Promjena lične karte – gdje i po kojoj cijeni?

Promjena osobne iskaznice u Hrvatskoj elektroničkim putem

Sjećate li se čekanja u dugim redovima Policijske uprave kada ste trebali zamijeniti osobnu iskaznicu jer vam je istekla.

Sjećate li se svih obrazaca koje ste trebali ispuniti, uplate državne pristojbe na poštanskom šalteru pred kojim je opet bio dugački red? Gužva, nerviranje, ako je netko odustao od čekanja i ustupio vam svoj manji broj, bili ste presretni.

Sada više to ne morate, promjena lične karte elektroničkim putem preko e – građani je sve pojednostavnila.

Naravno, možete vi još uvijek novu iskaznicu tražiti na starinski način, ali to je čist gubitak vremena.

Stari način koristite samo ako vam je žurno potrebna nova iskaznica, jer na e – građani se može izvršiti promjena lične karte samo u redovnoj proceduri.

Ispunite e – zahtjev za promjenu, uplatite 320,00 kuna ako ćete gotovu iskaznicu preuzeti sami ili 100,00 kuna ako želite da vam bude dostavljena na kućnu adresu i u roku od 30 dana će iskaznica biti dostavljena.

Za vas smo pripremili uputstvo i kako se financiraju zaklade!

promjena licne karte
Saznajte proces promjene licne karte u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Kada vam je potrebna promjena osobne iskaznice

Ako vam je osobna iskaznica ukradena ili ste je izgubili, trebate novu, ali prije morate oglasiti u narodnim novinama gubitak.

Ako je vaša identifikacijska isprava oštećena, opet trebate novu. Kada vam je potrebna promjena osobne iskaznice, ako je stara istekla, ako ste promijenili boravište, adresu stanovanja, ime ili prezime, spol, ili možda vjenčanjem ili razvodom mijenjate samo prezime.

Razvod je najčešće uzrokovan prevarom. Mnogi se pitaju da li veza sa udatom ženom ima budućnost i vrijedi li riskirati sve?

Punoljetne osobe koje prvi put traže osobnu iskaznicu ne plaćaju pristojbu, taj trošak namiruje država.

Osoba koja prvi put traži osobnu iskaznicu mora priložiti fotografiju u boji dimenzija 3,5 cm x 4,5 cm, a ostalima prilažu staru osobnu iskaznicu za usporedbu, prema kojoj se uzima fotografija iz arhive od stare iskaznice, s tim da nije starija od 5 godina ili da se izgled osobe nije bitno promijenio.

Promjena lične karte preko e – građani je jednostavan i brz postupak, iskaznica se izdaje na 5 godina, a samo starijima od 70 godina na rok od 40 godina.

Otkrijte Kako uplatiti novce na bankomatu? Detaljno uputstvo 2022

promjena licne karte
Preko e – građani možete promijeniti vašu osobnu iskaznicu.

Promjena osobne iskaznice redovna i izvanredne cijene

Ako imate vremena čekati da sve ide po redovnoj proceduri, cijena promjene iskaznice je 100,00 kuna i preuzimanje za 30 dana.

Prva iskaznica ta osobe koje su tek navršile 18 godina, ne košta ništa, troškove izrade snosi država, a preuzimanje je za 30 dana.

Osobe koje su navršile 70 godina plaćaju pristojbe 70,00 kuna, a preuzimanje je za 30 dana.

Promjena osobne iskaznice redovna i izvanredne cijene se odnose na osobe koje žele ubrzane postupke izrade iskaznice.

Tako će promjena osobne iskaznice koju trebate za 10 dana koštati 195,00 kuna, a troškovi iskaznice koju trebate za 3 dana vas koštaju 500,00 kuna.

I osobe starije od 70 godina iako im iskaznica vrijedi 40 godina, ako je koriste u elektroničkom smislu potvrde identiteta ipak će morati i dalje tražiti novu osobnu iskaznicu svakih 5 godina i to samo zbog elektroničkog potpisa pri identifikaciji u banci i na mjestima gdje je to potrebno.

U bankama se često koristi pojam virman – šta znači pojam virman otkrijte ovdje!

