Zašto je žena ženi postala vuk: Kako stvoriti žensko pleme?

Zašto je žena ženi postala vuk – Uvod

Od kad znam za sebe – u poslovnom svijetu vladala je atmosfera u kojoj se osjećaš kao da si u lovu, kao da te love i kao da se konstantno boriš sa svima oko sebe. Hoću li danas dobiti ili izgubiti? Hoće li me netko prevariti i dobiti ono što želi, a ja ne?

Hoće li opet odnos win – lose pobijediti. Vječna borba na tržištu.

Sigurna sam da se svaka od nas može pronaći u ovim primjerima. Neke muškarce sam osjećala kao one koji su uzimali nemilosrdno i ako sam bila uspješnija, oni bi bili spremni na svaki korak koji je bio potreban da me sklone s puta.

zašto je žena ženi postala vuk: kako stvoriti žensko pleme?

Kod žena je opet bilo drukčije. One su suptilnije u tome. Ljubomorne ili zavidne na uspjeh, puno sofisticiranije u tome ne bi li zabile nož u leđa. Sjećam se tih dana kad sam svakodnevno osjećala da ne želim biti dio tog svijeta, ali ako želiš zarađivati, biti uspješna, moraš naučiti živjeti u takvim uvjetima.

žena ženi vuk

Vjerujem da ovisno o svom zanimanju razumijete o čemu govorim.

Transformacije unutar ženskih grupa

Oduvijek sam bila sklonija raznim ženskim udruženjima, okupljanjima, druženjima i, nekako, birala društva u kojima sam osjećala povezanost, win-win pristup i njegujuće odnose za sve uključene.

Prije nešto više od godinu i pol dana – ušla sam u jedan projekt koji je okupljao žene poduzetnice. To iskustvo je prilično promijenilo i mene i te žene. Pedesetak žena, nalazile smo se jednom mjesečno te dijelile svoje priče i iskustva, a time smo kreirale jednu potpuno novu razinu odnosa.

Osjećaj zajedništva, dijeljenja istih izazova, uspjeha i spoznaja – koliko smo slične i koliko imamo zajedničkih tema – osvijestilo nas je da smo zajedno jače. U početku je bilo i sumnje i nevjerice, ali s vremenom se stvorio poseban odnos između nas, čak su se rodila i neka nova prijateljstva.

zašto je žena ženi postala vuk: kako stvoriti žensko pleme?

Odmah potom uslijedio je jedan mentorski program koji je nas stotinjak žena diljem svijeta povezao u jednu grupu. Dijeljenja osobnih iskustava i podrška na jednom suptilnijem nivou između žena, koje se nikad nisu fizički susrele, dobilo je jednu potpuno novu dimenziju.

Danas je ta grupa rodila niz manjih sestrinstava gdje su se pronašle žene s istim vrijednostima, interesima, vizijama i željama. Koliko samo dobrobiti mi je donijela ta grupa! Ne samo one zbog kojih sam prvotno ušla u taj krug žena, vezanih uz edukaciju, već definitivno, razmjenu znanja i osobnih iskustava koja su nas sve oplemenila.

I dalje duboko oplemenjuju i transformiraju. Jer svi smo dio jedne cjeline, jednog živog organizma i iste energije.

zašto je žena ženi postala vuk: kako stvoriti žensko pleme?

Drevna vremena i ženski krug

U drevna vremena, dok je zajednica funkcionirala u obliku plemena, žene su se povlačile u tzv. crveni šator na nekoliko dana i tamo nalazile utočište, iscjeljivale se, njegovale se u vrijeme mjesečnice, porađale se i okupljale se.

žensko pleme

Žene su znale da su dio jedne cjeline, da postoje ciklusi, da postoji trenutak kad se rađa novi život, kad se tuguje i tu su bile jedna za drugu. Tu su učile, dijelile sve što su imale, bile su zajedno…

Kad bi u jednom trenutku žena i pala, barem jedna od njih bila je tu da pruži podršku, da suosjeća, da sasluša, da tu krivnju makne i ublaži.

Vremena u kojem je žena ženi postala vuk

Ključni preokret se dogodio s ulaskom muškaraca u taj sveti ženski krug. Time je nestalo cijelo razdoblje zajedništva žena. Kad su se žene osamljivale počele su se osjećati krivom što su same, ali naučile su to brzo prebroditi. Zatomljivale su sebe i odbacivale svoje emocije.

muškarci natjecanje

I mi smo dio tog svijeta u kojem su se žene podijelile, osamile, počele uspoređivati, natjecati i povjerovati da, baš poput muškaraca, trebaju biti dio borbe i da su jedna drugoj konkurencija.

zašto je žena ženi postala vuk: kako stvoriti žensko pleme?

Iz iskustva znamo da smo povjerovale da se velik dio naše snage nalazi u toj borbi. Ne samo u borbi između samih žena već i borbi s muškarcima. Tražile smo jednakost, priliku da se dokažemo kako smo jednake. Ne samo jednako snažne, nego i jednako vrijedne. Koliko smo samo vremena provele dokazujući svoju vrijednost! I tako oslabile sebe.

Podrška žena ženi donosi kolektivni uspjeh

Međutim, novo vrijeme rađa i nove odnose.

