Što sve trebam znati prije kupnje električnog automobila?

Zašto su električni automobili toliko popularni zadnjih nekoliko godina? Neki kažu da su oni budućnost prijevoza, drugi tvrde da se na njima mora još puno raditi da bi zadovoljili sve kriterije za nesmetano, održivo i dugoročno kretanje u prometu.

Što su električni automobili?

Kako i sam naziv kaže, električne automobile pokreće električna energija pohranjene u baterijama, umjesto da koriste unutarnje sagorijevanje goriva kao što su benzin ili dizel. To znači da električni automobili ne emitiraju štetne plinove poput CO2 i drugih zagađivača koje stvaraju vozila s unutarnjim izgaranjem.

Uobičajeno im je cijena viša od vozila s unutarnjim izgaranjem kada se kupuju novi. Međutim, kada se uzmu u obzir dugoročni troškovi, električni automobili obično su jeftiniji za vožnju i održavanje zato što koriste električnu energiju koja je jeftinija od benzina ili dizela. Prema nekim istraživanjima, vozači električnih automobila mogu uštedjeti između 50% i 70% na troškovima goriva, ovisno o cijenama električne energije u zemlji.

No, jesu li električni automobili zbilja dugoročno jeftiniji? Pada li im brže vrijednost? Koje je trajanje baterije? Pitali smo stručnjake i korisnike električnih vozila. Evo što su istaknuli:

Prednosti električnih automobila

1. Ekološka prihvatljivost

Električna vozila koriste električnu energiju, što znači da ne emitiraju ispušne plinove koji štete okolišu. U budućnosti bi se električna vozila mogla napajati iz obnovljivih izvora energije, poput solarnih panela ili vjetroelektrana.

No, ovdje je ipak potrebno naglasiti da postoje neke rasprave o negativnom utjecaju litijske (punjive) baterije na okoliš, posebno zbog njene zapaljivosti.

2. Niži troškovi održavanja

Električna vozila imaju niže troškove vožnje i održavanja jer troše manje energije, a neki modeli ne zahtijevaju redovne servise.

3. Promjena brzina

Električni auti nemaju ručnu promjenu brzina, već se za upravljanje koriste samo gas i kočnica. Iz tog razloga su često okarakterizirani “glatkim” i ugodnim vožnjama, a i ubrzanja su neusporediva.

4. Opremljenost

Većina električnih automobila spojena je na internetsku mrežu što omogućava pregled statusa, brzine punjenja i ažuriranja. Neke automobile moguće je upaliti, otključati i zaključati putem aplikacije na mobitelu.

Nedostaci električnih automobila

1. Raspoloživost i brzina punionica

Korisnici električnih automobila tvrde kako u Hrvatskoj i okolnim zemljama i dalje nema dovoljnog broja punionica, posebno onih brzih.

Važna je dobra organizacija vremena i morate uzeti u obzir da će ponekad o brzini punjenja automobila ovisiti sve vaše nadolazeće aktivnosti. Kod praznog rezervoara, standardno vozilo napuni se gorivom u svega nekoliko desetaka sekundi ili minuta. Kod električnog vozila je situacija malo drugačija.

Kod kućnog punjenja, putem standardne utičnice, punjenje električnog vozila može trajati od nekoliko sati, ali i cijelu noć – ovisno o veličini baterije. Neki električni automobili imaju mogućnost brzog punjenja koje može trajati između 20 i 60 minuta, ovisno o modelu i brzini punjenja koju nudi punjač.

2. Brzina vožnje i doseg

Vozači električnih automobila navode kako je najveći nedostatak mogućnost da će se baterija isprazniti prije nego što dođete do odredišta. Većina električnih vozila ima raspon od 200 do 500 km s jednim punjenjem, a važno je napomenuti i da se kapacitet baterije vremenom smanjuje.

Također, brza vožnja znači i brža potrošnja baterije. Iz tog razloga puno vozača vozi sporije na autoputu jer će brže doći na odredište ako voze sporije i ne staju na punjenje.