Evo kako možete napraviti držač za ličnu kartu!

Promjena lične karte u Bosni i Hercegovini

Svaki državljanin stariji od 18 godina, sa prebivalištem u Bosni i Hercegovini dužan je da ima ličnu kartu izdatu u mjestu prebivališta.

Državljanin stariji od 15, a mlađi od 18 godina, može podnijeti zahtjev za izdavanje lične karte.

Rok za podnošenje zahtjeva za izdavanje lične karte je 60 dana nakon navršenih 18 godina života, ili 60 dana nakon što se stalno nastani u BiH, ako je navršio 18 godina života.

Ličnu kartu građanin preuzima lično, preko opunomoćenika ili poštanskim putem. Način preuzimanja izabrat će državljanin prilikom podnošenja zahtjeva.

Zahtjev za izdavanje lične karte podnosi se organizacionim jedinicama koje djeluju u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo ( ili drugog kantona u BiH), u čijoj nadležnosti je izdavanje isprava, a prema prebivalištu podnosioca zahtjeva, odnosno po mjestu boravišta za raseljena lica.

Zahtjev se podnosi na niže odštampanom obrascu koji se bez naknade i sa popunjenim ličnim podacima putem računara, dobije na lokaciji gdje se podnosi zahtjev za izdavanje lične karte.

Lična karta se mora zamijeniti:

-ako je istekao rok važenja,

-u slučaju promjene prebivališta ( ili boravišta kod raseljenih osoba),

-ako je došlo do promjene podataka o imaocu lične karte navedenih u istoj,

-ako je podatak u ličnoj karti netačan ili pogrešno upisan

-ako je lična karta oštećena ili iz drugih razloga podaci nisu čitljivi u tolikoj mjeri da lična karta ne može služiti svojoj namjeni i

-kada je izgled imaoca lične karte toliko izmijenjen da više ne odgovara fotografiji na ličnoj karti.

Građanin koji je izgubio ličnu kartu ili mu je ista ukradena, uništena ili je na bilo koji način ostao bez iste, dužan je da tu činjenicu bez odlaganja prijavi najbližoj policijskoj stanici ili nadležnom organu.

Ako je građanin izgubio ličnu kartu, pored dokumenata koji su potrebni za zamjenu lične karte, dužan je priložiti i rješenje Sektora za građanska stanja kojim se poništava lična karta (izgubljena, uništena i sl.) i uvjerenje o državljanstvu.

promjena licne karte
Promjena lične karte u Bosni i Hercegovini.

Zamjena lične karte

-zahtjev ( koji se dobije na lokaciji – bez naknade),

-prethodna lična karta

-dokaz o prebivalištu na adresi na kojoj je državljanin BiH prijavljen ( kao pravno valjan dokaz o prebivalištu, potrebno je priložiti jedan od sljedećih dokaza: dokaz o vlasništvu ili suvlasništvu ili posjedu stana, kuće ili drugog objekta za stanovanje; ovjeren ugovor o zakupu ili ovjeren ugovor o podstanarskom odnosu uz ovjeren dokaz o vlasništvu ili suvlasništvu ili posjedu stanodavca;

-potvrda da se pred nadležnim organom vodi spor o vlasništvu, odnosno da je pokrenut postupak legalizacije ili uknjižbe objekta, stana ili kuće na adresi na koju se prebivalište prijavljuje;

-ovjerena izjava stanodavca iz koje je vidljivo da stanodavac ispunjava prethodno navedene uslove i da daje pristanak da određeno lice bude prijavljeno na njegovoj adresi stanovanja;

– zahtjev za prijavu prebivališta na adresi već prijavljenog bračnog ili vanbračnog partnera i srodnici prvog stepena u pravoj liniji odnosno usvojioca ili usvojenika uz dokaz o bračnom ili vanbračnom stanju, srodstvu ili usvojenju;

-nadležni organ socijalne zaštite, starački domovi, gerijatrijske i druge specijalizovane zdravstvene ustanove dužni su da relevantne podatke o adresama stanovanja štićenika i korisnika njihovih usluga, kao i beskućnika, dostave nadležnom organu za prijavljivanje prebivališta).