Vrijeme u kojem je žena ženi prijateljica, podrška, pomoć, mentorica i ona koja zna da ženska snaga leži u onom što su žene oduvijek znale. A to je da nisu suparnice, nisu konkurencija jedna drugoj, nego podrška.

I ovo je mjesto okupljanja, njegovanja, pripadanja, baš kao što su žene imale u svom crvenom šatoru. Sada je ideja okupljanje žena radi razmjene znanja i iskustva, druženja, gdje jedna drugu razumije i gdje će jedna drugu čuti, moći dati podršku.

žene

žene

Samo ovdje u grupi Žene i novac radimo na obilju, na novom mindsetu, na podršci i dijeljenju znanja.

Važno je osvijestiti koliko nam podrška žena može biti kotačić koji pomaže da postanemo uspješnije. Ne samo da je podrška važna u životu već i da bismo se iznova mogle povezati sa samom sobom, a tako pridonijeti i nekom svom plemenu, zajednici, grupi.

Ključ je upravo u tome da mi pridonesemo i da damo svoju podršku u onom području koje je nama lakoća.

Osobna transformacija kroz žensko pleme

Mi smo prosjek pet osoba s kojima se najviše družimo.

zašto je žena ženi postala vuk: kako stvoriti žensko pleme?

To se odnosi na vrijeme koje provodimo zajedno, ne nužno i isključivo u fizičkom okruženju, nego i online. Okružite se pozitivnim ljudima.

Rečenica koja je srž ovog svega. Žena koja će podržati jedna drugu, preporučiti jedna drugu, pohvaliti novu poslovnu ideju, pomoći u nevolji ili samo biti tu kad je loš dan. To je ona s kakvom se trebamo okružiti.

zašto je žena ženi postala vuk: kako stvoriti žensko pleme?

Kad se žene udruže, sa svim svojim iskustvima, znanjem i različitostima – to nas čini jačima, uspješnijima i sposobnijima.

Na taj način dolazi do novih suradnji, poslovnih partnerstva i zajedničkih biznisa.

Kad je žena zadovoljna, kad ne troši svoju energiju na borbu, kad se osjeća prihvaćenom i podržanom – ona je privlačna, ona je lijepa, ona je uspješna i drugi osjećaju tu energiju i žele biti uz nju.

zašto je žena ženi postala vuk: kako stvoriti žensko pleme?

Vjerujem da su žene osvijestile ovu svoju unutarnju transformaciju koja se rađa kroz takvo okruženje jer tako prepoznajemo svoju iskonsku snagu i kanaliziramo je u ono što zaista želimo, u ostvarenje naših snova, svoje misije i svoje istinske svrhe.

Preporuka:

FIlmovi o sportskom klađenju

Joga – tradicija duga 5 hiljada godina ili samo prolazni trend?

25 Instagram savjeta koje trebate znati u 2023 godini

Kako uneti posebne simbole i emotikone pomoću tastature u Windows-u?

Najbolji programi za grafički dizajn

Zdravo mršavljenje za žene

drugi upravo čitaju

Dostojanstven život u Hrvatskoj stoji 1800 eura

Novinari Lider Media pitali su mnoge sindikate i Udruge sudaca što je dostojanstvena plaća i što bi ona trebala omogućiti, no nisu odgovorili. Suci...

Evo što sve trebate znati ako kupujete nekretninu

Glavni kriterij u odabiru nekretnine neka vam bude da je nekretnina dobra investicija. To znači da nekretninu lako i brzo možete prodati (ili iznajmiti)...

Kako pronaći što želiš raditi i to ostvariti? Imam par riječi za mlade i sve koji su „zapeli“

Ima ljudi koji cijeli život rade nešto što zapravo ne vole. Našli su tzv. siguran posao u stabilnoj firmi. Odgajani su da se od...

može te zanimati

Koliko košta razvod braka?

Saznajte koliko košta razvod braka?! Svi mi u brakove i veze ulazimo s namjerom da potraju, no stopa razvoda braka je sve veća. Neki kažu...

Kako izgraditi luksuzan brend?

Svi smo konzumenti nekih proizvoda i usluga koje smatramo luksuznima, a neki od nas su i kreatori brendova za koje žele da dobiju taj...

Bavite se ručnim radom? Uz ovih 7 trikova možete povećati prodaju rukotvorina već danas!

Imali ste sigurno priliku popričati s osobom proizvodi nešto svojim rukama. Jeste li primijetili koliko se poistovjete s onim što proizvode? Kako o tome...

Što bih napravila kad bih imala duplo više novaca?

Spoiler alert! Nećeš biti sretnija. Ovo je moje iskustvo. Od 15 godina sam, kao svaka revna djevica u horoskopu, uvijek imala strukturu, plan, raspored i program...

Planirate putovanje? Evo koje su trenutno najjeftinije, a koje najskuplje destinacije

Pandemija nas nije samo zdravstveno pokosila nego i ekonomski. Osim direktnog zatvaranja turizma na pune dvije godine, u pozadini su se odvijali i mnogi...

Ovo su osnove koje svakako trebate znati razlikovati

Iako Hrvatska ima jako dobru poduzetničku klimu, odlične projekte, odlične kompanije te druge adute kao potencijalna investicijska destinacija, i dalje se suočavamo s izazovima...