Karta Srbije

KARTA SRBIJE je bitna za svakoga iz našeg regiona. Posebno za one koji prvi put idu u Srbiju. Karta Srbije je besplatna za preuzimanje i pohranu.

Ako planirate putovanje, pronaći ćete najkorisniji planer putovanja s kojim možete jednostavno izračunati udaljenosti između mjesta polaska i dolaska.

Tu je i pretraga po karti pomoću koje lako i jednostavno možete pronaći željene lokacije. Da biste znali kakvo je vrijeme, postoje vremenske prognoze za naselja i gradove u Srbiji koji prikazuju vremensku prognozu do 9 dana unapred.

Općine i gradovi Srbije

Prema zakonu od 28.12.2007. Srbija ima 24 službena grada i preko stotinu naselja s preko 5000 stanovnika.

U Srbiji se za određivanje i donošenje statusa gradova i naselja koriste administrativno-pravni kriteriji prema kojima se naselja zakonskim propisima proglašavaju gradovima.

Po tom zakonu u Srbiji imamo gradska naselja (ne gradove) i ostala naselja (ne sela). U determinaciji se koristi trihotomna podjela koju je uveo demograf Miloš Macura.

Srbija je parlamentarna republika države u jugoistočnoj Europi, na Balkanu. Službeni naziv je Republika Srbija.

Na sjeveru graniči s Mađarskom, na istoku s Bugarskom i Rumunjskom, na jugu s Makedonijom i Crnom Gorom te na zapadu s Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom. Beograd je glavni grad.

Srbija se dijeli na tri cijeline

Panonskoj niziji, koja zauzima 29% teritorije, au njoj se prostiru nizije sa dva brežuljkasta uzvišenja, Fruška gora (538m) i Vršačka planina (639m).

Južni deo Srbije, ispod reka Save i Dunava, ima brdsko područje sa visinama do 500 m i niže planinsko područje čija visina ne prelazi 1000 m. To područje zauzima oko dvije trećine površine Srbije.

Republika Srbija je kontinentalna država smještena na Balkanu u jugoistočnoj Europi i u srednjoj Europi (Panonska nizina). 80% Srbije je Balkan, a ostalih 20% pripada Panonskoj niziji.

Ako pogledamo klimu i geografiju, Srbija se također može svrstati u mediteranske zemlje. Srbija graniči s ukupno 8 zemalja, i to s Mađarskom na sjeveru, Rumunjskom na sjeveroistoku, Bugarskom na istoku, Makedonijom na jugu, Albanijom i Crnom Gorom na jugozapadu te Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom na zapadu.

karta srbije
Karta Srbije

Granica se sastoji od 2397 km, od čega je 680 km riječna granica. Sjeverni dio Srbije, Vojvodina, zauzima ravnicu, dok južnim dijelom Srbije dominiraju brda i planine. Najniža nadmorska točka je na izlazu iz Dunava kod Prahova i iznosi samo 17m.

Ali postoje i mnogi planinski vrhovi koji su iznad 2000 m nadmorske visine, a najviši vrh je Đeravica (Prokletija) sa visinom od 2659m. Glavno administrativno i gospodarsko sjedište je grad Beograd, koji prema popisu iz 2002. godine ima 1.576.124 stanovnika.

Srbija je zemlja koja spaja istok i zapad i zemlja sa velikim brojem znamenitosti, događaja i događaja koji svake godine privlače sve veći broj posetilaca. Zemlja je poznata i po gostoljubivosti, u koju građani iz cijelog svijeta rado dolaze i uvijek joj se vraćaju.

Geografija Srbije

Srbija je zemlja bogate povijesti i vrlo zanimljivog geografskog područja. Nalazi se u središnjem dijelu Balkana, u području Panonske nizije s vrlo povoljnom klimom i optimalnim klimatskim uvjetima za uzgoj velikog broja voća i povrća.

Zime su uglavnom hladne, a ljeta vruća i topla, s uobičajenom količinom oborina tijekom cijele godine. Zemljopisni položaj Srbije omogućava uspješan uzgoj mnogih vrsta biljaka koje ne mogu uspjeti u drugim dijelovima Europe i Balkana.

Rijeke i jezera Srbije

Većina srpskih rijeka pripada Crnomorskom slivu, a sve vode tog toka skuplja rijeka Dunav. Vode većeg dijela područja Metohije pripadaju jadranskom slivu, a krajnji jugoistočni dijelovi egejskom slivu.

