Promjena lične karte – gdje i po kojoj cijeni?

Promjena osobne iskaznice u Hrvatskoj elektroničkim putem

Sjećate li se čekanja u dugim redovima Policijske uprave kada ste trebali zamijeniti osobnu iskaznicu jer vam je istekla.

Sjećate li se svih obrazaca koje ste trebali ispuniti, uplate državne pristojbe na poštanskom šalteru pred kojim je opet bio dugački red? Gužva, nerviranje, ako je netko odustao od čekanja i ustupio vam svoj manji broj, bili ste presretni.

Sada više to ne morate, promjena lične karte elektroničkim putem preko e – građani je sve pojednostavnila.

Naravno, možete vi još uvijek novu iskaznicu tražiti na starinski način, ali to je čist gubitak vremena.

Stari način koristite samo ako vam je žurno potrebna nova iskaznica, jer na e – građani se može izvršiti promjena lične karte samo u redovnoj proceduri.

Ispunite e – zahtjev za promjenu, uplatite 320,00 kuna ako ćete gotovu iskaznicu preuzeti sami ili 100,00 kuna ako želite da vam bude dostavljena na kućnu adresu i u roku od 30 dana će iskaznica biti dostavljena.

Za vas smo pripremili uputstvo i kako se financiraju zaklade!

promjena licne karte
Saznajte proces promjene licne karte u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Kada vam je potrebna promjena osobne iskaznice

Ako vam je osobna iskaznica ukradena ili ste je izgubili, trebate novu, ali prije morate oglasiti u narodnim novinama gubitak.

Ako je vaša identifikacijska isprava oštećena, opet trebate novu. Kada vam je potrebna promjena osobne iskaznice, ako je stara istekla, ako ste promijenili boravište, adresu stanovanja, ime ili prezime, spol, ili možda vjenčanjem ili razvodom mijenjate samo prezime.

Razvod je najčešće uzrokovan prevarom. Mnogi se pitaju da li veza sa udatom ženom ima budućnost i vrijedi li riskirati sve?

Punoljetne osobe koje prvi put traže osobnu iskaznicu ne plaćaju pristojbu, taj trošak namiruje država.

  Kako koristiti Viber za marketing

Osoba koja prvi put traži osobnu iskaznicu mora priložiti fotografiju u boji dimenzija 3,5 cm x 4,5 cm, a ostalima prilažu staru osobnu iskaznicu za usporedbu, prema kojoj se uzima fotografija iz arhive od stare iskaznice, s tim da nije starija od 5 godina ili da se izgled osobe nije bitno promijenio.

Promjena lične karte preko e – građani je jednostavan i brz postupak, iskaznica se izdaje na 5 godina, a samo starijima od 70 godina na rok od 40 godina.

Otkrijte Kako uplatiti novce na bankomatu? Detaljno uputstvo 2022

promjena licne karte
Preko e – građani možete promijeniti vašu osobnu iskaznicu.

Promjena osobne iskaznice redovna i izvanredne cijene

Ako imate vremena čekati da sve ide po redovnoj proceduri, cijena promjene iskaznice je 100,00 kuna i preuzimanje za 30 dana.

Prva iskaznica ta osobe koje su tek navršile 18 godina, ne košta ništa, troškove izrade snosi država, a preuzimanje je za 30 dana.

Osobe koje su navršile 70 godina plaćaju pristojbe 70,00 kuna, a preuzimanje je za 30 dana.

Promjena osobne iskaznice redovna i izvanredne cijene se odnose na osobe koje žele ubrzane postupke izrade iskaznice.

Tako će promjena osobne iskaznice koju trebate za 10 dana koštati 195,00 kuna, a troškovi iskaznice koju trebate za 3 dana vas koštaju 500,00 kuna.

I osobe starije od 70 godina iako im iskaznica vrijedi 40 godina, ako je koriste u elektroničkom smislu potvrde identiteta ipak će morati i dalje tražiti novu osobnu iskaznicu svakih 5 godina i to samo zbog elektroničkog potpisa pri identifikaciji u banci i na mjestima gdje je to potrebno.

U bankama se često koristi pojam virman – šta znači pojam virman otkrijte ovdje!

