Kako napraviti mrežni kabel u 11 koraka

U ovom detaljnom uputstvu s četiri različita videa saznat ćete kako napraviti mrežni kabel u 11 koraka.

Koraci u nastavku pružaju smjernice za izradu Ethernet kabla kategorije 5 (poznatog kao Cat 5).U našem primjeru napravit ćemo spojni kabel kategorije 5e, ali će se isti opći metod koristiti za kreiranje bilo koje kategorije mrežnog kabela.

Kako napraviti mrežni kabal (korak po korak)

Odmotajte potrebnu dužinu mrežnog kabla i dodajte mu još žice, za svaki slučaj.

Ako je potrebno pričvrstiti priključni poklopac, učinite to prije nego što skinete poklopac žice i provjerite je li priključni poklopac okrenut u pravom smjeru.
Pažljivo uklonite spoljne poklopce kablova.

Pazite da ne isečete ili presečete unutrašnje žice kada skidate poklopce. Dobar način da to učinite je da kabel presečete po dužini i po ivici, makazama za kablove ili nožem u smjeru od vas, oko 2 cm prema otvorenom kraju.

Ovo smanjuje rizik od rezanja izolacije žice. Locirajte žicu unutar kabla, a ako ne možete, upotrijebite same kablove da “otkačite” omote, držeći snop u jednoj ruci i povlačeći ga zajedno sa žicom ili kabelom. Odrežite “otkopčani” omot i izrežite upredene parove za oko 30 mm.

Primijetit ćete 8 žica (kablova) upletenih u 4 para. Svaki par će imati jednu žicu određene boje i drugu žicu koja je bijela sa obojenom linijom u boji svog partnera (ova žica je poznata kao pratilac).

Pregledajte da li su novootvorene žice oštećene

Ako ste slomili zaštitni omotač bilo koje žice, morat ćete odsjeći cijeli dio žice i početi iznova od prvog koraka.

Izložena bakarna žica će dovesti do smetnji u povezivanju, loših performansi ili nemogućnosti povezivanja. Važno je da omoti svih mrežnih kablova ostanu netaknuti.

Odvrnite parove da stoje ravno među prstima. Bijeli konac se može rezati čak i sa omotom i na ovaj način zbrinuti (vidi Upozorenja na dnu članka).

Da biste lakše rukovali žicama, izrežite ih tako da budu 19 mm dugačke od osnove plašta, kao i jednake dužine. Rasporedite žice prema uputama za povezivanje koje slijedite.

Postoje dvije metode koje postavlja TIA, 568A i 568B. Primjena jedne od ove dvije metode ovisit će o tome šta povezujete. Desni kabl se koristi za povezivanje dva uređaja različitih nivoa (npr. hub i PC).

  Šta je leasing

Dva slična uređaja obično zahtijevaju upleteni kabel. Razlika između njih je u tome što ravni kabl ima oba kraja umrežena pomoću 568B, dok upredeni kabl ima jedan deo umrežen pomoću 568A, a drugi pomoću 568B metode.

Kako napraviti mrežni kabel 568B

U našoj demonstraciji u sljedećim koracima koristit ćemo 568B, ali upute se lako mogu prilagoditi 568A.

568B – Postavite žice sljedećim redoslijedom, s lijeva na desno: bijelo-narandžasta, narandžasta, bijelo-zelena, plava, bijelo-plava, zelena, bijelo-smeđa, smeđa
568A – s lijeva na desno: bijelo-zelena, zelena, bijelo-narandžasta, plava, bijelo-plava, narandžasta, bijelo-braon, smeđa.

Možete koristiti skraćenice 1-2-3-6 / 3-6-1-2, kako biste lakše zapamtili raspored žica.

kako napraviti mrezni kabel
Shematski prikaz Kako napraviti mrežni kabel

Pritisnite sve žice da stoje ravno i paralelno između vašeg palca i kažiprsta.

Provjerite da li boje ostaju u ispravnom rasporedu. Odrežite vrh žica tako da budu 12,5 mm dugačke od osnove plašta, jer plašt mora ući u 8P8C konektor za oko 3 mm, što znači da imate samo 12,5 mm prostora za pojedinačne kablove.

Ostavljanje više od 12,5 mm odvrnutog kabla može ugroziti njegovu vezu i kvalitet. Uvjerite se da nakon rezanja žice ostanu ravne i uredne; u slučaju da to ne učinite, postoji mogućnost da žica ne uspostavi kontakt unutar utičnice (konektora) što može dovesti do pogrešno usmjerenih jezgri u konektoru.

