Projekti energetske tranzicije – kada je pravo vrijeme za ulaganje?

Projekti energetske tranzicije – kada je pravo vrijeme za ulaganje? – uvod

Održivi razvoj ključan je za razvoj modernog društva. Energetska tranzicija iznimno je složena, no samo je jedan segment u očuvanju okoliša. Snaga umnožavanja (eng. Power of compounding) pokazuje nam upravo kako malim koracima možemo doći do velikih rezultata.

Ambicije različitih energetskih strategija s pogledom na 2030. i 2050. vode k energetski decentraliziranim sustavima te značajnom smanjenju emisija stakleničkih plinova. Kako bi se postignuli ciljevi energetskih strategija, potrebno je u što većoj mjeri smanjiti korištenje fosilnih goriva te povećati potrošnju obnovljivih izvora energije.

projekti energetske tranzicije
Projekti energetske tranzicije - kada je pravo vrijeme za ulaganje?

Zašto u biznisu koristiti obnovljive izvore energije?

Fosilna goriva svojim sagorijevanjem stvaraju velike emisije stakleničkih plinova te su njihove zalihe ograničene. Obnovljivi izvori energije poput vjetra, sunca, vode i biomase su neograničeni i ne stvaraju stakleničke plinove ili ih svojim procesom anuliraju. Biomasa je jedina specifična jer ju je potrebno obnavljati te zahtjeva proaktivni pristup.

Za uspostavu održivih gradova, zamjena fosilnih goriva obnovljivim nije jednostavna za sve sektore, posebice prometni sektor. Kod zračnog i pomorskog prometa elektrifikacija je kompleksnija i potrebna su fleksibilnija rješenja, poput elektrogoriva.

Što su elektrogoriva?

Elektrogoriva važan su segment energetske tranzicija. To su goriva koja nastaju skladištenjem električne energije u obliku tekućeg ili plinovitog goriva. Električnu energiju možemo pretvoriti u gorivo pomoću procesa elektrolize koji tada električnu energiju i vodu pretvara u vodik i kisik, a koje tada dalje možemo pretvoriti u ugljikovodike ili amonijak.

Ključno je da što više obnovljivih izvora energije kroz što više tehnologija može poslužiti što većem rasponu korištenja. Nadalje, kako imamo postojeće sustave i tehnologije, iznimno je bitno voditi brigu o dostupnosti sirovina te resursima. Rješenje za to se nalazi u kružnoj ekonomiji čiji cilj je stvaranje kvalitetnijih proizvoda koji se mogu dulje koristiti te uspostavljanje navike da stvari dijelimo, posuđujemo, ponovno koristimo, popravljamo i recikliramo.

Energetskom tranzicijom možemo osigurati održivu budućnost, no bitno je da krenemo od sebe i vidimo kako možemo mi pridonijeti našoj zajednici. Ukoliko se ogledamo na uspješne države u energetskoj tranziciji poput Danske, možemo vidjeti da je zajedništvo ključno, a budućnost električna.

projekti energetske tranzicije
Projekti energetske tranzicije - kada je pravo vrijeme za ulaganje?

Kako mi jednostavnim koracima možemo sudjelovati u energetskoj tranziciji?

Koraci koje mi trenutno možemo poduzeti su idući:

  • Prvo je potrebno napraviti analizu trenutnog stanja postaviti si slijedeća pitanja te pripremiti odgovore.

Kakvi su nam režijski troškovi? Koje energente koristimo? Koji energent nam predstavlja problem? Kakvo je trenutno stanje našeg sustava grijanja, hlađenja, rasvjete, bijele tehnike, naše ovojnice objekta, stolarije? Možemo li proizvoditi vlastitu energiju na neki način? Kakva nam je potreba za mobilnošću i transportom?

  • Trebamo vidjeti imamo li prostora za investiciju u neki energetski učinkovitiji sustav, obnovljivi izvor energije kojim ćemo proizvoditi vlastitu energiju ili pak možemo nabaviti hibridno ili električno vozilo?
  • Ne zaboravite stručnu tehničku pomoć. To može biti savjetovanje sa prodavačem opreme, ili s projektantom koji će nam pomoći oko tehničke dokumentacije ukoliko nam je ona potrebna. Ako se mijenja samo oprema ili se radi adaptacija objekta, nije nam potrebna tehnička dokumentacija. No, ukoliko se odlučimo za rekonstrukciju objekta ili pak ugradnju nekakve solarne elektrane, potrebna nam je projekta dokumentacija.
  • Provjeriti možemo li kako sufinancirati našu investiciju koju planiramo.

