za vision board – način za manifestiranje privatnih i poslovnih želja i ciljeva? Vision board je najjednostavnije rečeno kolaž slika...

Često zbog posla poželite da dan ima više sati? Evo kada angažirati virtualnog asistenta i koje poslove delegirati

Koliko često se probudiš u grču i čim otvoriš oči razmišljaš o nepreglednoj listi zadataka koja te čeka? Izađeš iz ureda na par sati...

može te zanimati

Evo zašto je privatni smještaj i na dobroj lokaciji često niže kvalitete

Najteže je gledati prilike oko sebe, pogotovo u svojoj obitelji, a ne imati mogućnost iskoristiti iste. U privatnom smještaju, prilika je ako primjerice naši...

Profitabilne kulture: Što se isplati uzgajati u Hrvatskoj?

Proizvodnja za tržište i ostvarenje gospodarske profitabilnosti temeljni su ciljevi poslovanja poljoprivrednih gospodarstava. Za ostvarivanje bilo kakve razvojne aktivnosti nužan su preduvjet ulaganja (investicije). Faze...

Kako brže prodati nekretninu? Dizajnerica interijera donosi moćne mehanizme o kojima niste razmišljali

Kako svako putovanje treba putokaze tako i prodaja nekretnine zahtijeva dobar plan i smjer kretanja. Ako ste jedan od onih koji ne vole gubiti...

6 dobro plaćenih poslova koji donose zaradu bez fakultetske diplome

Ako ćemo iskreno – postoji stigma kada je u pitanju obrazovanje. Ljudi koji ne idu na fakultet često se smatraju ljudima s manjim potencijalom...

Kako izgledaju filantropija i fundraising u praksi?

Kad sam 2019. godine odlučila otići iz CRVENIH NOSOVA klaunovadoktora, neprofitne organizacije koju sam vodila skoro deset godina i postati poduzetnica koja želi svoje...

Deveti hrvatski EY Poduzetnik godine je Ivo Usmiani iz JGL Grupe

U sklopu devetog hrvatskog izdanja prestižnog globalnog programa EY Poduzetnik godine, najuspješnijim hrvatskim poduzetnikom za 2023. godinu proglašen je Ivo Usmiani iz JGL...