Držite žice ravnim kako biste ih gurnuli u RJ-45 konektor sa ravnom površinom na vrhu. Bijelo-narandžasta žica bi trebala biti na lijevoj strani, ako pogledate utičnicu odozgo.

Gledajući pravo u konektor, videćete da li su sve žice uspele da uđu u utičnicu i da li su ostale na mestu. Trebali biste vidjeti žice postavljene u svaku rupu.

Možda ćete morati da uložite malo truda da čvrsto gurnete žice u konektor. Plašt kabla takođe treba da uđe u prednji deo utičnice za oko 6 mm, kako bi osigurao kabl kada je konektor pričvršćen. Možda ćete morati da rastegnete omot do određene dužine prije nego što ga pričvrstite.

Postavite spojeni konektor u crimper

Čvrsto stisnite ručku. Kako nastavite, zvuk će se pojačavati. Zatim kada završite sa pritiskom, ručka će se vratiti u otvoreni položaj. Kako bi osigurali da su sve igle na mjestu, neki preferiraju dvostruki hvat, koji možete primijeniti ponavljanjem ovog koraka.

Ponovite sve gore navedene korake sa drugim krajem kabla. Način na koji povezujete drugi kraj (568A ili 568B) zavisiće od toga da li pravite pravi, prevrnuti ili uvrnuti kabl (pogledajte savete).

Testirajte kabel kako biste bili sigurni da radi u praksi. Nepravilno ili nepotpuno spojeni kablovi dovest će do nepotrebnih glavobolja. Da dodamo, pojavom power-over-Ethernet-a (PoE) na tržištu, upredeni parovi žica mogu uzrokovati fizička oštećenja računara ili telefonske opreme, čineći pravilno ožičenje još važnijim.

Jednostavan tester kablova može to provjeriti umjesto vas. U slučaju da nemate kablove za testiranje, jednostavno testirajte spojnu iglu po iglu.

Kako napraviti mrežni kabel video upute

Stvari koje će vam trebati

Klešta za presovanje

Ovo je najvažniji alat i ključan je u procesu izrade kablova. Ako nemate kvalitetna kliješta, onda će vam kablovski spojevi biti loši. Slabija kliješta će otežati ili gotovo nemoguće napraviti čvrstu vezu između žica.

Mnogo bolja i kvalitetnija kliješta za presovanje također imaju podesivu kontroliranu snagu zatvaranja za preciznije presovanje. Kliješta sa plastičnim tijelom će vjerovatno napraviti neuredan spoj i stalno će stvarati slab pritisak; Preporučljivije se preporučuje i često se koristi metalni crimper.

  Kako posluje online cvjećara?

Tester (opciono)

Iako nije potreban za upravljanje kablovima, dobar tester kablova može sprečiti i rešiti probleme mrežnog umrežavanja, kao i instalaciju kablova.

Većina testera sastoji se od dvije kutije (predajnika i prijemnika) koje uključuju priključni kabel. Kutija predajnika testira kabl tako što šalje test impulse kroz svaku žicu pojedinačno, pali LED svetla na prijemnoj kutiji.

Većina testera će vam pokazati rezultate prolaza. Zašto biste željeli testirati kablove? Čak i ako su minimalno oštećeni, mrežni kablovi će raditi, ali će vaš hardver uzrokovati pad prijenosa i oštećenje podataka.

RJ45 konektori

Uverite se da su vaši RJ45 konektori napravljeni za tip kabla koji koristite (kruti / fleksibilni), zbog različitih tipova zubaca koji se uklapaju između više namotaja ili idu oko samo jednog.

Napomena: Ako tražite električnu opremu za RJ45 konektore, mogu vas pitati da li želite “čvrste”, “upletene” ili “ravne”. Izbor “flat” odnosi se na stare ravne “silver satin” kablove, koji se koriste u 10Base-T, a koji se ne bi trebali koristiti u novim Ethernet razvojima.

Bulk kabal

Bulk kabal (velikog kapaciteta) može se naći u prodavnicama elektronske i računarske opreme, kao iu kućnim centrima. Možete tražiti 5, 5e i 6 kategorije kablova, ovisno o vašim potrebama. Za dužine manje od 125 cm, koristite fleksibilni/upredeni kabel. Za dužine veće od 125 cm koristite jake kablove.

Postoje 2 vrste žice (jaka ili upredena), a ona koju odaberete treba da bude u skladu s tim gdje i kako želite da koristite kablove. Pogledajte gornja upozorenja u vezi sa PLENUM kablom.

