Kako se najbolje predstaviti i što reći prilikom upoznavanja?

Kako se najbolje predstaviti i što reći prilikom upoznavanja? – uvod

Ja i moj engleski – odakle krenuti? Kako se predstaviti, što reći kad upoznajemo nove ljude? Koji stil odabrati, kakva dodatna pitanja postaviti da izbjegnemo neugodnu šutnju? Kako vi možete upoznati dvije osobe koje se međusobno ne poznaju?

Poznavanje bar jednog stranog jezika je odavno postalo norma u privatnom i poslovnom životu. Danas se engleski jezik koristi kao lingua franca – jezik šire međunarodne komunikacije koji koriste govornici različitih materinskih jezika (English as a lingua franca/ELF).

Kako u svijetu ne postoji standardna verzija ELF-a radi brojnih varijacija, u tijeku je rasprava o priznavanju ELF-a kao zasebne varijante engleskog jezika – ideji kojoj se njezini protivnici snažno opiru jer smatraju kako je ELF loš pojednostavljeni engleski kako ga govore stranci.

Kako čujem na poslovnim konferencijama od inozemnih gostiju i predavača, Hrvati jako dobro govore engleski. Osjećam se ponosno jer sam i sama Hrvatica. No, ja sam engleski i konferencijsko prevođenje studirala i magistrirala na 3 fakulteta, uključujući i onaj posljednji na Oxfordu i to van struke, pa mi je lakše govoriti ga nego drugima.

Također, zadnjih 20 godina sam radi posla svakodnevno izložena usvajanju stručnog vokabulara na engleskom, kao i hrvatskom jeziku. I znate što? I mi stručnjaci zablokiramo, nismo uvijek tečni, borimo se pronaći pravi izraz i neugodno nam je kad nas drugi nasumično pitaju kako se nešto kaže na engleskom, a mi u tom trenutku ne znamo.

Koji put se sjetimo kasnije, kad više nismo u društvu osobe koja nam je postavila to pitanje, a ima i situacija kad stvarno ne znamo kako se nešto kaže na engleskom. Tješim se jer znam da ne poznajem ni 100% riječi na svom materinskom hrvatskom jeziku. Tako vam je to s jezikom. On raste, živ je, razvija se, neki izrazi postaju vremenom arhaični, a novi nastaju razvojem suvremenih tehnologija, usluga i znanja.

Kako se vi snalazite s engleskim? Koristite li ga često u poslu? Kako održavate svoje znanje aktivnim? Jeste li ga dijelom zaboravili zbog slabijeg korištenja (pravopis, nepravilni glagoli…)? Zablokirate li kad se ne možete sjetiti neke riječi? Što je s gramatikom i izgovorom? Koliko ste uistinu slobodni i tečni u komunikaciji na engleskom? Nedostaje li vam ponekad povjerenja pa radije prešutite da se ne osramotite?

Svrha ove kolumne je da vam pomognem popuniti poneke rupe u znanju, osvježiti vaš engleski, naučiti vas trikovima i pružiti savjete kako ga govoriti fluentnije, prirodnije i samopouzdanije. Pozabavit ćemo se raznim temama, od upoznavanja i predstavljanja samih sebe, izražavanja mišljenja, iznošenja prijedloga, otvaranja sastanka, traženja pojašnjenja, pregovaranja, storytellinga, a otvorena sam i za vaše prijedloge!

Pa krenimo od početka, naše prve mini lekcije.

1.Upoznavanje

Formalan način: 

A: Allow me to introduce myself. I am Oprah Winfrey. And you? – Dozvolite mi da se predstavim. Ja sam Oprah Winfrey. A Vi?
B: I am Prince Harry. It’s a pleasure to meet you.* – Ja sam Princ Harry. Drago mi je što smo se upoznali.

Ili
A: I don’t believe we’ve met yet. I am Oprah, nice to meet you. – Mislim da se još nismo upoznali. Ja sam Oprah, drago mi je.

*How do you do znači isto što i It’s a pleasure to meet you ili Pleased to meet you i ovu frazu koristimo kad nekog upoznajemo prvi put.

Neformalan način:

A: Hello. My name is Jeniffer Aniston. – Bok, zovem se Jeniffer Aniston.
B: Hello Jeniffer. I’m Beyonce. Nice to meet you. – Bok Jeniffer. Ja sam Beyonce. Drago mi je što smo se upoznale.

Ili
A: Hi. I’m Oprah, nice to meet you. – Bok, ja sam Oprah, drago mi je što smo se upoznale.

* U svakodnevnoj, opuštenoj situaciji, umjesto formalnog How do you do, radije koristimo It’s nice to meet you ili samo Hello.

kako se najbolje predstaviti i što reći prilikom upoznavanja?

2. Predstavljanje sebe

Formalan način: 

Name + job title (+ department + NOUN)

My name is Angela. I am a Financial Manager in the Finance Department. I oversee and lead all financial activities in the company, conduct financial evaluation and provide on-the-job training and guidance as needed. – Moje ime je Angela. Ja sam financijska direktorica u Odjelu financija. Nadgledam i vodim sve financijske aktivnosti u tvrtki, provodim financijsku procjenu i obuku na radnom mjestu, a također dajem i smjernice, ovisno o potrebi.

Neformalan način:

Name + job title

Hi, I am Melinda and I am a Human Resources Manager here. – Bok, ja sam Melinda i direktorica sam u Odjelu ljudskih resursa.

kako se najbolje predstaviti i što reći prilikom upoznavanja?

