Napredak u poslu – evo tko je najvažniji u firmi

Napredak u poslu – evo tko je najvažniji u firmi – uvod

Mnogi biznisi (gotovo svi veliki) postavljeni su na način da im je cilj maksimizirati vrijednost dioničarima dakle investitorima. Je li to i koliko je to ispravno?

Iznenadit ćete se čitajući ovo – i ja sam kad sam došla prvi puta do ovakvih informacija.

Svi smo mi dio nekog sistema, pa su tako i naši (ili oni u kojima radimo) biznisi, sistemi koji imaju kao i svaki sistem sljedeća tri osnovna pravila/načela:

1. Pripadanje – svi u sistemu imaju pravo njemu pripadati.

Konkretno, to u praksi znači da moramo sve dionike uključiti, nikoga ne smijemo zanemariti, nikoga skrivati, negirati, isključivati i ničiji doprinos ne smijemo zaboraviti, umanjivati niti obezvrijeđivati.

Ne ide vam u poslu ili ne ide onako kako biste htjeli? Možda ste zaboravili da vam je, kad ste kretali u biznis, bivša cura/dečko dosta toga besplatno odradio/pomagao?

Je li (bivša) žena/muž zaslužan za dio uspjeha vaše firme – direktno (ako je radio besplatno u njoj) ili indirektno (tako što je preuzeo/la veći teret brige oko djece i kućanstva)? Imate li nešto ili nekog koga skrivate, za koga drugi ne znaju? Imate li neke tajne, nešto o čemu se kod vas baš i ne govori?

napredak u poslu
Napredak u poslu - evo tko je najvažniji u firmi

2. Poredak – svatko mora biti na svom, ne tuđem mjestu.

Poštujući poredak, poštujemo i načela mjesta i vremena. Da se zna tko je tu kronološki prije, tko kasnije i da se zna tko je gdje.

Mnogi od nas su, vjerujem, imali iskustva da ponekad zaposlenik zamijeni radno mjesto unutar iste firme i sve krene i procvjeta. Jednostavno svatko pronađe svoje mjesto.

Također, zna se tko je prvi došao. Da, ideje mladih kolega su vrijedne, no s pozicije menadžera i lidera prvo trebamo s poštovanjem poslušati što imaju za reći oni iskusniji koji tamo dulje rade i onda sve uzeti u obzir i donijeti odluke.

Tko je osnivač? Bez njega/nje nema ničega. A što ako su dva, tri ili više osnivača – uvijek je ideja nekom prvo došla u glavu, nije se spustila svima baš u istom trenutku, zar ne? Osnivač je onaj koji je to smislio u svojoj glavi prvi…

napredak u poslu - evo tko je najvažniji u firmi

3. Ravnoteža davanja i primanja

Dajemo li previše klijentima ili/i smo im previše dostupni, imamo li preniske cijene… i sve to jer imamo osjećaj manje vrijednosti? Znate li da na taj način dugoročno gubimo svoju moć i da nas sve manje poštuju?

Dobro se povremeno zapitati – želimo li se svidjeti svima/drugima ili želimo pošteno odraditi posao i zaraditi?

Priča o postavljanju zdravih granica i osjećaju vlastite vrijednosti te samopoštovanja ima pozadinu i u ovom načelu.

Poklanjate li nekom svoje proizvode i usluge jer on jadan nema novaca – pa onda to ne zna cijeniti pa se vi osjećate iskorišteno i kao da bacate bisere pred svinje. Imali ste dobru namjeru, a sad ste ljuti i puni zamjeranja… normalni ste, svima se to događa – samo osvijestite i prestanite.

Znači li ovo da nikad nećete pristati na kompenzaciju? Naravno da hoćete, ako to vama odgovara i ako je razmjena uravnotežena. Hoćete li ikad angažirati influencere – dati im nešto besplatno i platiti ih za to s ciljem da vas ispromoviraju – naravno opet ako postoji ravnoteža u davanju i primanju.

Hoćete li nekom ipak nekad nešto pokloniti ili ćete baš svaku sitnicu naplaćivati, smijete li pomagati drugima – naravno, ali mora postojati razmjena. Novac je energija. Vaš rad i znanje – proizvodi i usluge – sve je energija. Mora doći do razmjene energije. I to one uravnotežene.

Kako ćete znati – znat ćete po osjećaju. Bit ćete u miru. U suprotnom osjećat ćete zamjeranje i ljutnju, a ona druga strana teret i pritisak da vam je dužna. Samo moramo sve to osvijestiti i voditi računa da bude u ravnoteži. Inače dolazi do disbalansa u sistemu i sve se urušava kao kula od karata.

