back to top

Kako uživati u godišnjem odmoru – praktični savjeti

Kako uživati u godišnjem odmoru – praktični savjeti – uvod

Ljeto je konačno stiglo, a s njim i dugo očekivani ljetni odmor – vrijeme za opuštanje, bijeg od svakodnevnih obaveza i uživanje u zasluženom odmoru. Svi se veselimo vremenu koje ćemo provesti daleko od radnih zadataka i stresa, nadajući se da ćemo napokon moći opustiti um i tijelo.

Međutim, često nas dočeka neugodan osjećaj nemira, nezadovoljstva, brige i napetosti. Umjesto da se potpuno isključimo, brojna neželjena emocionalna i psihološka stanja se javljaju i počinju sabotirati našu sposobnost da se zaista opustimo i uživamo.

Zašto je toliko teško potpuno se isključiti i prigrliti potpuni odmor?

Neki od razloga mogu se pronaći u sljedećim općeprihvaćenim načinima funkcioniranja, kojima svi u većoj ili manjoj mjeri podliježemo:

kako uživati u godišnjem odmoru
Kako uživati u godišnjem odmoru - praktični savjeti

Kultura rada i društveni pritisci

Široko rasprostranjena kultura rada koja promovira stalnu dostupnost i posvećenost poslu te naglašava važnost visoke produktivnosti može nas gurnuti u stanje stalne napetosti i brige.

Društveni pritisci da budemo uspješni i postignemo vrhunske rezultate u svim aspektima života i rada mogu izazvati strah od propuštanja prilika te nam nametnuti osjećaj krivnje ukoliko se pokušamo isključiti na odmoru.

Radni zahtjevi i stres

U današnjem poslovnom okruženju gdje se radni zahtjevi stalno povećavaju, fokus je na postizanju rezultata i stalnom obavljanju hitnih zadataka. To nas može iscrpiti i otežati opuštanje kada se odlučimo za odmor.

Stresna radna okolina može potaknuti i perfekcionizam koji nas tjera da neprestano radimo i pokušavamo postići savršenstvo. Iako smo svjesni da je odmor zaslužen i potreban, naša potreba za neprekidnim radom prevladava i ne dopušta nam da zaista mirno i opušteno uživamo u njemu.

kako uživati u godišnjem odmoru
Kako uživati u godišnjem odmoru - praktični savjeti

Ovisnost o radu i gubitak identiteta

Ukoliko smo navikli biti stalno stimulirani poslom i radnim okruženjem, suočavanje s naglim prelaskom na odmor i isključivanje može biti iznimno teško. Ponekad se rad i naš identitet isprepliću pa se osjećamo vrijednima i uspješnima samo ako neprestano radimo i postižemo rezultate.

Ovisnost o radu i strah od gubitka identiteta povezanog s poslom mogu nas spriječiti da se odvojimo od njega. Ako smo navikli neprekidno provjeravati e-poštu, poslovne obavijesti i događaje tijekom dana, pokušaj isključivanja može izazvati veliku nelagodu.

Traumatska iskustva ili prethodni neuspjesi

Ovakva iskustva mogu imati dubok utjecaj na našu sposobnost opuštanja. Kako bismo se zaštitili od ponovne traume ili neuspjeha, možemo razviti različita ponašanja poput stalne potrebe za produktivnošću. Osjećamo da moramo neprestano biti produktivni kako bismo izbjegli potencijalne neuspjehe i ponovno iskustvo negativnih situacija. To može stvoriti unutarnji otpor prema opuštanju i otežati nam potpuno uživanje u odmoru.

Važno je napomenuti da su navedeni razlozi individualni i da svatko ima svoje jedinstvene izazove. Razumijevanje tih razloga može nam pomoći da postanemo svjesni i pronađemo načine za prevladavanje prepreka kako bismo postigli veću ravnotežu između rada i odmora. Vrijedno je isprobati i neke od univerzalnih pristupa u prevladavanju izazova.

kako uživati u godišnjem odmoru

Univerzalni pristupi za uspješno prevladavanje izazova

1. Pripremiti se unaprijed

Kako biste smanjili stres i preopterećenost prije odlaska na odmor – planirajte unaprijed. Završite sve hitne zadatke, delegirajte odgovornosti i osigurajte da kolege ili timovi budu informirani o vašem odsustvu.

Komunicirajte sa svojim kolegama o svojoj odsutnosti i zamolite ih da vas kontaktiraju samo u hitnim slučajevima. To će vam pružiti veću sigurnost i povjerenje da se posao može odvijati bez vaše stalne intervencije.

2. Postaviti granice

Odredite granice između posla i odmora. Definirajte vrijeme kada ste izvan ureda i tada ne provjeravajte e-poštu ili ne obavljajte poslovne pozive.