Evo kako možete napraviti držač za ličnu kartu!

Promjena lične karte u Bosni i Hercegovini

Svaki državljanin stariji od 18 godina, sa prebivalištem u Bosni i Hercegovini dužan je da ima ličnu kartu izdatu u mjestu prebivališta.

Državljanin stariji od 15, a mlađi od 18 godina, može podnijeti zahtjev za izdavanje lične karte.

Rok za podnošenje zahtjeva za izdavanje lične karte je 60 dana nakon navršenih 18 godina života, ili 60 dana nakon što se stalno nastani u BiH, ako je navršio 18 godina života.

  Tri najbolje tražilice e-learning tečajeva

Ličnu kartu građanin preuzima lično, preko opunomoćenika ili poštanskim putem. Način preuzimanja izabrat će državljanin prilikom podnošenja zahtjeva.

Zahtjev za izdavanje lične karte podnosi se organizacionim jedinicama koje djeluju u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo ( ili drugog kantona u BiH), u čijoj nadležnosti je izdavanje isprava, a prema prebivalištu podnosioca zahtjeva, odnosno po mjestu boravišta za raseljena lica.

Zahtjev se podnosi na niže odštampanom obrascu koji se bez naknade i sa popunjenim ličnim podacima putem računara, dobije na lokaciji gdje se podnosi zahtjev za izdavanje lične karte.

Lična karta se mora zamijeniti:

-ako je istekao rok važenja,

-u slučaju promjene prebivališta ( ili boravišta kod raseljenih osoba),

-ako je došlo do promjene podataka o imaocu lične karte navedenih u istoj,

-ako je podatak u ličnoj karti netačan ili pogrešno upisan

-ako je lična karta oštećena ili iz drugih razloga podaci nisu čitljivi u tolikoj mjeri da lična karta ne može služiti svojoj namjeni i

-kada je izgled imaoca lične karte toliko izmijenjen da više ne odgovara fotografiji na ličnoj karti.

Građanin koji je izgubio ličnu kartu ili mu je ista ukradena, uništena ili je na bilo koji način ostao bez iste, dužan je da tu činjenicu bez odlaganja prijavi najbližoj policijskoj stanici ili nadležnom organu.

Ako je građanin izgubio ličnu kartu, pored dokumenata koji su potrebni za zamjenu lične karte, dužan je priložiti i rješenje Sektora za građanska stanja kojim se poništava lična karta (izgubljena, uništena i sl.) i uvjerenje o državljanstvu.

promjena licne karte
Promjena lične karte u Bosni i Hercegovini.

Zamjena lične karte

-zahtjev ( koji se dobije na lokaciji – bez naknade),

-prethodna lična karta

-dokaz o prebivalištu na adresi na kojoj je državljanin BiH prijavljen ( kao pravno valjan dokaz o prebivalištu, potrebno je priložiti jedan od sljedećih dokaza: dokaz o vlasništvu ili suvlasništvu ili posjedu stana, kuće ili drugog objekta za stanovanje; ovjeren ugovor o zakupu ili ovjeren ugovor o podstanarskom odnosu uz ovjeren dokaz o vlasništvu ili suvlasništvu ili posjedu stanodavca;

  Svojstva računara

-potvrda da se pred nadležnim organom vodi spor o vlasništvu, odnosno da je pokrenut postupak legalizacije ili uknjižbe objekta, stana ili kuće na adresi na koju se prebivalište prijavljuje;

-ovjerena izjava stanodavca iz koje je vidljivo da stanodavac ispunjava prethodno navedene uslove i da daje pristanak da određeno lice bude prijavljeno na njegovoj adresi stanovanja;

– zahtjev za prijavu prebivališta na adresi već prijavljenog bračnog ili vanbračnog partnera i srodnici prvog stepena u pravoj liniji odnosno usvojioca ili usvojenika uz dokaz o bračnom ili vanbračnom stanju, srodstvu ili usvojenju;

-nadležni organ socijalne zaštite, starački domovi, gerijatrijske i druge specijalizovane zdravstvene ustanove dužni su da relevantne podatke o adresama stanovanja štićenika i korisnika njihovih usluga, kao i beskućnika, dostave nadležnom organu za prijavljivanje prebivališta).

