back to top

Koliko i kako smijem raditi ako sam u mirovini?

Prema rezultatima istraživanja objavljenim od strane HINA-e, u Hrvatskoj je u listopadu prošle godine radilo više od 23 tisuće umirovljenika. Neki od njih u radni odnos nakon odlaska u mirovinu stupaju potaknuti nepovoljnom gospodarskom situacijom i siromaštvom, dok je drugima motivacija biti i dalje okružen ljudima, stjecati nova znanja, mentorirati i biti podrška poduzetnicima i zaposlenicima ili pokrenuti novi biznis.

Umirovljenici (osim umirovljenika u obiteljskoj mirovini i umirovljenika u invalidskoj mirovini zbog potpune nesposobnosti za rad) mogu zasnovati radni odnos i raditi najviše do polovice punog radnog vremena, a da im se pritom ne obustavlja isplata mirovine, pri čemu ostvaruju status zaposlenika osiguranog s osnove radnog odnosa uz korištenje svih prava kao i ostali radnici. To znači da se za radnika umirovljenika plaćaju svi doprinosi kao i za druge zaposlenike.

Pitanje zapošljavanja umirovljenika reguliraju Zakon o mirovinskom osiguranju i Zakon o radu.

Kako odlazak u mirovinu i zapošljavanje izgleda u praksi

Pitali smo poduzetnicu koja je i nakon odlaska u mirovinu ostala raditi u vlastitom poduzeću kako je izgledao njen odlazak u mirovinu i ponovno zapošljavanje. Evo što je navela:

Kada je moj suprug preminuo imala sam sreću da sam pri prijavi smrti na općini naišla na službenicu koja mi je savjetovala da tražim obiteljsku mirovinu i zamrznem je te nastavim raditi dok ne odlučim što ću dalje. U obiteljsku mirovinu umirovljenik može otići nakon 50 godina, a ja sam tada imala 55. Moj status je bio da sam suvlasnica tvrtke i direktorica.

Do polovice 2021. ako si u obiteljskoj mirovini, nije se moglo raditi četiri sata. U trenutku kada je donesen novi zakon i to je omogućeno, odlučila sam uzeti obiteljsku mirovinu i prijaviti se na četiri sata rada. Naravno, radiš koliko je potrebno.

Sama procedura je standardna; zatražila sam aktivaciju obiteljske mirovine i morala sam kompletno izaći iz sustava barem na jedan dan. Drugim riječima, morala sam si dati otkaz, odjaviti se s mirovinskog i zdravstvenog (ionako kao kada si nezaposlen) i kod javnog bilježnika obrisati status direktora. Kćer je imenovana za direktoricu. Radi sigurnosti sam ostala izvan sustava naredna tri dana i ponovo se zaposlila na četiri sata.

Kada se odlučim (odnosno imam pravo nakon 65. god) tražiti ću izračun moje mirovine i obzirom da sada imamo pravo i na 27 posto obiteljske mirovine, odlučiti ću što mi je povoljnije – ostati samo na obiteljskoj ili uzeti kombinaciju vlastite mirovine + 27 posto obiteljske. 

Također, voljela bi napomenuti da sam ja samo jedna od varijanti odlaska u mirovinu. Iza mog iskustva stoji puno razgovara sa savjetnicima – jer kako s kim razgovaraš tako dobivaš poluinformacije i treba vremena dok sve shvatiš.

Koje su obveze poslodavca prilikom zapošljavanja umirovljenika za rad uz zadržavanje mirovine?

Poslodavci su prilikom zapošljavanja umirovljenika dužni:

a) sklopiti ugovor o radu s umirovljenikom na nepuno radno vrijeme,

b) odrediti plaću umirovljenika,

c) prijaviti umirovljenika na mirovinsko osiguranje,

d) isplatiti neto plaću zaposlenom umirovljeniku te obračunavati i uplatiti porez na dohodak i prirez iz plaće,

e) po potrebi isplatiti neoporezive primitke do određene svote (tu primjerice ubrajamo naknade za prijevoz na posao i s posla u visini stvarnih izdataka, dnevnice za službeno putovanje, dnevnice za rad na terenu, naknade za posebne rezultate rada do 663 eura godišnje i dr.).

