Ovo su osnove koje svakako trebate znati razlikovati

Iako Hrvatska ima jako dobru poduzetničku klimu, odlične projekte, odlične kompanije te druge adute kao potencijalna investicijska destinacija, i dalje se suočavamo s izazovima kako privući investitore, poglavito za manje projekte koji imaju potencijala rasta i ekspanzije na druga tržišta. Ali tko su zapravo investitori, što predstavlja investicija, i kako se stvari razvijaju na investicijskom tržištu Hrvatske?

U seriji članaka odgovori ću na ova i druga pitanja, razmatrati ćemo razne investicije i ponuditi alternativu ulaganju u nekretnine i držanju novca u bankama. Krenimo od osnovnih definicija.

Tko je Investitor?

Sadržaj članka (otvori)

Investitori su pojedinci, institucije ili tvrtke koje ulažu kapital u različite oblike imovine s ciljem ostvarivanja financijskog povrata. To može uključivati ulaganje u dionice, nekretnine, obveznice, start-up, ili čak razvojne projekte. Investitori mogu biti domaći ili strani, pojedinci ili velike korporacije, a njihov cilj je ostvariti dobit i povećati svoj kapital.

ovo su osnove koje svakako trebate znati razlikovati

Foto: Pexels

Što je Investicija?

Investicija se definira kao ulaganje novčanih sredstava u nešto s ciljem postizanja financijskog povrata ili dugoročnog dobra. Investicija može biti kratkoročna ili dugoročna, visokog ili niskog rizika i može se provesti na različite načine. U kontekstu Hrvatske, investicije mogu uključivati kupnju nekretnina, ulaganje u razvojne projekte, otvaranje novih poslova ili investiranje na burzi.

Iako je ulazak u Schengen i prelazak na Euro apostrofiran kao početak lakšeg investiranja stranog kapitala u Hrvatsku to se ipak nije dogodilo u očekivanom volumenu. I dalje investicije u nekretninski sektor drže vodeću poziciju u investicijama u Hrvatskoj, dok se u ostalim sektorima otvara puno prostora za investiranje potencijalnim investitorima.

Prostamid - Za zdravu prostatu

Zašto je to tako?

Nedovoljna edukacija i svijest o investicijama igra veliku ulogu u odsutnosti investicija u drugim područjima. Investitori i poduzetnici često nisu dovoljno educirani o financijskim instrumentima i prilikama za ulaganje, što rezultira manjim interesom za razvoj kapitalnih tržišta.

Investiranje je ključni element financijskog planiranja i ostvarivanja dugoročnih ciljeva, no nedostatak razumijevanja i nerealna očekivanja o povratima mogu predstavljati ozbiljne prepreke. Također, poslovna kultura u Hrvatskoj također igra ključnu ulogu u razvoju tržišta kapitala.

Transparentnost, vlasnička struktura tvrtki i korporativno upravljanje su područja koja zahtijevaju poboljšanje kako bi privukla investitore. Iako, noviji naraštaji poduzetnika koji su prepoznali da ukoliko se usredotoče upravo na usavršavanje navedenih područja imaju više šanse za pronalaskom domaćih ili stranih investitora.

Također, Hrvatska se još uvijek suočava s nedostatkom razvijenog tržišta kapitala. Unatoč napretku u posljednjem desetljeću, tržište kapitala još uvijek nije dovoljno razvijeno. Nedostatak raznovrsnih financijskih instrumenata, uključujući tržište korporativnih obveznica, ograničava mogućnosti za investitore i tvrtke da prikupe kapital putem ovih sredstava. Iako, se u ovom trenutku počinje sve više razgovarati o korporativnim obveznicama za mala i srednja poduzeća, mora se promijeniti investicijski mindset, kako bi se pokrenulo novo doba investicijske klime. Upravo zato je razvoj tržišta kapitala važan. Tržište kapitala traži transparentnost i proširuje mogućnosti za poslovni širenje i rast poslovanja.

Jeste li se ikada našli u situaciji da ste imali višak novaca, a niste znali gdje ga investirati? Pa je za posljedicu sjedio na računu i svakim danom gubio na vrijednosti. S druge strane, postoji veliki broj dobrih projekata na tržištu koji, zbog nemogućnosti financiranja, možda neće ugledati svjetlo dana i uskratiti ljude svih benefita koje bi potencijalno donijeli da krenu u realizaciju.

Kako bi bilo kada bi se te dvije potrebe spojile i potencijalni investitori dobili priliku uložiti svoje novce u perspektivne projekte, a ti projekti dobili priliku izaći na tržište, ili proširiti već realiziranu ideju, i ostvariti povrate koji bi premašili očekivanja investitora?! Jedna od ograničavajućih faktora je svakako nedostatak edukacije o investiranju i s njom povezani fenomen rizika.