3. Predstavljanje drugih

A: Have you two met each other? – Jeste se vas dvoje već upoznali?
B: No, we haven’t. – Ne, nismo.
A: Brad, this is Angelina. Angelina this is Brad. – Brad, ovo je Angelina. Angelina, ovo je Brad.
B: Nice to meet you Angelina. – Drago mi je što smo se upoznali, Angelina.
C: Nice to meet you too, Brad. – I meni je drago, Brad.

Nastavak razgovora

B: Where are you from, Angelina? – Odakle si, Angelina?
C: I’m from Los Angeles, California. – Ja sam iz Los Angelesa u Kaliforniji.
B: California, which part? – California, odakle točno?
C: Sacramento Valley. How about you, Brad? – Sacramento Valley. A ti?
B: Oklahoma – a place called Shawnee. It’s near Kansas City. – Ja sam iz Oklahome, točnije grada Shawnee. To se nalazi blizu Kansas City-a.


C: How do you know Jennifer? – Odakle poznaješ Jennifer?
B: She is my friend from college. – Ona je moja frendica s faksa.
C: How interesting! So what do you do for a living, Brad? – Zanimljivo! Čime se baviš, Brad?
B: I’m an actor, and you? – Ja sam glumac, a ti?
C: What a coincidence! I am an actress too! – Kakva slučajnost! I ja sam glumica!

kako se najbolje predstaviti i što reći prilikom upoznavanja?

*Kad nekoga upoznajemo prvi put, ne pitamo tu osobu o njezinoj dobi, datumu rođenja, plaći, težini, bračnom stanju već joj postavljamo općenita pitanja tipa:

How do you know Jennifer (the person who introduced us)? – Kako ste/si upoznali/upoznala/upoznao Jennifer?
Are you an employee of the company XY? – Radite li/Radiš li u tvrtki XY?
Is this your first time here? – Jeste li/Jesi li prvi put ovdje?

Vježba

Predstavite se samostalno na formalan i neformalan način, a zatim odigrajte sami ili u paru igru uloga u kojoj vi upoznajete dvije osobe koje se ne poznaju.

Savjet: Ponavljate ove fraze dnevno/tjedno kako biste ih bolje upamtili. Ne možete pretjerati, samo bolje usvojiti sadržaj!

U idućoj lekciji ćemo produbiti predstavljanje izradom našeg Elevator pitcha – mini prezentacije nas, našeg poduzeća i našeg proizvoda/usluge koju možemo izvesti u vremenu koliko traje prosječna vožnja dizalom.

kako se najbolje predstaviti i što reći prilikom upoznavanja?
Kako se najbolje predstaviti i što reći prilikom upoznavanja?

Preporuka:

10 sajtova za gledanje filmova online sa prevodom!

Kako se zarađuje od TikToka

Kako urediti LinkedIn profil

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra dobio FCC certifikat

Meta pravi AI nalepnice za Messenger

5 stvari koje virtuelna privatna mreža može sakriti i 5 stvari koje ne može

Kako pronaći posao?

drugi upravo čitaju

Dostojanstven život u Hrvatskoj stoji 1800 eura

Novinari Lider Media pitali su mnoge sindikate i Udruge sudaca što je dostojanstvena plaća i što bi ona trebala omogućiti, no nisu odgovorili. Suci...

Evo što sve trebate znati ako kupujete nekretninu

Glavni kriterij u odabiru nekretnine neka vam bude da je nekretnina dobra investicija. To znači da nekretninu lako i brzo možete prodati (ili iznajmiti)...

Kako pronaći što želiš raditi i to ostvariti? Imam par riječi za mlade i sve koji su „zapeli“

Ima ljudi koji cijeli život rade nešto što zapravo ne vole. Našli su tzv. siguran posao u stabilnoj firmi. Odgajani su da se od...

može te zanimati

Koliko košta razvod braka?

Saznajte koliko košta razvod braka?! Svi mi u brakove i veze ulazimo s namjerom da potraju, no stopa razvoda braka je sve veća. Neki kažu...

Kako izgraditi luksuzan brend?

Svi smo konzumenti nekih proizvoda i usluga koje smatramo luksuznima, a neki od nas su i kreatori brendova za koje žele da dobiju taj...

Bavite se ručnim radom? Uz ovih 7 trikova možete povećati prodaju rukotvorina već danas!

Imali ste sigurno priliku popričati s osobom proizvodi nešto svojim rukama. Jeste li primijetili koliko se poistovjete s onim što proizvode? Kako o tome...

Što bih napravila kad bih imala duplo više novaca?

Spoiler alert! Nećeš biti sretnija. Ovo je moje iskustvo. Od 15 godina sam, kao svaka revna djevica u horoskopu, uvijek imala strukturu, plan, raspored i program...

Planirate putovanje? Evo koje su trenutno najjeftinije, a koje najskuplje destinacije

Pandemija nas nije samo zdravstveno pokosila nego i ekonomski. Osim direktnog zatvaranja turizma na pune dvije godine, u pozadini su se odvijali i mnogi...

Ovo su osnove koje svakako trebate znati razlikovati

Iako Hrvatska ima jako dobru poduzetničku klimu, odlične projekte, odlične kompanije te druge adute kao potencijalna investicijska destinacija, i dalje se suočavamo s izazovima...