Koliko i kako smijem raditi ako sam u mirovini?

Prema rezultatima istraživanja objavljenim od strane HINA-e, u Hrvatskoj je u listopadu prošle godine radilo više od 23 tisuće umirovljenika. Neki od njih u radni odnos nakon odlaska u mirovinu stupaju potaknuti nepovoljnom gospodarskom situacijom i siromaštvom, dok je drugima motivacija biti i dalje okružen ljudima, stjecati nova znanja, mentorirati i biti podrška poduzetnicima i zaposlenicima ili pokrenuti novi biznis.

Umirovljenici (osim umirovljenika u obiteljskoj mirovini i umirovljenika u invalidskoj mirovini zbog potpune nesposobnosti za rad) mogu zasnovati radni odnos i raditi najviše do polovice punog radnog vremena, a da im se pritom ne obustavlja isplata mirovine, pri čemu ostvaruju status zaposlenika osiguranog s osnove radnog odnosa uz korištenje svih prava kao i ostali radnici. To znači da se za radnika umirovljenika plaćaju svi doprinosi kao i za druge zaposlenike.

Pitanje zapošljavanja umirovljenika reguliraju Zakon o mirovinskom osiguranju i Zakon o radu.

Kako odlazak u mirovinu i zapošljavanje izgleda u praksi

Pitali smo poduzetnicu koja je i nakon odlaska u mirovinu ostala raditi u vlastitom poduzeću kako je izgledao njen odlazak u mirovinu i ponovno zapošljavanje. Evo što je navela:

Kada je moj suprug preminuo imala sam sreću da sam pri prijavi smrti na općini naišla na službenicu koja mi je savjetovala da tražim obiteljsku mirovinu i zamrznem je te nastavim raditi dok ne odlučim što ću dalje. U obiteljsku mirovinu umirovljenik može otići nakon 50 godina, a ja sam tada imala 55. Moj status je bio da sam suvlasnica tvrtke i direktorica.

Do polovice 2021. ako si u obiteljskoj mirovini, nije se moglo raditi četiri sata. U trenutku kada je donesen novi zakon i to je omogućeno, odlučila sam uzeti obiteljsku mirovinu i prijaviti se na četiri sata rada. Naravno, radiš koliko je potrebno.

Sama procedura je standardna; zatražila sam aktivaciju obiteljske mirovine i morala sam kompletno izaći iz sustava barem na jedan dan. Drugim riječima, morala sam si dati otkaz, odjaviti se s mirovinskog i zdravstvenog (ionako kao kada si nezaposlen) i kod javnog bilježnika obrisati status direktora. Kćer je imenovana za direktoricu. Radi sigurnosti sam ostala izvan sustava naredna tri dana i ponovo se zaposlila na četiri sata.

Kada se odlučim (odnosno imam pravo nakon 65. god) tražiti ću izračun moje mirovine i obzirom da sada imamo pravo i na 27 posto obiteljske mirovine, odlučiti ću što mi je povoljnije – ostati samo na obiteljskoj ili uzeti kombinaciju vlastite mirovine + 27 posto obiteljske. 

Također, voljela bi napomenuti da sam ja samo jedna od varijanti odlaska u mirovinu. Iza mog iskustva stoji puno razgovara sa savjetnicima – jer kako s kim razgovaraš tako dobivaš poluinformacije i treba vremena dok sve shvatiš.

Koje su obveze poslodavca prilikom zapošljavanja umirovljenika za rad uz zadržavanje mirovine?

Poslodavci su prilikom zapošljavanja umirovljenika dužni:

a) sklopiti ugovor o radu s umirovljenikom na nepuno radno vrijeme,

b) odrediti plaću umirovljenika,

c) prijaviti umirovljenika na mirovinsko osiguranje,

d) isplatiti neto plaću zaposlenom umirovljeniku te obračunavati i uplatiti porez na dohodak i prirez iz plaće,

e) po potrebi isplatiti neoporezive primitke do određene svote (tu primjerice ubrajamo naknade za prijevoz na posao i s posla u visini stvarnih izdataka, dnevnice za službeno putovanje, dnevnice za rad na terenu, naknade za posebne rezultate rada do 663 eura godišnje i dr.).

