back to top

Sve što niste znali o vodki na jednom mestu. Historija ovog pića koja potencijalno datira iz 8. stoljeća, zasiguno postoji poprilično zanimljivih stvari koje o votki niste znali. Votka i neki od njezinih najpoznatijih proizvođača poput Absolut, Smirnoff, Gray Goose mnogima od nas donose lijepe uspomene ili ponekad nedostatak.

Votka se može proizvoditi praktički bilo gdje, ali rođena je u istočnoj Europi, gdje se i danas primarno proizvodi. U ovo članku donosimo vam sve što niste znali o vodki!

Votku zapravo možete napraviti od gotovo svega što nađete na polici s proizvodima. S dovoljno škroba ili šećera, ako će fermentirati, možete napraviti votku čak od biljaka i voća. Sjetite se grožđa, jabuka ili riže.

Historija votke

U Poljskoj postoje 3 primjerka knjige o životnom stilu, datirane 1405. godine, sadrže spomen o ulijevanju vaše “votke”, a 1534. godine poljska enciklopedija medicine i znanosti objasnila je kako destilirati votke od biljaka i predložila upotrebu votke za čišćenje kože nakon brijanja ili utrljavanja nakon kupke za uklanjanje neugodnih mirisa!

Proizvodnja votke bila je manje ograničena nego u Rusiji, a 1546. kralj Jan Olbrecht izdao je dekret kojim se svakom građaninu omogućava pravo na votku. Kao rezultat toga, destilacija je u velikoj mjeri bila obiteljska stvar, a do šesnaestog stoljeća samo u gradu Poznan bilo je 49 komercijalnih destilerija. U stoljećima koja su slijedila destilacija i potrošnja votke uspostavila su se na svim razinama poljskog društva, a danas Poznan ostaje glavno središte za proizvodnju votke.

Proizvodnja alkohola prvi je put dokumentirana u 9. stoljeću, ali smatralo se da su žestoka pića u Rusiju stigla preko talijanskih trgovaca u 14. stoljeću. Rana destilacija bila je vjerojatnije za lijekove ili čak za barut, a ne za piće, ali samo stoljeće kasnije u Moskvi je nametnut monopol na destilaciju i prodaju žestokih alkoholnih pića, što sugerira da su do tada razine potrošnje već bile znatne. U 1540-ima ruski car Ivan ‘Grozni’ uspostavio je vlastitu mrežu destilacijskih konoba, vodeći računa da dobit ide ravno u carsku riznicu. Zabranio je taverne koje su bile izvan njegove kontrole i zabranio destilaciju potencijalnim suparnicima. Međutim, uvijek im je bila potrebna pomoć plemstva, dopustio im je da i dalje destiliraju votku.

Votke s visokim alkoholom razvile su se u hladnim sjevernim zemljama, jer su na hladnim temperaturama samo visoke razine alkohola osigurale da pića ostanu tekuća. Još bolje i puno toga, na iznenađenje svih, što je viša razina alkohola, to je duh ukusniji. Destilacija je, međutim, bila nesavršena znanost i tako su u ovim ranim godinama nečistoće ostale u gotovom duhu.

Uzastopni vladari zadržali su svoj monopol na destilaciju votke, ali su nastavili davati prava na destiliranje plemstvu i državnim službenicima. Kako su njihova znanja rasla, plemstvo je težilo proizvodnji kvalitetne votke, dok je seljaštvo proizvodilo votku za sebe, obično dodajući okuse kako bi prikrilo sirovi duh.

Od početka 17. stoljeća postalo je uobičajeno da se votka poslužuje na banketima ruskih careva, a svi formalni obroci počinju s kruhom i votkom. Votka se pila i na vjerskim svetkovinama. Petar Veliki bio je poznat po gostoljubivosti i ljubavi prema piću, a u njegovo vrijeme je poznato da je guverner Moskve dresirao velikog medvjeda kako bi svojim gostima posluživao papriku ili skidao odjeću gostiju ako su odbili piće .

Postoji regija koja se naziva Belt votka (Pojas votke)

Pojas votke je poput ekskluzivnog društva koje se može pohvaliti regijom koja čini srž svijeta proizvodnje votke. Sa Skandinavijom na zapadnom kraju, Pojas uključuje Rusiju i veći dio Istočne Europe. Zabavna činjenica: ova regija prepoznaje samo alkohol destiliran iz žitarica ili krumpira kao „pravu votku“.

Votka je stvorena u ljekovite svrhe

Votka se nekad prodavala kao mogući lijek za neplodnost, kugu i još mnogo toga!

Vjerovali ili ne, votka se i danas koristi u neke ljekovite svrhe. Od dezinfekcije zubobolje do sprečavanja otrovnog bršljana, votka je dobra i više nego što vam pomaže zaboraviti na svoje brige. Može vam čak pomoći ublažiti bol kad otkinete zavoje (kad se nanese, pomaže u trošenju ljepila).