Uvrnuta žica je najbolja za povezivanje radne stanice, jer toleriše savijanje žica bez prekida provodnika. Punu žicu najbolje je koristiti u razvodnom ormaru koji će se rijetko pomicati, jer provodnici imaju tendenciju pucanja ako se savijaju ili pritiskaju.

Pukao provodnik dovodi do “odraza” koji puca na LAN vezu, smanjujući brzinu kao i pouzdanost.

kako napraviti mrežni kabel u 11 koraka
Kako napraviti mrezni kabel=

Plašt kabla

Čuva kabl i poboljšava njegov izgled. Kućište je liveni komad plastike koji štiti konektor od gužvanja u slučaju prolaska kroz zid ili cevovod. Takođe obezbeđuje rastezljivost kabla, što otežava lomljenje konektora.


Pravokutni rezač za žice. Primijetit ćete da nazubljene makaze za kablove rade vrlo dobar posao.

Koristite nešto što vam omogućava da lako napravite poprečne preseke pod pravim uglom; izbjegavajte kosu (dijagonalne) kliješta upravo iz tog razloga. Vidjet ćete da mnoge kvalitetne crimpere imaju ugrađeni rezač pod pravim uglom.


Ribarska traka

Ribarska traka je metalni ili plastični točak za namotavanje žice ili kabla. Dovoljno čvrsta da se ne ošteti ili savija pri guranju, ali i dovoljno fleksibilna da probije uglove i krivine, traka za pecanje je ključni alat za polaganje kablova.

Trebalo bi se koristiti za: cjevovode, unutrašnje zidove, duž strukturalnih zidova i mreža, talasovode, plenume i spuštene plafone, ili u bilo kojoj situaciji u kojoj fizički nije moguće nositi kablove sa sobom.

Kako napraviti mrežni kabel

Dodatni savjeti za pravljenje mrežnog kabela

Ključna stvar koju treba imati na umu kada pravite Ethernet kablove za povezivanje je da “uvrtci” u pojedinačnim parovima moraju ostati uvrnuti što je duže moguće dok ne stignu do RJ-45 porta.

  Kako postati uspješan biznismen? Sve što treba da znate!

Uvrtanje parica u mrežnom kablu je ono što pomaže da se održi dobra konekcija i da se stepen smetnji u vezi svede na minimum. Nemojte odvrtati žice više nego što je potrebno. Budite pažljivi inače nećete spojiti laptop na internet.


CAT5 i CAT5e su vrlo slični kablovi, ali CAT5 pruža bolji kvalitet, posebno ako vam je potrebna dužina. Ako vam je potrebna dužina, preporučujemo CAT5e, dok je CAT5 i dalje opcija za male priključne kablove.

Dobra ideja za duže kablove, posebno one koje planirate da visite ili hodate po zidovima, je da uvrnete kabl i testirate ga pre nego što ga priključite.

Ovo je posebno preporučljivo za one koji tek počinju da savijaju kablove, i odmah vas nauči pravilnom rasporedu igala, kako se kasnije ne bi pojavili problemi.

Upozorenja vezana za pravljenje mrežnog kabela

Polomljeni kablovi, ako je to slučaj, obično su prilično čvrsti, pa ih nemojte pokušavati prekinuti. Odsjeci ih.

Osim ako vam nije potrebna velika količina kablova, manje frustrirajuća opcija, s obzirom na cenu alata, bila bi kupovina gotovih kablova.

Neki propisi o zaštiti od požara zahtijevaju posebnu vrstu omotača oko žica u slučaju da se kablovi polažu na plafonima ili na drugim mjestima izloženim sistemima ventilacije zgrade.

Ovo se obično naziva kablom plenumskog kvaliteta ili jednostavno “plenum kablom”, koji ne emituje otrovne pare kada se zapali. Plenum kablovi koštaju više, možda čak i duplo više od običnih kablova, tako da ih možete koristiti samo tamo gde je potrebno.

kako napraviti mrežni kabel u 11 koraka
Kako napraviti mrežni kabel za internet

Kabel za uspon je sličan plenum kablu, ali se koristi za zidne ili mrežne ormare koji se koriste za povezivanje podova.

Riser ne može zaista zamijeniti plenumski kabel, stoga obratite pažnju na površinu vašeg kabela. Ako ste u nedoumici, koristite plenum kabl jer ima najstrože i najsigurnije karakteristike. CAT5 kabl ne može biti duži od 100 metara. Vjerovatno nije mogao prijeći preko 95 metara.

RJ-45 je uobičajen izraz koji većina pojedinaca koristi za konektore prisutne u CAT5 shemama kablova. Tačan naziv konektora je jednostavno 8P8C, gdje je RJ-45 naziv vrlo sličnog konektora koji je izašao iz upotrebe i korišten u telekomunikacijama.