3. Aplikacije nisu podržane u svim zemljama

Svaki punjač često ima svoju aplikaciju, a ukoliko putujete izvan granica Hrvatske, može vam se dogoditi da aplikacija koju pokušavate skinuti neće biti podržana na vašem uređaju. Nezgodno, zar ne?

4. Visoke cijene automobila

Cijene električnih automobila kreću se od 20.000 eura (kod manjih modela) pa sve do čak 100.000 eura. Iako se neki boje da im vrijednost nakon kupnje brzo pada, trenutne cijene rabljenih električnih automobila pokazuju suprotno. Rabljeni automobili se na tržištu dosežu visoke cijene, a u zadnje vrijeme je zabilježen i porast istih.

5. Tišina vozila

Iako nam se kao vozaču ili suputniku tišina vožnje čini kao benefit, potrebno je naglasiti da to može biti itekako opasno za druge sudionike u prometu, posebno bicikliste i pješake. Ovaj nedostatak se u zadnje vrijeme pokušava i zakonski regulirati na način da se umjetno ugrađuje zvuk koji će upozoravati druge sudionike u prometu na dolazak vozila.

Hoće li električno vozilo biti dobar izbor za mene?

Električni auto može biti super rješenje za gradske vožnje, no ono na što morate računati je da će vozilo ponekad voditi glavnu riječ kad su u pitanju obveze te da ćete zasigurno biti primorani promijeniti neke stare navike.

Uzmite u obzir što je vama važno. Koji su ciljevi koje želite postići kupnjom električnog vozila? Gdje se sve u vašoj okolini nalaze punionice? Koliko mjesečno vremena provedete u vožnji? Krećete li se više unutar grada ili ste češće na udaljenim relacijama? Imate li automehaničara koji se razumije u električna vozila?

I za kraj, ne zaboravimo da se baš mi možemo pohvaliti najbržim električnim automobilom i da nas mnogi po tome prepoznaju. 🙂

zeneinovac.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

Koliko košta izgradnja bazena?

Prednosti i blagodati bazena ne trebamo posebno naglašavati, a bitno je istaknuti vrijednost i atraktivnost koju doprinosi svakoj nekretnini, osobito kućama za odmor....

Može li nas novac usrećiti? Evo što čini sretan život!

Ima jedna odlična hit knjiga o sreći, željela bih da nam napišeš kolumnu o njoj – nazvala me je nedavno Kristina. Sreća? Može,...

Imate poslovnu ideju, ali ne i novac? Donosimo 7 metoda financiranja poduzetničkog pothvata

Imate poslovnu ideju (ili business spreman za sljedeću fazu razvoja), a ne znate kako naći kapital? Zapravo ne znate uopće od kuda krenuti....

može te zanimati

Perfekcionizam kao samoporažavajuća praksa: Kako ga prevladati i postići održivu izvrsnost

Perfekcionizam se u poslovnom kontekstu može definirati kao opsesivna potreba za postizanjem besprijekornih rezultata u svakom aspektu posla. Radi se o uobičajenoj osobini...

Kako naći posao u inostranstvu?

Razmišljate da se zaposlite u inostranstvu? Ukoliko je odgovor na pitanje DA, onda nastavite da čitate dalje. U tekstu ćemo objasniti kako naći posao u...

Kako Zaraditi Novac Radeći Posao od Kuće

Rad od kuće postao je sve popularniji u posljednjih nekoliko godina, a pandemija COVID-19 samo je ubrzala ovaj trend. Zahvaljujući tehnološkom napretku, sve više...

Koliko koštaju estetski tretmani?

Žene i uljepšavanje idu ruku pod ruku otkad je Adama i Eve. Ideal ljepote kroz povijest se mijenjao, ali vrijeme i novac uloženi...

Srce Informacija iz Tuzlanske Regije 24/7

U svijetu koji je sve više povezan i digitalizovan, lokalni portali postaju sve relevantniji kao izvor informacija i analize za lokalnu zajednicu. Tuzlanski portal eNovosti.ba...

Zašto još uvijek zarađuješ manje nego što stvarno možeš? Donosimo 5 načina kako to promijeniti već danas!

Pametna žena kao što si ti zna koliko vrijedi i svjesna je koliko može. Ista ta pametna žena zna da ništa ne mora i...