back to top

Koliko i kako smijem raditi ako sam u mirovini?

Prema rezultatima istraživanja objavljenim od strane HINA-e, u Hrvatskoj je u listopadu prošle godine radilo više od 23 tisuće umirovljenika. Neki od njih u radni odnos nakon odlaska u mirovinu stupaju potaknuti nepovoljnom gospodarskom situacijom i siromaštvom, dok je drugima motivacija biti i dalje okružen ljudima, stjecati nova znanja, mentorirati i biti podrška poduzetnicima i zaposlenicima ili pokrenuti novi biznis.

Umirovljenici (osim umirovljenika u obiteljskoj mirovini i umirovljenika u invalidskoj mirovini zbog potpune nesposobnosti za rad) mogu zasnovati radni odnos i raditi najviše do polovice punog radnog vremena, a da im se pritom ne obustavlja isplata mirovine, pri čemu ostvaruju status zaposlenika osiguranog s osnove radnog odnosa uz korištenje svih prava kao i ostali radnici. To znači da se za radnika umirovljenika plaćaju svi doprinosi kao i za druge zaposlenike.

Pitanje zapošljavanja umirovljenika reguliraju Zakon o mirovinskom osiguranju i Zakon o radu.

Kako odlazak u mirovinu i zapošljavanje izgleda u praksi

Pitali smo poduzetnicu koja je i nakon odlaska u mirovinu ostala raditi u vlastitom poduzeću kako je izgledao njen odlazak u mirovinu i ponovno zapošljavanje. Evo što je navela:

Kada je moj suprug preminuo imala sam sreću da sam pri prijavi smrti na općini naišla na službenicu koja mi je savjetovala da tražim obiteljsku mirovinu i zamrznem je te nastavim raditi dok ne odlučim što ću dalje. U obiteljsku mirovinu umirovljenik može otići nakon 50 godina, a ja sam tada imala 55. Moj status je bio da sam suvlasnica tvrtke i direktorica.

Do polovice 2021. ako si u obiteljskoj mirovini, nije se moglo raditi četiri sata. U trenutku kada je donesen novi zakon i to je omogućeno, odlučila sam uzeti obiteljsku mirovinu i prijaviti se na četiri sata rada. Naravno, radiš koliko je potrebno.

Sama procedura je standardna; zatražila sam aktivaciju obiteljske mirovine i morala sam kompletno izaći iz sustava barem na jedan dan. Drugim riječima, morala sam si dati otkaz, odjaviti se s mirovinskog i zdravstvenog (ionako kao kada si nezaposlen) i kod javnog bilježnika obrisati status direktora. Kćer je imenovana za direktoricu. Radi sigurnosti sam ostala izvan sustava naredna tri dana i ponovo se zaposlila na četiri sata.

Kada se odlučim (odnosno imam pravo nakon 65. god) tražiti ću izračun moje mirovine i obzirom da sada imamo pravo i na 27 posto obiteljske mirovine, odlučiti ću što mi je povoljnije – ostati samo na obiteljskoj ili uzeti kombinaciju vlastite mirovine + 27 posto obiteljske. 

Također, voljela bi napomenuti da sam ja samo jedna od varijanti odlaska u mirovinu. Iza mog iskustva stoji puno razgovara sa savjetnicima – jer kako s kim razgovaraš tako dobivaš poluinformacije i treba vremena dok sve shvatiš.

Koje su obveze poslodavca prilikom zapošljavanja umirovljenika za rad uz zadržavanje mirovine?

Poslodavci su prilikom zapošljavanja umirovljenika dužni:

a) sklopiti ugovor o radu s umirovljenikom na nepuno radno vrijeme,

b) odrediti plaću umirovljenika,

c) prijaviti umirovljenika na mirovinsko osiguranje,

d) isplatiti neto plaću zaposlenom umirovljeniku te obračunavati i uplatiti porez na dohodak i prirez iz plaće,

e) po potrebi isplatiti neoporezive primitke do određene svote (tu primjerice ubrajamo naknade za prijevoz na posao i s posla u visini stvarnih izdataka, dnevnice za službeno putovanje, dnevnice za rad na terenu, naknade za posebne rezultate rada do 663 eura godišnje i dr.).

Što je još korisno znati?