Četiri su plovne rijeke i to: Dunav (588 km), Sava (206 km), Tisa (168 km), Begej (75 kn) te manjim dijelom Velika Morava i Tamiš, koje imaju 3 km plovnosti.

Od ostalih rijeka imamo ih 5 dužih od 200 km: Zapadna Morava (308 km), Južna Morava (296 km), Ibar (272 kn), Drina (220 km) i Timok (202 km).

Među jezerima izdvaja se najveće Đerdapsko jezero koje se nalazi na granici sa Rumunijom i ima površinu od 252 km2, dok je 169 km2 u Srbiji.

Đerdapsko jezero je akumulaciono jezero nastalo pregrađivanjem Dunava.

Srbija nije bogata velikim jezerima, stoga su pregrađivanjem riječnih korita nastala brojna jezera kako bi se snaga vode iskoristila za proizvodnju električne energije.

Ostala umjetna jezera, osim Đerdapskog, su Vlasinsko, Perućačko i Zvorničko jezero.

Belo jezero je najveće prirodno jezero u Srbiji sa površinom od 25 kn2, koje se nalazi u Vojvodini.

Gradovi u Srbiji

Gradovi koji najbolje predstavljaju Srbiju su Novi Sad, Beograd kao glavni grad i Niš kao spoj tradicionalnog i modernog, te ih je preporučljivo posjetiti kako bi se što bolje upoznala srpska kultura i raznolikost.

Beograd je glavni grad Srbije i grad poznat po noćnom životu, ali i bogatoj ponudi kulturnih i filmskih događanja.

Osim brojnih diskoteka i kafića u kojima zabava ne prestaje do kasno u noć, Beograd obiluje kvalitetnim restoranima, muzejima i mirnim mjestima gdje posjetitelji mogu predahnuti od svakodnevne vreve.

S druge strane, Niš je grad koji je potpuno drugačiji, ali na neki način vrlo privlačan za turiste. Postoje delovi Niša koji datiraju još iz srednjeg veka, a koji i danas funkcionišu kao nekada.

karta srbije
Karta Srbije

To je vrlo zanimljivo vidjeti, pogotovo u 21. stoljeću. Niš je poznat i po svojim prirodnim ljepotama, poput rijeka, jezera i okolnih šuma. Niš je poveznica između sjevera i juga, a nalazi se na raskrižju europskih puteva.

Novi Sad je specifičan po svom mirnom karakteru, a iako velik, mnogo je mirniji od Beograda. Poznat je i pod nazivom Srpska Atena, kako zbog ljepote tako i zbog kulturnih obilježja grada.

Najpoznatiji je po festivalu Exit koji se održava na Petrovaradinskoj tvrđavi i okuplja ljude iz cijelog svijeta.

Klima

Klima u Srbiji se može posmatrati kao kombinacija kontinentalne klime na severu, sa hladnim zimama i toplim, vlažnim letima, i jadranske klime na jugu, sa toplim i suvim letima i relativno hladnim zimama.

Razlike u nadmorskoj visini dovode do većih klimatskih razlika. Severna Srbija ima tipičnu kontinentalnu klimu, dok je južni deo podložan uticajima Mediterana.

Kontinentalna klima je najizraženija u središnjim delovima Srbije. Vrijeme u Srbiji je iznimno ugodno tijekom cijele godine, s ponekad visokim, ali podnošljivim temperaturama tijekom ljeta.

Populacija

Stanovništvo Srbije je veoma raznoliko. Srbija je dom mnogih različitih etničkih skupina.

Prema popisu stanovništva od prije četiri godine, Srbi su najbrojnija nacionalna skupina u zemlji i čine više od osamdeset posto stanovništva.

Mađari su najveća nacionalna manjina u Srbiji, a najviše ih ima na sjeveru Srbije. Žive uglavnom u Vojvodini.

Romi čine dva posto ukupnog stanovništva, no prema neslužbenim procjenama njihov je stvarni broj puno veći.

karta srbije
BELGRADE, SERBIA – JULY 21, 2020: Young people, a couple, walking and holding hands in a Belgrade street wearing face mask protective equipement on Coronavirus Covid 19 crisis.

U Srbiji žive i Bošnjaci, Hrvati, Crnogorci, Albanci i Kinezi. Ženska populacija brojnija je od muške. Srbija ima umjerenu gustoću naseljenosti, s 81 osobom po kvadratnom kilometru.