-dokaz o uplati naknade za izdavanje lične karte u iznosu od 18,00 KM dostavljanjem originalne prve stranice uplatnice.

Na lični zahtjev podnosioca zahtjeva u ličnu kartu će se upisati entitetsko državljanstvo i krvna grupa.

Preporučujemo da pročitate

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 2.8 / 5. Brojanje glasova: 5

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija spot_img

drugi upravo čitaju

Go Slim Forum

Go Slim forum je pravo mjesto za informisanje o čudesnom čaju za mršavljenje. Go Slim forum donosi iskustva korisnika i pouzdane informacije iz prve...

Kako spriječiti impotenciju?

Kako spriječiti u impotenciju

Kako zaraditi novac od kuće – 10 JEDNOSTAVNIH POSLOVA

Postoje razni načini kako zaraditi novac od kuće danas. Digitalno doba i život na internetu su učinili da zarada od kuće bude dostupna svima. Novca...

može te zanimati

6 savjeta kako pokrenuti profitabilnu dentalnu ordinaciju

Prije dosta godina pročitala sam jednu zanimljivu knjigu koja mi je puno pomogla u biznisu. Zove se: If Disney ran your hospital. Tada sam...

Koja je razlika između kreditnih i debitnih kartica?

Posljednjih nekoliko godina gotovina se sve manje koristi u opticaju, a život bez bankovnih kartica, aplikacija i pametnih novčanika postao nam je nezamisliv....

7 načina kako uštedjeti novac za vrijeme studiranja

Najbolji savjeti kako uštedjeti novac Prije nego što počnem govoriti kako uštedjeti novac za vrijeme studiranja, ali i danima nakon fakulteta, naglašavam kako sam svjesna...

Jesu li pesimisti bolji radnici: Imaju širu sliku posla, a uočavaju ono što optimisti neće vidjeti

Kad ti je dobro, nemaš motiv mijenjati stvari. Ne učiš više, ne trudiš se više… Zašto i bi kad ti je dobro!? Promjene...

Kako naći posao u inostranstvu?

Razmišljate da se zaposlite u inostranstvu? Ukoliko je odgovor na pitanje DA, onda nastavite da čitate dalje. U tekstu ćemo objasniti kako naći posao u...

Strah od uspjeha – 7 razloga zašto nas je strah uspjeti

Mnogi od nas svjesni su da se boje neuspjeha i začude se kad čuju da postoji i strah od uspjeha. Itekako postoji. Evo nekih...

Mogu li blokirani imati kreditnu karticu

Blokirani i kreditne kartice Blokirani mogu imati kreditne kartice jer kreditne kartice nisu vezane uz tekući račun. Kartične kuće svakoj punoljetnoj osobi mogu izdati kreditnu karticu neovisno o...

SEO optimizacija web stranice za početnike (check lista)

Zanima vas kako se radi SEO optimizacija web stranice? SEO optimizacija web stranice i tekstova koje pišete, možete poboljšati rangiranje na tražilicama i dobiti više...

NLB Banka Sarajevo dobitnica priznanja Zlatni BAM 2022.

Priznanje Zlatni BAM se tradicionalno dodjeljuje najuspješnijim bankama u BiH.Na 20. jubilarnoj „Večeri bankara“ u organizaciji magazina Banke i Biznis u Bosni i Hercegovini,...

Domaći sajtovi za zaradu preko interneta

Ovo su najbolji domaći sajtovi za zaradu preko interneta Lista za one koji nisu sigurni da dovoljno dobro barataju s engleskim jezikom! Zarada preko interneta na...

Šta je novac?

Šta je novac i kakvu ulogu ima u današnjem društvu. Novac je roba koja čini vrijednosni ekvivalent svakoj drugoj robi. Novac je sredstvo koje je...

Dokazao da možemo preživjeti i poslovati sa 7 lipa

Nevjerojatno, ovaj čovjek dokazao je da možemo preživjeti i poslovati sa 7 lipa Jeste li svjesni svega što nam se dogodilo u posljednjih nekoliko godina?...