Novac na računu ili dobit?

Cash is king je izraz koji je postao popularan nakon pada globalne burze 1987. od strane Pehra G. Gyllenhammara, tadašnjeg izvršnog direktora švedske automobilske grupe Volvo. To je izraz koji se često koristi često prilikom financijski analiza velikih poduzeća. No, gotovina je također ključna i ako ste vlasnik malog poduzeća, startup-a ili obrta. Zašto je o tome bitno voditi računa uvijek, a pogotovo ako ste u fazi planiranja poslovanja za sljedeću godinu i brzo rastete?

Nedostatak gotovine jedan je od najvećih razloga propadanja malih poduzeća i brže će nego ijedan drugi razlog utjecati na zatvaranje poduzeća. Kako bi znali kakvo je novčano stanje u poduzeću, potrebno je pratiti novčani tok tj. stanje novca na računu.

Što je novčani tok?

Novčani tok je priljev i odljev novca iz poduzeća. Neophodan je za svakodnevno poslovanje, plaćanje poreza, nabavu zaliha te plaćanje zaposlenika i operativnih troškova.

Priljev: Novac dolazi od kupaca koji kupuju vaše proizvode ili usluge. Ako kupci ne plate u trenutku kupnje, dio vašeg novčanog toka dolazi od naplate potraživanja. Potraživanje, što je starije, u pravilu ga je teže naplatiti.

Odljev: Gotovina odlazi iz vašeg poduzeća u obliku plaćanja troškova, kao što su novac vašim dobavljačima, najam poslovnog prostora, mjesečne otplate zajma, porezi i druge obveze.

Najbolji način za praćenje novčanog toka u vašem poslovanju je praćenje izvješća o novčanom toku. Izvješće o novčanom toku je jedan od tri osnovna računovodstvena izvješća koja poduzeće objavljuje. Cilj mu je pružanje informacija o novčanim primicima i novčanim izdacima. Osigurava informacije o investicijskim i drugim financijskim aktivnostima poduzeća.

Izvješće je podijeljeno u tri dijela: novčani tok poslovnih aktivnosti (aktivnosti koje stvaraju prihod i troškove poduzeća), novčani tok investicijskih aktivnosti (aktivnosti kupnje/prodaje nekretnina, postrojenja) i novčani tok financijskih aktivnosti (dionice, zadužnice, krediti…). Brz i jednostavan način za provođenje analize novčanog toka je usporedba ukupnih neplaćenih kupnji s ukupnom prodajom koja dospijeva na kraju svakog mjeseca.

Ako je ukupna neplaćena kupnja veća od ukupne prodaje koja je dospjela, morat ćete potrošiti više novca nego što dobijete u sljedećem mjesecu. To ukazuje na potencijalni problem s protokom novca i negativan novčani tok (smanjenje likvidne imovine poduzeća).

S druge strane, pozitivan novčani tok povećava likvidnu imovinu poduzeća. To omogućuje podmirenje dugova, reinvestiranje u poslovanje poduzeća, plaćanje troškova i plaćanje zaposlenika.

U nastavku ću dalje ukratko pojasniti pojam dobiti i zašto je bitan.

Što je dobit ili profit?

Dobit ili profit je višak koji nastane kada se od ukupnih prihoda oduzmu svi troškovi u jednom vremenskom periodu. To je osnovica na koju se obračunava porez.

Nalazi se u računu dobiti i gubitka gdje možemo pratiti koji su nam izvori prihoda i koje smo troškove imali u određenom periodu godine. Najčešće se prati mjesečno, a ovisno o dinamici poslovnih aktivnosti može se pratiti i češće.

Postoje tri glavne vrste dobiti koje analitičari analiziraju: bruto dobit, operativna dobit i neto dobit. Svaka vrsta dobiti daje više informacija o uspješnosti tvrtke, o njezinoj profitabilnosti. No, ne daje nam informaciju koji iznos novca vam ostane na računu kada podmirite sve obveze prema državi. Vrlo česta zabluda poduzetnika je upravo razmišljanje kako veći prihod uvijek sa sobom nosi i više novca na računu. Za to koliko novca imate na računu, već smo rekli treba vam izvješće o novčanom toku.

Kada smo već pojasnili što jedan, a što drugi pojam znače u poslovanju poduzetnika. Odgovorimo i na sljedeće pitanje: što je važnije.

Je li za poslovanje poduzeća važnija dobit ili novčani tok?

