back to top

Photoshop je danas jedan od osnovnih uslova za uspješno poslovanje. Svi žele radnika koji se dobro snalazi u Microsoft Office paketu kao i u Photoshop – u.

Photoshop, ima pregršt opcija i mogućnosti. Korištenje bilo koje verzije Photoshop – a u početku može izgledati malo teško, ali s malo vremena i prakse, obrada slika u ovom programu može postati vrlo jednostavna. Ovaj članak pomoći će vam da se upoznate s nekim od osnovnih opcija koje program nudi i koje će vam pomoći da ažurirate svoje fotografije.

Danas vam donosimo par stvari na koje trebate obratiti pažnju prilikom korištenja Photoshop – a:

Odaberite koje ćete prozore otvoriti

U izborniku ‘Windows’ možete birati između velikog broja različitih prozora koje možete otvoriti tako da budu vidljivi na vašoj radnoj površini. Da biste vidjeli prozor, označite ga u spomenutom meniju. Ako ne želite vidjeti ovaj prozor, pod pretpostavkom da je već označen, kliknite jednom da biste poništili odabir ove opcije. Prozori koje ćete najčešće koristiti su „Alati“ i „Opcije“, ali možete otvoriti bilo koji za koji smatrate da će vam biti od pomoći.

Photoshop

Promijenite količinu svjetlosti na slikama

Ako su neke slike preeksponirane ili premalo eksponirane, možete ih pročistiti promjenom svjetline na njima. To ćete učiniti pomoću opcije „Razine“ iz podmenija „Podešavanja“ u meniju „Slika“. Na dnu slike vidjet ćete tri strelice. Pomoću crne strelice prilagodite koliko će tamna slika biti, bijelom strelicom prilagodite količinu svjetlosti na slici, a sivu strelicu koristite za finije podešavanje. Pomicanje strelica udesno obično će potamniti sliku, dok će pomicanje strelica ulijevo posvijetliti. Igrajte se strelicama dok ne utvrdite da je osvjetljenje na slici zadovoljavajuće.

Promijenite osvjetljenje/kontrast na slici

Iz izbornika ‘Adjustments’ (Podešavanja) možete odabrati i opciju ‘Brightness / Contrast (Kontrola kontrasta) koja će se koristiti za promjenu svjetline. Klikom na nju otvorit će se dvije trake. Pomicanjem strelice na gornjoj traci podešava se svjetlina slike, dok se pomicanjem strelice na donjoj traci podešava kontrast.

Promijenite boju slike

Opcija „Balans boja“ nalazi se i u meniju „Podešavanja“. Odabirom ove opcije otvoriće se 3 polja, od kojih je svako dizajnirano za posebnu kombinaciju boja, ljubičasto-crvene, magenta-zelene i žuto-plave. Kursor miša možete prilagoditi kombinaciju boja kojoj će se slika prilagoditi. Ako držite sve 3 strelice u liniji, vaša slika neće pretrpjeti nikakve promjene boje, bez obzira na položaj strelice u polju.

Ako to ne želite raditi ručno, pokušajte odabrati „Auto Color“, „Auto Contrast“ ili „Auto Levels“ u izborniku „Adjustments“. To može rezultirati na razne načine, posebno kada je u pitanju opcija „Auto Color“, ali vam može uštedjeti vrijeme.

Probajte opcije Image/Cavas Size i Rotation

Pod opcijom „Slika“ možete prilagoditi veličinu i položaj slike. ‘Veličina slike’ koristi se za podešavanje veličine same slike. „Veličina platna“ ne odnosi se na veličinu slike, već na površinu na kojoj će se ta slika naći. Na primjer, ako je površina namijenjena da stane na sliku manja od veličine same slike, njezini će se uglovi odrezati. ‘Rotate Canvas’ pomaže oko rotacije same površine.