Većina ljudi će RJ-45 shvatiti kao 8P8C, ali budite oprezni ako kupujete preko kataloga ili online, gdje ne možete vizualno odrediti koji kupujete. o Obratite pažnju na zaštitu koju vaš kabl može imati.

Najčešći tip kabla je UTP (Unshielded Twisted Pair), ali postoji niz opcija za zaštitu / plašt za dodatnu EMI zaštitu. Pazite šta kupujete i šta vam zapravo treba. U većini slučajeva, UTP će poslužiti.

Kako napraviti mrežni kabel

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija spot_img

drugi upravo čitaju

Go Slim Forum

Go Slim forum je pravo mjesto za informisanje o čudesnom čaju za mršavljenje. Go Slim forum donosi iskustva korisnika i pouzdane informacije iz prve...

Kako naći posao u inostranstvu?

Razmišljate da se zaposlite u inostranstvu? Ukoliko je odgovor na pitanje DA, onda nastavite da čitate dalje. U tekstu ćemo objasniti kako naći posao u...

Da li je Prostamid Prevara?

Prostamid je čaj koji se koristi za liječnje aporostatitisa i drugih bolesti prostate. On se smatra najprirodnijim i jednim od najefikasnijih rješenja za ove...

može te zanimati

Novogodišnja čarolija i ove godine uz Telemach BH stiže ranije

Poklanjamo 2023 EON Kids daljinca za najmlađe 19.12.2022. Sarajevo – Praznična atmosfera polako, ali sigurno stiže u domove naših sugrađana. I ove godine se Telemach...

Pametni sat je modni dodatak i multimedijalni pomoćnik u jednom

Današnja suvremena tehnologija oduševljava svojim elegantnim i praktičnim rješenjima koja nam olakšavaju svakodnevni život. Jedna od takvih inovacija su i pametni satovi koji su...

United Grupa postala članica responsible business ALLIANCE-A

United Grupa, vodeći telekomunikacijski i medijski pružatelj usluga u jugoistočnoj Evropi, u okviru koje u BiH posluje telekomunikacijski operater Telemach BH, i njegovi servisi...

United Grupa postaje član Izvršnog odbora udruženja ETNO

United Grupa, vodeća telekomunikacijska i medijska kompanija  Jugoistočne Evrope, postala je jedna od 13 članica Izvršnog odbora Udruženja evropske mreže telekomunikacijskih operatera (ETNO), uz...

Besplatna EON televizija godinu dana u EON paketima!

Telemach BH od danas nudi novu pogodnost za najtraženije EON pakete.Radi se o vrlo atraktivnoj ponudi u okviru koje svi koji se odluče za...

Počela deseta NetWork konferencija, u fokusu cyber sigurnost i inovacije

Trodnevna konferencija “NetWork 10” u organizaciji agencije Communis počela je u srijedu u Neumu, javili su organizatori.Ističu kako je konferencija svojim temama i predavačima...

Koja je razlika između kreditnih i debitnih kartica?

Posljednjih nekoliko godina gotovina se sve manje koristi u opticaju, a život bez bankovnih kartica, aplikacija i pametnih novčanika postao nam je nezamisliv. Ako vam...

Studenti kreirali rješenja za unapređenje života u lokalnim zajednicama

GOOD HACK – hackathon takmičenje u organizaciji Telemach fondacije i uz podršku Elektrotehničkog fakulteta SarajevoViše od 50 studenata sa devet elektrotehničkih i srodnih fakulteta...

ITAcademy, BusinessAcademy i InternetAcademy i ove godine poklanjaju 20 besplatnih školovanja iz oblasti biznisa i IT-ja osobama sa invaliditetom

Kompanija LINKgroup, kao društveno odgovorna kompanija, svake godine jedan dio besplatnih školovanja, koja se realizuju onlajn, putem Platforme za učenje na daljinu, dodjeljuje osobama...

Kako očistiti jetru i smršati prirodnim putem?

kako očistiti jetru i smršati

ŽGARAVICA – Kako liječiti žgaravicu?

Žgaravica vas redovno smara? Otkrijte kako liječiti žgaravicu koje je najefikasnije rješenje za žgaravicu u članku kojeg smo napisali jer nas muči žgaravica. Ublažavanje simptoma...

Kako dobiti mišićnu masu kod žena

Kako dobiti mišićnu masu kod žena na provjerene i zdrave načine i metode izgradnje išične mase saznajte u ovom poučnom tekstu. Mnoge žene gravitiraju kardio...