Votka se može koristiti i kao sredstvo za brijanje. Kombinirajte ga s raznim drugim sastojcima, uključujući lovorov list, začine i rum, kako biste stvorili savršenu kombinaciju.

Votka ima rok trajanja

Za razliku od vina, viskija i ostalih alkoholnih pića, votka se pokvari ako se dugo skladišti. Idealno bi bilo da votku popijete u roku od 12 mjeseci od datuma proizvodnje.

Votka je lakša od vode

Jedna litra vode teška je 1.000 grama, dok je jedna litra votke teška 953 grama.

Votka je najčišće alkoholno piće

Destilirani iz vodenog etanola i fermentiranih žitarica, sadrži vrlo malo topljivih ulja. Ovo je samo nekoliko razloga zašto je votka najčišće alkoholno piće na raspolaganju.

sve sto niste znali o vodki

Najskuplja votka košta 3,7 miliona dolara

Želite li se počastiti ovaj vikend? Pokušajte s vodkom milijardera. S cijenom od 3,7 milijuna dolara, svaka boca sadrži do 5 litara votke izrađene po strogo tajnom ruskom receptu. Boca je također zasićena s preko 3000 dijamanata i kristala Swarovski.

Također, destilirana tekućina votke se prelije dragocjenim dijamantima vrijednim milijunima dolara prije punjenja u boci.

Najprodavaniji brend votke pokrenut je u ruskom selu

Smirnoff je stvorio Pyotr Smirnov, poljoprivredni radnik u feudalnom sistemu. Smirnov je za izradu svog proizvoda koristio najkvalitetnije dostupne sastojke koje je na kraju nazvao prema francuskom pravopisu svog imena (Smirnoff).

Smirnov je bio domišljat i inovativan prodavač. Odnio je svoj proizvod u najsiromašnije četvrti, pozvao sve na piće, a zatim im platio da ga traže u lokalnim konobama. I baš tako, imamo potražnju.

Ova najprodavanija marka i dalje daje priliku običnom čovjeku da uživa u visokokvalitetnoj votki. Na natjecanju okusa New York Timesa 2005. godine, boca Smirnoffa od 13 dolara pobijedila je veći dio konkurencije koje su imale  višim cijenama.

Votka može liječiti otrovni bršljan

Votka možda nije vaš duh za izlete na otvorenom, ali s njenom zgodnom sposobnošću da se bori protiv paklene biljke koja izaziva svrbež, možda i treba. Za razliku od vode, votka može isprati dosadni urušiol koji je ostao u dodiru s lišćem.

Votka zapravo ima puno okusa

Neke se votke na tržištu prodaju kao potpuno neukusne, ali to ne znači da ljubitelji votke nemaju sreće ako traže duh s okusom. Prema stručnjacima, votka se znatno razlikuje po okusu, od zrnatog kruha preko citrusa do kremaste teksture.

Vodku biste zapravo trebali držati u zamrzivaču

Niske temperature sputavaju hlapive spojeve u žestokim pićima koja doprinose okusu. Ali brzo okretanje dubokim smrzavanjem može zapravo poboljšati votku, prigušivanje oštrih nota ,pretvara gutljaj vodke u ugodan i kremast.

Nisu sve votke napravljene od krompira

Votka se maksimalno proizvodi od žitarica poput pšenice, kukuruza i raži, a ponekad i od mliječne sirutke, pa čak i grožđa. Oni od žitarica puno su lakši u usporedbi s votkom od krumpira, koja je nešto kremastija.

Votka je izvrsno piće za miješanje

Votka je vrlo prijateljsko piće koje se dobro kombinira sa svime. Bio to zeleni čaj, kokteli ili bilo koje slatko-kiselo ili začinjeno piće; djeluje poput vode i može se dodati bilo čemu. Votka je izvrsna i za kuhanje hrane. Može se koristiti za izradu umaka od votke ili na bilo koji drugi način.

drugi upravo čitaju

Najjaca Piva Na Svijetu

Najjača piva na svijetu obično imaju posebam ukus i nastali su u određenim uvjetima za piće. Iako se većina najjačih piva na svijetu može naći...

Kako iznenaditi partnera

Kako iznenaditi partnera za izbjegavanje monotonije u vezi ili braku. Pročitajte nekoliko super ideja. Svaka veza može zapasti u neku monotoniju, kod nekih veza do...

Apple iPhone SE Recenzija jeftinog iPhonea

Apple iPhone SE Recenzija otkriva karakteristike jednog od najjeftinijih Appelovih uređaja. Jeftin iPhone je ipak iPhone. Globalna pandemija je prometelima svima nama planove, pa je...

može te zanimati

Šta je Korona ?

Koronavirusi su velika obitelj virusa koji su zapravo česti u cijelom svijetu i mogu uzrokovati respiratorne bolesti kod ljudi i životinja. Šta je korona...