Prilagodite slike pomoću opcije Besplatna transformacija pomoću alata za označavanje, da biste odabrali sve, pritisnite Ctrl + A, idite na „Uredi“, a zatim kliknite na „Besplatna transformacija“. Kliknite kvadratiće u uglovima slike i držite lijevu tipku miša dok pomičete kursor da biste slobodno podesili sliku. Ako želite istaknuti određeni dio slike, odaberite ga pomoću marquee ili lasso alata, idite na izbornik ‘Image’ i odaberite opciju ‘Crop’. Ovo će istaknuti samo unaprijed odabrano područje slike

Imajte na umu da svojoj slici možete dodati brojne efekte pomoću dugmeta „Filtriraj“. Svaki filter ima posebno ime koje samo po sebi objašnjava efekat koji njegova aplikacija ima na sliku. Neki od njih, na primjer, “Oštrenje” ili “Zamućivanje” imat će male efekte na slici svaki put kad ih kliknete. Ostali filtri će vam omogućiti da podesite koliko će taj filter utjecati na sliku pomicanjem strelica, kao što je slučaj s opcijom “Svjetlina / kontrast”. Budući da u ovom izborniku imate mnogo različitih opcija, na vama je da testirate svaku od njih zasebno kako biste vidjeli kakav utjecaj ostavljaju na sliku.

Koristite layere

Kad god dodate sliku ili elemente s druge slike na sliku, kreirate novi sloj. Svaki od njih se može uređivati ​​zasebno, bez utjecaja na glavnu fotografiju. Da biste mogli mijenjati i uređivati ​​svaki sloj zasebno, otvorite ih u izborniku ‘Windows’ i unutar njega možete prelaziti s jednog sloja na drugi. Kada završite s uređivanjem svakog sloja zasebno, možete spojiti sve slojeve u jedan pomoću opcije ‘Merge Visible’.

Sačuvajte svoju fotografiju

Na vama je koju ćete ekstenziju koristiti za spremanje datoteke. Datoteke se obično spremaju u JPEG formatu, ali to možete promijeniti putem izbornika „Datoteka“, klikom na „Spremi kao“ i odabirom „Format“. Tako ćete vidjeti listu ekstenzija koje možete koristiti za spremanje datoteke. Nakon odabira željenog formata, spremite sliku klikom na opciju ‘Spremi’.

drugi upravo čitaju

Kreiranje i prodaja online kurseva kao bloger: Kompletni vodič

Kako kreiranje i prodaja online kurseva kao bloger može pomoći vašoj mjesečnoj zaradi? U današnje vrijeme, kreiranje i prodaja online kurseva predstavljaju izuzetno profitabilan poslovni...

Trikovi sa mišem i prečice na tastaturi za Google Chrome

Najbolji trikovi sa mišem i prečice na tastaturi za Google Chrome Koristite li Google Chrome kao zadani web preglednik? Znate li najbolje prečice na tastaturi...

Kako riješiti probleme bežične mreže [WIFI]

Bežične mreže nam omogućavaju da pretražujemo internet bez upotrebe mrežnog kabla. Međutim, veza koja se oslanja na radio talase za prenos podataka podložna je različitim...

može te zanimati

Osnove Windows 10: Kako pauzirati i onemogućiti ažuriranja

Ažuriranja za Windows 10, koja Microsoft redovno šalje...

Obrazovne GIF animacije koje objašnjavaju kako stvari funkcioniraju (2. dio)

Drugi dio edukativnih GIF animacija uči nas kako...

Trebate email adresu za jednokratnu upotrebu? Isprobajte ove sjajne usluge!

Adrese e-pošte za jednokratnu upotrebu su lažne adrese...

Korisni kompjuterski savjeti i trikovi

Greškom ste smanjili veličinu ekrana i sada ne...

Osnove Windows 10: Kako pauzirati i onemogućiti ažuriranja

Ažuriranja za Windows 10, koja Microsoft redovno šalje...

Globalhost d.o.o. širi svoje poslovanje preuzimanjem servisa Genesis

U najnovijem razvoju događaja na tržištu web hostinga i IT usluga, vodeća bosanskohercegovačka web hosting kompanija Globalhost d.o.o. koja nudi svoje usluge na web...