Kad se odlučuje koji je važniji, ovisi o poslu kojim se bavite i trenutnim okolnostima u poslovanju poduzeća.

Na primjer, možda ste vlasnik poduzeća koje ostvaruje dobit svaki mjesec, ali vam je znatan dio novca zarobljen u zalihama ili nenaplaćenim potraživanjima od kupaca pa nemate gotovinu na računu za isplatu plaća radnicima ili plaćanje svojih obveza dobavljačima. Možda u tom slučaju posegnete za posudbom novca. Nakon što je dug plaćen ili kada tvrtka primijeti priljev prihoda, ponovno počinje evidentirati pozitivan novčani tok. U ovom primjeru, novčani tok je važniji jer održava poslovanje dok poduzeće ima i dobit.

S druge strane, poduzeće može imati povećani prihod i novčani tok, ali postoji znatan iznos duga iz ranijih razdoblja pa poduzeće ne ostvaruje dobit. To dalje utječe na novčani tok jer izostanak dobiti na kraju ima opadajući učinak na novčani tok. U ovom slučaju dobit je važnija. Tada morate dodatno provjeriti svoj izračun cijene koštanja, provjeriti konkurentnost na tržištu. Možda se promijenilo stanje na tržištu i treba uskladiti cijene kako bi mogli i dalje konkurirati na tržištu.

Još jedna stvar koju treba zapamtiti kada odlučujete hoćete li se usredotočiti na novčani tok ili dobit je da se novčani tok može kupiti tj. umjetno poboljšati. Vlasnik tvrtke može uložiti svoju osobnu imovinu kao kapital u tvrtku. Za dobit to nije moguće.

Dobit ne plaća račune i zato ostvarivanje veće prodaje nije uvijek najbolje rješenje.

Što je važno znati

1. Dodatna prodaja ne poboljšava odmah vaš novčani tok.
2. Dobit koju ostvarite ne znači i iznos novca na računu.
3. Pozitivno poslovanje (dobit) ne plaća račune, plaća ga pozitivan novčani tok.
4. Dobit nije novac na računu.

I nešto vrlo važno za poduzeća koja doživljavaju rast: Što brže rastete, potrebno vam je više financiranja, više novca u obrtaju. Nemojte se samo fokusirati na prihod.

Foto: Pexels

zeneinovac.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

Kako dobiti kreditnu karticu?

Kako dobiti kreditnu karticu u obližnjoj banci saznajte u ovom tekstu posvećenom upravo ovoj tematici.  Kreditna kartica služi svakome za lako upravljanje svojim financijama. Kreditnim...

Promjena lične karte – gdje i po kojoj cijeni?

Promjena osobne iskaznice u Hrvatskoj elektroničkim putem Sjećate li se čekanja u dugim redovima Policijske uprave kada ste trebali zamijeniti osobnu iskaznicu jer vam je...

Šta je novac?

Šta je novac i kakvu ulogu ima u današnjem društvu. Novac je roba koja čini vrijednosni ekvivalent svakoj drugoj robi. Novac je sredstvo koje je...

može te zanimati

Želite pisati? Evo kako objaviti svoju knjigu

Ljudi me i dalje pitaju i to mi je i dalje jako čitan blog – kako napisati i izdati knjigu, koliko to košta,...

Posao Tuzla, pogledajte najnovije konkurse za posao

Najnoviji konkursi za posao Tuzla U potrazi ste za novim profesionalnim izazovima u Tuzli? Grad koji se neprestano razvija i pruža širok spektar mogućnosti za...

7 stvari koje trebamo znati kada upisujemo školu stranih jezika

Često se kaže koliko stranih jezika govorite, toliko vrijedite, što i nije daleko od istine. Strani jezik je kompetencija koja nam je svima...

Rođendanske čestitke izraz ljubavi i poštovanja

Rođendanske čestitke nisu samo komadić papira ili digitalna poruka, one su odraz pažnje, ljubavi i naklonosti.  Kad šaljemo rođendanske čestitke, ne izražavamo samo radost zbog...

Kako uplatiti novce na bankomatu?

Kako uplatiti novce na bankomatu bez naknade i dodatnih troškova saznajte u ovom tekstu. S naših računa u bankama često uzimamo novce, no postoje i...

SEO optimizacija web stranice za početnike (check lista)

Zanima vas kako se radi SEO optimizacija web stranice? SEO optimizacija web stranice i tekstova koje pišete, možete poboljšati rangiranje na tražilicama i dobiti više...