Projekti energetske tranzicije – kada je pravo vrijeme za ulaganje?

Projekti energetske tranzicije – kada je pravo vrijeme za ulaganje? – uvod

Održivi razvoj ključan je za razvoj modernog društva. Energetska tranzicija iznimno je složena, no samo je jedan segment u očuvanju okoliša. Snaga umnožavanja (eng. Power of compounding) pokazuje nam upravo kako malim koracima možemo doći do velikih rezultata.

Ambicije različitih energetskih strategija s pogledom na 2030. i 2050. vode k energetski decentraliziranim sustavima te značajnom smanjenju emisija stakleničkih plinova. Kako bi se postignuli ciljevi energetskih strategija, potrebno je u što većoj mjeri smanjiti korištenje fosilnih goriva te povećati potrošnju obnovljivih izvora energije.

projekti energetske tranzicije
Projekti energetske tranzicije - kada je pravo vrijeme za ulaganje?

Zašto u biznisu koristiti obnovljive izvore energije?

Fosilna goriva svojim sagorijevanjem stvaraju velike emisije stakleničkih plinova te su njihove zalihe ograničene. Obnovljivi izvori energije poput vjetra, sunca, vode i biomase su neograničeni i ne stvaraju stakleničke plinove ili ih svojim procesom anuliraju. Biomasa je jedina specifična jer ju je potrebno obnavljati te zahtjeva proaktivni pristup.

Za uspostavu održivih gradova, zamjena fosilnih goriva obnovljivim nije jednostavna za sve sektore, posebice prometni sektor. Kod zračnog i pomorskog prometa elektrifikacija je kompleksnija i potrebna su fleksibilnija rješenja, poput elektrogoriva.

Što su elektrogoriva?

Elektrogoriva važan su segment energetske tranzicija. To su goriva koja nastaju skladištenjem električne energije u obliku tekućeg ili plinovitog goriva. Električnu energiju možemo pretvoriti u gorivo pomoću procesa elektrolize koji tada električnu energiju i vodu pretvara u vodik i kisik, a koje tada dalje možemo pretvoriti u ugljikovodike ili amonijak.

Ključno je da što više obnovljivih izvora energije kroz što više tehnologija može poslužiti što većem rasponu korištenja. Nadalje, kako imamo postojeće sustave i tehnologije, iznimno je bitno voditi brigu o dostupnosti sirovina te resursima. Rješenje za to se nalazi u kružnoj ekonomiji čiji cilj je stvaranje kvalitetnijih proizvoda koji se mogu dulje koristiti te uspostavljanje navike da stvari dijelimo, posuđujemo, ponovno koristimo, popravljamo i recikliramo.

Energetskom tranzicijom možemo osigurati održivu budućnost, no bitno je da krenemo od sebe i vidimo kako možemo mi pridonijeti našoj zajednici. Ukoliko se ogledamo na uspješne države u energetskoj tranziciji poput Danske, možemo vidjeti da je zajedništvo ključno, a budućnost električna.

projekti energetske tranzicije
Projekti energetske tranzicije - kada je pravo vrijeme za ulaganje?

Kako mi jednostavnim koracima možemo sudjelovati u energetskoj tranziciji?

Koraci koje mi trenutno možemo poduzeti su idući:

  • Prvo je potrebno napraviti analizu trenutnog stanja postaviti si slijedeća pitanja te pripremiti odgovore.

Kakvi su nam režijski troškovi? Koje energente koristimo? Koji energent nam predstavlja problem? Kakvo je trenutno stanje našeg sustava grijanja, hlađenja, rasvjete, bijele tehnike, naše ovojnice objekta, stolarije? Možemo li proizvoditi vlastitu energiju na neki način? Kakva nam je potreba za mobilnošću i transportom?

  • Trebamo vidjeti imamo li prostora za investiciju u neki energetski učinkovitiji sustav, obnovljivi izvor energije kojim ćemo proizvoditi vlastitu energiju ili pak možemo nabaviti hibridno ili električno vozilo?
  • Ne zaboravite stručnu tehničku pomoć. To može biti savjetovanje sa prodavačem opreme, ili s projektantom koji će nam pomoći oko tehničke dokumentacije ukoliko nam je ona potrebna. Ako se mijenja samo oprema ili se radi adaptacija objekta, nije nam potrebna tehnička dokumentacija. No, ukoliko se odlučimo za rekonstrukciju objekta ili pak ugradnju nekakve solarne elektrane, potrebna nam je projekta dokumentacija.
  • Provjeriti možemo li kako sufinancirati našu investiciju koju planiramo.