A nama jedan dan dok pijemo kavu nije jasno – pa kako?

Tko u poslu treba biti na prvom mjestu? Kupac ili osnivač ili investitori?

Često čujemo kupac je na prvom mjestu i da biznis postoji da rješava probleme kupaca odnosno u suštini biznisi kreiraju proizvode i usluge koji rješavaju probleme kupaca za koje su oni spremni platiti to rješenje i kupac nam zaista svima daje plaću.

napredak u poslu
Napredak u poslu - evo tko je najvažniji u firmi

Evo kako poredak treba izgledati:

1. Osnivač/ica- Zašto? Zato jer bez njega/nje ništa dalje ne bi postojalo.

2. Menadžment – koji upravlja poslovnim procesima.

3. Zaposlenici – koji rade s proizvodima i kupcima.

4. Proizvodi i usluge – I to kronološki. Nemojte zaboraviti čime ste se prvo bavili, ako se time i ne bavite više, neka to nađe svoje mjesto.

5. Kupac.

6. Investitori – oni daju samo novac i dolaze i kronološki na kraju, kad se sve ovo prije posloži, ako ne fizički, onda u glavi osnivača. Naravno mnogi ne daju samo novac i nije dati novac samo. Daju i znanje i kontakte, no uzimajući u obzir pravila sistema, ovo je redoslijed.

Razmislite štima li sve kod vas i što možete promijeniti i posložiti sukladno ovim trima načelima. Jeste li kupcima ili zaposlenicima dali preveliki značaj, sebi premali? Jeste li jednog investitora previše uvažili u odnosu na drugog, a bez razloga? Poštujete li hijerahiju (u svakom pogledu u odnosu na vrijeme i mjesto, tko je prvi investirao, zaposlio se…)?

Javite nam kako vam ide i ne zaboravite uživati na putu do uspjeha. U konačnici radi se o tome kakva osoba putem (p)ostajemo.

Preporuka:

10 sajtova za gledanje filmova online sa prevodom!

Kako se zarađuje od TikToka

Kako urediti LinkedIn profil

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra dobio FCC certifikat

Projekti energetske tranzicije – kada je pravo vrijeme za ulaganje?

drugi upravo čitaju

Dostojanstven život u Hrvatskoj stoji 1800 eura

Novinari Lider Media pitali su mnoge sindikate i Udruge sudaca što je dostojanstvena plaća i što bi ona trebala omogućiti, no nisu odgovorili. Suci...

Evo što sve trebate znati ako kupujete nekretninu

Glavni kriterij u odabiru nekretnine neka vam bude da je nekretnina dobra investicija. To znači da nekretninu lako i brzo možete prodati (ili iznajmiti)...

Kako pronaći što želiš raditi i to ostvariti? Imam par riječi za mlade i sve koji su „zapeli“

Ima ljudi koji cijeli život rade nešto što zapravo ne vole. Našli su tzv. siguran posao u stabilnoj firmi. Odgajani su da se od...

može te zanimati

Koliko košta razvod braka?

Saznajte koliko košta razvod braka?! Svi mi u brakove i veze ulazimo s namjerom da potraju, no stopa razvoda braka je sve veća. Neki kažu...

Kako izgraditi luksuzan brend?

Svi smo konzumenti nekih proizvoda i usluga koje smatramo luksuznima, a neki od nas su i kreatori brendova za koje žele da dobiju taj...

Bavite se ručnim radom? Uz ovih 7 trikova možete povećati prodaju rukotvorina već danas!

Imali ste sigurno priliku popričati s osobom proizvodi nešto svojim rukama. Jeste li primijetili koliko se poistovjete s onim što proizvode? Kako o tome...

Što bih napravila kad bih imala duplo više novaca?

Spoiler alert! Nećeš biti sretnija. Ovo je moje iskustvo. Od 15 godina sam, kao svaka revna djevica u horoskopu, uvijek imala strukturu, plan, raspored i program...

Planirate putovanje? Evo koje su trenutno najjeftinije, a koje najskuplje destinacije

Pandemija nas nije samo zdravstveno pokosila nego i ekonomski. Osim direktnog zatvaranja turizma na pune dvije godine, u pozadini su se odvijali i mnogi...

Ovo su osnove koje svakako trebate znati razlikovati

Iako Hrvatska ima jako dobru poduzetničku klimu, odlične projekte, odlične kompanije te druge adute kao potencijalna investicijska destinacija, i dalje se suočavamo s izazovima...