Što ako umirovljenih nije iskoristio potpuni osobni odbitak?

Primjerice, ako je iznos mirovine 430 eura, a osobni odbitak iznosi mjesečno 530,90 eura – znači da je on podoporeziv, odnosno umirovljenik nije iskoristio na mirovini sav svoj osobni odbitak, što znači da mu ostaje 100 eura koje može prebaciti na poduzeće. Tada na Poreznoj upravi može promijeniti svoj porezni karton i zatražiti da mu se podijeli osobni odbitak, primjerice 80/20 (80% na mirovinu i 20% na poduzeće).

Ovo je važno za ukupni trošak poslodavca koji je veći ukoliko nema korištenja osobnog odbitka jer je cijeli iskorišten za mirovinu.

Umirovljenici nakon ponovnog zapošljavanja mogu promijeniti svoj porezni karton i dodati na njega uzdržavanog člana obitelji po potrebi.

Provjera statusa

Knjigovođe savjetuju umirovljenicima da prije zapošljavanja u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje obavezno provjere status mirovine.

Primjerice, u praksi se  događa da umirovljenici zaborave napomenuti da osim redovite mirovine primaju i dio braniteljske što dovodi do obustave isplate djela ili potpune mirovine.

Smisleni rad nas usrećuje i svi volimo biti korisni. Ukoliko smo zdravi i voljni, mirovina može biti odličan način za dodatnu zaradu, ali i da vlastitim iskustvom i znanjem doprinesemo razvoju postojećeg biznisa.

Za potrebe kolumne kontaktirane su odvjetnica Natalija Labavić, knjigovotkinja Slađana Mikašinović i poduzetnica Sanja Penić.

Foto: Pexels

zeneinovac.com

drugi upravo čitaju

Kako brže prodati nekretninu? Dizajnerica interijera donosi moćne mehanizme o kojima niste razmišljali

Kako svako putovanje treba putokaze tako i prodaja nekretnine zahtijeva dobar plan i smjer kretanja. Ako ste jedan od onih koji ne vole gubiti...

6 dobro plaćenih poslova koji donose zaradu bez fakultetske diplome

Ako ćemo iskreno – postoji stigma kada je u pitanju obrazovanje. Ljudi koji ne idu na fakultet često se smatraju ljudima s manjim potencijalom...

Kako izgledaju filantropija i fundraising u praksi?

Kad sam 2019. godine odlučila otići iz CRVENIH NOSOVA klaunovadoktora, neprofitne organizacije koju sam vodila skoro deset godina i postati poduzetnica koja želi svoje...

može te zanimati

Deveti hrvatski EY Poduzetnik godine je Ivo Usmiani iz JGL Grupe

U sklopu devetog hrvatskog izdanja prestižnog globalnog programa EY Poduzetnik godine, najuspješnijim hrvatskim poduzetnikom za 2023. godinu proglašen je Ivo Usmiani iz JGL...

FabLab Sarajevo je po treći put organizator najvećeg festivala inovacija na svijetu, Maker Faire-a!

Imate zanimljiv projekat, proizvod ili eksperiment, i želite da besplatno promovišete svoj rad, inovaciju ili proizvod? Od inžinjera, umjetnika, naučnika do startupa i firmi, Maker...

Kako uz dopunske djelatnosti povećati profit Vašeg OPG-a?

U današnjim zahtjevnim ekonomskim uvjetima, poljoprivrednici se suočavaju s brojnim izazovima što utječe na osiguravanje stabilne financijske situacije. Uz primarnu poljoprivrednu proizvodnju, dopunske djelatnosti...

15 žena koje su promijenile svijet

Iako smo kroz povijest uglavnom učili i čitali o muškarcima čiji su izumi i postignuća mijenjala svijet, neke su žene obilježile živote na ambiciozan...

Trikovi sa mišem i prečice na tastaturi za Google Chrome

Najbolji trikovi sa mišem i prečice na tastaturi za Google Chrome Koristite li Google Chrome kao zadani web preglednik? Znate li najbolje prečice na tastaturi...

Kako izgraditi luksuzan brend?

Savjeti koji će vam pomoći kako izgraditi luksuzan brend. Svi smo konzumenti nekih proizvoda i usluga koje smatramo luksuznima, a neki od nas su i...