Svi smo čuli za kolagen, ali šta je to zapravo?Kolagen je protein – najobilniji protein u našem tijelu.
Sadržaj članka (otvori)
On je u našim mišićima, kostima, tetivama, ligamentima, organima, krvnim sudovima, koži, crijevnoj sluznici i ostalim vezivnim tkivima, piše neznase.ba
Sastoji se od 19 aminokiselina, a postoji najmanje 29 vrsta kolagena. Ljudi uglavnom imaju tipove I-III. Tip I postoji uglavnom u koži, tetivama, vaskulaturama, organima i kostima. Tip II je u hrskavici, a tip III u retikularnim vlaknima (tanka razgranata vlakna u vezivnom tkivu).
Iako se ne može izmjeriti nivo kolagena, možemo znati kada pada i to često po izgledu naše kože i kose. Elastičnost kože i debljina epiderme se smanjuje, to dovodi do oštećenja kože, povećanja bora i opuštene kože. No smanjenje kolagena ne utiče samo na ljepotu već možemo primjetiti i ukočene i manje fleksibilne tetive i ligamenate, smanjenje i slabljenje mišića, bolove u zglobovima, osteoartritisa i gastrointestinalne probleme. Niska količina kolagena može smanjiti rast kose i doprinijeti njenom stanjivanju.
Zagovornici kolagenske dijete i / ili dodataka kolagenu tvrde da postoje brojne zdravstvene beneficije od poboljšanog tonusa kože,smanjenja gubitka kose, svježijeg lica,poboljšanog sna, jačih mišići, ojačanog imunološkog sistema, pa do zdravog srca, boljeg seksualnog i hormonskog zdravlja. Iako mnoge od ovih tvrdnji nisu znanstveno dokazane, ukupne preporuke o prehrani često sadrže mnogo namirnica koje dijetetičari preporučuje za zdravu prehranu.
Saznanje da je pored starenja, glavni razlog zbog kojeg ljudi nemaju dovoljno kolagena i loša prehrana nas može uputiti kako da sebi pomognemo uz pomoću pravih elemenata.
Izrada prirodnog kolagena
Kada naše tijelo stvara kolagen, ono kombinira aminokiseline – hranljive sastojke koje dobijamo jedući hranu bogatu proteinima, poput govedine, piletine, ribe, graha, jaja i mliječnih proizvoda.
Za postupak su potrebni i vitamin C, cink i bakar. Vitamin C možemo dobiti jedući agrume, crvenu i zelenu papriku, paradajz, brokulu i zelje. Minerale možemo dobiti jedući meso, školjke, orašaste plodove, cjelovite žitarice i grah.
Međutim, kako starimo, naše tijelo više neće tako dobro apsorbirati hranjive sastojke ili ih sintetizirati jednako efikasno. Da bismo bili sigurni da naše tijelo ima dovoljno sastojaka za stvaranje kolagena, možda ćemo trebati promijeniti ono što jedemo ili uzimati dijetetske suplemente.
Čarobni napitak za pojačavanje kolagena
Pored zdravih porcija hrane prepune proteina, vitamina i minerala, postoji i jedan čarobni napitak za pojačavanje kolagena: juha od kostiju. Možete je kupiti u trgovinama ili napraviti sami.
Koštana juha izvlači ga iz goveđih, pilećih ili ribljih kostiju, ostavljajući aromatičnu tečnost koju možemo piti ravno ili koristiti u drugim jelima. Većina recepata od juhe od kostiju zahtijeva lagano ključanje kostiju u vodi – na štednjaku ili u loncu – jedan ili dva dana.
Drugo najbolje: dodaci kolagenu
Ako se hranimo zdravo i hranimo svoje tijelo svim hranjivim sastojcima potrebnim za stvaranje kolagena, vjerojatno nam nije potreban dodatak, ali nema ništa loše u tome da se uzme jedan.
Hidrolizirani kolagen (ili „kolageni peptid“) u prahu obično nema aromu i lako se otapa u napitcima, smoothiejima, juhama i umacima.
Što se tiče kreme za kožu sa sintetičkim kolagenom, ona može djelovati. Koži će dodati sloj sličan filmu kako bi smanjio gubitak vode i djelovao kao prepreka elementima okoline. Ali upotreba kreme za kožu vjerovatno nije toliko učinkovita kao zdrava prehrana – i zaštita kože od pretjeranog izlaganja suncu i opeklina, posebno u ranoj dobi.
Na kraju možemo reći da kolagen možda nije napitak za vječnu mladost ali ako se pravilno hranimo naša koža i tijelo će na biti zahvalni, ako drugo ništa sjajićemo “mladalačkim sjajem” i pored starijih godina.
Pročitajte i ovaj članak: Kako napraviti Aplikaciju za Android.