Rizik

Pravilan pristup rizicima je teme kreiranja investicijskoga mindset-a. U Hrvatskoj, mnogi pojedinci suočavaju se s problemima vezanim uz investiranje, posebno kada je rizik u pitanju. Najveći problem u razvoju tržišta kapitala u Hrvatskoj je nedostatak edukacije o investiranju. Mnogi nisu upoznati s osnovnim konceptima i strategijama koje bi im omogućile da bolje razumiju tržište kapitala. To ih čini podložnima rizičnim odlukama i često rezultira gubicima ili sprječava od bilo kakve investicijske aktivnosti i rezultira time da novce drže ispod jastuka.

ovo su osnove koje svakako trebate znati razlikovati

Foto: Unsplash

Pojedinci često ne razumiju prirodu rizika u investiranju te ga se boje i pokušavaju ga izbjeći pod svaku cijenu. Rizik nije nužno loš, ako je odmjeren i „kontroliran“, može biti sredstvo za postizanje većih povrata. Potrebno je preuzeti određeni rizik kako biste ostvarili značajne dobitke, jer nema takvih investicija koje nude visoke povrate bez određene doze rizika.

Diversifikacija je ključna strategija u smanjenju rizika u portfelju. Međutim, važnost raznolikosti u svojim investicijama se često podcjenjuje. Umjesto toga, nije rijetka situacija da se svi resursi ulažu u jedan projekt ili sektor, npr. nekretnine, što kreira ogroman rizik koncentracije je su vam sva jaja u istoj košari. Glavna misao je da se rizik ne može potpuno izbjeći, ali se njime može kvalitetno upravljati.

Investiranje nosi rizik, no pravilno upravljanje rizikom može dovesti do postizanja dugoročnih financijskih ciljeva. Hrvatski investitori moraju uložiti napore u obrazovanje i bolje razumijevanje investiranja kako bi maksimizirali svoje šanse za uspjeh na tržištu kapitala te moraju postaviti realne ciljeve. Umjesto da traže brze i nerealne povrate, investitori moraju postaviti realne ciljeve i imati dugoročni pristup investiranju.

Investitori igraju ključnu ulogu u razvoju gospodarstva, potičući rast investicija i poboljšanje investicijske klime. Moja želja je da hrvatski investitori, prepoznaju važnost ulaganja u naše gospodarstvo, budu oni koji će imati povrate na ulaganjima u Hrvatskoj, jer strani investitori dolaze, ulažu te imaju povrate na ulaganjima u domaća poduzeća.

Foto: Pexels

zeneinovac.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

Psihologija prodaje: 17 trikova zbog kojih kupujemo više

Odemo u trgovinu po jednu stvar, vratimo se s njih 10. Poznato? Niste jedini kojima se to događa – čak i ako kupujemo na...

Što je digitalna transformacija i zašto je toliko važna?

Znate li što je digitalna transformacija? Riječ je o procesu korištenja digitalnih tehnologija kako bi se promijenilo poslovanje organizacije uz korištenje novih mogućnosti koje...

Što dijete uči dok upravlja novcem?

Financijska pismenost za djecu te općenito razgovaranje s djetetom o novcu je tema koja izaziva različita mišljenja ne samo roditelja, već odraslih ljudi generalno....

može te zanimati

Kako zarađivati na YouTube-u?

Svijet interneta pruža mnoge prilike za stvaranje sadržaja i zarađivanje, a YouTube je jedna od najpopularnijih platformi za to. Ako ste razmišljali o pokretanju...

Je li Hrvatska porezna oaza ili samo pustinja?

Dok jedni tvrde da je Hrvatska porezna oaza koja osigurava povoljan porezni okvir za poduzetnike i strane investitore, drugi ističu da su porezi previsoki...

Ključni faktori za uspjeh u poslovanju

U eri digitalnog doba, društvene mreže postale su neizostavan alat za poduzetnike i tvrtke. Online prisutnost i reputacija postale su ključni faktori u izgradnji...

Pod stresom ste? Donosimo 4 važna elementa za prevenciju stresa u poslovnom okruženju

Poduzetništvo je dinamično putovanje koje može donijeti veliko ispunjenje, uspjeh i priznanje, ali isto tako može biti nevjerojatno stresno i mentalno zahtjevno iskustvo. Poduzetnici...

Što sad, koja su moja prava i obaveze?

Poduzetnik/ca ste godinama, stekli ste bogato znanje i iskustvo, imate svoj (dobro uhodan) biznis ili ste ga prodali, imate viška novaca, možda i vremena,...

IZVOR.BA Vaš Prozor u Srce Zenice

Kada se traži sveobuhvatan, brz i pouzdan izvor informacija iz Zenice i okoline, ne postoji bolji odabir od Izvor.ba. Ovaj Zenica info portal ne samo...