Autoceste i autoceste u Srbiji ukupne su dužine oko 650 kilometara. Ograničenje brzine na autocestama je 120 kilometara na sat, a autoceste su prepoznatljive po zelenoj površini i bijelim slovima.

Zanimljivosti

Informacije o Srbiji pune su zanimljivosti. Ono što je zanimljivo je da je Srbija već nekoliko godina u vrhu svjetske liste izvoza malina. Prije tri godine gotovo 95 posto malina u svijetu dolazilo je iz Srbije.

Urarska industrija u Srbiji starija je od švicarske. Srbi su imali svoj sat 600 godina prije nego što je nastao švicarski sat.

Prvi video prenos između Severne Amerike i Evrope održan 1963. godine bio je snimak Belog anđela, freske iz manastira Mileševa.

karta srbije 4k besplatno

Karta Srbije u visokoj rezoluciji je besplatna za preuzimanje. Jednostavnim klikom na kartu otvorit će se detaljnja auto karta Srbije.

karta srbije 4k
Karta Srbije

PREPORUKA

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija spot_img

drugi upravo čitaju

Go Slim Forum

Go Slim forum je pravo mjesto za informisanje o čudesnom čaju za mršavljenje. Go Slim forum donosi iskustva korisnika i pouzdane informacije iz prve...

Kako napraviti mrežni kabel u 11 koraka

U ovom detaljnom uputstvu s četiri različita videa saznat ćete kako napraviti mrežni kabel u 11 koraka. Koraci u nastavku pružaju smjernice za izradu Ethernet...

može te zanimati

Karta Njemačke

Karta Njemačke je bitna za svakog ko putuje Europom. Auto karta Njemačke u visokoj rezuoluciji je besplatna za preuzimanje i nalazi se na dnu ovog...

Web dizajn za početnike

Web dizajn za početnike je sve popularnija tema. Posebno kod malih poduzetnika, studenata i onih koji žele dodatno zaraditi od kuće. Nije ni čudo jer...

Svojstva računara

Sigurno imate računar kod kuće ali da li znate koja su osnovna svojstva računara. Osnovna svojstva računara dijele se na brzina procesora, kapacitet radnog rezervoara,...

1.6. Paralelni i sekvencijalni kompjuterski ulazno-izlazni pristupi

Unutar računara podaci su predstavljeni električnim digitalnim signalima u binarnom obliku (1) i (0). Razmjena podataka unutar računara je zapravo razmjena stanja bitova (jedinica i...

2.1. Kreiranje radne sveske | Oblak znanja

Šta je Microsoft Excel? Excel je višenamjenska tabela (stolni kalkulator). Podaci koji se u njemu obrađuju i analiziraju organizovano su smešteni u tabelama. Najčešće su to numerički...

Kako riješiti probleme bežične mreže [WIFI]

Bežične mreže nam omogućavaju da pretražujemo internet bez upotrebe mrežnog kabla. Međutim, veza koja se oslanja na radio talase za prenos podataka podložna...

Obrazovne GIF animacije koje objašnjavaju kako stvari funkcioniraju (2. dio)

Drugi dio edukativnih GIF animacija uči nas kako radi radijalni motor aviona, kako se mornarički top puni municijom i šta je malteški križ i...

Trebate email za jednokratnu upotrebu?

Trebate email za jednokratnu upotrebu? Isprobajte ove sjajne usluge! Jednokratne adrese e-pošte su lažne adrese koje možete dati ljudima kojima nemate povjerenja, usluge za...

Korisni kompjuterski savjeti i trikovi

Ovo su korisni kompjuterski savjeti i trikovi za računare koji će vam sigurno pomoći. Greškom ste smanjili veličinu ekrana i sada ne možete pročitati...

Web stranice za ljubitelje filma

Web stranice za ljubitelje filma - Volite gledati filmove, čitati biografije i zanimljivosti iza kulisa? Zanima vas budućnost vaše omiljene TV serije? Ako ste...

Tri najbolje tražilice e-learning tečajeva

U današnjem tehnološkom dobu, čak i ako ste previše zauzeti da pohađate školu ili fakultet, možete iskoristiti razne besplatne i plaćene online tečajeve kako...

Kako skupiti preglede na Youtube (TOP 9 savjeta za uspjeh)

Kako skupiti preglede na Youtube, šta uraditi i koje video snimke postavljati Mnogi youtuberi muku muče sa malim brojem pregleda na Youtube-u. Iako broj pregleda...