Dobitna kombinacija za energetsku tranziciju koja unutar nekoliko godina vraća investiciju su solarne elektrane i dizalice topline. Za zamjenu sustava grijanja i hlađenja, najčešće nam nije potrebna projekta dokumentacija, no za solarnu elektranu, potrebno je izraditi projektnu dokumentaciju.

projekti energetske tranzicije
Projekti energetske tranzicije - kada je pravo vrijeme za ulaganje?

Koji je životni vijek opreme?

Životni vijek ove opreme je 25 godina i to je vrlo dug period kojim će se investicija vrlo brzo vratiti, a naša energetska neovisnost će biti najveća.

Posebice, ono što ide u prilog ovom svemu je to što ćemo u skoroj budućnosti imati puno razvijenije tržište električnom energijom te ćemo moći aktivnije sudjelovati. To znači da ćemo moći prodavati ili pak otkupljivati električnu energiju međusobno s nekim našim prijateljem ili rođakom, ili čak koristiti električnu energiju proizvedenu na vlastitoj solarnoj elektrani izgrađenu u primorskom dijelu Hrvatske, na kontinentalnom dijelu Hrvatske.

U svakom slučaju, budućnost nam je električna, a na nama je da iskoristimo vrijeme energetske tranzicije te tako budemo primjer energetski održivog društva.

Više informacija na SmartDesign.

Preporuka:

10 sajtova za gledanje filmova online sa prevodom!

Kako se zarađuje od TikToka

Kako urediti LinkedIn profil

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra dobio FCC certifikat

Ne ide Vam u poslu onako kako biste htjeli? Evo tko je zaista najvažniji u firmi.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

Koliko košta izgradnja bazena?

Prednosti i blagodati bazena ne trebamo posebno naglašavati, a bitno je istaknuti vrijednost i atraktivnost koju doprinosi svakoj nekretnini, osobito kućama za odmor....

Može li nas novac usrećiti? Evo što čini sretan život!

Ima jedna odlična hit knjiga o sreći, željela bih da nam napišeš kolumnu o njoj – nazvala me je nedavno Kristina. Sreća? Može,...

Imate poslovnu ideju, ali ne i novac? Donosimo 7 metoda financiranja poduzetničkog pothvata

Imate poslovnu ideju (ili business spreman za sljedeću fazu razvoja), a ne znate kako naći kapital? Zapravo ne znate uopće od kuda krenuti....

može te zanimati

Perfekcionizam kao samoporažavajuća praksa: Kako ga prevladati i postići održivu izvrsnost

Perfekcionizam se u poslovnom kontekstu može definirati kao opsesivna potreba za postizanjem besprijekornih rezultata u svakom aspektu posla. Radi se o uobičajenoj osobini...

Kako naći posao u inostranstvu?

Razmišljate da se zaposlite u inostranstvu? Ukoliko je odgovor na pitanje DA, onda nastavite da čitate dalje. U tekstu ćemo objasniti kako naći posao u...

Kako Zaraditi Novac Radeći Posao od Kuće

Rad od kuće postao je sve popularniji u posljednjih nekoliko godina, a pandemija COVID-19 samo je ubrzala ovaj trend. Zahvaljujući tehnološkom napretku, sve više...

Koliko koštaju estetski tretmani?

Žene i uljepšavanje idu ruku pod ruku otkad je Adama i Eve. Ideal ljepote kroz povijest se mijenjao, ali vrijeme i novac uloženi...

Srce Informacija iz Tuzlanske Regije 24/7

U svijetu koji je sve više povezan i digitalizovan, lokalni portali postaju sve relevantniji kao izvor informacija i analize za lokalnu zajednicu. Tuzlanski portal eNovosti.ba...

Zašto još uvijek zarađuješ manje nego što stvarno možeš? Donosimo 5 načina kako to promijeniti već danas!

Pametna žena kao što si ti zna koliko vrijedi i svjesna je koliko može. Ista ta pametna žena zna da ništa ne mora i...