Kada je vrijeme za pregled urologa?

Pregled urologa je potreban u slučajevima kada postoje određeni simptomi i tegobe u vezi sa urogenitalnim traktom kod muškaraca te urinarnim traktom kod žena. 

Prema riječima dr. Nebojše Grbića iz Klinike za urologiju, Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, pregled urologa može da se obavi i onda kada nema tegoba od strane urogenitalnog trakta, iz preventivnih razloga.

U nastavku pročitajte mišljenje stručnjaka o tome koji su simptomi koji se ne smiju ignorisati, te kako izgledaju priprema i pregled urologa.

pregled urologa urološki pregled
Urološki pregled je obavezan za muškarce starije dobi

1# Kome je namijenjen urološki pregled?

Pregled urologa je namijenjen i muškarcima i ženama podjednako, ali je znatno veći broj pacijenata muškog pola, s obzirom da se urolozi bave dijagnostikom i liječenjem oboljenja urogenitalnog trakta kod muškaraca i urinarnog trakta žena, a osobe ženskog pola preglede, dijagnostiku i liječenje bolesti genitalnog trakta obavljaju kod ginekologa.

2# Koje simptome ne treba ignorisati?

Što se tiče simptoma problema urogenitalnog trakta koje ne treba ignorisati, među najznačajnijim su hematurija (pojava krvi u urinu), pojava krvi u spermi, otežano izmokravanje ili nemogućnost mokrenja, bolovi u genitalnoj ili lumbalnoj regiji i slične tegobe,

Upala prostate, bolovi u stomaku i problem s potencijom su najčešći razlog posjete urlogou. Ali ono što je značajno napomenuti je da određene bolesti i stanja u urologiji vrlo često ne daju određene simptome.

Među najznačajnijima su tumori testisa kod muškaraca, koji često ne daju nikakve tegobe i simptome i manifestuju se kao bezbolno uvećanje ili tumefakcija testisa, koji su mogu verifikovati prilikom samo pregleda testisa kod muškaraca.

pregled urologa
Urološki pregled nije bauk alo bolje spriječiti nego liječiti

3# Kako izgleda pregled urologa

Pregled kod urologa započinje uzimanjem anamnestičkih podataka, a potom se pristupa fizikalnom pregledu pacijenta (od najvećeg značaja su inspekcija i palpacija).

Takođe, od velikog značaja kod muškaraca je i digitorektalni pregled prostate

Vrlo često, dok se radi pregled urologa, uradi se i ultrazvuk urotrakta, koji je od velikog značaja za dijagnostiku ili praćenje određenih oboljenja.

4# Kako se pripremiti za urološki pregled?

Za pregled kod urologa ne postoje neke posebne smjernice za pripremu koje bi se zahtjevale od pacijenta (dovoljene su uobičajene mjere lične higijene i toalete genitalne regije).

Ukoliko se planira ultrazvuk urotrakta, bitno je da je mokraćna bešika puna (pacijent nekoliko sati pred pregled odlaže izmokravanje) kako bi evaluacija urinarnog trakta bila što preciznija. Prilikom digitorektalnog pregleda prostate, bilo bi dobro da je ampula rektuma prazna.

pregled urologa
Urološki pregledi su obavezni za starije muškarce

5# Koliko često praktikovati redovne kontrole?

Ne postoji univerzalno pravilo koje nalaže koliko često bi pacijent trebalo da posjećuje urologa i koliko često da zakazuje kontrolne preglede. 

Ono što je svakako preporuka urologa je da se muškarci stariji od 50 godina bar jednom godišnje jave na pregled urologa sa urađenim PSA (prostata-specifičnim antigenom).

Preporuke za muškarce mlađe i srednje životne dobi je da sami u kućnim uslovima periodično učine samopregled testisa i da se u slučaju bilo kakve promjene jave na pregled urologu. Ako se promijenila boja sperme potrebno je da uradite pregled.

6# Zdravlje prostate i prevencija upala

Određena urološka stanja i oboljenja zahtijevaju redovne kontrole urologa u određenim vremenskim intervalima, jedno od tih stanja je hronična upala prostate koja je bolna, opasna, neugodna i povrh svega utiče na potenciju.

Bolje spriječiti nego liječiti, stara je poslovica naših krajeva i to je zapravo istina. Najbolji način da očuvate zdravlje prosta su prirodni čajevi.

