back to top

Što sve trebam znati prije kupnje električnog automobila?

Zašto su električni automobili toliko popularni zadnjih nekoliko godina? Neki kažu da su oni budućnost prijevoza, drugi tvrde da se na njima mora još puno raditi da bi zadovoljili sve kriterije za nesmetano, održivo i dugoročno kretanje u prometu.

Što su električni automobili?

Kako i sam naziv kaže, električne automobile pokreće električna energija pohranjene u baterijama, umjesto da koriste unutarnje sagorijevanje goriva kao što su benzin ili dizel. To znači da električni automobili ne emitiraju štetne plinove poput CO2 i drugih zagađivača koje stvaraju vozila s unutarnjim izgaranjem.

Uobičajeno im je cijena viša od vozila s unutarnjim izgaranjem kada se kupuju novi. Međutim, kada se uzmu u obzir dugoročni troškovi, električni automobili obično su jeftiniji za vožnju i održavanje zato što koriste električnu energiju koja je jeftinija od benzina ili dizela. Prema nekim istraživanjima, vozači električnih automobila mogu uštedjeti između 50% i 70% na troškovima goriva, ovisno o cijenama električne energije u zemlji.

No, jesu li električni automobili zbilja dugoročno jeftiniji? Pada li im brže vrijednost? Koje je trajanje baterije? Pitali smo stručnjake i korisnike električnih vozila. Evo što su istaknuli:

Prednosti električnih automobila

1. Ekološka prihvatljivost

Električna vozila koriste električnu energiju, što znači da ne emitiraju ispušne plinove koji štete okolišu. U budućnosti bi se električna vozila mogla napajati iz obnovljivih izvora energije, poput solarnih panela ili vjetroelektrana.

No, ovdje je ipak potrebno naglasiti da postoje neke rasprave o negativnom utjecaju litijske (punjive) baterije na okoliš, posebno zbog njene zapaljivosti.

2. Niži troškovi održavanja

Električna vozila imaju niže troškove vožnje i održavanja jer troše manje energije, a neki modeli ne zahtijevaju redovne servise.

3. Promjena brzina

Električni auti nemaju ručnu promjenu brzina, već se za upravljanje koriste samo gas i kočnica. Iz tog razloga su često okarakterizirani “glatkim” i ugodnim vožnjama, a i ubrzanja su neusporediva.

4. Opremljenost

Većina električnih automobila spojena je na internetsku mrežu što omogućava pregled statusa, brzine punjenja i ažuriranja. Neke automobile moguće je upaliti, otključati i zaključati putem aplikacije na mobitelu.

Nedostaci električnih automobila

1. Raspoloživost i brzina punionica

Korisnici električnih automobila tvrde kako u Hrvatskoj i okolnim zemljama i dalje nema dovoljnog broja punionica, posebno onih brzih.

Važna je dobra organizacija vremena i morate uzeti u obzir da će ponekad o brzini punjenja automobila ovisiti sve vaše nadolazeće aktivnosti. Kod praznog rezervoara, standardno vozilo napuni se gorivom u svega nekoliko desetaka sekundi ili minuta. Kod električnog vozila je situacija malo drugačija.

Kod kućnog punjenja, putem standardne utičnice, punjenje električnog vozila može trajati od nekoliko sati, ali i cijelu noć – ovisno o veličini baterije. Neki električni automobili imaju mogućnost brzog punjenja koje može trajati između 20 i 60 minuta, ovisno o modelu i brzini punjenja koju nudi punjač.

2. Brzina vožnje i doseg

Vozači električnih automobila navode kako je najveći nedostatak mogućnost da će se baterija isprazniti prije nego što dođete do odredišta. Većina električnih vozila ima raspon od 200 do 500 km s jednim punjenjem, a važno je napomenuti i da se kapacitet baterije vremenom smanjuje.

Također, brza vožnja znači i brža potrošnja baterije. Iz tog razloga puno vozača vozi sporije na autoputu jer će brže doći na odredište ako voze sporije i ne staju na punjenje.

3. Aplikacije nisu podržane u svim zemljama

Svaki punjač često ima svoju aplikaciju, a ukoliko putujete izvan granica Hrvatske, može vam se dogoditi da aplikacija koju pokušavate skinuti neće biti podržana na vašem uređaju. Nezgodno, zar ne?