Isključite obavijesti s poslovnih aplikacija na telefonu i računalu kako biste smanjili provjeravanje poslovnih poruka. Ako je moguće, ostavite svoje uređaje izvan dosega kako ne biste bili u iskušenju da ih provjeravate.

3. Fokusirati se na sebe

Koristite vrijeme odmora za brigu o sebi. Uključite se u aktivnosti koje vas opuštaju i vraćaju osjećaj zadovoljstva. To može biti bavljenje hobijima, sport, meditacija, čitanje ili bilo koja druga aktivnost koja vam donosi radost i opuštanje.

Fokusirajte se na trenutne aktivnosti i usredotočite se na uživanje u vremenu sa svojim voljenima. Pokušajte biti prisutni i ne dopustite da misli o poslu dominiraju vašim umom.

4. Realna očekivanja i podrška

Nemojte se opterećivati prevelikim planovima ili očekivanjima tijekom odmora. Dopustite si slobodu jednostavnog odmora, opuštanja i uživanja u trenucima. Ako vam teško pada isključivanje, razgovarajte s bliskim osobama o tome. Podijelite svoje osjećaje i izazove s partnerom, obitelji ili prijateljima. Oni vam mogu pružiti podršku, razumijevanje i poticaj za opuštanje i uživanje u odmoru.

Odmor je izvrsna prilika da se posvetimo sebi i obnovimo potrebnu energiju za optimalno funkcioniranje, kako u poslovnom tako i u privatnom životu. Opuštanje i osvježenje tijekom godišnjeg odmora pomažu u jačanju vlastitih resursa, povećanju rezilijentnost i postizanju ravnoteže. Briga o sebi je ključna, a dobrobiti potpunog isključivanja od obaveza, briga i stresova mogu značajno unaprijediti kvalitetu naših života.

Ukoliko se unatoč svim naporima i strategijama i dalje teško isključujete, korisno bi bilo potražiti profesionalnu pomoć. Terapeut ili savjetnik može vam pružiti alate i tehnike za upravljanje stresom te vam pomoći da postignete željenu ravnotežu između poslovnog i privatnog života.

Preporuka:

10 sajtova za gledanje filmova online sa prevodom!

Kako se zarađuje od TikToka

Kako urediti LinkedIn profil

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra dobio FCC certifikat

Ne ide Vam u poslu onako kako biste htjeli? Evo tko je zaista najvažniji u firmi.

drugi upravo čitaju

Kako brže prodati nekretninu? Dizajnerica interijera donosi moćne mehanizme o kojima niste razmišljali

Kako svako putovanje treba putokaze tako i prodaja nekretnine zahtijeva dobar plan i smjer kretanja. Ako ste jedan od onih koji ne vole gubiti...

6 dobro plaćenih poslova koji donose zaradu bez fakultetske diplome

Ako ćemo iskreno – postoji stigma kada je u pitanju obrazovanje. Ljudi koji ne idu na fakultet često se smatraju ljudima s manjim potencijalom...

Kako izgledaju filantropija i fundraising u praksi?

Kad sam 2019. godine odlučila otići iz CRVENIH NOSOVA klaunovadoktora, neprofitne organizacije koju sam vodila skoro deset godina i postati poduzetnica koja želi svoje...

može te zanimati

Deveti hrvatski EY Poduzetnik godine je Ivo Usmiani iz JGL Grupe

U sklopu devetog hrvatskog izdanja prestižnog globalnog programa EY Poduzetnik godine, najuspješnijim hrvatskim poduzetnikom za 2023. godinu proglašen je Ivo Usmiani iz JGL...

FabLab Sarajevo je po treći put organizator najvećeg festivala inovacija na svijetu, Maker Faire-a!

Imate zanimljiv projekat, proizvod ili eksperiment, i želite da besplatno promovišete svoj rad, inovaciju ili proizvod? Od inžinjera, umjetnika, naučnika do startupa i firmi, Maker...

Kako uz dopunske djelatnosti povećati profit Vašeg OPG-a?

U današnjim zahtjevnim ekonomskim uvjetima, poljoprivrednici se suočavaju s brojnim izazovima što utječe na osiguravanje stabilne financijske situacije. Uz primarnu poljoprivrednu proizvodnju, dopunske djelatnosti...

15 žena koje su promijenile svijet

Iako smo kroz povijest uglavnom učili i čitali o muškarcima čiji su izumi i postignuća mijenjala svijet, neke su žene obilježile živote na ambiciozan...

Trikovi sa mišem i prečice na tastaturi za Google Chrome

Najbolji trikovi sa mišem i prečice na tastaturi za Google Chrome Koristite li Google Chrome kao zadani web preglednik? Znate li najbolje prečice na tastaturi...

Kako izgraditi luksuzan brend?

Savjeti koji će vam pomoći kako izgraditi luksuzan brend. Svi smo konzumenti nekih proizvoda i usluga koje smatramo luksuznima, a neki od nas su i...