Kako prebaciti dekadni broj u binarni

Ponekad zaboravimo osnovno znanje koje smo učili u školi i nikada nije kasno da se prisjetimo ili naučimo kako prebaciti dekadni broj u binarni.

Nikada nije kasno i nije sramota da se ponove ili čak nauče znanja koja smo nekad davno učili. Danas smo u tolikoj žurbi da mnogo informacija prolazi kroz našu glavu i normalno je da se ponekad određne stvari zaborave. Zbog toga smo mi tu da vas podsjetimo sa dva načina kako da prebacite dekadni broj u binarni.

Sistem decimalnih brojeva ima deset različitih znamenki za deset različitih vrijednosti (0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 i 9), dok binarni brojevni sustav koristi samo dvije znamenke za iste vrijednosti (0 i 1) . Budući da je binarni sistem osnovni jezik računara (svaka zadana operacija u računaru pretvara se u binarni sistem, tako da ga računar može prepoznati), svaki ozbiljan računarski programer trebao bi razumjeti tehniku ​​pretvaranja iz decimalnih u binarne brojeve i potpuno savladajte ovu tehniku.

Prebacivanje možete izvršiti na dva načina, prvi je da brojeve dijelite sa dva, dok je drugi da stepenujete dva broja i zatim da oduzimate.

Dijeljenje sa dva

Broj koji se prenosi u binarni ssstav dijelit će se s dva, iznova i iznova, sve dok ne dođemo do jedinice, a nakon svake podjele sa strane zapisuje se 0 ili 1, ovisno o tome postoji li ostatak u podjeli ili ne, tj. da li je broj koji dijelimo djeljiv sa dva ili ne. Ako je broj koji dijelimo paran i djeljiv s dva, sa strane napišemo 0, a ako je neparan i kada dijelimo s dva imamo ostatak, pišemo 1.

- Oglašavanje -

Na bočnoj strani zapisujemo sve podjele i ostatke redom, jednu ispod druge dok ne stignemo do 1. Da biste izbjegli zabunu, da biste izbjegli zabunu, prepišite znak podjele i dva sa svakim proizvodom podjele, upisujući uredno u nizu da slučajno ne ispustite broj.

Ova metoda je puno bolje razumljiva kada je vidite na papiru, vizuelno barem jedan primjer i dobra je za početnike, jer je jednostavna. Zasnovan je samo na podjeli s 2. Kao vrlo jednostavan primjer možemo uzeti recimo broj 156

kako prebaciti dekadni broj u binarni

Na kraju, ispišite novi binarni broj, počevši od zadnjeg ostatka (na posljednjem dijeljenju), pa sve do gore. Dakle, rezultat je sljedeći: 15610 = 100111002. Ova metoda je primjenjiva na prebacivanje decimalnih brojeva na bilo koju drugu osnovu. U ovom slučaju dijelimo sa 2 jer nam je cilj binarni broj, tj. broj sa dvije osnovne znamenke.

Stepenovanje broja dva i oduzimanje

Započnite s izradom tablice. Razvrstajte broj 2 sa svim znamenkama u nizu, počevši od 9 i unesite odgovarajuće vrijednosti tih stepeni. Tabela bi trebala izgledati otprilike ovako:

- Oglašavanje -

Sada kada smo kreirali tablicu, počinjemo pretvarati broj 156 natrag u binarni. Iz tablice odaberite najveću vrijednost stupnjevanog dvojka koja može stati u broj koji pretvarate. U našem slučaju (za broj 156) najveća vrijednost je 128 (ili 27). Budući da smo izabrali broj 128, ispod njega napišemo 1, a zatim od 156 oduzmemo odabrani broj: 156 – 128 = 28. Sada u tablici biramo najveći broj koji može stati u 28, a to je 16 (ili 24), a ispod njega ponovno pišemo 1.

Zatim opet imamo oduzimanje: 28 – 16 = 12, pa biramo najveći broj koji se zaustavlja na 12, a to je 8 (ili 23). Ispod osam ponovo napišemo 1 i oduzimamo: 12 – 8 = 4. Dakle, nastavljamo do kraja tablice, unošenjem 1 ispod odabranih brojeva, a za vrijednosti između kojih nismo odabrali unosimo 0. Kada završimo dobivamo istu vrijednost kao na prvi način, 15610 = 100111002, a tablica će izgledati ovako nakon posla:

Kako prebaciti dekadni broj u binarni

- Oglašavanje -
5 1 Glas
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Zanimljivosti