4. Visoke cijene automobila

Cijene električnih automobila kreću se od 20.000 eura (kod manjih modela) pa sve do čak 100.000 eura. Iako se neki boje da im vrijednost nakon kupnje brzo pada, trenutne cijene rabljenih električnih automobila pokazuju suprotno. Rabljeni automobili se na tržištu dosežu visoke cijene, a u zadnje vrijeme je zabilježen i porast istih.

5. Tišina vozila

Iako nam se kao vozaču ili suputniku tišina vožnje čini kao benefit, potrebno je naglasiti da to može biti itekako opasno za druge sudionike u prometu, posebno bicikliste i pješake. Ovaj nedostatak se u zadnje vrijeme pokušava i zakonski regulirati na način da se umjetno ugrađuje zvuk koji će upozoravati druge sudionike u prometu na dolazak vozila.

Hoće li električno vozilo biti dobar izbor za mene?

Električni auto može biti super rješenje za gradske vožnje, no ono na što morate računati je da će vozilo ponekad voditi glavnu riječ kad su u pitanju obveze te da ćete zasigurno biti primorani promijeniti neke stare navike.

Uzmite u obzir što je vama važno. Koji su ciljevi koje želite postići kupnjom električnog vozila? Gdje se sve u vašoj okolini nalaze punionice? Koliko mjesečno vremena provedete u vožnji? Krećete li se više unutar grada ili ste češće na udaljenim relacijama? Imate li automehaničara koji se razumije u električna vozila?

I za kraj, ne zaboravimo da se baš mi možemo pohvaliti najbržim električnim automobilom i da nas mnogi po tome prepoznaju. 🙂

zeneinovac.com

drugi upravo čitaju

Kako uštedjeti, a ne izgubiti na kvaliteti

Kako uštedjeti dodatni novac? Nastojite li usvojiti zdrave financijske navike, pronalazak kvalitetnih proizvoda po najboljim mogućim cijenama među najvažnijim je vještinama koje pritom morate steći. Pročitajte naše savjete i...

Kako povećati prodaju rukotvorina već danas? 7 trikova!

Ako se bavite izradom i prodajom rukotvorina sigurno vas zanima kako povećati prodaju rukotvorina i postići željenu zaradu. U nastavku donosimo najbolje savjete za...

BH Telecom kao vodeći digitalni integrator BiH, u toku pripreme za 5G mrežu

Danas je u prostorijama BH Telecoma održana press konferencija na kojoj je predstavljeno finansijsko poslovanje BH Telecoma u 2023. godini i poslovanje u I...

može te zanimati

Kreiranje i prodaja online kurseva kao bloger: Kompletni vodič

Kako kreiranje i prodaja online kurseva kao bloger može pomoći vašoj mjesečnoj zaradi? U današnje vrijeme, kreiranje i prodaja online kurseva predstavljaju izuzetno profitabilan poslovni...

TNT Group: Tri decenije inovacija u medijskoj i marketinškoj industriji

Prošlo je 27 godina otkako je TNT Group započeo svoju misiju oblikovanja medijskog pejzaža Balkana. Od skromnih početaka sa lokalnim radijem u Travniku, TNT...

Je li Hrvatska porezna oaza ili samo pustinja?

Dok jedni tvrde da je Hrvatska porezna oaza koja osigurava povoljan porezni okvir za poduzetnike i strane investitore, drugi ističu da su porezi previsoki...

Napravite svoj financijski vision board

Jeste li već čuli za vision board – način za manifestiranje privatnih i poslovnih želja i ciljeva? Vision board je najjednostavnije rečeno kolaž slika...

Često zbog posla poželite da dan ima više sati? Evo kada angažirati virtualnog asistenta i koje poslove delegirati

Koliko često se probudiš u grču i čim otvoriš oči razmišljaš o nepreglednoj listi zadataka koja te čeka? Izađeš iz ureda na par sati...

Evo zašto je privatni smještaj i na dobroj lokaciji često niže kvalitete

Najteže je gledati prilike oko sebe, pogotovo u svojoj obitelji, a ne imati mogućnost iskoristiti iste. U privatnom smještaju, prilika je ako primjerice naši...