Dobitna kombinacija za energetsku tranziciju koja unutar nekoliko godina vraća investiciju su solarne elektrane i dizalice topline. Za zamjenu sustava grijanja i hlađenja, najčešće nam nije potrebna projekta dokumentacija, no za solarnu elektranu, potrebno je izraditi projektnu dokumentaciju.

projekti energetske tranzicije
Projekti energetske tranzicije - kada je pravo vrijeme za ulaganje?

Koji je životni vijek opreme?

Životni vijek ove opreme je 25 godina i to je vrlo dug period kojim će se investicija vrlo brzo vratiti, a naša energetska neovisnost će biti najveća.

Posebice, ono što ide u prilog ovom svemu je to što ćemo u skoroj budućnosti imati puno razvijenije tržište električnom energijom te ćemo moći aktivnije sudjelovati. To znači da ćemo moći prodavati ili pak otkupljivati električnu energiju međusobno s nekim našim prijateljem ili rođakom, ili čak koristiti električnu energiju proizvedenu na vlastitoj solarnoj elektrani izgrađenu u primorskom dijelu Hrvatske, na kontinentalnom dijelu Hrvatske.

U svakom slučaju, budućnost nam je električna, a na nama je da iskoristimo vrijeme energetske tranzicije te tako budemo primjer energetski održivog društva.

Više informacija na SmartDesign.

Preporuka:

10 sajtova za gledanje filmova online sa prevodom!

Kako se zarađuje od TikToka

Kako urediti LinkedIn profil

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra dobio FCC certifikat

Ne ide Vam u poslu onako kako biste htjeli? Evo tko je zaista najvažniji u firmi.

drugi upravo čitaju

Počeo je Security Excellence Hackathon – eminentni stručnjaci_kinje cyber sigurnosti i studenti_ice na jednom mjestu

Security Excellence Hackathon počeo je danas u Sarajevu. Radi se o dvodnevnom događaju koji kombinuje takmičarski i edukativni segment, a posvećen je razvoju cyber...

Privrednicima u TK najveći problem nedostatak radnika i parafiskalni nameti

Rezultati redovnog godišnjeg anketiranja privrednika, predstavnika firmi članica komore i poslovnih očekivanja privrednika u 2024. godini, predstavljeni su danas u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla. Rukovodilac...

Dostojanstven život u Hrvatskoj stoji 1800 eura

Novinari Lider Media pitali su mnoge sindikate i Udruge sudaca što je dostojanstvena plaća i što bi ona trebala omogućiti, no nisu odgovorili. Suci...

može te zanimati

Evo što sve trebate znati ako kupujete nekretninu

Glavni kriterij u odabiru nekretnine neka vam bude da je nekretnina dobra investicija. To znači da nekretninu lako i brzo možete prodati (ili iznajmiti)...

Kako pronaći što želiš raditi i to ostvariti? Imam par riječi za mlade i sve koji su „zapeli“

Ima ljudi koji cijeli život rade nešto što zapravo ne vole. Našli su tzv. siguran posao u stabilnoj firmi. Odgajani su da se od...

Koliko košta razvod braka?

Saznajte koliko košta razvod braka?! Svi mi u brakove i veze ulazimo s namjerom da potraju, no stopa razvoda braka je sve veća. Neki kažu...

Kako izgraditi luksuzan brend?

Svi smo konzumenti nekih proizvoda i usluga koje smatramo luksuznima, a neki od nas su i kreatori brendova za koje žele da dobiju taj...

Bavite se ručnim radom? Uz ovih 7 trikova možete povećati prodaju rukotvorina već danas!

Imali ste sigurno priliku popričati s osobom proizvodi nešto svojim rukama. Jeste li primijetili koliko se poistovjete s onim što proizvode? Kako o tome...

Što bih napravila kad bih imala duplo više novaca?

Spoiler alert! Nećeš biti sretnija. Ovo je moje iskustvo. Od 15 godina sam, kao svaka revna djevica u horoskopu, uvijek imala strukturu, plan, raspored i program...