Što je još korisno znati?

Što ako umirovljenih nije iskoristio potpuni osobni odbitak?

Primjerice, ako je iznos mirovine 430 eura, a osobni odbitak iznosi mjesečno 530,90 eura – znači da je on podoporeziv, odnosno umirovljenik nije iskoristio na mirovini sav svoj osobni odbitak, što znači da mu ostaje 100 eura koje može prebaciti na poduzeće. Tada na Poreznoj upravi može promijeniti svoj porezni karton i zatražiti da mu se podijeli osobni odbitak, primjerice 80/20 (80% na mirovinu i 20% na poduzeće).

Ovo je važno za ukupni trošak poslodavca koji je veći ukoliko nema korištenja osobnog odbitka jer je cijeli iskorišten za mirovinu.

Umirovljenici nakon ponovnog zapošljavanja mogu promijeniti svoj porezni karton i dodati na njega uzdržavanog člana obitelji po potrebi.

Provjera statusa

Knjigovođe savjetuju umirovljenicima da prije zapošljavanja u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje obavezno provjere status mirovine.

Primjerice, u praksi se  događa da umirovljenici zaborave napomenuti da osim redovite mirovine primaju i dio braniteljske što dovodi do obustave isplate djela ili potpune mirovine.

Smisleni rad nas usrećuje i svi volimo biti korisni. Ukoliko smo zdravi i voljni, mirovina može biti odličan način za dodatnu zaradu, ali i da vlastitim iskustvom i znanjem doprinesemo razvoju postojećeg biznisa.

Za potrebe kolumne kontaktirane su odvjetnica Natalija Labavić, knjigovotkinja Slađana Mikašinović i poduzetnica Sanja Penić.

Foto: Pexels

zeneinovac.com

drugi upravo čitaju

Kako uštedjeti, a ne izgubiti na kvaliteti

Kako uštedjeti dodatni novac? Nastojite li usvojiti zdrave financijske navike, pronalazak kvalitetnih proizvoda po najboljim mogućim cijenama među najvažnijim je vještinama koje pritom morate steći. Pročitajte naše savjete i...

Kako povećati prodaju rukotvorina već danas? 7 trikova!

Ako se bavite izradom i prodajom rukotvorina sigurno vas zanima kako povećati prodaju rukotvorina i postići željenu zaradu. U nastavku donosimo najbolje savjete za...

BH Telecom kao vodeći digitalni integrator BiH, u toku pripreme za 5G mrežu

Danas je u prostorijama BH Telecoma održana press konferencija na kojoj je predstavljeno finansijsko poslovanje BH Telecoma u 2023. godini i poslovanje u I...

može te zanimati

Kreiranje i prodaja online kurseva kao bloger: Kompletni vodič

Kako kreiranje i prodaja online kurseva kao bloger može pomoći vašoj mjesečnoj zaradi? U današnje vrijeme, kreiranje i prodaja online kurseva predstavljaju izuzetno profitabilan poslovni...

TNT Group: Tri decenije inovacija u medijskoj i marketinškoj industriji

Prošlo je 27 godina otkako je TNT Group započeo svoju misiju oblikovanja medijskog pejzaža Balkana. Od skromnih početaka sa lokalnim radijem u Travniku, TNT...

Je li Hrvatska porezna oaza ili samo pustinja?

Dok jedni tvrde da je Hrvatska porezna oaza koja osigurava povoljan porezni okvir za poduzetnike i strane investitore, drugi ističu da su porezi previsoki...

Napravite svoj financijski vision board

Jeste li već čuli za vision board – način za manifestiranje privatnih i poslovnih želja i ciljeva? Vision board je najjednostavnije rečeno kolaž slika...

Često zbog posla poželite da dan ima više sati? Evo kada angažirati virtualnog asistenta i koje poslove delegirati

Koliko često se probudiš u grču i čim otvoriš oči razmišljaš o nepreglednoj listi zadataka koja te čeka? Izađeš iz ureda na par sati...

Evo zašto je privatni smještaj i na dobroj lokaciji često niže kvalitete

Najteže je gledati prilike oko sebe, pogotovo u svojoj obitelji, a ne imati mogućnost iskoristiti iste. U privatnom smještaju, prilika je ako primjerice naši...