-dokaz o uplati naknade za izdavanje lične karte u iznosu od 18,00 KM dostavljanjem originalne prve stranice uplatnice.

Na lični zahtjev podnosioca zahtjeva u ličnu kartu će se upisati entitetsko državljanstvo i krvna grupa.

Preporučujemo da pročitate

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 2.8 / 5. Brojanje glasova: 5

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adna
Adnahttps://www.tnt.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.
- Oglašavanje - spot_img

━ drugi upravo čitaju

Da li je Prostamid Prevara?

Prostamid je čaj koji se koristi za liječnje aporostatitisa i drugih bolesti prostate. On se smatra najprirodnijim i jednim od najefikasnijih rješenja za ove...

Go Slim Forum

Go Slim forum je pravo mjesto za informisanje o čudesnom čaju za mršavljenje. Go Slim forum donosi iskustva korisnika i pouzdane informacije iz prve...

Prostamid čaj – da li je učinkovit ?

Na vrijeme zaštitite zdravlje prostate uz prostamid čaj koji ima potpuno prirodan sastav! Prostata je jedna od najvažnijih žlijezda kod muškaraca. Ona posebno postaje osjetljiva...

Prostamid u apotekama – Da li se može kupiti i koliko košta?

Vjerujemo da ste svi čuli za Prostamid i da znate bar nešto o ovom čaju. U ovom tekstu ćemo razgovarati o tome koje su...

Najbolja hrana za učenje i pamćenje

  Kreativnost se može predstaviti kao dragocjeni spoj mašte i stečenog iskustva pojedinca. Ovaj spoj može da rezultira u fantastične, originalne ideje i zamisli, koje...

Prednosti tople vode za metabolizam

Donosimo vam sve prednosti tople vode za metabolizam i zašto je ona zapravo zdrava! Zamislite sljedeću scenu: proljeće je i sjedite na drvenoj klupi koja...
- Oglašavanje -spot_img

━ može te zanimati

Prednosti tople vode za metabolizam

Donosimo vam sve prednosti tople vode za metabolizam i zašto je ona zapravo zdrava! Zamislite sljedeću scenu: proljeće je i sjedite na drvenoj klupi koja...

Najbolja hrana za učenje i pamćenje

  Kreativnost se može predstaviti kao dragocjeni spoj mašte i stečenog iskustva pojedinca. Ovaj spoj može da rezultira u fantastične, originalne ideje i zamisli, koje...

ŽGARAVICA – Kako liječiti žgaravicu?

Žgaravica vas redovno smara? Otkrijte kako liječiti žgaravicu koje je najefikasnije rješenje za žgaravicu u članku kojeg smo napisali jer nas muči žgaravica. Ublažavanje simptoma...

Trening agilnosti DETALJNO

Trening agilnosti je najlakše opisati kao sposobnost promjena pravca kretanja u prostoru, te naglih zaustavljanja/usporavanja i ubrzavanja. Trening agilnosti predstavlja kombinaciju brzine i koordinacije, koja...

Go Slim Forum

Go Slim forum je pravo mjesto za informisanje o čudesnom čaju za mršavljenje. Go Slim forum donosi iskustva korisnika i pouzdane informacije iz prve...

Kada je vrijeme za pregled urologa?

Pregled urologa je potreban u slučajevima kada postoje određeni simptomi i tegobe u vezi sa urogenitalnim traktom kod muškaraca te urinarnim traktom kod žena.  Prema...

Kako uplatiti novce na bankomatu? Detaljno uputstvo 2022

Kako uplatiti novce na bankomatu bez naknade i dodatnih troškova saznajte u ovom tekstu. S naših računa u bankama često uzimamo novce, no postoje i...

Domaći sajtovi za zaradu preko interneta 2022.

Domaći sajtovi za zaradu preko interneta za one koji nisu sigurni da dovoljno dobro barataju s engleskim jezikom! Zarada preko interneta u BiH nikada nije...

Kako da mu se digne?

Kako da mu se digne često je tabu tema Intimnost se može postići na mnoge načine, no seksualni odnosi vjerojatno su najvažnija stavka kada je...