Što je još korisno znati?

Što ako umirovljenih nije iskoristio potpuni osobni odbitak?

Primjerice, ako je iznos mirovine 430 eura, a osobni odbitak iznosi mjesečno 530,90 eura – znači da je on podoporeziv, odnosno umirovljenik nije iskoristio na mirovini sav svoj osobni odbitak, što znači da mu ostaje 100 eura koje može prebaciti na poduzeće. Tada na Poreznoj upravi može promijeniti svoj porezni karton i zatražiti da mu se podijeli osobni odbitak, primjerice 80/20 (80% na mirovinu i 20% na poduzeće).

Ovo je važno za ukupni trošak poslodavca koji je veći ukoliko nema korištenja osobnog odbitka jer je cijeli iskorišten za mirovinu.

Umirovljenici nakon ponovnog zapošljavanja mogu promijeniti svoj porezni karton i dodati na njega uzdržavanog člana obitelji po potrebi.

Provjera statusa

Knjigovođe savjetuju umirovljenicima da prije zapošljavanja u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje obavezno provjere status mirovine.

Primjerice, u praksi se  događa da umirovljenici zaborave napomenuti da osim redovite mirovine primaju i dio braniteljske što dovodi do obustave isplate djela ili potpune mirovine.

Smisleni rad nas usrećuje i svi volimo biti korisni. Ukoliko smo zdravi i voljni, mirovina može biti odličan način za dodatnu zaradu, ali i da vlastitim iskustvom i znanjem doprinesemo razvoju postojećeg biznisa.

Za potrebe kolumne kontaktirane su odvjetnica Natalija Labavić, knjigovotkinja Slađana Mikašinović i poduzetnica Sanja Penić.

Foto: Pexels

zeneinovac.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

Kako dobiti kreditnu karticu?

Kako dobiti kreditnu karticu u obližnjoj banci saznajte u ovom tekstu posvećenom upravo ovoj tematici.  Kreditna kartica služi svakome za lako upravljanje svojim financijama. Kreditnim...

Promjena lične karte – gdje i po kojoj cijeni?

Promjena osobne iskaznice u Hrvatskoj elektroničkim putem Sjećate li se čekanja u dugim redovima Policijske uprave kada ste trebali zamijeniti osobnu iskaznicu jer vam je...

Šta je novac?

Šta je novac i kakvu ulogu ima u današnjem društvu. Novac je roba koja čini vrijednosni ekvivalent svakoj drugoj robi. Novac je sredstvo koje je...

može te zanimati

Želite pisati? Evo kako objaviti svoju knjigu

Ljudi me i dalje pitaju i to mi je i dalje jako čitan blog – kako napisati i izdati knjigu, koliko to košta,...

Posao Tuzla, pogledajte najnovije konkurse za posao

Najnoviji konkursi za posao Tuzla U potrazi ste za novim profesionalnim izazovima u Tuzli? Grad koji se neprestano razvija i pruža širok spektar mogućnosti za...

7 stvari koje trebamo znati kada upisujemo školu stranih jezika

Često se kaže koliko stranih jezika govorite, toliko vrijedite, što i nije daleko od istine. Strani jezik je kompetencija koja nam je svima...

Rođendanske čestitke izraz ljubavi i poštovanja

Rođendanske čestitke nisu samo komadić papira ili digitalna poruka, one su odraz pažnje, ljubavi i naklonosti.  Kad šaljemo rođendanske čestitke, ne izražavamo samo radost zbog...

Kako uplatiti novce na bankomatu?

Kako uplatiti novce na bankomatu bez naknade i dodatnih troškova saznajte u ovom tekstu. S naših računa u bankama često uzimamo novce, no postoje i...

SEO optimizacija web stranice za početnike (check lista)

Zanima vas kako se radi SEO optimizacija web stranice? SEO optimizacija web stranice i tekstova koje pišete, možete poboljšati rangiranje na tražilicama i dobiti više...