Najpoznatiji od njih je Prostamid čaj kojeg preporučuju mnogi koristici. Iskustva iz prve ruke donosi Prostamid forum o kojem svo vež pisalu. Čajevi su uvijek zdravi i najbolji lijek za mnoge tegobe u šta ste se sigurno već uvjerili.

kada je vrijeme za pregled urologa?
Kada je vrijeme za pregled urologa?

Ljekovite biljke koje ulaze u sastav ovog čaja dokazano pomažu u liječenju raznih bolesti prostate i očuvanja muškog zdravlja. Prostamid čaj se preporučuje svim muškarcima u zrelim godinama.

Bilo da želite preventivno djelovati ili spriječiti razvijanje upale prostate, Prostamid čaj će vam u tome pomoći. Čaj za očuvanje zdravlja prostate djeluje antibakterijski te ublažava upalu prostate mokraćnih kanala i urinarnog trakta.

Antioksidansi spriječavaju oticanje prostate i njegog oštećenja. Konzumacija čaja takođe pomaže pri jačanju imunog sistema čineći ga otpornijim na upale i štetne uticaje. Urološke infekcije kao i bolesti prostate mogu značajno narušavati kvalitet vašeg života.

Na sreću, mnogi preparati na bazi bilja mogu uspješno ublažiti mnoge simptome bolesti prostate kao i razvijanje ozbiljnih oblika bolesti.

Priroda je najbolji lijek! Ipak, to ne znači da treba da zanemarite i odlažete odlazak urologu ukoliko ste primjetili određene simptome.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija spot_img

drugi upravo čitaju

Go Slim Forum

Go Slim forum je pravo mjesto za informisanje o čudesnom čaju za mršavljenje. Go Slim forum donosi iskustva korisnika i pouzdane informacije iz prve...

Kako napraviti mrežni kabel u 11 koraka

U ovom detaljnom uputstvu s četiri različita videa saznat ćete kako napraviti mrežni kabel u 11 koraka. Koraci u nastavku pružaju smjernice za izradu Ethernet...

može te zanimati

Paraziti u stolici forum

Forum je najbolje mjesto na kojem možete saznati više o problemu parazita u stolici. Zaista vam preporučujemo da posjetite paraziti u stolici forum i...

Go Slim Forum

Go Slim forum je pravo mjesto za informisanje o čudesnom čaju za mršavljenje. Go Slim forum donosi iskustva korisnika i pouzdane informacije iz prve...

Da li je Prostamid Prevara?

Prostamid je čaj koji se koristi za liječnje aporostatitisa i drugih bolesti prostate. On se smatra najprirodnijim i jednim od najefikasnijih rješenja za ove...

Prostamol uno forum

Prostamol uno forum je mjesto gdje možete saznati sve što trebate znati na temu Prostamol uno lijeka za prostatu. Prostamol uno je biljni i prirodni...

Kako očistiti jetru i smršati prirodnim putem?

kako očistiti jetru i smršati

ŽGARAVICA – Kako liječiti žgaravicu?

Žgaravica vas redovno smara? Otkrijte kako liječiti žgaravicu koje je najefikasnije rješenje za žgaravicu u članku kojeg smo napisali jer nas muči žgaravica. Ublažavanje simptoma...

Kako spriječiti prejedanje tokom praznika i zadržati vitkost linije?

Sezona prazničnih kulinarskih čarolija i uz čeličnu snagu volje, predstavlja veliki izazov za vitkost naše linije. Stoga, važno je znati kako spriječiti prejedanje? Kako spriječiti...

Trening agilnosti DETALJNO

Trening agilnosti je najlakše opisati kao sposobnost promjena pravca kretanja u prostoru, te naglih zaustavljanja/usporavanja i ubrzavanja. Trening agilnosti predstavlja kombinaciju brzine i koordinacije, koja...

Kako dobiti mišićnu masu kod žena

Kako dobiti mišićnu masu kod žena na provjerene i zdrave načine i metode izgradnje išične mase saznajte u ovom poučnom tekstu. Mnoge žene gravitiraju kardio...

Kako GoSlim čaj pomaže u mršavljenju?

Čaj uz čiju pomoć ćete doći do željene figure za ljeto 2022. ! Dijete, treninzi, suplementi, detox programi sigurno ste probali sve kako biste izgubili...

Zdravo mršavljenje za žene

Pravi sinonim za proljeće poznatiji kao „sve se budi iz zimskog sna“, kako životinje i priroda tako i naše tijelo. Najbolje ćemo probuditi naše tijelo...

Kako spriječiti impotenciju?

Kako spriječiti u impotenciju